2011. november 25., péntek

Alexandriai Szent Katalin szűz, vértanú

Alexandriai Szent Katalin szűz, vértanú

Észre kell vennünk a mai olvasmányban azt az aránytalanságot, ami a vadállatok hatalma és Isten uralkodása között nyilvánvalóan, megmutatkozik. Dániel ezt így fogalmazza meg: „Megszabták, hogy meddig élhet. Isten királysága azonban nem szűnik meg sohasem.” „Emlékezet és önazonosság” című szellemi, politikai végrendeletében II. János Pál pápa úgy fogalmaz, hogy Isten határt szab a gonoszságnak. A prófétai könyvben vadállatokkal megtestesített birodalmak szertefoszlanak, és mindazok reménye semmivé válik, akik bennük bíztak. Elérkezik egy napon az aratás, amikor a pelyvát elégetik, a magokat a gazda csűrjébe gyűjtik. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Évközi harmincnegyedik hét – péntek

2011.11.25. péntek

(Alexandriai Szent Katalin)
Az ég felhôiben valaki jött, aki olyan volt, mint az emberfia


Dán 7,2-14
,,Éjszaka látomásomban azt láttam, hogy íme, az ég négy szele háborút támasztott a nagy tengeren, és négy nagy vadállat szállt fel a tengerből; mindegyik különbözött a másiktól. Az első olyan volt, mint a nőstény oroszlán, de sasszárnyai voltak; láttam, hogy kiszaggatták szárnyait, majd felemelték a földről, a lábára állították, mint valami embert, és emberi szívet kapott. A másik vadállat íme, olyan volt, mint a medve; félig állt, a szájában a fogai között három borda volt, és azt mondták neki: ,,Kelj fel, egyél nagyon sok húst!'' Aztán íme, egy másik vadállatot láttam; olyan volt mint a párduc, de négy madárszárnya volt; fej négy volt ezen a vadállaton, és hatalmat kapott. Ezután íme, egy negyedik vadállatot láttam az éjszakai látomásban: rettenetes, csodálatos és igen erős volt; nagy vasfogai voltak, falt és rágott, és a maradékot összetaposta a lábával; más volt, mint azok az állatok, amelyeket előtte láttam, és tíz szarva volt. Figyeltem a szarvakat, és íme, még egy kis szarv támadt köztük; az előbbi szarvak közül hármat kitéptek miatta; és íme, ezen a szarvon az ember szeméhez hasonló szemek voltak, és egy száj, amely nagy dolgokat beszélt. Néztem, és egyszer csak trónokat állítottak fel, s egy Ősöreg leült; a ruházata fehér volt, mint a hó, és fején a haj olyan, mint a tiszta gyapjú; trónja lángoló tűz, kerekei égő tűz. Tüzes és sebes folyó jött ki színe előtt; ezerszer ezren szolgáltak neki, és tízezerszer százezren hódoltak neki; a bíróság leült és a könyveket felnyitották. Amint néztem, láttam, hogy az elbeszélt nagy dolgok miatt, amelyeket az a szarv mondott, megölték a vadállatot, a teste elpusztult, és a tűzbe vetették, hogy elégessék. A többi vadállattól is elvették a hatalmat, és meghatározták, hogy mikortól meddig tartson életük ideje. Majd azt láttam az éjszakai látomásban, hogy íme, az ég felhőiben valaki jött, aki olyan volt, mint az Emberfia, s amikor az Ősöregig eljutott, az ő színe elé vitték, és ő hatalmat, méltóságot és országot adott neki, hogy minden nép, törzs és nyelv neki szolgáljon, és hatalma örök hatalom legyen, amely meg nem szűnik, és országa olyan, amely el nem pusztul.

Dán 3,75-81
Áldjátok az Urat, hegyek és halmok, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, föld terményei mindnyájan, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, források, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, tengerek és folyamok, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, nagy halak, és minden, ami a vizekben mozog, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, az ég madarai mindnyájan, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, vadak és barmok mindnyájan, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké!

Lk 21,29-33
Példabeszédet is mondott nekik: ,,Nézzétek a fügefát és a többi fát. Amikor kifakadnak, tudjátok, hogy közel van a nyár. Így ti is, amikor látjátok, hogy ezek megtörténnek, tudjátok meg, hogy közel van az Isten országa. Bizony, mondom nektek: el nem múlik ez a nemzedék, amíg mindez meg nem történik. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak.

Évközi harmincnegyedik hét – péntek

2011. november 25. – Péntek

  Abban az  időben  Jézus  a  következő  hasonlatot  mondta  tanítványainak:
  „Nézzétek a fügefát és a többi fákat! Amikor látjátok, hogy már  hajtanak,
  tudjátok, hogy közel  van a nyár.  Ugyanígy ti is,  amikor látjátok,  hogy
  mindez bekövetkezik,  tudjátok  meg,  hogy közel  van  az  Isten  országa.
  Bizony, mondom nektek:  Nem múlik el  ez a nemzedék,  amíg mindez meg  nem
  történik. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak.”
  Lk 21,29-33

  Elmélkedés:

  „Az én igéim  el nem  múlnak soha” –  mondja Jézus  az evangéliumban.  Nem
  csupán arra vonatkozhatnak az Úr ezen  szavai, hogy a világ elmúlása  után
  is megmarad az ő tanítása, hanem arra is, hogy ebben a világban minden kor
  embere számára érvényes és időszerű a krisztusi tanítás.
  Jézus tanításának hallgatására és megtartására azért van szükségünk,  mert
  ezek az  örök élet  igéi számunkra.  Aki tehát  megszívleli mindazt,  amit
  Jézus mond, és ennek megvalósítására  törekszik, az örök élet felé  vezető
  úton jár. De olyan emberek is vannak, akik nem hallgatják szívesen Jézust,
  és letérnek erről az útról. A tanítás elfogadása vagy elutasítása, illetve
  annak megvalósítása vagy elvetése  döntő fontosságú számunkra az  üdvösség
  elnyerése szempontjából.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Jézus, Isten  Fia,  akiben az  istenség  teljessége lakozik,  Te  hívod  a
  megkeresztelteket, hogy  „evezzenek  a mélyre”,  bejárva  az  életszentség
  útját. Szítsd  fel a  fiatalok szívében  a vágyat,  hogy a  Te  szereteted
  hatalmának a tanúi legyenek a mai világban. Töltsd be őket a lelki erősség
  és a  jó  tanács  ajándékával,  hogy  képesek  legyenek  az  önmagukra  és
  hivatásukra vonatkozó teljes igazság felismerésére.
  II. János Pál pápa
______________________________

Évközi harmincnegyedik hét – péntek

2011. november 25. Évközi harmincnegyedik hét – péntek
Alexandriai Szent Katalin

P. Eamonn Shelly LC

Lk 21,29-33
Példabeszédet is mondott nekik: „Nézzétek a fügefát és a többi fát. Amikor kifakadnak, tudjátok, hogy közel van a nyár. Így ti is, amikor látjátok, hogy ezek megtörténnek, tudjátok meg, hogy közel van az Isten országa. Bizony, mondom nektek: el nem múlik ez a nemzedék, amíg mindez meg nem történik. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak.”

Bevezető ima: Uram Jézus, örök Pásztor, növeld az igazság iránti szeretetemet és tudásomat! Segíts a te tanításod buzgó megismerésében, és add, hogy elvigyem Igédet azoknak, akik sötétségben élnek!

Kérés: Uram, növeld Igédbe vetett hitemet, hogy képes legyek a világot evangelizálni!

1. Krisztusra tekintsünk. Jézus nem nevezi meg második eljövetelének pontos időpontját, de arról biztosít minket, hogy lesznek olyan jelek, amelyek jelezni fogják számunkra, hogy már nincs messze az Ő eljövetele. Azt akarja, hogy éberen figyeljünk, és boldog reménységben várjuk, hogy újra eljön. Pillantásunkat szegezzük Krisztusra, hogy az idők végén, amikor eljön, készek legyünk. Szívünket azzal tudjuk erre felkészíteni, hogy szakítunk időt az imádságra, rendszeresen járunk misére, olvassuk a Szentírást, és minden nap igyekszünk teljesíteni Isten akaratát.

2. Elfogadni Jézust személyes megváltónknak. Jézus azt akarja, hogy minden ember eljusson országába. Mélységesen vágyakozik arra, hogy az örökkévalóságban velünk együtt legyen. Ennek az együttlétnek a kötelékét már itt a földön is megízlelhetjük, és csatlakozhatunk az Ő nyájához, ha elfogadjuk a mi Urunk szavait: „Az Úr igéje ugyanis a földbe vetett maghoz hasonlít: akik hittel hallgatják és Krisztus kicsiny nyájához számláltatnak, azok magát az Országot fogadták be; a mag azután saját erejéből csírázik ki és növekszik egészen az aratásig. (Lumen Gentium, 5) Ha elfogadjuk Jézust személyes megváltónknak, valamint megismerjük a Szentírás és az Egyház tanítását, annak az lesz az eredménye, hogy hitünk kicsírázik, és Jézus második eljövetelének aratásáig növekedni fog.

3. A tavasz ideje. Krisztus gazdag termésben remél második eljövetelére. Az új evangelizáció tavasza, amelyet II. János Pál Pápa hirdetett meg, már sok lelket indított arra, hogy elfogadják Krisztust megmentőjüknek és megváltójuknak. Boldog II. János Pál pápa életében példájával építette a világot. Az ő enciklikái és könyvei sok emberben világosságot gyújtottak. A Világ Ifjúsági Találkozók és az Egyház evangelizálása iránti fáradozásai a hit magvait a föld végső határáig elvetették. Ennek az evangelizációs tavasznak az eredményei láthatóan és folytonosan növekszenek az Egyházban és a papi és szerzetesi hivatások felvirágzásában. Jézus Krisztus megmutatta nekünk, hogy a hit minden elvetett magját a vetéstől az aratásig mindvégig táplálja és megtartja.

Beszélgetés Krisztussal:  Uram Jézus, örök Pásztor, add, hogy mindig kész legyek a veled való találkozásra! Te vagy az én megmentőm és megváltóm. Erősítsd hitemet, és növeld ismereteimet, hogy minden nap tudjam vetni a hit magjait. Imádkozni akarok azért, hogy amikor újra eljössz, gazdag termés várjon rád.

Elhatározás: Ma a Szentírásból elolvasok egy részt, és arról fogok elmélkedni.  

A pápa imaszándéka 2011 november hónapra:
Keleti katolikus egyházak: Hogy a keleti katolikus egyházak tiszteletre méltó hagyományukat úgy ismerjék el és becsüljék, mint az egész Egyházat megillető lelki gazdagságot.
Igazságosság és kiengesztelődés Afrikában: Hogy az afrikai világrész Krisztusban megtalálja az erőt ahhoz, hogy megvalósítsa a kiengesztelődésben és igazságosságban való előrehaladást, amelyet az afrikai püspökök második szinódusa megjelölt.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger