2011. december 6., kedd

SZENT MIKLÓS, püspök

SZENT MIKLÓS, püspök

Áldalak Uram, amiért csodálatosan megalkottál, anyám méhében te szőtted a testem – imádkozza a zsoltáros. A megkeresztelt ember azonban nemcsak ezért hálás az Úrnak, hanem azért is, mert Szentlelkével éltet, megszentel, vigasztal, reményt ad. Atyának szólíthatjuk Istent mindnyájan, akik nem a vérnek vagy a testnek vágyából, s nem is a férfi akaratából, hanem Szentlélekből születtünk. Sőt, a mai evangéliumban Jézus bátorítja nyáját: „Mennyei Atyátok nem akarja, hogy egy is elvesszen e kicsinyek közül.” Keresi az elveszettet, és pásztorokat rendel egyháza élére, hogy folytassák művét. Szent Miklós is ezzel a lelkülettel élt. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Advent második hete – kedd

2011.12.06. kedd

(Szent Miklós)
Keressétek az Urat, amíg megtalálható, hívjátok segítségül, amíg közel van


Iz 40,1-11
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet! -- mondja a ti Istenetek. Szóljatok Jeruzsálem szívéhez, és kiáltsátok neki, hogy letelt szolgálata, letörlesztette bűnét, hiszen kétszeresen meglakolt az Úr kezétől minden vétkéért! Egy hang kiált: ,,Készítsétek a pusztában az Úr útját, egyengessetek ösvényt a sivatagban Istenünknek! Minden völgy emelkedjék fel, minden hegy és halom süllyedjen alá; a göröngyös legyen egyenessé, és a hegyláncok síksággá! Akkor kinyilvánul az Úr dicsősége, és látni fogja minden ember egyaránt. Bizony, az Úr szája szólt.' Egy hang szól: ,,Kiálts!' És mondtam: ,,Mit kiáltsak?' Minden test csak fű, és minden szépsége olyan, mint a mező virága. Elszárad a fű, elhervad a virág, ha az Úr lehelete ráfúj. Valóban csak fű a nép. Elszárad a fű, elhervad a virág, de Istenünk szava megmarad örökre. Magas hegyre menj föl, te, aki jó hírt viszel Sionnak! Emeld fel erősen hangodat, aki jó hírt viszel Jeruzsálemnek! Emeld fel, ne félj! Mondd Júda városainak: ,,Íme, a ti Istenetek! Íme, az Úristen hatalommal jön, és karja uralkodik; íme, fizetsége vele van, és szerzeménye a színe előtt. Mint pásztor, legelteti nyáját, karjával összegyűjti a bárányokat, és ölébe veszi, az anyajuhokat gondosan vezeti.'

Zs 95
Énekeljetek az Úrnak új éneket, énekeljetek az Úrnak minden földek! Énekeljetek az Úrnak, áldjátok nevét, hirdessétek napról-napra szabadítását! Hirdessétek dicsőségét a nemzetek között, csodatetteit minden népnek! Mert nagy az Úr, méltó a dicséretre, minden istennél félelmetesebb. Mert a nemzetek istenei mind csak hamis istenek, az Úr azonban egeket alkotott. Színe előtt fenség van és szépség, szentélyében ékesség és hatalom. Ünnepeljétek az Urat, népek családjai, ünnepeljétek az Úr dicsőségét és hatalmát. Adjátok meg az Úr nevének a dicsőséget, hozzatok áldozati ajándékokat és jöjjetek udvaraiba. Boruljatok le szent pompával az Úr előtt, rettegjen előtte az egész föld! Hirdessétek a nemzetek közt: ,,Király az Úr!' Megerősítette a föld kerekségét, hogy ne ingadozzék, s igazságosan ítéli a népeket. Örvendjenek az egek, ujjongjon a föld, zúgjon a tenger s ami betölti azt; Vigadjanak a mezők és minden, ami rajtuk van! Ujjongjon akkor az erdő minden fája az Úr előtt, mert eljön, eljön hogy megítélje a földet. Igazságban ítéli meg a föld kerekségét, s a népeket hűsége szerint.


Mt 18,12-14
Mit gondoltok? Ha egy embernek száz juha van, és azok közül egy elkóborol, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a hegyeken, nem megy-e el és nem keresi-e meg az eltévedtet? Amikor pedig megtalálja, bizony, mondom nektek: jobban örül annak, mint a kilencvenkilencnek, amely el sem veszett. Ugyanígy a ti Atyátok, aki a mennyekben van, nem akarja, hogy egy is elvesszen e kicsik közül.

Advent második hete – kedd

2011. december 6. - Kedd

  Egy alkalommal  Jézus  ezt  a példabeszédet  mondta  tanítványainak:  „Mit
  gondoltok? Ha valakinek  száz juha  van, és egy  elcsatangol közülük,  nem
  hagyja-e ott a kilencvenkilencet a hegyen, és nem megy-e, hogy  megkeresse
  az eltévedtet?  Ha aztán  szerencsésen megtalálja,  bizony mondom  nektek:
  jobban örül  neki, mint  az el  nem tévedt  kilencvenkilencnek. Éppen  így
  mennyei Atyátok sem akarja, hogy csak egy is elvesszen e kicsinyek közül.”
  Mt 18,12-14

  Elmélkedés:

  Az egyetlen elveszett  bárány után  induló pásztorról szóló  beszéd azt  a
  vigasztaló  tanítást  tartalmazza,  hogy  Istennek  az  a  szándéka,  hogy
  megmentsen minden embert. Mindenki egyaránt fontos számára. Ezért oly nagy
  az öröme, amikor megtalál egy elveszett  embert, s jobban örül neki,  mint
  az  el  nem  tévedteknek.  Karácsonykor  azt  ünnepeljük,  hogy  Jézus  jó
  pásztorként megérkezik hozzánk,  hogy megváltson  minket. Küldetése  akkor
  teljesedik majd be, amikor a kereszten életét adja értünk.
  Az adventi időszak idején mi, az eltévedt bárányok már megpillanthatjuk  a
  távolban alakját, amint közeledik felénk. Számára is nagy öröm, hogy  ránk
  talált, de mi is örvendezzünk érkezésének, amely üdvösségünket jelenti.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Krisztus Jézus!  Veled  lehetővé  válik,  hogy  megismerjük  Istent,  csak
  engednünk  kell,   hogy  átjárja   életünket,  ami   már  befogadtunk   az
  Evangéliumból – bármily kevés legyen is  az. Ez a kevés éppen elég  ahhoz,
  hogy napról napra  előrébb jussunk, hisz  Te nem „megérkezett  embereknek”
  szeretnél minket.  Krisztus, a  Te szegényeid  maradunk egész  életünkben,
  emberek, akik a maguk egyszerűségében igyekszünk bizalmunkat a hit titkába
  vetni.
  Roger Schütz
______________________________

Advent második hete – kedd

Az advent jó alkalom az elmélyültebb imádságra. Ajándékozd meg rokonaidat, ismerőseidet a napi elmélkedéssel!
Ha szeretnéd, hogy más is megkapja a napi elmélkedéseket, küldj egy levelet (név, e-mail cím megadásával) a napielmelkedes@vandorevangelium.hu címre!


A jó pásztor vállán
2011. december 6. Advent második hete – kedd
Szent Miklós püspök

P. Jason Smith LC

Mt 18,12-14
Egy alkalommal Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak: "Mit gondoltok? Ha valakinek száz juha van, és egy elcsatangol közülük, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a hegyen, és nem megy-e, hogy megkeresse az eltévedtet? Ha aztán szerencsésen megtalálja, bizony mondom nektek: jobban örül neki, mint az el nem tévedt kilencvenkilencnek. Éppen így mennyei Atyátok sem akarja, hogy csak egy is elvesszen e kicsinyek közül."

Bevezető ima: Úr Jézus, jelenlétedbe helyezem magam. Rád szánom ezt az időt, hogy beszélhess hozzám és én figyeljek szavaidra. Szólj a szívemhez! Hiszem, hogy minden kegyelmeddel együtt szükségem van most rád. Benned remélek, Uram, hiszen tudom, hogy nincs értelme a világ földi dolgaiba vetni reményemet. Szeretlek téged, Uram, és tudom, hogy Te is szeretsz engem.

Kérés: Uram ajándékozz meg az alázattal, amire szükségem van, hogy kövesselek Téged.

1. A jó pásztor. A gyermekek biztonságban érzik magukat szüleik karjában. Ott szeretetre, gondoskodásra és biztonságra lelnek. A korai keresztények ezt nagyon jól tudták. Ugyanúgy éreztek Krisztus iránt, mint ahogy a gyermekek éreznek szüleik iránt. Az első képek egyike, amit használtak, pontosan a jó pásztor képe volt; egy fiatal férfi szobra, aki vállán hordoz egy bárányt. Ez teljesen kifejezi, amit minden keresztény Krisztusban megtalál: szeretetet, gondoskodást és biztonságot. Krisztus, mint jó pásztor vállára vesz minket és megment minket a veszélytől, és zöldellő legelőkre visz minket, ahol a béke és boldogság igaz forrásai erednek, és ami után mi annyira vágyakozunk.

2. Alázatos bárányok. Ha Jézus a mi pásztorunk, akkor el kell fogadnunk, hogy mi az Ő bárányai vagyunk. Mit is jelent ez? Azt, hogy követjük Krisztust, vezessen bárhova minket. Azt, hogy elfogadjuk, hogy rendelkezhet életünk fölött. Azt, hogy alázattal meghajtjuk fejünket és elfogadjuk, hogy Krisztushoz tartozunk. Jézus Egyháza tanítása által vezet minket zöldellő legelőkre. Csak így tapasztalhatjuk meg, mekkora szabadság és mekkora öröm, hogy a Jó Pásztor vállán hordoz minket.

3. Krisztus nyájának vagyunk tagjai. A bárányok érdekes teremtmények. Pásztor nélkül csak céltalanul bolyongnak. Mindenféle legelőn legelnek, és mindenféle patakból isznak. A pásztor tudja, hogy hol rejtőznek a farkasok és melyek a mérgezett patakok, ő megvédi bárányait minden ilyen veszélytől. Milyen csábító mégis a világ némely patakja! A kísértés nem lenne kísértés, ha nem csábítana. A Jó Pásztor azonban ezt mondja: „Ne, ne igyál ebből a patakból! Összetöri hitedet és méltóságodat, és nem adja meg neked azt a békét és boldogságot, ami után úgy vágyódsz.” Nagyon jól tudjuk, hogy hol vannak életünkben a mérgezett források, és az lesz az első reakciónk, hogy elbújunk, mint az a bárány, amelyik elhagyta a nyájat. De végül hálásak leszünk, hogy a Jó Pásztor ránk talál, és örömmel hagyjuk, hogy biztonságba vigyen minket.

Beszélgetés Krisztussal:
Tanítvány: Uram, hányszor mondjak le magamról és miben hagyjam el magamat?
Krisztus: Mindenkor és minden órában, kicsinyben is, nagyban is; nem veszek ki semmit, hanem azt akarom, hogy minden akadálytól szabad légy. Különben hogy lehetsz te az enyém és én a tied, ha kívül-belül tökéletesen le nem mondasz tulajdon akaratodról. (Kempis Tamás: Krisztus követése, III/37/2)

Elhatározás: Áldozatot hozok minden egyes bárányért, akik elhagyták Jézus nyáját.

A pápa imaszándéka 2011 december hónapra:
Béke az összes népek között: A Föld valamennyi népe, egymás megismerése és a kölcsönös tisztelet révén növekedjen az egyetértésben és békességben.
Gyermekek és fiatalok: A gyermekek és fiatalok legyenek az evangélium hírnökei, emberi méltóságukat mindig tiszteletben tartsuk, és minden erőszaktól és kizsákmányolástól megóvjuk őket.

Ajándék ötletek karácsonyra:
·       Gyermekeknek ajánljuk: J. Nobisso: A Szentmise súlya képes mesekönyv Szegedi Katalin illusztrációival. Akciós ár: 1.850.- Ft
·       Fiataloknak, felnőtteknek ajánljuk: Christopher West: A test teológiája kezdőknek Akciós ár: 1150.- Ft
·       Papoknak, és akik szívesen imádkoznak hivatásokért: Szentségimádás a papokért Akciós ár: 650.- Ft

A könyvekről további ismertető található: http://missiochristi.hu/tevekenysegunk
A könyvek megrendelhetők az info@missiochristi.hu e-mail címen név, cím és telefonszám megadásával.
A megrendeléssel együtt vállalja a könyvek árát és a postaköltség legkésőbb december 31-ig való kiegyenlítését.
A december 15-ig beérkezett megrendeléseket tudjuk karácsony előtt postai úton teljesíteni.
image005.pngimage005.png
11 KB   Megtekintés   Letöltés  
image006.jpgimage006.jpg
4 KB   Megtekintés   Letöltés  

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger