2011. december 7., szerda

SZENT AMBRUS, püspök és egyháztanító

SZENT AMBRUS, püspök és egyháztanító

A Biblia évére vezető adventben az egyházra figyelünk ma, amely kezünkbe adja a Szentírást. Az egyházban élünk, az egyház adja kezünkbe Isten szavát, és tanít meg arra, hogyan éljünk Isten szavából. Hogyan állok a közösséggel, hogyan kapcsolódok az egyház életébe?
További gondolatok...

SZENT AMBRUS

2011.12.07. szerda: SZENT AMBRUS
 

Akik az Úrban bíznak, erejük megújul


Iz 40,25-31
,,Kihez hasonlíthatnátok engem, hogy egyenlő volnék vele?' -- mondja a Szent. Emeljétek a magasba szemeteket, és nézzétek: ki teremtette ezeket? Aki előhozza szám szerint seregüket, és mindnyájukat nevén szólítja; nagy ereje és erős hatalma miatt egyikük sem marad el. Miért mondod, Jákob, és miért szólsz így, Izrael: ,,Rejtve van utam az Úr előtt, és Istenem figyelmét igazságom elkerüli'? Vajon nem tudod? Vagy nem hallottad? Örökkévaló Isten az Úr, aki a föld határait teremtette. Nem fárad el, és nem lankad el, bölcsessége kifürkészhetetlen. Erőt ad a fáradtnak, és az erőtlennek megsokasítja erejét. Elfáradhatnak a fiatalok, és ellankadhatnak, s az ifjak is megbotolva eleshetnek; de akik az Úrban bíznak, új erőre kapnak, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak el, járnak, és nem fáradnak el.

Zs 102
Dávidtól. Áldjad, lelkem, az Urat, s egész bensőm az ő szent nevét. Áldjad, lelkem, az Urat, és ne feledd el jótéteményeit. Ő megbocsátja minden gonoszságodat, ő meggyógyítja minden betegségedet; Ő megóvja életed a pusztulástól, ő irgalommal és kegyelemmel koronáz meg téged. Ő kielégíti javaival kívánságodat: mint a sasé, visszatér ifjúságod. Igaz dolgokat cselekszik az Úr, és igazságot szolgáltat minden elnyomottnak. Megismertette Mózessel útjait, Izrael fiaival cselekedeteit. Irgalmas és könyörületes az Úr, hosszan tűrő és nagyirgalmú. Nem tartja meg haragját minden végig és nem fenyeget örökké. Nem bűneink szerint bánt velünk, és nem fizetett meg nekünk gonoszságainkért. Mert amilyen magasan van az ég a föld fölött, olyan nagy az ő irgalma azok számára, akik őt félik. Amilyen messze van kelet a nyugattól, olyan messzire veti tőlünk gonoszságainkat. Mint ahogy az atya könyörül fiain, úgy könyörül az Úr azokon, akik őt félik. Mert ő ismeri létrejöttünket, és megemlékezik arról, hogy porból vagyunk. Olyan az ember élete, mint a fűé: kivirul, mint a mező virága, de ráfúj a szél, és nincs többé, s a helyét sem ismerik. De az Úr kegyelme öröktől fogva és örökké kíséri azokat, akik őt félik, s igazsága azok unokáit, akik megtartják szövetségét, és gondosan teljesítik parancsolatait. Az Úr az égben állította fel trónusát, és királysága mindenen uralkodik. Áldjátok az Urat, angyalai mind, ti hatalmas erejűek, akik teljesítitek szavát, mihelyt parancsának hangját meghalljátok. Áldjátok az Urat, seregei mind, szolgái, akik akaratát megteszitek. Áldjátok az Urat, művei mind, mindenütt, ahol uralkodik. Áldjad lelkem az Urat!

Mt 11,28-30
Jöjjetek hozzám mind, akik fáradtak vagytok és terhet hordoztok, és én felüdítelek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű -- és nyugalmat találtok lelketeknek [Jer 6,16]. Mert az én igám édes és az én terhem könnyű.'

Advent második hete – szerda

  2011. december 7. - Szerda

  Abban az időben Jézus így szólt az őt követő emberekhez: „Jöjjetek  hozzám
  mindnyájan,  akik  fáradtak  vagytok,  és  terhek  alatt  görnyedtek:   én
  felüdítelek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem,  mert
  én szelíd vagyok és alázatos szívű,  és nyugalmat talál lelketek. Mert  az
  én igám édes, és az én terhem könnyű.”
  Mt 11,28-30

  Elmélkedés:

  Jöjjetek hozzám  mindnyájan  –  olvassuk  az  evangéliumban  Jézus  szelíd
  szavait. Mennyire jól esik  szívünknek ez a hívás!  Milyen jól esik,  hogy
  nem elküldenek  minket „melegebb  éghajlatra”, nem  megszabadulni  akarnak
  tőlünk, nem terhes  a jelenlétünk valaki  számára és nem  távolságtartásra
  törekszik a hozzánk szóló.
  Lassan kezdünk  belefáradni,  hogy egyre  nyugtalanabbul  szaladgálunk  az
  ajándékok után, ezért  szeretnénk végre  egy kicsit  megnyugodni. Itt  van
  tehát az idő, hogy engedelmeskedjünk a hívásnak és elinduljunk Jézus felé,
  akiben megtalálhatjuk  lelkünk  nyugalmát.  A  vásárlásra  buzdító  hangos
  reklámok zajában halljuk meg ezt a csendes hívó szót: Jöjjetek hozzám!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Drága Jézus! Segíts, hogy fényed hordozói lehessünk, bármerre visz  utunk.
  Töltsd el szívünket életadó  Lelkeddel, itass át  és végy birtokba  minket
  oly teljességgel, hogy életünk már csak a Te kisugárzásod legyen.  Ragyogj
  át rajtunk, és úgy  élj bennünk, hogy mindenki,  akivel találkozunk, a  Te
  jelenlétedet érezze  meg általunk.  Többé már  ne minket  lássanak,  hanem
  egyedül Téged, Jézus. Maradj velünk, s akkor úgy ragyoghatunk, ahogyan  Te
  ragyogsz, s világossággá válhatunk mások számára is.
______________________________

Advent második hete – szerda

Az advent jó alkalom az elmélyültebb imádságra. Ajándékozd meg rokonaidat, ismerőseidet a napi elmélkedéssel!
Ha szeretnéd, hogy más is megkapja a napi elmélkedéseket, küldj egy levelet (név, e-mail cím megadásával) a napielmelkedes@vandorevangelium.hu címre!


A szeretet igája
2011.december 7. Advent második hete – szerda
Szent Ambrus

P Walter Schu LC

Mt 11,28-30
„Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok - én megkönnyítlek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Az én igám édes, és az én terhem könnyű.”

Bevezető ima: Uram, jól tudod, mennyire vágyom arra, hogy ezt az időt veled töltsem el. Hiszem, hogy itt vagy velem és soha nem hagysz el engem. Szeretlek téged, egyetlen vágyam, hogy örömet szerezzek neked és megvigasztaljalak téged, aki jelen vagy a tabernákulumban. Abban a határtalan irgalomban remélek, amit megtestesülésedben kinyilatkoztattál nekünk. Szeretnék találkozni veled egykor újra mennyei királyságodban.

Kérés: Mária, te vagy az alázat tökéletes példája, segíts, hogy szelíd és alázatos legyek, mint Fiad, aki értem való szeretetéből védtelen csecsemőként született meg Betlehemben.

1. Ki ez az ember? Ki ez az ember, aki előttünk áll a mai evangéliumban – az ember, akinek tekintete áthatolja lelkünk legrejtettebb zugait, és aki lát mindent, amit rejtegetünk? Az ember, aki tudja, hogy mi szenvedünk, és az élet terheit hordozzuk; aki tudja, hogy bűneink és tökéletlenségünk a porba sújtanak minket, és azt is tudja, hogy szenvedélyeink és vágyaink terhe alatt roskadozunk. Ki ez az ember, aki meg meri ígérni nekünk, amire mindig is vágytunk lelkiismeretünk legbelső szentélyében, de mégsem mertük eddig soha még remélni sem? Ki tudna jobban kifejezni egy ilyen egyszerű, kedves és vonzó meghívást, ami több, mint amire mi valaha is méltónak tartottuk magunkat: „Gyertek hozzám… s megtaláljátok lelketek nyugalmát.” Ki, ha nem maga Isten?

2. Hogyan mehetünk hozzá? Hogyan fogadhatjuk el az emberré lett Isten meghívását? Hogyan mehetünk hozzá? Hogyan nyerhetjük el azt, amire lelkünk a létezésünk kezdete óta vágyik? Maga Krisztus adja meg a választ nekünk: „Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű” Ő annyira alázatos, hogy nem is várja meg, hogy válaszoljunk a meghívásra. Annyira megalázza magát, hogy Ő jön elsőként mihozzánk karácsonykor. Ahhoz, hogy felfedezzük, hogyan mehetünk hozzá, megfáradtan önzésünk és féktelen szenvedélyeink terheitől, zarándokoljunk el először a jászolhoz, ahol a királyok királya védtelenül fekszik.

3. A szeretet és alázat misztériuma. Betlehem az alázat és a szeretet misztériuma. Nem tűnik-e számodra is alázatosnak Krisztus, aki egy védtelen kisded szintjére alacsonyodott le? Nagy szavak és hosszú beszédek nélkül tanít minket példájával, hogy minden tőlünk telhető módon megpróbáljuk Őt utánozni. El tudunk-e képzelni egy másik helyzetet, amikor Isten alázata és jósága jobban sugárzik? Néma imádattal állunk a védtelen kisded előtt, aki értünk való szeretetből a megtestesült Isten. Előtte minden hiú ambíció elhalványul, minden harag és minden keserű szenvedés enyhül, és minden szükségtelen elfoglaltság eltávozik szívünkből. Az iga, ami megkötött minket, megsemmisül, és a szeretet édes és könnyű igáját érezzük helyette.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts, hogy jobban megértsem ezt a titkot, hogy Te Betlehemben értem védtelen és ártatlan gyermekké lettél. Segíts, hogy növekedjek a szív jóságában, s így a Te jóságodat sugározhassam a körülöttem élőkre!

Elhatározás: Munkába és hazafelé menet, a betlehemi jászolban fekvő Krisztus szelídségéről és alázatáról fogok elmélkedni. Követni fogom Őt szeretetteljes alázatában, és bizalommal hozzá fordulok minden ügyemmel.

A pápa imaszándéka 2011 december hónapra:
Béke az összes népek között: A Föld valamennyi népe, egymás megismerése és a kölcsönös tisztelet révén növekedjen az egyetértésben és békességben.
Gyermekek és fiatalok: A gyermekek és fiatalok legyenek az evangélium hírnökei, emberi méltóságukat mindig tiszteletben tartsuk, és minden erőszaktól és kizsákmányolástól megóvjuk őket.

Ajándék ötletek karácsonyra:
·       Gyermekeknek ajánljuk: J. Nobisso: A Szentmise súlya képes mesekönyv Szegedi Katalin illusztrációival. Akciós ár: 1.850.- Ft
·       Fiataloknak, felnőtteknek ajánljuk: Christopher West: A test teológiája kezdőknek Akciós ár: 1150.- Ft
·       Papoknak, és akik szívesen imádkoznak hivatásokért: Szentségimádás a papokért Akciós ár: 650.- Ft

A könyvekről további ismertető található: http://missiochristi.hu/tevekenysegunk
A könyvek megrendelhetők az info@missiochristi.hu e-mail címen név, cím és telefonszám megadásával.
A megrendeléssel együtt vállalja a könyvek árát és a postaköltség legkésőbb december 31-ig való kiegyenlítését.
A december 15-ig beérkezett megrendeléseket tudjuk karácsony előtt postai úton teljesíteni.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger