2011. december 8., csütörtök

Szűz Mária szeplőtelen fogantatása

Szűz Mária szeplőtelen fogantatása

Szűz Mária szeplőtelen fogantatását ünnepelve az üdvösség művének hajnal fakadását láthatjuk. Csendesen kezdett munkálkodni Isten, hogy a megtestesülés eseményét előkészítse. Lelkemben is csendességben készülődik az igazi ünnep. Mennyire tudom kizárni a világ zaját, a vására hangulatot, amely körülharsogja az ünnepet? Mert a készületnek fontos része kell legyen a csendes készület.
További gondolatok...

SZŰZ MÁRIA SZEPLŐTELEN FOGANTATÁSA (főünnep)

2011.12.08. csütörtök: SZŰZ MÁRIA SZEPLŐTELEN FOGANTATÁSA (főünnep)
 
Ellenségeskedést támasztok közted és az asszony közt


Ter 3,9-15.20
Az Úr Isten azonban szólította az embert: ,,Hol vagy?' Az így válaszolt: ,,Hallottam szavadat a kertben, és megijedtem, mert mezítelen vagyok, ezért elrejtőztem.' Erre megkérdezte tőle: ,,Ki adta tudtodra, hogy mezítelen vagy? Csak nem ettél arról a fáról, amelyről megparancsoltam neked, hogy ne egyél?' Az ember azt felelte: ,,Az asszony, akit mellém adtál, ő adott nekem a fáról, és ettem.' Az Úr Isten ekkor megkérdezte az asszonyt: ,,Miért tetted ezt?' Ő így felelt: ,,A kígyó rászedett és ettem.' Ekkor az Úr Isten így szólt a kígyóhoz: ,,Mivel ezt tetted, légy átkozott minden állat és földi vad között; a hasadon járj, és port egyél életed valamennyi napján! Ellenségeskedést vetek közéd és az asszony közé, ivadékod és az ő ivadéka közé: Ő széttiporja fejedet, te pedig a sarkát mardosod.' És elnevezte az ember a feleségét Évának, mert ő lett az anyja minden élőnek.

Zs 97
Zsoltár. Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodálatos dolgokat cselekedett. Győzelmet szerzett jobbja, az ő szentséges karja. Megismertette szabadítását az Úr, megmutatta igazságosságát a nemzetek előtt. Megemlékezett irgalmáról, Izrael házához való hűségéről. A föld minden határa látta Istenünk szabadítását. Ujjongjatok Istennek, minden földek, énekeljetek, örvendjetek, zengjetek! Zengjetek az Úrnak lanttal, lanttal és a zsoltár szavával; Trombitával és kürtszóval, ujjongjatok az Úr, a király előtt! Zúgjon a tenger s ami betölti azt, a földkerekség és lakói. Tapsoljanak a folyóvizek, és a hegyek is mind ujjongjanak az Úr előtt, mert eljön megítélni a földet. Igazságban ítéli meg a földkerekséget, és méltányosan a népeket.

Ef 1,3-6.11-12
Áldott legyen Urunknak, Jézus Krisztusnak Istene és Atyja, aki Krisztusban minden mennyei, lelki áldással megáldott minket. Mert kiválasztott minket őbenne a világ megteremtése előtt, hogy szentek és szeplőtelenek legyünk előtte a szeretetben. Eleve arra rendelt minket, hogy fiaivá fogadjon Jézus Krisztus által, akaratának jóságos tetszése szerint, és magasztaljuk dicsőséges kegyelmét, amellyel megajándékozott minket szeretett Fiában. Benne részesei is lettünk az örökségnek, mi, akik erre rendeltettünk annak végzése szerint, aki mindent akaratának végzése szerint cselekszik, hogy magasztaljuk az ő dicsőségét, mi, akik már azelőtt is reméltünk Krisztusban.

Lk 1,26-38
Isten pedig a hatodik hónapban elküldte Gábriel angyalt Galilea városába, amelynek Názáret a neve, egy szűzhöz, aki el volt jegyezve egy férfival. A neve József volt, Dávid házából, a szűz neve meg Mária. Bement hozzá az angyal, és így szólt: ,,Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled.' Őt zavarba ejtette ez a beszéd, és elgondolkodott, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal pedig folytatta: ,,Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni [Iz 7,14]. Nagy lesz ő, a Magasságbeli Fiának fogják hívni; az Úr Isten neki adja Dávidnak, az ő atyjának trónját, és uralkodni fog Jákob házában mindörökké, és királyságának nem lesz vége' [2 Sám 7,13; Iz 9,6]. Mária erre megkérdezte az angyaltól: ,,Miképpen lesz ez, hiszen férfit nem ismerek?' Az angyal ezt felelte neki: ,,A Szentlélek száll rád, és a Magasságbeli ereje megárnyékoz téged; azért a Szentet is, aki tőled születik, Isten Fiának fogják hívni. Íme, Erzsébet, a te rokonod is fiat fogant öregségében, és már a hatodik hónapban van, ő, akit magtalannak hívtak, mert Istennél semmi sem lehetetlen' [Ter 18,14; Jób 42,2]. Mária erre így szólt: ,,Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint.' És eltávozott tőle az angyal.

A Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatása

  2011. december 8. – Csütörtök, a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen
  fogantatása

  Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába
  egy  szűzhöz,  aki  jegyese  volt  egy  férfinak,  a  Dávid  házából  való
  Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá, és így szólt:
  „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te  minden
  asszonynál!” Ennek  hallatára Mária  zavarba jött  és gondolkodóba  esett,
  hogy miféle köszöntés ez.  Az angyal azonban  folytatta: „Ne félj,  Mária!
  Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben, és
  fiút szülsz, s  Jézusnak fogod  őt nevezni!  Nagy lesz  ő: a  Magasságbeli
  Fiának fogják  hívni. Az  Úristen neki  adja atyjának,  Dávidnak  trónját.
  Uralkodni fog Jákob házán  mindörökké, és uralmának  soha nem lesz  vége!”
  Mária ekkor megkérdezte az  angyalt: „Hogyan történhet  meg ez, amikor  én
  férfit nem ismerek?” Az angyal ezt válaszolta neki: A Szentlélek száll  le
  rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az,  ki
  tőled születik: Isten Fiának fogják  őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet  is
  gyermeket fogant  öregségében,  sőt,  már  a  hatodik  hónapban  van,  bár
  magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen.” Erre Mária
  így szólt: „Íme, az Úr  szolgálóleánya: történjék velem szavaid  szerint!”
  Ezután az angyal eltávozott.
  Lk 1,26-38

  Elmélkedés:

  A mai Szűz Mária ünnep az adventi várakozás máriás jellegére  figyelmeztet
  minket. Jézus édesanyjától azt  a szeretetteljes, türelmes, reményteli  és
  örvendező várakozást szeretnénk megtanulni, amely őt jellemezte, s amelyet
  a legjobban  talán  a gyermekeket  váró  kismamák, a  távolból  hazainduló
  gyermeküket váró édesanyák, a munkából hazaérkező férjüket váró feleségek,
  a türelmüket el nem  vesztő családanyák és a  reményből élő nők  ismernek.
  Attól kezdve, hogy Mária  méhébe fogadta Jézust, már  nem csak a  Megváltó
  érkezésének hitében  él,  hanem  tudja  is,  hogy  hamarosan  elérkezik  a
  Megváltó.
  Adventben nem egy teljesen ismeretlen személyre várakozunk, hanem  tudjuk,
  hogy reményteli várakozásunk Jézusban teljesedik be.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Ó,  Mária,   aki  rád   tekint,   vigasztalást  nyer   minden   bánatában,
  megpróbáltatásában és fájdalmában, győz minden kísértésen.
  Te erős vagy és hatalmas. Aki  állandó harcban áll, Hozzád siessen! Te  az
  alázat anyja vagy, és  a gonosz lelket  semmi sem űzi  el jobban, mint  az
  alázat.
  Aki nem tudja, kicsoda Isten, hozzád folyamodjék, Mária.
  Aki nem tudja akaratát elfogadni, hozzád forduljon, Mária.
  Aki nem talál irgalmat Istennél, meneküljön hozzád, Mária.
  Aki gyöngesége miatt elfárad, hozzád folyamodjék, Mária.
  Hozzád folyamodjon, hozzád meneküljön!
______________________________

Szűz Mária szeplőtelen fogantatása

Áteredő bűn nélkül fogantatott
Szűz Mária szeplőtelen fogantatása
2011. december 8. Advent második hete – csütörtök

P. Edward McIlmail LC

Lk 1,26-38
Abban az időben Isten elküldte Gábriel angyalt Galilea városába, amelynek Názáret a neve, egy szűzhöz, aki el volt jegyezve egy férfival. A neve József volt, Dávid házából, a szűz neve meg Mária. Bement hozzá az angyal, és így szólt: ,,Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled.'' Őt zavarba ejtette ez a beszéd, és elgondolkodott, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal pedig folytatta: ,,Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni. Nagy lesz ő, a Magasságbeli Fiának fogják hívni; az Úr Isten neki adja Dávidnak, az ő atyjának trónját, és uralkodni fog Jákob házában mindörökké, és királyságának nem lesz vége''. Mária erre megkérdezte az angyaltól: ,,Miképpen lesz ez, hiszen férfit nem ismerek?'' Az angyal ezt felelte neki: ,,A Szentlélek száll rád, és a Magasságbeli ereje megárnyékoz téged; azért a Szentet is, aki tőled születik, Isten Fiának fogják hívni. Íme, Erzsébet, a te rokonod is fiat fogant öregségében, és már a hatodik hónapban van, ő, akit magtalannak hívtak, mert Istennél semmi sem lehetetlen''. Mária erre így szólt: ,,Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint.'' És eltávozott tőle az angyal.

Bevezető ima: Uram, köszönöm, hogy időt tölthetek veled imában ezen a nagyszerű ünnepen, mikor édesanyádat tiszteljük. Anyánkul adtad nekünk Máriát, hogy átsegítsen minket az életen, és a mennybe vezessen. Ezért nagyon hálás vagyok. Segíts közelebb jutnom hozzád! Szeretném mélyebben megérteni azt a titkot, hogy édesanyád fogantatása pillanata óta mentesült az áteredő bűntől.

Kérés: Uram, adj nekem nyitottságot az Atya akarata iránt!

1.Pontos hely és idő. Urunk világra jövetelének hírül adása egy adott napon („ a hatodik hónapban”), pontos helyen („Galilea Názáret nevű városában”) egy meghatározott személynek („egy szűznek, aki egy József nevű ember jegyese volt) történt. Semmi nem lett a véletlenre bízva. Isten működése a világban nem találomra történik. Ő tudja, hogy mit akar elérni, és ezt ki által és mikor akarja. Ez biztonságtudatot ad nekünk, hogy életünk sem a véletlen műve. Isten erre a helyre tett minket, ebben az időben és egy bizonyos cél érdekében. Soha nem szabad azt gondolnunk, hogy Isten átnéz rajtunk, vagy elfelejt minket. Ennek ellenkezője az igaz: azt akarja, hogy elvigyük szeretetét, akárhol is vagyunk és akárkivel is találkozunk. „Ott virágozz, ahova ültettek”, így szól a mondás. Én hogyan közvetítem Isten szeretetét azoknak, akikkel találkozom nap, mint nap? Vagy talán egy megfelelőbb napra várok, amikor keresztény akarok lenni?

2. Az ijesztő ajándék. Miután az angyal üdvözölte Máriát, így szólt: „Ne félj!”. Mária reakciója Isten küldötte érkezésére természetes. Meglepődött. Isten útjai gyakran zavarba ejtenek minket, vagy félelemmel töltenek el. Talán azt gondoljuk, hogy rossz személyt szólított meg, vagy, hogy kérése túl megy képességeinken. Elvárásaival szemben alkalmatlannak érezhetjük magunkat. Könnyű belátnunk, hogy Isten elvárásai velünk kapcsolatban azt jelzik, hogy az Úr kedvét leli bennünk. Jó atyaként, Isten azért állít elénk követelményeket, hogy kegyelmével megvalósíthassuk lehetőségeinket. Ha valakitől nem várunk el és nem követelünk meg semmit, az nem a szeretet, hanem a közöny jele. Én vajon belátom, hogy Isten elvárásai tőlem valójában az Ő szeretetének jelei?

3. Lelkesült segítség. Mária érthető módon érezte alkalmatlanságát arra a gondolatra, hogy a Megváltó anyja legyen. Ki ne rettenne meg egy ilyen hivatás láttán. Az angyal ugyanakkor hozzáteszi, hogy nem lesz egyedül, ha igent mond Isten tervére. A Szentlélek vele lesz, hogy érősítse és támogassa Őt. Ez lecke számunkra is. Ha összezavarodunk a tekintetben, hogy Isten mit kíván tőlünk, bíznunk kell abban, hogy Ő meg fogja adni a kegyelmet is, küldetésünk teljesítésére. Isten ismeri gyengeségünket, de Mária története biztos jele annak, hogy kegyelme hordozni fog bennünket. „Mert amikor gyenge vagyok, akkor vagyok erős” (2 Kor 12;10). Vajon engem is nyomaszt valami? Lehet, hogy csak jobban kellene bíznom Isten kegyelmében?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, ha valaha is úgy érzem, hogy nem tudom teljesíteni elvárásaidat, segíts, hogy ez egy jó alkalom legyen arra, hogy még jobban bízzak gondviselésedben. Te azt akarod, hogy szentebb legyek, és közelebb kerüljek hozzád, és így gyakran kérhesd tőlem, hogy természetes képességeim fölé emelkedjek. Add kegyelmedet, hogy jobban bízzak benned éppen úgy, ahogy Mária is tette az angyali üdvözletkor!

Elhatározás: Ma erőfeszítést teszek egy olyan feladattal kapcsolatban, melyet eddig félelemből kerültem.

Erdő Péter bíboros atya 2011. decemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szent Család pártfogó szeretete adjon bátorságot a fiataloknak a gyerekek vállalásához és szeretetben való neveléséhez.

Ajándék ötletek karácsonyra:
·       Gyermekeknek ajánljuk: J. Nobisso: A Szentmise súlya képes mesekönyv Szegedi Katalin illusztrációival. Akciós ár: 1.850.- Ft
·       Fiataloknak, felnőtteknek ajánljuk: Christopher West: A test teológiája kezdőknek Akciós ár: 1150.- Ft
·       Papoknak, és akik szívesen imádkoznak hivatásokért: Szentségimádás a papokért Akciós ár: 650.- Ft

A könyvekről további ismertető található: http://missiochristi.hu/tevekenysegunk
A könyvek megrendelhetők az info@missiochristi.hu e-mail címen név, cím és telefonszám megadásával.
A megrendeléssel együtt vállalja a könyvek árát és a postaköltség legkésőbb december 31-ig való kiegyenlítését.
A december 15-ig beérkezett megrendeléseket tudjuk karácsony előtt postai úton teljesíteni.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger