2011. december 9., péntek

Adventi idő, 2. hét Péntek

Adventi idő, 2. hét Péntek

Korunk ismét felfedezte a zsoltárok értékét. Hívő közösségek mondják, vagy éneklik az imaórák zsoltárait. Amint az Ószövetség Jézusra nevel, úgy a zsoltárok is benne találják meg igazi értelmüket. Isten újszövetségi népe már tükör által homályosan, de mindannak beteljesedését is látja, melyről az Ószövetség még csak jövendöl. Így van ez a mai szentmise zsoltárával is, mely a további százötven zsoltár nyitánya. Az élet és a halál útja előtt mindnyájunknak választania kell. Szavainkkal, tetteinkkel, érzésvilágunkkal döntenünk kell Jézus mellett, vagy ellene. A boldogságok evangéliuma nem ebben a világban kell, hogy gyökeret verjen az emberszívekben, de virágozni és gyümölcsöt teremni az örök életben fog. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Advent második hete - péntek

2011.12.09. péntek

Bárcsak figyeltél volna parancsaimra


Iz 48,17-19
Így szól az Úr, a te megváltód, Izrael Szentje: Én vagyok az Úr, a te Istened, aki tanítalak téged, hogy hasznodra váljék, aki vezetlek az úton, amelyen járnod kell. Ha figyeltél volna parancsaimra, olyan volna békességed, mint a folyam, és igazságod, mint a tenger hullámai; ivadékod annyi volna, mint a föveny, és méhed sarja annyi, mint homokszemei; nem veszne ki és nem tűnne el neve színem elől.

Zs 1
Boldog az az ember, aki nem követi a gonoszok tanácsát, nem áll a vétkesek útján, és nem ül le a gúnyolódók gyülekezetében, hanem az Úr törvényében leli kedvét, s törvényét éjjel-nappal eszében forgatja! Olyan, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében meghozza gyümölcsét, és amelynek nem hull le a lombja. Boldogul minden dolgában. Nem így járnak a gonoszok, nem így, hanem úgy, miként a szálló por, amelyet elsodor a szél. Ezért a gonoszok meg nem állnak ítéletkor, sem a vétkesek az igazak gyülekezetében. Mert ismeri az Úr az igazak útját, de elvész az istentelenek ösvénye.

Mt 11,16-19
Kihez is hasonlítsam ezt a nemzedéket? Hasonló a gyerekekhez, akik a piacon ülnek, kiáltanak a többieknek, és mondják: ,,Furulyáztunk nektek, de nem táncoltatok, siratót énekeltünk, de nem gyászoltatok.'' Mert eljött János, nem evett és nem ivott, és azt mondták: ,,Ördöge van!'' Eljött az Emberfia, eszik és iszik, és azt mondják: ,,Íme, a falánk és borissza ember, a vámosok és bűnösök barátja!'' De a bölcsesség igazolást nyer a tettei által.'

Advent második hete - péntek

2011. december 9. - Péntek

  Egy alkalommal  így  szólt  Jézus  a  néphez:  „Kihez  hasonlítsam  ezt  a
  nemzedéket? Hasonlít  a  piacon  tanyázó  gyermekekhez,  akik  odakiáltják
  pajtásaiknak: „Furulyáztunk,  de  nem táncoltatok.  Siránkoztunk,  de  nem
  zokogtatok.” Eljött  János.  Nem eszik,  és  nem iszik;  azt  mondják  rá:
  „Ördöge van.” Eljött az Emberfia. Eszik-iszik, és azt mondják rá: „Lám,  a
  falánk, borissza  ember,  a  vámosok  és  a  bűnösök  barátja!”  Az  Isten
  bölcsességét azonban művei igazolták.”
  Mt 11,16-19

  Elmélkedés:

  Keresztelő János küldetése az volt, hogy előkészítse a Megváltó érkezését.
  Bűnbánatot, megtérést, vezeklést hirdetett  az embereknek. Kemény,  olykor
  szinte  fenyegető  hangon   hirdette  a   közeledő  ítéletet.   Aszketikus
  életmódját látva  és határozott  beszédét  hallgatva sokan  megtértek,  de
  olyanok is voltak, akik nem szívlelték meg szavait.
  János után eljött Jézus, aki egészen más hangnemben beszélt az emberekhez.
  Az  Isten  Országának  öröméről,   szabadságáról  és  boldogságáról   tett
  tanúságot. Sok ember felszabadultan  és lelkesen fogadta Jézus  örömhírét.
  Mások elutasították, sőt, később az életére törtek.
  Karácsonykor  Jézus  újra  eljön  közénk.  Emberré  lesz  az  Isten   Fia.
  Befogadhatjuk őt életünkbe, de el is utasíthatjuk. Melyiket választod?
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Urunk, Jézus, te azért jöttél  el bűnös emberi világunkba, hogy  megmutasd
  számunkra a bűntől való szabadulás útját. Nélküled soha nem találnánk rá a
  bűnbánat útjára. Nélküled nem találnánk rá a mennyei Atya szeretetére.  Te
  adod nekünk  az adventi  időt a  bűnbánat idejeként.  Jöjj el,  Urunk,  és
  érints meg  minket szereteteddel!  Jöjj és  bocsáss meg  nekünk, akik  nem
  halogatjuk tovább  bűneink beismerését,  hanem  a bűnbánat  egyenes  útján
  indulunk most feléd. Születésed, jöveteled nagy változást hozott egykor  a
  világba. Te képes vagy  megváltoztatni az embert.  Képes vagy a  bűnösöket
  szentté változtatni. Hozz változást az én életembe!
______________________________

Advent második hete - péntek

Kihez hasonlítsalak titeket?
2011. december 9. Advent második hete - péntek

P. Jason Smith LC

Mt11, 16-19
Egy alkalommal így szólt Jézus a néphez: "Kihez hasonlítsam ezt a nemzedéket? Hasonlít a piacon tanyázó gyermekekhez, akik odakiáltják pajtásaiknak: "Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem zokogtatok." Eljött János. Nem eszik, és nem iszik; azt mondják rá: "Ördöge van." Eljött az Emberfia. Eszik-iszik, és azt mondják rá: "Lám, a falánk, borissza ember, a vámosok és a bűnösök barátja!" Az Isten bölcsességét azonban művei igazolták."

Bevezető ima: Urunk, Jézus Krisztus, köszönöm ezt az új napot, és a kegyelmeket, amelyeket ma akarsz kiárasztani rám. Hiszek benned, és irántam való szeretetedben. Szeretném azáltal megmutatni neked szeretetemet, hogy ebben az imában a legfontosabbra figyelek: rád, és arra, hogy teljesítsem Szent Akaratodat.

Kérés: Uram, segíts, hogy másokról mindig jót mondjak és ne legyek irigy!

1. Gyerekek a téren. Jézus szavai a tereken tanyázó gyerekről számunkra talán furcsán hangzanak. Ő egy akkoriban kedvelt gyermekjátékra utal, amikor a gyerekek utánozták a lakodalmi táncokat vagy a temetéseken szokásos jajgatást és sírást. Csakhogy most, amikor ezeknek a gyerekeknek táncolniuk kellene, helyette sírnak, a temetésen pedig sírás helyett táncolnak. De ennél még sokkal rosszabb a helyzet, mert felhagytak azzal, hogy egymással játszanak és csak lustán üldögélnek. Egyetlen játékuk abban áll, hogy másokról rosszat mondanak. Jézus azt állapítja meg erről a generációról, hogy úgy, mint a gyermekek is, az ellenkezőjét teszik annak, amit Isten tőlük elvár. A Messiást tárt karokkal kellett volna fogadniuk, ehelyett elutasították. Hűnek kellett volna maradniuk a szövetséghez és Jahvéhez kellett volna imádkozniuk, de ehelyett a semmittevő üldögélést részesítették előnyben. Jézus ezzel erősen kritizálja a korabeli embereket.

2. A mi generációnk. Ez egy nagyon érdekes kérdéshez vezet minket; mit mondana Jézus a mi generációnkról? Emberré lett, de az emberek tehernek érzik a karácsonyt. Magához hívta a gyermekeket, de az iskolákban már tilos imádkozni. És folytathatnánk még. Krisztus kritikája a kortársaira irányul, de üzenete minden generációhoz szól, hiszen az emberek lényegében ugyanolyanok, mint akkoriban. Néhányan elfogadják üzenetét, a többiek elutasítják. Néhányan követik Isten tervét, a többiek nem. De ez nem tartja vissza Jézust attól, hogy prédikáljon. Így hát nekünk sem kellene feladnunk; Krisztus követése mindig is ellentétes lesz a kor szellemével. Ami számít, az, hogy Jézus szavai bennünk nyitott szívre találjanak.

3. A rossz nyelvek ellensége. Azokban a napokban sok szóbeszéd járta. Ennek a fejezetnek az elolvasása után elképzeltem Jézust, amint éppen elhagyja a piacteret. Ott a fügeárusnál, meglátja a legújabb híreket, "Jézus, a részeges" vagy "Sokkoló képek Jézusról, amint együtt van a vámosokkal, és pénzt kap tőlük a szolgálataiért", valamint, ami bizonyára felkeltette a haragját "Ördögűző: bizonyíték, hogy Keresztelő Jánost démon szállta meg". A rosszindulatú pletyka, az irigység gyümölcse, akkor keletkezik, ha az emberek nem boldogok, vagy nincsenek harmóniában önmagukkal, ilyen helyzetekben rögtön úgy reagálnak, hogy gondoskodnak arról, hogy a többi ember se érezze magát boldognak. Jézusnak mindezekkel a rágalmakkal szemben tanúsított méltóságteljes viselkedése figyelmeztet minket, hogy ne mondjunk másokról rosszat. Rágalom nem képezheti egy keresztény ember életének részét. Jézus viselkedése arra is legyen példa számunkra, hogy az igazi boldogságot és békét benne keressük és ne a rágalmazó pletykában.

Beszélgetés Krisztussal: Minden, amink van lelkünkben, testünkben, amit kívül vagy belül, természetes és természetfölötti módon bírunk, mind a Te ajándékod, mind a Te adományod, kegyes jóvoltodat hirdeti, akitől minden jót vettünk. Noha egyik többet, másik kevesebbet nyert, mégis mind a Te ajándékod és nélküled a legparányibb jóban sem lehet részünk. Aki többet kapott, nem dicsekedhetik érdemével, mások fölé nem helyezheti magát, sem kevélyen le nem nézheti a csekélyebbet; mert Isten előtt az a nagyobb és jobb, aki magának kevesebbet tulajdonít, a hálaadásban pedig alázatosabb és buzgóbb.
És aki mindenkinél gyarlóbbnak és méltatlanabbnak tartja magát, alkalmasabb nagyobb ajándékok elfogadására. Aki pedig kevesebbet kapott, ne búsuljon, ne nehezteljen, se ne irigykedjék a gazdagabbra. Hanem inkább tereád figyeljen és minden fölött a te jóvoltodat magasztalja, hogy oly bőségesen, ingyen és kegyesen, személyválogatás nélkül osztogatod ajándékaidat. (Kempis Tamás: Krisztus követése III. könyv22,2)

Elhatározás: Következő alkalommal, amikor valakiről rosszat mondanak, nem csatlakozom, hanem helyette az érintett emberről valami jót mondok.

A pápa imaszándéka 2011 december hónapra:
Béke az összes népek között: A Föld valamennyi népe, egymás megismerése és a kölcsönös tisztelet révén növekedjen az egyetértésben és békességben.
Gyermekek és fiatalok: A gyermekek és fiatalok legyenek az evangélium hírnökei, emberi méltóságukat mindig tiszteletben tartsuk, és minden erőszaktól és kizsákmányolástól megóvjuk őket.

Ajándék ötletek karácsonyra:
·       Gyermekeknek ajánljuk: J. Nobisso: A Szentmise súlya képes mesekönyv Szegedi Katalin illusztrációival. Akciós ár: 1.850.- Ft
·       Fiataloknak, felnőtteknek ajánljuk: Christopher West: A test teológiája kezdőknek Akciós ár: 1150.- Ft
·       Papoknak, és akik szívesen imádkoznak hivatásokért: Szentségimádás a papokért Akciós ár: 650.- Ft

A könyvekről további ismertető található: http://missiochristi.hu/tevekenysegunk
A könyvek megrendelhetők az info@missiochristi.hu e-mail címen név, cím és telefonszám megadásával.
A megrendeléssel együtt vállalja a könyvek árát és a postaköltség legkésőbb december 31-ig való kiegyenlítését.
A december 15-ig beérkezett megrendeléseket tudjuk karácsony előtt postai úton teljesíteni.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger