2011. december 12., hétfő

Adventi idő, 3. hét Hétfő

Adventi idő, 3. hét Hétfő

Akárcsak napjainkban, Bileám korában is voltak igaz és hamis próféták, akik az igényes tanítást kiüresítik, vagy akár az ellenkezőjére fordítják. Isten Lelke azonban kiszámíthatatlan. A legváratlanabb helyzetekben képes megnyilatkozni. Így járt Bileám, a pogány próféta is, akinek bizonyára nagy jutalmat ígértek, ha megátkozza a zsidókat. Átok helyett mégis áldást mondott rájuk. Mi, keresztények pedig jövendölésében Jézusra, Isten egyszülött Fiára ismerünk. Isten Lelke feltárta a pogány próféta előtt a századok múltán érkező csillagot, majd a pogány keleti királyokat a csillag fényével kísérte a betlehemi születésbarlanghoz. Ne legyünk késedelmesebb szívűek, mint a pogányok voltak! (Adoremus 2005.)
További gondolatok... 

Advent harmadik hete - hétfő

2011.12.12. hétfő

(Chantal Szent Johanna Franciska)
Csillag jön fel Jákobból, királyi pálca támad Izraelbôl


Szám 24,2-7.15-17a
és felemelte szemét, mire meglátta Izraelt, amint sátraiban törzsei szerint táborozott. Ekkor leszállt rá Isten lelke, ő pedig elkezdte példázatát, s azt mondta: ,,Szól Bálám, Beor fia, szól a bezárt szemű ember, szól, aki Isten beszédeit hallja, aki a Mindenható látomását látja, aki leborul és akkor megnyílik a szeme: Mily szépek sátraid, Jákob, hajlékaid, ó Izrael! Mint az erdős völgyek, mint a folyóvíz menti jól öntözött kertek, mint a sátrak, melyeket az Úr állított fel, mint a vizek mentén a cédrusok. Ömlik a víz vedreiből, s vetése bőséges vizek közé kerül. Elveti az Úr Ágág miatt királyát, s elveszi a királyságát. Erre elkezdte példázatát és ismét szólt: ,,Szól Bálám, Beor fia, szól a bezárt szemű ember, szól, aki Isten beszédeit hallja, aki a Fölséges tudományát tudja, s a Mindenható látomásait látja leborulva, s megnyílt szemmel: Látom őt, de nincs még itt, nézem őt, de nincs még közel. Csillag támad Jákobból és királyi pálca kél fel Izraelből s megveri Moáb fejedelmeit, mind elpusztítja Szetnek gyermekeit.

Zs 24
Dávid zsoltára. Hozzád emelem, Uram, lelkemet, Istenem, tebenned remélek; ne hagyd, hogy megszégyenüljek, és ellenségeim ujjongjanak fölöttem! Hisz senki, aki tebenned bízik, meg nem szégyenül. De szégyen éri mindazokat, akik hiábavalóságok miatt hűtlenek lesznek. Utaidat, Uram, mutasd meg nekem, és ösvényeidre taníts meg engem! Vezess és oktass engem igazságodra, mert te vagy az én üdvözítő Istenem, és én tebenned bízom szüntelen! Emlékezzél meg, Uram, könyörületedről, és irgalmadról, hisz azok öröktől valók! Ifjúkorom bűneire s botlásaira ne gondolj vissza; Irgalmad szerint emlékezzél meg rólam, hiszen te jó vagy, én Uram! Édes az Úr és igazságos, ezért útbaigazítja a vétkeseket. Végzésével vezérli az alázatosakat, megtanítja útjaira a szelídeket. Az Úr minden útja irgalom és igazság azok iránt, akik szövetségét és törvényeit megtartják. A te saját nevedért, Uram, bocsásd meg bűnömet, mert sok az! Ki az, aki féli az Urat? Annak megmutatja, milyen utat válasszon. Annak boldogságot élvez majd a lelke, és utóda örökli a földet. Barátja az Úr azoknak, akik őt félik, és szövetségét megmutatja nekik. Állandóan az Úrra tekint szemem, mert ő húzza ki lábamat a tőrből. Tekints rám és irgalmazz nekem, mert elhagyatott és szegény vagyok. Szívem szorongatásai megsokasodtak, vezess ki ínségemből engem. Nézd megalázottságomat és szenvedésemet, bocsásd meg minden vétkemet! Nézd, milyen sokan vannak ellenségeim, milyen ádáz gyűlölettel gyűlölnek engem! Oltalmazz és szabadíts meg engem, ne hagyd, hogy megszégyenüljek, hiszen benned remélek! Álljanak mellém az ártatlanok és az igazak, mert beléd vetem bizalmamat. Szabadítsd meg Isten, Izraelt minden szorongatásából!

Mt 21,23-27
Amikor bement a templomba és tanított, odajöttek hozzá a főpapok és a nép vénei. Megkérdezték tőle: ,,Milyen hatalommal teszed mindezt? És ki adta neked ezt a hatalmat?' Jézus így válaszolt nekik: ,,Kérdeznék tőletek én is egy dolgot. Ha megmondjátok nekem, én is megmondom nektek, milyen hatalommal teszem mindezt. János keresztsége honnan volt? A mennyből vagy az emberektől?' Azok így tanakodtak egymás közt: ,,Ha azt mondjuk: ,,a mennyből'', azt mondja majd nekünk: ,,Akkor miért nem hittetek neki?'' Ha pedig azt mondjuk: ,,az emberektől'', félünk a néptől, mert mindnyájan prófétának tartják Jánost.' Azt felelték tehát Jézusnak: ,,Nem tudjuk.' Erre ő azt mondta nekik: ,,Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem mindezt.'

Advent harmadik hete - hétfő

2011. december 12. – Hétfő

  Egy alkalommal Jézus a templomba ment, és tanított. Közben odaléptek hozzá
  a főpapok  meg a  nép vénei,  és megkérdezték:  „Miféle hatalommal  teszed
  ezeket? Ki  adta neked  a hatalmat  ehhez?” Jézus  így válaszolt:  „Én  is
  kérdezek tőletek  valamit. Ha  megfeleltek  rá, megmondom  nektek,  milyen
  hatalommal teszek így. Honnan volt János keresztsége? A mennyből-e vagy az
  emberektől?”
  Azok tanakodni kezdtek egymás  között: „Ha azt  mondjuk, a mennyből  volt,
  azt feleli: „Hát akkor miért nem hittetek neki?” Ha pedig azt mondjuk: „Az
  emberektől”, akkor  meg  félnünk  kell  a  néptől,  mert  Jánost  mindenki
  prófétának tartja.” Ezért ezt a választ adták Jézusnak: „Nem tudjuk.”
  „Akkor én sem  mondom meg  nektek, hogy  milyen hatalommal  teszek így”  –
  felelte Jézus.
  Mt 21,23-27

  Elmélkedés:

  Ha az égből  volt Keresztelő  János hatalma,  és az  Isten küldötte  volt,
  akkor miért nem hittek  benne mégsem egyesek? Ha  Jézust az Atya küldi  el
  hozzánk a  földre, és  Tőle kapja  hatalmát, akkor  miért nem  hisz  benne
  mégsem mindenki?
  A hit Isten ajándéka, amelytől senki  sincs elzárva, és amelyre senki  sem
  kényszeríthető. A hit  megkívánja az ember  részéről a szabad  elfogadást.
  Jézus egész földi élete – megtestesülésétől feltámadásáig – jel az emberek
  számára, hogy hitre ébredjenek, hiszen Isten azért küldte el őt a világba,
  hogy mindenki higgyen általa. Adventben  hittel várakozunk. Ez az  időszak
  arra  a  napra  irányítja  figyelmünket,  amelyet  hittel  várunk:   Jézus
  születésének napjára. Gyújtsd meg bennünk, Urunk, a hit lángját!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Urunk, tégy méltóvá minket, hogy az egész világon szolgálhassuk azokat  az
  embertársainkat, akik szegénységben élnek és halnak meg.
  Add meg nekik a mai napon a mi kezünk által mindennapi kenyerüket, és a mi
  megértő szeretetünk által adj nekik békét és örömet.
______________________________

Advent harmadik hete - hétfő

Az advent jó alkalom az elmélyültebb imádságra. Ajándékozd meg rokonaidat, ismerőseidet a napi elmélkedéssel!
Ha szeretnéd, hogy más is megkapja a napi elmélkedéseket, küldj egy levelet (név, e-mail cím megadásával) a napielmelkedes@vandorevangelium.hu címre!


A Jézusnak szóló ajándék: egy szeretetteljes szív
2011. december 12. Advent harmadik hete - hétfő

P. James Swanson LC

Mt 21, 23-27
Amikor a templomba érve tanított, odamentek hozzá az írástudók és a nép vénei és megkérdezték: "Miféle hatalom birtokában teszed te ezeket? Ki adott neked hatalmat ehhez?" Jézus így válaszolt: "Én is kérdezek tőletek valamit. - Ha megfeleltek rá, én is megmondom, milyen hatalom birtokában teszem ezeket. Honnan volt János keresztsége? Az égből vagy az emberektől?" Azok tanakodni kezdtek egymás közt: "Ha azt mondjuk, hogy az égből, azt fogja kérdezni: Akkor miért nem hittetek neki? Ha azt mondjuk, hogy az emberektől, félnünk kell a néptől, hisz Jánost mindenki prófétának tartja." Ezért ezt a választ adták Jézusnak: "Nem tudjuk". Erre ő így felelt: "Akkor én sem mondom meg, milyen hatalom birtokában teszem ezeket."

Bevezető ima: Uram, hiszek benned, de nem csak az értelmemmel. Mivel hiszek benned, az egész életemet a kezedbe ajánlom. Tudom, hogy sosem fogsz megtéveszteni, vagy magamra hagyni, hiszen Te vagy maga a jóság és a kegyelem. Alázatosan felajánlom neked szeretetemet. Bár tudom, hogy szeretetem még gyenge, biztos vagyok benne, hogy számodra mégis kedves.

Kérés: Uram, segíts növekedni a hitben!

1. A hit a cselekedetekben nyilvánul meg. Jézus eljövetelére várunk. Honnan jön, mi a származása? A farizeusokhoz hasonlóan sokan ma is firtatják ezt a kérdést. Ha megkérdeznénk tőlük: „Ti hisztek?”, talán még igennel is válaszolnak, de az életük mást tanúsít. Semmit sem tesznek Jézusért, vagy csak a szükséges minimumot. Ha Jézus pusztán emberi lény lett volna, még el is fogadhatnánk tanításának félig-meddig való követését és saját szájízünk szerinti értelmezését. De ha Isten küldte, senkinek sincs joga bármit is változtatni azon, amit tanított. Az életünknek mindenben Jézus tanítását kell tükröznie, hiszen ismerjük azt, és képesek vagyunk véghezvinni. Az én életem is ezt mutatja? Tanúságot tesz arról a Krisztusról, akit Isten küldött?

2. A szívből jövő hit. A farizeusok látszólag hibátlanul követték a törvényt, legalábbis sokkal jobban, mint a legtöbb zsidó. Ennek érdekében még olyan saját szabályokat is hoztak, melyek betartásával könnyebben el lehetett kerülni az Isteni törvények megszegésének a lehetőségét is. Úgy gondolhatnánk, hogy életüket meghatározta a Messiás eljövetelébe vetett hit. Mégis, amikor a Messiás megjelent, nem ismerték fel. Mi történhetett? Míg az életüket a törvény szerint élték, szívük nem volt nyitott Isten szeretetére. Nem ismerték fel a Messiást, mert elvakította őket az önszeretet. Önmagában jó dolgot tettek rossz szándékkal, rossz hozzáállással. Én is ilyen keresztény vagyok? „Helyesen” cselekszem önző szándékkal?

3. A hit Mária mellett növekszik. Érdemes Mária segítségét kérnem, ha jól fel szeretnék készülni Jézus eljövetelére. Ő kilenc hónapig készült rá, és nagyszerűen tette. Segíthet nekem. Ha az idei adventben még nem kértem meg erre, most megtehetem.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, bocsáss meg azért, hogy néha méltatlan módon nem gyakorlom a hitemet, vagy önző céllal teszem. Nem az irántad érzett szeretetből, hanem mások elismerésére számítva. Segíts javítani a hozzáállásomon, napról napra több szeretettel élnem, követve a te példádat, melyet tanításoddal és cselekedeteiddel mutattál.

Elhatározás: Meg fogom vizsgálni a hozzáállásomat, hogy cselekedeteim valóban a Krisztus iránti szeretetről vagy csak a saját érdekeimről szólnak. A mai nap valami számomra nehéz dolgot megteszek a Krisztus iránti szeretetből.

Ave Mária!
2011. december 12. Advent harmadik hete - hétfő
Guadalupe-i Szűz Mária ünnepe
P. Jason Smith LC

Lk 1,26-38

Bevezető ima: Úr Jézus, jelenlétedbe helyezem magam. Rád szánom ezt az időt, hogy beszélhess hozzám és én figyeljek szavaidra. Szólj a szívemhez! Hiszem, hogy minden kegyelmeddel együtt rád van most szükségem. Benned remélek, Uram, hiszen tudom, hogy nincs értelme a világ földi dolgaiba vetni reményemet. Szeretlek téged, Uram, és tudom, hogy Te is szeretsz engem.

Kérés: Mária, téged kérlek, segíts elnyernem a kegyelmet, hogy a te példádat követve, mindig igennel válaszoljak Isten akaratára.

1. Az Úr angyala. Csak kevesen tudják, hogy a GPS-rendszert 1239-ben találták fel. Ugyan nem mutatta meg az irányt, de segített az embereknek, hogy arra figyeljenek, ami igazán fontos. Minden reggel, délben és este, vidéken és városban egyaránt megszólaltak a harangok az Úrangyalához. Ez az imádság emlékeztet minket az angyal Máriához szóló üzenetére. Nagyon jó, hogy ezt a szép imádságot ismételhetjük napunk kezdetén, közepén és végén, mert ez csodálatosan kifejezi, hogy egész életünkben a megtestesülésre kellene koncentrálnunk. Az Úrangyalára hívó harang arra buzdít minket, hogy Mária igenjét utánozzuk reggel, délben, este. Ha egész nap imádkozzuk az Úrangyalát és szívünkkel Istenhez térünk, akkor elkerüljük, hogy a Mennyországba vezető úton eltévedjünk.

2. Igen, Uram! Meg akarjuk változtatni a világot? Egy názáreti szolgálóleány megtette. Miután Gábriel angyal eltávozott Máriától, az ő „igen”je megváltoztatta az üdvösségtörténetet. A mi életünket is megváltoztatta. A mi saját köreinkben, amikor felismerjük Isten akaratát, néha elfelejtjük milyen messzire menő következményekkel jár a mi „igenünk” Isten felé. Talán mi nem lennénk láncszemek Isten tervében? A mi „igenünk” nem lehet közömbös. Egy igen Istennek mindig megváltoztatja az életet. Egy „nem”? Nos, jobb pozitívnak maradni és nagylelkűnek lenni Istennel szemben. Ha megfigyeljük, hogyan adja át Isten üzenetét az angyal Máriának, akkor mi is utána akarunk gondolni a mi „igenünk” messze menő következményeinek. Ez megváltoztathatja a világot.

3. Angyal a mi életünkben. Amikor a Szentírást olvassuk, Jézus jelen van az életünkben, hiszen Ő jelen van a saját szavaiban. Az angyal szó a görög „angelos” igéből jön, jelentése „küldeni”. Az angyaloknak az a küldetésük, hogy Isten üzenetét átadják nekünk. Néha Isten embereken keresztül küldi el angyalát, akkor is, ha ezt mi csak akkor vesszük észre, ha már megtörtént. Azonban tudjuk, hogy a Szentírás Isten szava. Ha Isten szavát nyitott szívvel olvassuk, akkor olyanok vagyunk, mint Mária, amikor az angyal üzenetét hallgatta. Ha a Szentírást életünk részévé tesszük, akkor mondhatjuk, hogy a szó eleven hússá válik bennünk. Máriát utánozzuk, aki elfogadta Isten szavát és átadta önmagát, hogy beteljesülhessen Isten terve.

Beszélgetés Krisztussal: Lám itt van az én Istenem és mindenem. Mit akarok többet? Mi jobbat kívánhatnék? Ó jó ízű és édes ige, de csak annak, aki az Igét szereti, nem a világot s a világban valókat. (Kempis Tamás: Krisztus követése III. könyv 34,1)

Elhatározás: Ma elimádkozom reggel, délben és este az Úrangyalát.

Erdő Péter bíboros atya 2011. decemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szent Család pártfogó szeretete adjon bátorságot a fiataloknak a gyerekek vállalásához és szeretetben való neveléséhez.

Ajándék ötletek karácsonyra:
·       Gyermekeknek ajánljuk: J. Nobisso: A Szentmise súlya képes mesekönyv Szegedi Katalin illusztrációival. Akciós ár: 1.850.- Ft
·       Fiataloknak, felnőtteknek ajánljuk: Christopher West: A test teológiája kezdőknek Akciós ár: 1150.- Ft
·       Papoknak, és akik szívesen imádkoznak hivatásokért: Szentségimádás a papokért Akciós ár: 650.- Ft

A könyvekről további ismertető található: http://missiochristi.hu/tevekenysegunk
A könyvek megrendelhetők az info@missiochristi.hu e-mail címen név, cím és telefonszám megadásával.
A megrendeléssel együtt vállalja a könyvek árát és a postaköltség legkésőbb december 31-ig való kiegyenlítését.
A december 15-ig beérkezett megrendeléseket tudjuk karácsony előtt postai úton teljesíteni.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger