2011. december 20., kedd

Adventi idő, December 20.

Adventi idő, December 20.

Ünnepelni készülünk. Egy olyan világban, ahol sokan nem tudnak mit kezdeni az ünneppel. Hiszen az ünnep kapcsolatot is jelent, és a mai ember könnyen a magányba zárul. Karácsony ünnepe a másik ember felé fordít minket.
További gondolatok...

Advent negyedik hete – kedd

2011.12.20. kedd

(Szent Teofil)
Íme a szűz méhében fogan, és fiút szül


Iz 7,10-14
Szólt továbbá az Úr Ácházhoz, e szavakkal: ,,Kérj magadnak jelet az Úrtól, a te Istenedtől, akár az alvilág mélyéből, akár fentről, a magasból!' De Ácház azt mondta: ,,Nem kérek, és nem kísértem az Urat.' Erre a próféta így szólt: ,,Halljátok hát, Dávid háza! Nem elég nektek, hogy embereknek vagytok terhére, és azért terhére vagytok az én Istenemnek is? Ezért az Úr maga ad majd nektek jelet. Íme, a szűz fogan, és fiút szül, s nevét Emmánuelnek fogja hívni.

Zs 23
Zsoltár Dávidtól. Az Úré a föld s ami azt betölti, a földkerekség és minden lakója. Mert ő alapította a tengerekre, s a folyók fölé ő állította. Ki mehet fel az Úr hegyére? Ki állhat meg az ő szent helyén? Az, akinek keze ártatlan, akinek szíve tiszta, aki magát hiúságra nem adja, s nem tesz hamis esküt. Az ilyen áldást nyer az Úrtól, s irgalmat Istentől, oltalmazójától. Ez azok nemzedéke, akik őt keresik, akik Jákob Istenének arcát keresik. Táruljatok fel, hatalmas kapuk, táruljatok fel, örök kapuk, hadd vonuljon be a dicsőség királya! Ki az a dicsőség királya? Az erős és hatalmas Úr, a harcban hatalmas Úr. Táruljatok fel, hatalmas kapuk, táruljatok fel, örök kapuk, hadd vonuljon be a dicsőség királya! Ki az a dicsőség királya? A seregek Ura, ő a dicsőség királya.

Lk 1,26-38
Isten pedig a hatodik hónapban elküldte Gábriel angyalt Galilea városába, amelynek Názáret a neve, egy szűzhöz, aki el volt jegyezve egy férfival. A neve József volt, Dávid házából, a szűz neve meg Mária. Bement hozzá az angyal, és így szólt: ,,Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled.' Őt zavarba ejtette ez a beszéd, és elgondolkodott, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal pedig folytatta: ,,Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni [Iz 7,14]. Nagy lesz ő, a Magasságbeli Fiának fogják hívni; az Úr Isten neki adja Dávidnak, az ő atyjának trónját, és uralkodni fog Jákob házában mindörökké, és királyságának nem lesz vége' [2 Sám 7,13; Iz 9,6]. Mária erre megkérdezte az angyaltól: ,,Miképpen lesz ez, hiszen férfit nem ismerek?' Az angyal ezt felelte neki: ,,A Szentlélek száll rád, és a Magasságbeli ereje megárnyékoz téged; azért a Szentet is, aki tőled születik, Isten Fiának fogják hívni. Íme, Erzsébet, a te rokonod is fiat fogant öregségében, és már a hatodik hónapban van, ő, akit magtalannak hívtak, mert Istennél semmi sem lehetetlen' [Ter 18,14; Jób 42,2]. Mária erre így szólt: ,,Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint.' És eltávozott tőle az angyal.

Advent negyedik hete – kedd

2011. december 20. - Kedd

  Hat hónappal Keresztelő János születésének hírüladása után Isten  elküldte
  Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese  volt
  egy férfinak, a Dávid házából való  Józsefnek. A szűz neve Mária volt.  Az
  angyal belépett hozzá, és így szólt: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Az Úr
  veled van! Áldottabb  vagy te  minden asszonynál!”  Ennek hallatára  Mária
  zavarba jött és gondolkodóba  esett, hogy miféle  köszöntés ez. Az  angyal
  azonban folytatta: „Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert
  íme, gyermeket  fogansz  méhedben és  fiút  szülsz, s  Jézusnak  fogod  őt
  nevezni! Nagy lesz ő:  a Magasságbeli Fiának  fogják hívni. Uralkodni  fog
  Jákob házán  mindörökké, és  uralmának soha  nem lesz  vége!” Mária  ekkor
  megkérdezte az angyalt:  „Hogyan történhet  meg ez, amikor  én férfit  nem
  ismerek?” Az angyal ezt válaszolta neki: „A Szentlélek száll le rád, és  a
  Magasságbeli ereje borít  be árnyékával.  Ezért szent lesz  az, aki  tőled
  születik: Isten  Fiának  fogják  őt  hívni.  Lásd,  rokonod,  Erzsébet  is
  gyermeket fogant  öregségében,  sőt,  már  a  hatodik  hónapban  van,  bár
  magtalannak tartják az emberek, Istennél semmi sem lehetetlen.” Erre Mária
  így szólt: „Íme, az Úr  szolgálóleánya: történjék velem szavaid  szerint!”
  Ezután az angyal eltávozott.
  Lk 1,26-38

  Elmélkedés:

  Amikor Jézus születését hírül  hozza az Isten  angyala, többek között  azt
  mondja  a  názáreti  leánynak,  Máriának,  hogy  „szent  lesz,  aki  tőled
  születik”. Karácsony éjszakáján tehát a Szent  lép be a profán világba,  a
  Szent Isten  érkezik el,  hogy  megszentelje az  embereket és  az  emberek
  világát. Sokszor jogosan  érezzük, hogy  egy olyan  világban élünk,  amely
  szinte már semmit  sem tisztel,  semmit nem tart  szentnek. Mindent  lehet
  gyalázni, mindenkit meg  lehet alázni,  bárki becsületét  el lehet  venni,
  mert már az emberi méltóság értéke sem  szent. A szent Isten belép ebbe  a
  világba, az Isten  emberré lesz, hogy  utat mutasson az  emberségre és  az
  életszentségre.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Ó Dávid kulcsa, nyitni kész,
  ha ajtót nyitsz, nem zárja kéz,
  halál árnyéka vesz körül,
  mirajtunk immár könyörülj!
  Eljő, eljő Emmánuel,
  Hogy üdvözüljön Izrael!

  (Advent utolsó  hetének liturgiájában  szerepelnek az  ún.  „Ó-antifónák”,
  amelyekben a jövendő Messiás különböző  nevekkel szólítjuk meg. Az  imákat
  december 17.  és 23.  között imádkozzuk.  Itt versbe  szedett,  énekelhető
  (Éneklő Egyház 15.) változatát közöljük.)
______________________________

Advent negyedik hete – kedd

Az advent jó alkalom az elmélyültebb imádságra. Ajándékozd meg rokonaidat, ismerőseidet a napi elmélkedéssel!
Ha szeretnéd, hogy más is megkapja a napi elmélkedéseket, küldj egy levelet (név, e-mail cím megadásával) a napielmelkedes@vandorevangelium.hu címre!

Mária igenje
2011. december 20. Advent negyedik hete – kedd

P. Edward Mc Ilmail LC

Lk 1, 26-38
A hatodik hónapban az Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki egy Dávid házából való férfinak, Józsefnek volt a jegyese, és Máriának hívták. Az angyal belépett hozzá és megszólította: "Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál." E szavak hallatára Mária zavarba jött, és gondolkozni kezdett rajta, miféle köszöntés ez. Az angyal ezt mondta neki: "Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Gyermeket fogansz, fiút szülsz, és Jézusnak fogod elnevezni. Nagy lesz ő és a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úr Isten neki adja atyjának, Dávidnak trónját, és uralkodni fog Jákob házán örökké, s országának nem lesz vége." Mária megkérdezte az angyalt: "Hogyan válik ez valóra, amikor férfit nem ismerek?" Az angyal ezt válaszolta és mondta neki: "A Szentlélek száll rád, s a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért a születendő Szentet is az Isten Fiának fogják hívni. Íme, rokonod, Erzsébet is fogant öregségében, s már a hatodik hónapban van, noha meddőnek mondták, mert Istennél semmi sem lehetetlen." Mária így válaszolt: "Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint." Erre az angyal eltávozott.

Bevezető ima: Uram, amikor Mária egyszerű nagylelkűségén elmélkedem, égő szívvel teszem ezt. Bárcsak én is olyan engedelmes tudnék lenni, mint ő! Szeretnék jobb lenni, bízom kegyelmedben és segítségedben. Ebben az imában hozzád jövök, hogy az akaratodat cselekedjem.

Kérés: Add, Uram, hogy minél jobban megszeressem és megszívleljem a Szűzanya példáját!

1. Egy személyes elhívás. Megfigyelhetjük az angyali üdvözlet emberi részleteit. Egy kiszemelt emberrel történt egy meghatározott helyen. Így működik Isten terve. Ő nem tömegével szól hozzánk. Mindannyiunkhoz személyesen szól, mert mindenkit gyermekeként szeret. A katolikus hit személyes kapcsolat Urunkkal. Éreztem valaha az ellenkezőjét, hogy csak egy kis lényegtelen pont vagyok? Isten szemében a hitem, a hivatásom személyes ügy. Én is hasonlóan, személyesen válaszolok erre?

2. Minden reményen túl. Isten népe már régóta várta a Messiást. Valószínűleg Mária is sokat gondolt a Megváltó eljövetelére, az azonban eszébe se jutott, hogy ő lenne az édesanyja. Mi is eltűnődhetünk azon, hogy Isten vajon mikor küld valakit a jelenkori világ megmentésére? Valójában épp ezt akarja tenni – rajtunk keresztül. Mindenki szentté válhat közülünk, mindannyian megmenthetjük a világot Isten segítségével. Minannyiunknak nagyszerű és egyedülálló hivatása van, akár papként, akár megszentelt életűként, akár laikusként. Engem milyen nagy küldetésre szólít Isten? Felismertem már, hogy az életem nagyszerű lehet, ha elég szeretettel élem?

3. Legyen. Mária igenje – „Legyen nekem a te igéd szerint.” – olyan válasz volt, amitől az angyalok ujjongtak a mennyben. Egy 14-15 éves lány az Isten terve felé való nyitottságával megváltoztatta a történelmet. Mi is arra kaptunk meghívást, hogy igent mondjunk Istennek és ezzel a szeretet civilizációját építsük. Minden generáció hozzájárulhat Isten országának építéséhez. Úgy tekintek-e fiatal ismerőseimre, mint lehetséges apostolokra? Olyan személyként tisztelem őket és a barátaimat, akik nagy dolgokra hivatottak?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Fiad megtestesülésének nagyszerű terve Mária igenjén múlt. Hadd tanuljak én is a nyitottságából, hadd mondjak én is igent a hívásodra!

Elhatározás: Ma imádkozni fogok azért, hogy egy fiatalnak legyen ereje igent mondani a papi vagy megszentelt életű hivatásra.

Erdő Péter bíboros atya 2011. decemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szent Család pártfogó szeretete adjon bátorságot a fiataloknak a gyerekek vállalásához és szeretetben való neveléséhez.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger