2011. december 21., szerda

Adventi idő, December 21.

Adventi idő, December 21.

Karácsony ünnepe a másik ember felé indít bennünket. Tudok-e együtt örülni a másikkal? Tudok-e segítségére sietni a másik embernek? és felismerem-e a hozzám érkezőben az Istentől megáldott, az Istentől hozzám küldött embert.
További gondolatok...

Advent negyedik hete – szerda

2011.12.21. szerda

(Kaníziusz Szent Péter)
Szerelmesem hangját hallom: jön már ugrálva a hegyeken


Én 2,8-14
Csitt! A kedvesem íme, itt jön! Szökken a hegyeken át, szökell halmokon keresztül! Olyan a kedvesem, mint a gazella, mint a szarvasborjú, már itt is áll a házunk mögött, benéz az ablakon, nézdel a rácson át. Íme, a kedvesem szól nekem: ,,Kelj fel szaporán, szerelmem! Jöjj, galambom, szépségem! Mert a tél már elmúlt, az eső elállt, elvonult, földünkön előbújnak a virágok, eljött a szőlőmetszés ideje, s a gerle szava hallatszik a határban. A füge már kihajtja első gyümölcsét, s a virágzó szőlő illatot áraszt. Kelj fel, kedvesem! Jöjj, te szépségem! Te, galambom a sziklaüregben, a kőszál rejtekében, hadd lássam arcodat, hadd halljam hangodat! Mert a te szavad édes, és oly bájos az orcád!'
vagy

Szof 3,14-18a
Zengedezzél, Sion leánya, ujjongj Izrael; örvendezzél és vigadj teljes szívvel, Jeruzsálem leánya! Az Úr megsemmisítette ítéletedet, eltávolította ellenségeidet; Izrael királya, az Úr, közötted van, nem kell többé félned semmi bajtól. Azon a napon, majd ezt mondják Jeruzsálemnek: ,,Ne félj! Sion, ne lankadjon el kezed! Az Úr, a te Istened, közötted van, erős ő és megszabadít. örvendezik majd feletted örömmel, újjáéleszt szeretetével, és ujjongva vigad fölötted, mintha ünnepet ülne.' ,,Elfordítom felőled a balsorsot, hogy többé ne legyen gyalázatod miatta.

Zs 32
Örvendezzetek igazak, az Úrban, igaz emberekhez illik a dicséret! Áldjátok az Urat lanttal, zengjetek neki dalt tízhúrú hárfával! Daloljatok neki új éneket, ujjongó szóval ügyesen zsoltárt énekeljetek neki! Mert igaz az Úr igéje, és minden tette hűséggel teli. Az igazságot és a törvényt szereti; Az Úr irgalma betölti a földet. Az Úr szava alkotta az egeket, szájának lehelete minden seregüket. A tenger vizeit mintegy tömlőbe gyűjtötte, az örvényeket tárházakba helyezte. Félje az Urat az egész föld, remegjen előtte a földkerekség minden lakója! Mert ő szólt, és meglettek, parancsolt, és létrejöttek. Felforgatja az Úr a nemzetek szándékait, elveti a népek gondolatait. De megmarad az Úr terve mindörökre, szíve szándéka nemzedékről nemzedékre. Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr, az a nép, amelyet tulajdonául kiválasztott! Letekint az Úr az égből, mind látja az emberek fiait. Hajlékából nézi a föld megannyi lakóját. Egytől-egyig ő alkotta szívüket, ismeri minden tettüket. Nem szabadítja meg a királyt a nagy sereg, s a hőst nem menti meg nagy ereje. Nem nyújt neki a ló biztos segítséget, nem szabadítja meg hatalmas ereje. De íme, nézi az Úr szeme azokat, akik félik őt, akik remélik irgalmát, és megmenti a haláltól lelküket, s éhínség idején is táplálja őket. Lelkünket az Úr hordozza, ő segít meg s oltalmaz minket. Valóban, benne örvend a szívünk, és szent nevében reménykedünk. Legyen, Uram, irgalmad rajtunk, amint benned bizakodunk!

Lk 1,39-45
Mária pedig útra kelt azokban a napokban, és sietve elment a hegyek közé, Júda városába. Bement Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet. És történt, hogy amint Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, felujjongott méhében a magzat, és Erzsébet eltelt Szentlélekkel. Hangosan felkiáltott: ,,Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! De hogyan történhet velem az, hogy az én Uramnak anyja jön hozzám? Mert íme, amint fülemben felhangzott köszöntésed szava, felujjongott a magzat méhemben. És boldog vagy te, aki hittél, mert be fog teljesedni, amit az Úr mondott neked.'

Advent negyedik hete – szerda

2011. december 21. - Szerda

  Azokban a napokban Mária útrakelt, és  a hegyek közé, Júda egyik  városába
  sietett. Belépett  Zakariás  házába,  és  köszöntötte  Erzsébetet.  Amikor
  Erzsébet meghallotta Mária köszöntését,  szíve alatt megmozdult a  magzat,
  és a Szentlélek betöltötte Erzsébetet. Hangos szóval így kiáltott: „Áldott
  vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! De  hogyan
  lehet az, hogy Uramnak anyja látogat  el hozzám? Mert íme, amikor  fülembe
  csendült köszöntésed  szava, örvendezve  felujjongott méhemben  a  magzat!
  Boldog, aki hitt annak beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!”
  Lk 1,39-45

  Elmélkedés:

  Amikor Lukács evangélista  lejegyzi Mária  Erzsébetnél tett  látogatásának
  történetét, elsősorban nem az  lehetett a célja,  hogy Mária jóságát  vagy
  rokona iránt érzett szeretetét hangsúlyozza,  hiszen akkor nem írta  volna
  le azt  is,  hogy  három  hónap múlva  hazatért  otthonába,  amikor  pedig
  Erzsébetnek a  legjobban  lett volna  szüksége  a segítségre.  A  történet
  jelentősége abban áll,  hogy találkozik a  két leendő édesanya.  Erzsébet,
  aki Keresztelő János édesanyja és Szűz Mária, aki méhében hordozza Jézust.
  Találkozik a  két  asszony  és  a két  gyermek  is.  Az  Erzsébet  méhében
  megmozduló János  köszönti  Jézust.  Az  adventi  időben  Jézus  közeledik
  hozzánk. Megmozdul-e a lelkünk az Úr karácsonyi érkezésére?
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:


  Ó jöjj, ó jöjj el, napkelet,
  mert éjben járunk nélküled;
  jöjj, igaz Napunk, halld imánk
  és fényességed áraszd ránk!
  Eljő, eljő Emmánuel,
  Hogy üdvözüljön Izrael!

  (Advent utolsó  hetének liturgiájában  szerepelnek az  ún.  „Ó-antifónák”,
  amelyekben a jövendő Messiás különböző  nevekkel szólítjuk meg. Az  imákat
  december 17.  és 23.  között imádkozzuk.  Itt versbe  szedett,  énekelhető
  (Éneklő Egyház 15.) változatát közöljük.)
______________________________

Advent negyedik hete – szerda

Az advent jó alkalom az elmélyültebb imádságra. Ajándékozd meg rokonaidat, ismerőseidet a napi elmélkedéssel!
Ha szeretnéd, hogy más is megkapja a napi elmélkedéseket, küldj egy levelet (név, e-mail cím megadásával) a napielmelkedes@vandorevangelium.hu címre!

A hit és szeretet útja
2011. december 21. Advent negyedik hete – szerda

P. Matthew Kaderabek LC

Mária pedig útra kelt azokban a napokban, és sietve elment a hegyek közé, Júda városába. Bement Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet. És történt, hogy amint Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, felujjongott méhében a magzat, és Erzsébet eltelt Szentlélekkel. Hangosan felkiáltott: ,,Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! De hogyan történhet velem az, hogy az én Uramnak anyja jön hozzám? Mert íme, amint fülemben felhangzott köszöntésed szava, felujjongott a magzat méhemben. És boldog vagy te, aki hittél, mert be fog teljesedni, amit az Úr mondott neked.''

Bevezető imádság: Uram, segíts, hogy elcsendesítsem elmémet és szívemet. Tudom, hogy Te jelen vagy az imámban. Minden szórakozottságot félre akarok tenni. Növeld bennem azt a hitet, hogy munkálkodsz az életemben és magadhoz vezetsz engem. Segíts, hogy még teljesebben tudjam a kezedbe helyezni magamat. Növeld a hitemet, hogy mindent megtegyek és mindent elszenvedjek érted. Használj engem eszközként a kegyelmed közvetítésére azok felé, akikkel találkozok a mai napon.

Kérés: Segíts, Uram, hogy követni tudjam Mária példáját a hitben és szeretetben, s így elvigyelek másokhoz ezen a karácsonyon.

1. Mária, az adventi várakozásunk példaképe. Mária valóban az igazi példaképe Krisztus közeli eljövetelére való várakozásunknak. Isten, az Atya, a fogantatásának pillanatától kezdve felkészítette őt, hogy méltó anyja lehessen Szent Fiának. Mint Izrael hűséges leánya gyermekkorától fogva imádkozott a Messiás eljöveteléért. Fiatal lányként felfedezte, hogy ő is részese Isten válaszának, amelyet a Messiás-váró imádságra adott. Ez a válasz oly módon érkezett, ahogy egyetlen zsidó hajadon sem várta volna: a Messiás nemcsak Mária fia lett, hanem az Isten Fia is. A Gábriel arkangyalnak adott válasza, a teljes szívéből mondott „legyen” elindította Máriát, a Messiás születésére való közvetlen készülődésben. Engedjük, hogy magával ragadjon Mária hitből kimondott válasza, és ez vezéreljen a hitben való zarándokutunkon. Hallgassuk Mária szemlélődő szívének dobbanásait, hogy a mi karácsonyunk is olyan gyümölcsöző legyen, mint az az első karácsony!

2. Az, aki szeret, figyel a részletekre. Amint az angyal hírül adta Máriának Isten nagy tervében való szerepét, és eltávozott Názáretből, Mária maga is tervezgetni kezdte útnak indulását. Sietve ment segíteni rokonának, Erzsébetnek, aki először volt áldott állapotban. Gábriel nem utasította Máriát, hogy segítsen Erzsébetnek, nem is javasolta ezt. Mária szeretete elég volt ahhoz, hogy tettre sarkallja, hogy nekivágjon a hatvan mérföldes útnak (60 mérföld közel 100 km – a fordító) Erzsébet falujába Jeruzsálem mellé. Azzal, hogy vállalta ezt a kihívást és a valószínűleg veszélyes utat, Mária megmutatta – amint a kánai menyegzőn is – hogy annak, aki szeret, gondja van a részletekre. Megmutatta, hogy aki szeret, az mindent megtesz, hogy segítő jobbot nyújtson, akkor is, ha az jelentős áldozatot igényel. Elképzelhetjük, hogy ez volt Mária hozzáállása kora gyermekkorától fogva.

3. Misszionáriusnak lenni — Krisztust vinni másokhoz! Mária, Erzsébethez sietvén a kis Jézussal a szíve alatt, az első misszionárius volt; a Jó Hír első hordozója – amely megváltoztatta az egész emberi történelmet. Mária pontosan azért volt képes mérhetetlen örömet vinni Erzsébethez, és a méhében levő Jánoshoz, mert Krisztust hordozta. Ugyanezért volt képes arra, hogy kitörő örömmel mondja el a gyönyörű Magnificatot. Ha örömet akarunk vinni másokhoz karácsonykor, Krisztust kell elvinnünk nekik. Ő a legnagyobb ajándék, amelyet valakinek adhatunk, akit szeretünk – a világ minden anyagi java eltörpül mellette. Ha nem Krisztust ajándékozzuk, nem adhatunk semmit szeretteinknek, ami örökké megmarad. Krisztust adjátok, és akkor mindent adtok!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus, édesanyád azt akarja, hogy tanuljak az ő példájából. Arra ösztönöz, hogy elvigyelek másokhoz. Sok embert ismerek, akiknek kétségbeesésükben szükségük van rád, akiknek szükségük van a Te bocsánatodra, akik éhezik szeretetedet és jelenlétedet, talán anélkül, hogy tudnának róla. Tudom, hogy a veled való szeretetteljes kapcsolatom nem arra van rendelve, hogy megtartsam magamnak; egy ajándék, amelyet meg kell osztanom. Édesanyád példája mutatja meg nekem, hogy hogyan éljem meg az adventet. Ez egyértelmű kihívás a számomra, hogy apostol legyek és elvigyelek a világnak.

Elhatározás: Ezen a karácsonyon megosztom a hitemet egy barátommal vagy rokonommal, akinek szüksége van rá.

Erdő Péter bíboros atya 2011. decemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szent Család pártfogó szeretete adjon bátorságot a fiataloknak a gyerekek vállalásához és szeretetben való neveléséhez.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger