2011. december 22., csütörtök

Adventi idő, December 22.

Adventi idő, December 22.

Magasztalja lelkem az Urat! Hálát adok mindenért, amit az adventi időben átéltem, megvalósítottam. Hálát adok mindenért, amire felkészültem, és ami vár rám a következő napokban. Máriával együtt szeretnék hálát adni mindenért.
További gondolatok...

Advent negyedik hete – csütörtök

2011.12.22. csütörtök

Az Úr teljesítette kérésemet, amit kértem tőle


1Sám 1,24-28
Amikor aztán elválasztotta, felvitte magával, három fiatal bikával, három véka liszttel és egy korsó borral együtt, és elvitte az Úr házába, Silóba. A gyermek még kicsinyke volt. Amikor levágták a fiatal bikát, odavitték a gyermeket Hélihez. Anna ekkor így szólt: ,,Kérlek, uram! Életedre mondom, uram, hogy én vagyok az az asszony, aki előtted álltam, amikor itt az Úrhoz imádkoztam. Ezért a gyermekért imádkoztam, és az Úr teljesítette kérésemet, amelyet hozzá intéztem. Ezért én is kölcsönbe adom őt az Úrnak arra az egész időre, amely alatt kölcsönben kell lennie az Úrnál.' Ezután imádták ott az Urat.

1Sám 2,1.4-8
Anna is imádkozott, ezekkel a szavakkal: ,,Ujjongóvá vált az én szívem az Úrban, Istenem révén felemelkedett a szarvam. Tágra nyílt a szám ellenségeimmel szemben, mert örvendezem segítségeden. Vereséget szenved az erősek íja, de erővel övezik fel magukat a gyengék, elszegődnek kenyérért, akik azelőtt bővelkedtek, de jóllaknak, akik éheztek, s míg sokat szül, aki meddő volt, akinek sok fia volt, meddőségbe esik. Az Úr tesz halottá és élővé, visz le az alvilágba, s hoz vissza onnét, az Úr tesz szegénnyé s gazdaggá, megalázottá és felmagasztalttá. Porból felemel szűkölködőt, sárból kihoz szegényt, hogy fejedelmek mellé üljön és elfoglalja a dicsőség székét. Mert az Úré a föld minden sarka, s ő helyezte rájuk a föld kerekségét.

Lk 1,46-56
Mária erre így szólt: ,,Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben [Hab 3,18], mert tekintetre méltatta szolgálója alázatosságát [1 Sám 1,11]. Íme, mostantól fogva boldognak hirdet engem minden nemzedék [Ter 30,13], mert nagy dolgot cselekedett velem a Hatalmas [MTörv 10,21], és Szent az ő Neve [Zsolt 111,9]. Irgalma nemzedékről nemzedékre azokra száll, akik őt félik [Zsolt 103,13.17]. Hatalmas dolgokat művelt karja erejével, szétszórta a gondolataiban kevélykedőket [Zsolt 89,11]. Hatalmasokat levetett a trónról, és kicsinyeket felemelt [Zsolt 147,6]. Éhezőket betöltött jókkal, és üresen bocsátott el gazdagokat [Zsolt 107,9]. Felkarolta Izraelt, az ő szolgáját, megemlékezve irgalmasságáról [Iz 41,8-9; Zsolt 98,3], amint megmondta atyáinknak, Ábrahámnak és utódainak mindörökre' [Ter 17,7]. És Mária nála maradt mintegy három hónapig, azután hazatért.

Advent negyedik hete – csütörtök


  2011. december 22. - Csütörtök

  Erzsébet  meglátogatása   alkalmával   Mária   így   magasztalta   Istent:
  „Magasztalja lelkem az  Urat, és szívem  ujjong megváltó Istenemben!  Mert
  tekintetre  méltatta  alázatos  szolgálóleányát,  lám,  ezentúl  boldognak
  hirdet engem  minden  nemzedék. Nagy  dolgokat  művelt velem  a  Hatalmas,
  szentséges az ő  neve! Irgalma nemzedékről  nemzedékre száll,  mindazokra,
  akik félik őt.  Nagyszerű dolgot  tett karja ereje,  széjjelszórta mind  a
  gőgös szívűeket. Lesöpörte trónjukról a hatalmasokat, és felmagasztalta az
  alázatosakat.  Az  éhezőket  elhalmozta  minden  jóval,  de  a  gazdagokat
  elküldte  üres   kézzel.  Felkarolta   gyermekét,  Izraelt,   megemlékezve
  irgalmasságáról,  amint  atyáinknak  megígérte:  Ábrahámnak  és  utódainak
  mindörökre!”  Mária  ott  maradt  még  körülbelül  három  hónapig,  azután
  visszatért otthonába.
  Lk 1,46-56

  Elmélkedés:

  Erzsébet meglátogatásakor  Szűz  Mária  ujjongó  szívvel  ad  hálát  Isten
  nagylelkűségéért. Isten irgalmának kiáradása, a hatalmasok  félreállítása,
  az alázatosak és kicsinyek felemelése, az éhezők táplálása mind-mind Isten
  nagyszívűségének a jele. S mindez egyetlen eseményben, Jézus  születésében
  valósul meg.
  Ezzel  szemben  az   ember  sokszor   kicsinyes,  akiben   semmi  jele   a
  nagylelkűségnek. A  magunkéhoz ragaszkodunk,  ahelyett, hogy  elfogadnánk,
  ami Istené, s amit ő ad nekünk. Emberi terveink megvalósításán fáradozunk,
  ahelyett, hogy elfogadnánk a velünk kapcsolatos isteni szándékot.
  Szívünk  akkor  fog   ujjongani  az  örömtől,   ha  karácsony   éjszakáján
  felismerjük a betlehemi gyermekben megváltónkat.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Te Úr vagy minden nép fölött,
  és Szegletkő, mely összeköt,
  sárból formáltad hívedet,
  most jöjj, fejezd be művedet!
  Eljő, eljő Emmánuel,
  Hogy üdvözüljön Izrael!

  (Advent utolsó  hetének liturgiájában  szerepelnek az  ún.  „Ó-antifónák”,
  amelyekben a jövendő Messiás különböző  nevekkel szólítjuk meg. Az  imákat
  december 17.  és 23.  között imádkozzuk.  Itt versbe  szedett,  énekelhető
  (Éneklő Egyház 15.) változatát közöljük.)
______________________________

Advent negyedik hete – csütörtök

Az advent jó alkalom az elmélyültebb imádságra. Ajándékozd meg rokonaidat, ismerőseidet a napi elmélkedéssel!
Ha szeretnéd, hogy más is megkapja a napi elmélkedéseket, küldj egy levelet (név, e-mail cím megadásával) a napielmelkedes@vandorevangelium.hu címre!

A kulcs: a kegyelem
2011. december 22. Advent negyedik hete – csütörtök

P.Barry O’Toole, LC

Lk 1,26-56

Bevezető ima: Szeretlek, Uram, mert Te előbb szerettél engem. Hagytad, hogy életem folyamán oly sokszor érezzem gondoskodó kezedet. Hogy is ne szeretnélek? Advent napjai gyorsan múltak el. Már itt vagy ajtóm előtt, kopogni készülsz. Készen akarok lenni, hogy fogadjalak karácsony napján. Ezért fordulok hozzád alázatos könyörgéssel.

Kérés: Uram Jézus, segíts, hogy hálás legyek!

1. A kulcsszó. A „kegyelem” szóban foglalható össze Mária himnusza, a „Magnificat” és a megváltás egész története. Ez a karácsony fő motívuma is. Isten kegyelmes tekintetét, jó akaratát fordítja az emberiség felé. Sokszor tekintjük úgy lelki életünket, mint igyekezetet arra, hogy Isten tetszését és áldását elnyerjük. Ez azt jelentené, hogy mi magunk tesszük magunkat szentté. Nem így van. Istennek nem „kötelessége”, hogy kegyelemben részesítsen minket. Semmilyen „érdemünk” nincsen Isten előtt. Lelki életünk lényege az kell legyen, hogy valódi énünket tárjuk Isten elé: bűnösök vagyunk. Ha gyengeségünket állítjuk Isten mindenhatósága elé, akkor nyerhetjük el könyörületét, amivel felemel minket nyomoróságunkból, és gyermekeivé fogad. Ez történt akkor, amikor „rátekintett szolgálója (Mária) alázatosságára”.

2.  Ajándékul adja magát. Isten azzal mutatja meg határtalan szeretetét, hogy nekünk ajándékozza magát, egy lesz közülünk. A szeretet arra késztet minket, hogy hasonlóvá váljunk ahhoz, akit szeretünk. Isten egészen hasonló lett szeretett teremtményeihez. Nemcsak ember lett, hanem a legszegényebbek sorsát vállalta. Nem sok ember, még a legszegényebb sem született istállóban. Hány kisbabát fektettek olyan ládába, amiből a lovakat és ökröket etetik? Ez a jászol. Bár gazdag volt (Ő volt a mindenható Isten), szegény lett, hogy gazdagítson minket szegénységével. Kérdezzük csak meg magunkat, mit teszünk azért, hogy hasonlítsunk ahhoz, akit szeretünk. Hogyan próbálunk hasonlítani Krisztushoz, aki nekünk ajándékozta magát? Félretettük szeszélyeinket és kívánságainkat azért, hogy örömet szerezzünk házastársunknak, gyermekeinknek, szüleinknek? Ez is mód arra, hogy áldott karácsonyra készüljünk.

3. Bőséges áldás. A „Magnificat” többi része Isten dicsőítése azért a sok jóért, amit az Őt szeretőknek adott. Minden nemzedék áldottnak, „boldognak” hív minket. Isten megmutatja karjának erejét, felemeli a kicsinyeket, az éhezőket betölti minden jóval. Sok mindenért kell hálát adnunk. Keresztény életünk kihívása, hogy vegyük észre a nekünk adott áldást, és cselekedeteinken legyen rajta a hála pecsétje. Dicsőítjük Istent és áldjuk Őt, amikor próbálunk megfelelni mindannak a jónak, amit nekünk adott. És akkor az emberek boldognak hívnak bennünket, mert gyermeki szeretetünk megnyitja Isten előtt az ajtót, és Isten még több jót tesz általunk. Számba veszem néha, hogy mennyi áldást kaptam? Igyekszem „meghálálni” ezt Istennek azzal, hogy együttműködöm vele? Észreveszem, hogy cserébe Isten még több jót tesz, és megáld engem?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, felkészítem lelkemet karácsonyi jöveteledre, meghívlak, lépj be szerény lakásomba. Kérlek, ne menj tovább anélkül, hogy megáldanád szegény lelkemet. Szükségem van kegyelmedre. Nem távozom el tőled addig, míg legalább egy morzsát nem kapok asztalodról. Hadd mondjak köszönetet és dicsőítést végtelen kegyelmedért, mellyel alázatos szolgádra tekintettél.

Elhatározás: Hálából a sok kegyelemért, amit kaptam, ma jót teszek valakivel, aki rászorul.

Erdő Péter bíboros atya 2011. decemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szent Család pártfogó szeretete adjon bátorságot a fiataloknak a gyerekek vállalásához és szeretetben való neveléséhez.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger