2011. december 23., péntek

Adventi idő, December 23.

Adventi idő, December 23.
 
Jeleken keresztül vezeti életünket Isten. Jele van a születésnek, a betegségnek, a halálnak, jele a szeretetnek, és az Isten érkezésének is van jele. A próféták Illés újra eljövetelében látták a Messiás érkezésének előjelét. Keresztelő János érkezését azonban éppolyan kevesen ismerik fel, mint az Üdvözítő jövetelét. Pedig csodálatos jelek kísérik: a néma Zakariás ajka megnyílik. Jézus születése arra is rávilágít, hogy a jelek sokszor messze elmaradnak az eljövendő beteljesüléstől. Az Üdvözítő érkezik, és nemcsak Zakariást, de mindnyájunkat megszabadít némaságunktól. Még néhány nap és valamennyiünk ajka megnyílik a karácsonyi glóriára. Ha egy kicsit jobban odafigyelünk a bensőnkre, mintha már hallanánk is az angyalok énekének dallamát. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Advent negyedik hete – péntek

2011.12.23. péntek

(Kenty Szent János, Szent Viktória)
Elküldöm követemet, aki egyengeti elôttem az utat


Mal 3,1-4.23-24
Íme, én elküldöm angyalomat, hogy elkészítse az utat színem előtt, és csakhamar eljön templomába az Úr, akit ti kerestek, s a szövetség angyala, akit ti óhajtotok. Íme, már jön is, -- mondja a Seregek Ura. -- De ki tudja elviselni az ő eljövetelének napját, s ki állhat meg az ő láttára? Mert ő olyan, mint az olvasztó tűz, és mint a posztóványolók lúgja. Leül, mint az ezüstolvasztó és tisztító mester, és salaktalanná teszi Lévi fiait; és megtisztítja őket, mint az aranyat és mint az ezüstöt, hogy igazságban mutassanak be áldozatot az Úrnak, és tetszeni fog az Úrnak Júda és Jeruzsálem áldozata, mint a hajdankor napjaiban, és mint a régi esztendőkben. Íme, én elküldöm majd nektek Illés prófétát, mielőtt eljönne az Úrnak nagy és rettenetes napja, hogy visszatérítse az atyák szívét fiaikhoz s a fiúk szívét atyáikhoz, nehogy elmenjek és átokkal sújtsam a földet.'

Zs 24
Dávid zsoltára. Hozzád emelem, Uram, lelkemet, Istenem, tebenned remélek; ne hagyd, hogy megszégyenüljek, és ellenségeim ujjongjanak fölöttem! Hisz senki, aki tebenned bízik, meg nem szégyenül. De szégyen éri mindazokat, akik hiábavalóságok miatt hűtlenek lesznek. Utaidat, Uram, mutasd meg nekem, és ösvényeidre taníts meg engem! Vezess és oktass engem igazságodra, mert te vagy az én üdvözítő Istenem, és én tebenned bízom szüntelen! Emlékezzél meg, Uram, könyörületedről, és irgalmadról, hisz azok öröktől valók! Ifjúkorom bűneire s botlásaira ne gondolj vissza; Irgalmad szerint emlékezzél meg rólam, hiszen te jó vagy, én Uram! Édes az Úr és igazságos, ezért útbaigazítja a vétkeseket. Végzésével vezérli az alázatosakat, megtanítja útjaira a szelídeket. Az Úr minden útja irgalom és igazság azok iránt, akik szövetségét és törvényeit megtartják. A te saját nevedért, Uram, bocsásd meg bűnömet, mert sok az! Ki az, aki féli az Urat? Annak megmutatja, milyen utat válasszon. Annak boldogságot élvez majd a lelke, és utóda örökli a földet. Barátja az Úr azoknak, akik őt félik, és szövetségét megmutatja nekik. Állandóan az Úrra tekint szemem, mert ő húzza ki lábamat a tőrből. Tekints rám és irgalmazz nekem, mert elhagyatott és szegény vagyok. Szívem szorongatásai megsokasodtak, vezess ki ínségemből engem. Nézd megalázottságomat és szenvedésemet, bocsásd meg minden vétkemet! Nézd, milyen sokan vannak ellenségeim, milyen ádáz gyűlölettel gyűlölnek engem! Oltalmazz és szabadíts meg engem, ne hagyd, hogy megszégyenüljek, hiszen benned remélek! Álljanak mellém az ártatlanok és az igazak, mert beléd vetem bizalmamat. Szabadítsd meg Isten, Izraelt minden szorongatásából!

Lk 1,57-66
Azután eljött az ideje, hogy Erzsébet szüljön; és fiút szült. Meghallották szomszédai és rokonai, hogy az Úr nagy irgalmasságot cselekedett vele, és örvendeztek vele együtt. Történt pedig, hogy a nyolcadik napon eljöttek körülmetélni a gyermeket, és apja nevéről Zakariásnak nevezték. De az anyja így szólt: ,,Semmiképpen sem, hanem Jánosnak fogják hívni.' Erre azt mondták: ,,De hiszen senki sincs a rokonságodban, akit így neveznének.' Intettek tehát apjának, hogyan akarja őt nevezni. Ő pedig írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: ,,János a neve.' Mindnyájan elcsodálkoztak. Erre azonnal megnyílt a szája és a nyelve, megszólalt, és magasztalta az Istent. Félelem szállta meg összes szomszédjukat, s ezen dolgoknak elterjedt a híre Júdea egész hegyvidékén. Mindannyian, akik hallották, a szívükbe vésték ezt, és kérdezték: ,,Mi lesz ebből a gyermekből?' Mert az Úr keze volt vele.

Advent negyedik hete – péntek

2011. december 23. - Péntek

  Amikor  elérkezett   Erzsébet   szülésének  ideje,   fiúgyermeket   szült.
  Szomszédai és rokonai meghallották, hogy milyen irgalmas volt hozzá az Úr,
  és  együtt  örült   vele  mindenki.   A  nyolcadik   napon  jöttek,   hogy
  körülmetéljék a  gyermeket. Atyja  nevéről Zakariásnak  akarták hívni.  De
  anyja ellenezte: „Nem,  János legyen a  neve.” Azok megjegyezték:  „Hiszen
  senki  sincs  a  rokonságodban,  akit  így  hívnának!”  Érdeklődtek   erre
  atyjától, hogyan  akarja őt  nevezni. Atyja  írótáblát kért,  és ezeket  a
  szavakat írta rá: „János a neve.” Erre mindnyájan meglepődtek. Neki  pedig
  megnyílt az ajka, és megoldódott a nyelve: szólni kezdett, és  magasztalta
  Istent. Akkor félelem szállta meg  az összes szomszédokat, és Júdában  meg
  az egész hegyvidéken erről az eseményről beszéltek. Aki csak hallott róla,
  elgondolkodva mondta: „Mi lesz  ebből a gyermekből?  Hiszen nyilván az  Úr
  van vele.”
  Lk 1,57-66

  Elmélkedés:

  Keresztelő  János  születésekor  mindenki  együtt  örült  az  édesanyával,
  Erzsébettel,  aki  már  annyira  idős  volt,  hogy  amikor  világra  hozta
  gyermekét, emberi szemmel nézve már nem számíthatott erre. Az öröm oka az,
  hogy Isten olyan dolgot  tett, ami emberileg lehetetlen.  De még ennél  is
  nagyobb lesz az öröm Jézus születésekor! Születésén való örvendezésünk oka
  itt is  az, hogy  Isten olyat  tesz, amire  az ember  képtelen: elküldi  a
  megváltót. Nélküle nem tudnánk megszabadulni  vétkeinktől, s a bűn  elleni
  küzdelmünk  teljesen   hiábavaló   volna.  Az   irgalmas   Isten   azonban
  segítségünkre siet és elküldi Fiát, a megváltót. Örvendezzünk  mindannyian
  teljes szívvel Jézus érkezésének, megváltásunk kezdetének!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Ó jöjj, ó jöjj, Emmánuel,
  csak téged áhít Izrael,
  és hozzád sóhajt untalan,
  mert Isten híján hontalan!
  Eljő, eljő Emmánuel,
  Hogy üdvözüljön Izrael!

  (Advent utolsó  hetének liturgiájában  szerepelnek az  ún.  „Ó-antifónák”,
  amelyekben a jövendő Messiás különböző  nevekkel szólítjuk meg. Az  imákat
  december 17.  és 23.  között imádkozzuk.  Itt versbe  szedett,  énekelhető
  (Éneklő Egyház 15.) változatát közöljük.)
______________________________

Advent negyedik hete – péntek

Az advent jó alkalom az elmélyültebb imádságra. Ajándékozd meg rokonaidat, ismerőseidet a napi elmélkedéssel!
Ha szeretnéd, hogy más is megkapja a napi elmélkedéseket, küldj egy levelet (név, e-mail cím megadásával) a napielmelkedes@vandorevangelium.hu címre!

Halld, a hírnök van itt!
2011. december 23. Advent negyedik hete – péntek

P. Edward McIlmail LC

Lk 1,26-38

Bevezető ima: Uram, alázatosan térdelek előtted és imádkozom. Tudom, hogy tiéd a hatalom és a dicsőség. Nélküled semmi sem vagyok, de veled mindent megtehetek. Ebben bízva kérlek, segíts, hogy jól tudjak imádkozni, kifejezni vágyamat, hogy szeresselek és hasonuljak hozzád. Itt vagyok a Te tetszésedre és dicsőségedre.

Kérés: Uram, segíts, hogy jobban megbecsüljem a szülők és a család szerepét, mert ők a családegyház!

1. Csodálatos kegyelem. Erzsébet és Zakariás számára nagy áldás volt, hogy öreg korukra gyermekük született. És nem akármilyen gyermek: ő volt Keresztelő János. Hogy felkészüljön nagyszerű hivatására, szüksége volt olyan szeretetre és irányításra, amilyent csak a szülei tudnak nyújtani. Számos nagy ember életútja indul ki abból a szeretetből, amit anyja vagy apja (vagy mindkettő) nyújt neki, miközben ők maguk a világtól elrejtve vannak. Vajon hálás vagyok-e szüleimnek azért, amit kaptam tőlük? Mindig törekszem arra, hogy azt tegyem, ami a legjobb a házastársamnak és gyermekeimnek, és nemcsak azt, ami a világ előtt a legjobbnak tűnik?

2. Isten hívása. A gyermeket nem apja után nevezik el, hanem azt a nevet kapja, amit Isten választott. Nagy feszültség egy gyermek életében (és néha a felnőtt életében is), ha az apja vagy anyja nyomdokában kell járnia, vagy azt a célt kell követnie, amit a szülei tűztek ki. Valójában mennyei Atyánk nyomdokában kell járnunk. Egyedül Isten adja meg életünk értelmét és célját. Előfordulhat, hogy szüleim vagy egyik rokonom elvárása megakadályoz abban, hogy Isten velem kapcsolatos tervét végrehajtsam? Vagy, ha én szülő vagyok, nem kényszerítem méltánytalanul gyermekeimre a saját elképzelésemet? Beleavatkozom a hivatásukba? Vagy a házasságukba?

3. Zakariás „igen”-je. Zakariás hangja akkor tér vissza, amikor elfogadja Isten tervét és jóváhagyja a gyermek nevét. Amikor végül „igen”-t mondunk Istennek, akkor találjuk meg életünk legmélyebb értelmét. Ekkor leszünk képesek arra, hogy jól kifejezzük magunkat. Még mindig váratom Istent?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Zakariás csak sokára, kilenc hónap és kerülők után találta meg saját útját. Szemléljem saját életemet én is úgy, mint egy utat, és legyek türelmes azokkal, akik még mindig keresik saját útjukat.

Elhatározás: Ma „igen”-t mondok valamire, amit Isten kér tőlem.

A pápa imaszándéka 2011 december hónapra:
Béke az összes népek között: A Föld valamennyi népe, egymás megismerése és a kölcsönös tisztelet révén növekedjen az egyetértésben és békességben.
Gyermekek és fiatalok: A gyermekek és fiatalok legyenek az evangélium hírnökei, emberi méltóságukat mindig tiszteletben tartsuk, és minden erőszaktól és kizsákmányolástól megóvjuk őket.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger