2011. december 26., hétfő

Szent István vértanú

Szent István vértanú

Ezen a napon szemléljük együtt az Adoremus hátlapján levő festményt, és az Apostolok Cselekedeteinek az első vértanúról szóló részletét. A kép jobb felső sarkában, mint kinyílt virágot látjuk a megnyílt eget. István arcán sugárzik a mennyei látomás öröme. Körülötte emberek, mint vakok, akik csak a földi dolgokat látják, és el akarják némítani azt, aki mennyei valóságról beszél nekik. Jobbra lent Saul látható, akinek lábához a megkövezők lerakják ruháikat. A jelenet figyelmeztet bennünket, hogy a szenvedés és a kereszt a Jézus által hozott üdvösség kísérői. A hitvalló élet sokszor erőszakot szenved. A világ dühösen igyekszik mindenáron elnémítani az evangéliumot. De határtalan mindazok öröme, akik csak egy pillanatra is, de lelkük mélyén meglátták a megnyílt egeket.(Adoremus 2005.)
További gondolatok...

SZENT ISTVÁN VÉRTANÚ (ünnep)

2011.12.26. hétfő: SZENT ISTVÁN VÉRTANÚ (ünnep)
 
Uram, kezedbe ajánlom lelkemet


ApCsel 6,8-10
István pedig, telve kegyelemmel és erővel, csodákat és nagy jeleket művelt a nép között. Felléptek azonban néhányan abból a zsinagógából, amelyet a libertinusokról, a cireneiekről, az alexandriaiakról neveztek el, és azokról, akik Kilíkiából és Ázsiából valók, s vitatkoztak Istvánnal. Nem tudtak azonban ellenállni a bölcsességnek és a Léleknek, amely által szólt.
7,54-59
Amikor ezeket hallották, megdühödtek szívükben, és fogukat csikorgatták ellene. Ő azonban Szentlélekkel telve föltekintett az égre, látta Isten dicsőségét, és Jézust Isten jobbja felől állni. Megszólalt: ,,Íme, nyitva látom az egeket, és az Emberfiát állni Isten jobbja felől.' Erre ők fennhangon kiáltva befogták fülüket, és egy akarattal rárohantak. Azután kihurcolták őt a városon kívülre, és megkövezték. A tanúk pedig letették ruháikat egy ifjú lábához, akit Saulnak hívtak. Megkövezték Istvánt, aki így könyörögött: ,,Úr Jézus, vedd magadhoz lelkemet!'

Zs 30
A karvezetőnek. Zsoltár Dávidtól. Uram, tebenned remélek, soha meg ne szégyenüljek, igazságodban szabadíts meg engem! Hajtsd hozzám füledet, siess, szabadíts meg! Légy oltalmazó sziklám és megerősített házam, hogy megszabadíts engem! Mert erősségem és menedékem vagy, a te nevedért légy vezérem és viseld gondomat! Ments ki ebből a csapdából, amelyet ellenem titokban felállítottak, hiszen te vagy erősségem. Kezedbe ajánlom lelkemet, ments meg engem, Uram, igazság Istene! Gyűlölöd azokat, akik üres hiúságok után futnak, én azonban az Úrba vetem bizalmamat. Ujjongva örvendek irgalmasságodnak, hisz megláttad megalázottságomat, észrevetted ínségemet, és nem juttattál ellenség kezére, sőt tágas térre állítottad lábamat. Könyörülj rajtam, Uram, mert szorongatnak engem, szemem, lelkem, testem a búsulástól elsenyved, mert fájdalomban enyészik el életem, és éveim siránkozásban. Az ínségtől ellankad erőm és remegnek csontjaim. Temérdek ellenségem miatt csúfsággá lettem, szomszédaim és ismerőseim nagyon félnek tőlem: akik meglátnak az utcán, elfutnak előlem. Mint a halott, feledésbe mentem a szívekben, mint összetört edény, olyanná lettem. Mert hallottam sokak szidalmazását, az iszonyatot mindenfelől; Amint egybegyűltek ellenem mindannyian, s azon tanakodtak, hogy elveszik életem. Én azonban benned bízom, Uram; Azt mondom: ,,Te vagy az én Istenem! Sorsom a te kezedben van.' Ments meg ellenségeim kezéből s üldözőimtől. Ragyogtasd fel szolgád fölött arcodat, szabadíts meg irgalmasságodban. Uram, ne hagyd, hogy szégyen érjen, hisz segítségül hívlak téged. Érje szégyen a gonoszokat és némuljanak el az alvilágban; Némuljanak el az álnok ajkak, melyek az igaz ellen gonoszat szólnak, kevélyen és megvetéssel. Uram, milyen bőséges a te édességed, amelyet elrejtettél a téged félők számára, amelyet a benned bízóknak juttatsz az emberek fiai előtt! Elrejted őket arcod rejtekében az emberek háborgatása elől; Megoltalmazod őket hajlékodban a perlekedő nyelvektől. Áldott az Úr, mert csodásan megmutatta irgalmát nekem a megerősített városban! Én ugyan azt gondoltam ijedtemben: ,,Elvetettél szemed elől engem!' Te azonban meghallgattad könyörgésem szavát, amikor kiáltottam hozzád. Szeressétek az Urat, szentjei mind, mert az Úr megőrzi a hűségest, de bőségesen megfizet a kevélyen cselekvőknek. Legyetek bátrak és erősítsétek meg szívetek, mindnyájan, akik az Úrban reménykedtek!

Mt 10,17-22
De óvakodjatok az emberektől! Mert átadnak benneteket a törvényszékeknek, és zsinagógáikban megkorbácsolnak majd titeket. Helytartókhoz és királyokhoz hurcolnak benneteket miattam, hogy tanúságot tegyetek előttük és a pogányok előtt. Amikor pedig átadnak titeket, ne aggódjatok előre, hogy hogyan vagy mit beszéljetek. Mert megadatik nektek abban az órában, hogy mit mondjatok. Hiszen nem ti vagytok, akik beszéltek, hanem Atyátok Lelke az, aki beszél általatok. Akkor halálra adja majd a testvér a testvérét és apa a fiát. A gyermekek szüleik ellen támadnak és halálra juttatják őket. Gyűlöletesek lesztek minden nemzet előtt az én nevemért, de aki kitart mindvégig, az megmenekül.

Szent István első vértanú

2011. december 26. – Hétfő, Szent István első vértanú

  Abban az  időben  Jézus így  szólt  tanítványaihoz: Legyetek  óvatosak  az
  emberekkel szemben,  mert  bíróság  elé  állítanak,  zsinagógáikban  pedig
  megostoroznak benneteket. Miattam  helytartók és  királyok elé  hurcolnak,
  hogy tanúságot  tegyetek  előttük  és a  pogányok  előtt.  Amikor  átadnak
  benneteket a bíróságnak, ne töprengjetek,  hogyan és mit mondjatok.  Abban
  az órában megadatik majd  nektek, hogy hogyan  beszéljetek. Hiszen nem  ti
  fogtok beszélni, hanem  Atyátok Lelke  szól majd  belőletek. Halálra  adja
  akkor a testvér a testvérét, az apa a gyermekét, a gyermekek pedig szüleik
  ellen támadnak,  hogy vesztüket  okozzák.  Miattam mindenki  gyűlölni  fog
  titeket. De aki állhatatos marad mindvégig, az üdvözül.
  Mt 10,17-22

  Elmélkedés:

  Jézus születése állásfoglalásra készteti az embereket. A hívők  hódolattal
  és tisztelettel  fogadják,  mások  közömbösen  szemlélik  az  eseményeket.
  Egyesek elkötelezik magukat Jézus mellett, mások nem kívánják beengedni őt
  életükbe. De tanítványainak magatartása, tanúságtétele is  állásfoglalásra
  késztet. Így volt ez Szent István diakónus esetében is, aki Jézus  nevében
  tett csodákat.  Nem  mindenki  nézte  jó  szemmel  tevékenységét,  egyesek
  szembeszálltak vele.  Talán  éppen  ez  bizonyítja  életének,  tanúságának
  hitelességét. És  az  is,  hogy a  szenvedő  Krisztustól  tanult  irgalmas
  lelkülettel viselte el az őt érő bántalmazásokat és halála pillanatában is
  azokért imádkozott, akik elvették életét.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Ó, Mária, nem találtál szállást Fiad  számára? Íme, én a szívemet  kínálom
  neki. Hideg és  méltatlan, igaz,  de vajon te  nem Isten  Anyja vagy-e?  A
  kegyelemből mindenható? Minden javak  osztogatója? Cseréld ki a  szívemet,
  tedd hasonlóvá a tiédhez!
______________________________

Szent István első vértanú

A tanúságtétel ereje
Szent István első vértanú
2011. december 26. Karácsony nyolcada - hétfő
P. Ernest Daly

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Óvakodjatok az emberektől! Mert átadnak benneteket a törvényszékeknek, és zsinagógáikban megkorbácsolnak majd titeket. Helytartókhoz és királyokhoz hurcolnak benneteket miattam, hogy tanúságot tegyetek előttük és a pogányok előtt. Amikor pedig átadnak titeket, ne aggódjatok előre, hogy hogyan vagy mit beszéljetek. Mert megadatik nektek abban az órában, hogy mit mondjatok. Hiszen nem ti vagytok, akik beszéltek, hanem Atyátok Lelke az, aki beszél általatok. Akkor halálra adja majd a testvér a testvérét és apa a fiát. A gyermekek szüleik ellen támadnak és halálra juttatják őket. Gyűlöletesek lesztek minden nemzet előtt az én nevemért, de aki kitart mindvégig, az megmenekül.

Bevezető ima: Uram, ezen az új napon segíts megnyitnom a szívemet. Tégy velem akaratod szerint. Tudom, hogy szeretsz engem és azt is, hogy semmi baj nem érhet mindaddig, amíg törekszem, hogy a Te szeretetedben éljek. Kérlek, bocsásd meg bűneimet és bocsáss meg azoknak is, akik megbántanak vagy megsértenek engem.

Kérés: Uram, segíts, hogy ne féljek semmitől!

1. A szív keménysége. Krisztus üzenete gyakran a kényelemből való kilépésre ösztönöz. Megtapasztalhatom ezt, így karácsony körül, ha mások szolgálatára próbálok sietni. De ne feledjem el, hogy Krisztus egy új életre hív, egy olyan életre, ahol az Ő szeretetének természetfeletti jelenléte elsődleges a másokkal való kapcsolatomban. Tudok a hit szemével látni? Elmélkedek-e a jászolban fekvő, szerető Istenről? Elkötelezem-e magam arra, hogy viszont szeressem Őt?
2. „Ne ródd fel ezt nekik bűnül!” Szent István utolsó szavai, amelyeket az Apostolok Cselekedeteiben olvasunk, Krisztus utolsó szavait idézik. Ő már belépett Krisztus életébe. Szíve Krisztusért lángol. Ez a tűz ad neki erőt, hogy végig járja a visszautasítás útját, majd Krisztushoz hasonlóan a halált. Úgy jár a tűzben, hogy az nem égeti meg őt. Szíve annyira lángol Krisztusért, hogy nem tehet kárt benne sem a csüggedés, sem a gyűlölet. Mint Ura, ő is a kínzói megmentését óhajtja. Én engedem-e, hogy a jászolban fekvő Gyermek lángra lobbantsa a szívemet? Meg akarom-e mutatni a szeretetem buzgóságát az önátadó szolgálatban?
3. Saul esete. Az Apostolok Cselekedeteiben olvashatjuk, hogy Szent István mártíromságának jóváhagyója Saul volt. Saul olyan ember volt, aki azt gondolta, hogy ő mindent ért. Meg volt győződve arról, hogy ő tud István gonoszságáról és tetteinek ártó voltáról. A szándékai igaznak tűnhetnek, de Saul halálosan tévedett. Később úgy beszélt magáról, mint egy emberről, aki halva született. Halott volt, mert elsiklott a lényeg fölött – halott lélekben. Mégis, Isten irgalmas volt hozzá: Saul Szent Pállá lett. Jézus elfogadta István imáját, mint ahogyan az Atya is elfogadta Jézusét a kereszten. Ezért nekünk sem kell félnünk. Isten elfogadja a mi imáinkat is. Csodákat cselekszik, ha állhatatosak maradunk az imában és mások szolgálatában.
Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm az Egyház első vértanújának, Szent Istvánnak példáját. Ma, a születésed utáni első napon megmutatod nekem a szeretet bátorságának megszületését is. Hiszem, hogy minden nehézség ellenére, biztonságban vagyok a karjaidban. Hiszem, hogy feladatot bíztál rám. Ma megújítom a keresztényi hivatásomhoz való hűségemet „hűséges leszek egészen a halálig”. Te vagy az én Uram. Téged követlek.
Elhatározás: Ma mindenkinek, akivel találkozom, megpróbálom a pozitív oldalát észrevenni. Megpróbálok az emberi határok mögé nézni. Megbocsátok, ha megbántanak. Vidám és jókedvű próbálok lenni.

Erdő Péter bíboros atya 2011. decemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szent Család pártfogó szeretete adjon bátorságot a fiataloknak a gyerekek vállalásához és szeretetben való neveléséhez.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger