2011. december 27., kedd

SZENT JÁNOS APOSTOL (ünnep)

2011.12.27. kedd: SZENT JÁNOS APOSTOL (ünnep)
 
(Salkaházi Sára)
Az élet igéjét hirdetjük nektek


1Jn 1,1-4
Ami kezdettől volt, amit hallottunk, amit szemünkkel láttunk, amit megnéztünk és a kezünk tapintott az élet Igéjéről -- mert az élet megjelent, és mi láttuk, és tanúságot teszünk róla, és hirdetjük nektek az örök életet, mely az Atyánál volt és megjelent nekünk --, amit láttunk és hallottunk, azt hirdetjük nektek, hogy ti is közösségben legyetek velünk. Mi ugyanis közösségben vagyunk az Atyával és az ő Fiával, Jézus Krisztussal. Ezeket azért írjuk nektek, hogy örömünk teljes legyen.

Zs 96
Király az Úr! Ujjongjon a föld, örvendezzék a temérdek sziget! Felhő és homály van körülötte, igazság és jog trónjának alapja. Tűz halad előtte, s körös-körül felperzseli ellenségeit. Villámai beragyogják a föld kerekségét, láttára megrendül a föld. Viaszként olvadoznak a hegyek az Úr előtt, az egész föld Ura előtt. Az egek hirdetik igazságát, minden nemzet látja dicsőségét. Jussanak szégyenbe mindazok, akik faragott képeket imádnak, és bálványaikkal kérkednek. Imádjátok őt, angyalai mind! Hallja ezt Sion és örvendezik, és ujjonganak Júda leányai ítéleteiden, Uram. Mert te vagy, Uram, a legfölségesebb az egész földön, messze magasan állsz minden isten fölött. Akik szeretitek az Urat, gyűlöljétek a rosszat; szentjeinek lelkét megőrzi, a gonoszok kezéből megszabadítja őket. Világosság támad az igaznak, s öröm az igaz szívűeknek. Örvendezzetek, igazak, az Úrban, és dicsérjétek szent emlékezetét!

Jn 20,2-8
Elfutott tehát, elment Simon Péterhez és a másik tanítványhoz, akit Jézus szeretett, és azt mondta nekik: ,,Elvitték az Urat a sírból, és nem tudjuk, hová tették!' Erre Péter és a másik tanítvány elindultak, és a sírhoz mentek. Ketten együtt futottak, de a másik tanítvány gyorsabban futott, mint Péter, és elsőként ért a sírhoz. Lehajolt, és látta lerakva a gyolcsokat, de nem ment be. Azután odaért Simon Péter is, aki követte őt, és bement a sírboltba. Látta letéve a gyolcsokat és a kendőt, amely a fején volt, nem a gyolcsok mellé helyezve, hanem külön egy helyen, összehajtva. Akkor bement a másik tanítvány is, aki először érkezett a sírhoz; látta és hitt.

Szent János apostol és evangélista

2011. december 27. – Kedd, Szent János apostol és evangélista

  A hét első napján (Húsvétvasárnap),  kora reggel, Mária Magdolna  elfutott
  Simon Péterhez és  a másik  tanítványhoz, akit Jézus  szeretett, és  hírül
  adta nekik: „Elvitték az Urat a sírból, és nem tudom, hova tették!”  Péter
  és a  másik tanítvány  elindult,  és a  sírhoz  sietett. Futottak  mind  a
  ketten, de a másik  tanítvány gyorsabban futott,  mint Péter, és  hamarabb
  ért a sírhoz. Benézett, és látta  az otthagyott gyolcsleplet, de nem  ment
  be. Közben odaért Simon Péter is. Ő  is látta az otthagyott lepleket és  a
  kendőt, amely Jézus fejét takarta. Ez  nem volt együtt a leplekkel,  hanem
  külön feküdt összehajtva egy  helyen. Akkor bement  a másik tanítvány  is,
  aki először ért a sírhoz. Látta mindezt és hitt.
  Jn 20,2-8

  Elmélkedés:

  Az  apostolok  igehirdetése   közvetlen  Jézus-tapasztalatból   származik.
  Személyesen ismerték az Urat, tanítványaként évekig vele jártak, hallották
  tanítását és  látták  cselekedeteit.  Amikor  elindulnak,  hogy  tanúságot
  tegyenek  a  feltámadásról  és   továbbadják  mesterük  tanítását,   akkor
  személyes élményeikről  beszélnek. A  ma  ünnepelt János  apostol  szintén
  saját élményeit,  tapasztalatait  írja le  evangéliumában  és  leveleiben,
  ahogyan ezt első  levelének bevezetésében  olvassuk. Írásának  éppen ez  a
  közvetlen Jézus-élmény adja  meg erejét. Örömteli  élményét osztja meg  az
  olvasókkal és velünk,  hogy ezáltal bennünk  is felébredjen a  Krisztussal
  való személyes találkozás és a vele való közösség vágya.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Szűzi őrzője a legtisztább Szűznek,
  szent hirdetője az örök Igének,
  szolgáid lelkét tisztítsd meg a rossztól,
  János apostol!

  Égi forrásból eredő folyamként
  futva kiáradsz a kiaszott földre,
  és amit kebled merít a kebelből,
  már ki is osztod.

  Föld ékessége, dicsősége mennynek,
  esdj megbocsátást gonoszságainkra,
  szent tanításod csodálatos titkát
  fejtsd ki előttünk!

  Láttad a titkot, az Atya Igéjét,
  s földünkre öntőd a hit áldott fényét;
  jöjj, vezess minket, hogy teveled áldjuk
  majd az örök Fényt!

  Zengjen örökké hála Krisztusunknak,
  Szűz Máriától született Urunknak,
  ki az Atyával és a Szentlélekkel
  egy örök Isten! Ámen.
______________________________

Szent János apostol

Buzgó szív
Szent János apostol
2011. december 27. Karácsony nyolcada – Kedd
P. Ernest Daly

A hét első napján (húsvétvasárnap) kora reggel Mária Magdolna elfutott Simon Péterhez és a másik tanítványhoz, akit Jézus szeretett, és azt mondta nekik: ,,Elvitték az Urat a sírból, és nem tudjuk, hová tették!'' Erre Péter és a másik tanítvány elindultak, és a sírhoz mentek. Ketten együtt futottak, de a másik tanítvány gyorsabban futott, mint Péter, és elsőként ért a sírhoz. Lehajolt, és látta lerakva a gyolcsokat, de nem ment be. Azután odaért Simon Péter is, aki követte őt, és bement a sírboltba. Látta letéve a gyolcsokat és a kendőt, amely a fején volt, nem a gyolcsok mellé helyezve, hanem külön egy helyen, összehajtva. Akkor bement a másik tanítvány is, aki először érkezett a sírhoz; látta és hit.

Bevezető ima: Uram, ma annak a szeretetnek erejét szemlélem, amelyet apostolaid szívében gyújtasz. Ma én is az apostolod akarok lenni. Hiszem, hogy szeretsz engem. Hiszem, hogy Te legyőzted a bűnt és a halált. Hiszem, hogy velem vagy.

Kérés: Uram, segíts, hogy megtaláljalak!

1. Lelkesedéssel. Szent János a legelső pillanattól kezdve rajongott Krisztusért. Krisztus már nagyon korán meghódította a szívét. A János evangéliumában leírtak sokszor nagyon személyes jellegűek, különleges bepillantást nyújtanak Krisztus életébe. Krisztus közel engedte őt a szívéhez és ez indokolttá tette János feltámadásba vetett hitét. Ezért rohant nagy lelkesedéssel a sírhoz. Még nem tudta, hogy Krisztus feltámadt, de meg akarta tudni. Ott akart lenni, ahol Krisztus volt. Én vágyakozok-e arra, hogy ott legyek, ahol Krisztus? A karácsonyi időszak egy különleges idő, amikor közelebb érezhetem magam hozzá. Kihasználom-e ezt a kegyelmet és megpróbálok-e többet beszélgetni vele?

2. Haladéktalanul. Nincs tétovázás: odaérni, amilyen gyorsan csak lehet. János tudta, hová kell mennie. Semmi más nem számított. Nem hagyta, hogy bármi is útját állja. Egy szent élete sűrű. Minden pillanatot és minden napot intenzíven él meg Krisztusért és a lelkekért. Intenzív az imaélete – a száraz időszakokban vagy a fáradtság ellenére is – mert tudja, hogy az imával töltött idő a nap legfontosabb része. Egy szent a családjának és a másoknak tett szolgálatot is az igazi szeretet intenzitásával teszi. Nem fárad bele, sokkal inkább közelebb kerül általa Istenhez. Félek-e attól, hogy szeressek és az élet minden pillanatát intenzíven éljem meg?

3. Hittel. János megkapta a jutalmat hitéért. Az Ura él! Nincs semmi, még a halál sem, ami megsebezhetné Istenét. János megtanít bennünket hinni, megtanít arra, hogy örömmel fedezzük fel Isten jelenlétének jeleit. Felhasználom-e ezt a karácsonyt arra, hogy újra megvalljam a Krisztus világban való jelenlétébe vetett hitemet? Fejlesztem-e a természetfeletti látásmódomat a mindennapi történésekkel, a körülöttem élőkkel való kapcsolatomban? Megpróbálok-e növekedni a Krisztus győzelmébe vetett bizalomban és megpróbálom-e felfedezni ennek a győzelemnek a jeleit?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönetet mondok Szent János hitéért. Ő közel volt a szívedhez. Segíts, hogy a szívemet a Te szívedbe helyezzem. Hozzád akarok futni az életem nehéz és könnyű pillanataiban. Ma különösen közel akarok lenni hozzád. Legyél ma Te is mellettem!

Elhatározás: Elimádkozom a Hiszekegyet egy betlehemi jászol közelében és erőfeszítést teszek, hogy beszéljek másoknak az isteni gondviselésről.

A pápa imaszándéka 2011 december hónapra:
Béke az összes népek között: A Föld valamennyi népe, egymás megismerése és a kölcsönös tisztelet révén növekedjen az egyetértésben és békességben.
Gyermekek és fiatalok: A gyermekek és fiatalok legyenek az evangélium hírnökei, emberi méltóságukat mindig tiszteletben tartsuk, és minden erőszaktól és kizsákmányolástól megóvjuk őket.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger