2012. január 2., hétfő

Nagy Szent Vazul püspök, egyháztanító

                                                       Nagy Szent Vazul püspök, egyháztanító

További gondolatok...

Nazianzi Szent Gergely püspök, egyháztanító

2012. január 2.
Nazianzi Szent Gergely püspök, egyháztanító
(Nagy Szent Vazul püspök, egyháztanító)
A nap liturgikus színe: fehér

A keleti egyház mindkét szentje messze időkre megvilágította a keresztény hitet. Társak voltak az igazság kutatásában, a szentségre való törekvésben, egyenlők a püspöki méltóságban, és most a megdicsőült szentek között is társak. Kortársak voltak, és Kisázsiában születtek: Vazul Caesareában, Gergely Nazianzban. Szüleik is, testvéreik is a szentek között vannak.
bővebben

Karácsonyi idő, Január 2.
1Jn 2,22-28

Ki a hazug, ha nem az, aki tagadja, hogy Jézus a Krisztus? Az Antikrisztus az, ő tagadja az Atyát és a Fiút. Ha valaki tagadja a Fiút, akkor az Atya sem az övé; ha valaki vallja a Fiút, akkor az Atya is az övé. Amit kezdettől fogva hallottatok, maradjon meg bennetek. Ha megmarad bennetek, amit kezdettől fogva hallottatok, ti is megmaradtok a Fiúban és az Atyában. Ez az ígéret, amelyet ő ígért nekünk: az örök élet. Mindezt azokkal kapcsolatban írtam nektek, akik félrevezetnek titeket. Ti azonban legyetek rajta, hogy a kenet, amelyet tőle nyertetek, megmaradjon bennetek. Nincs szükségetek arra, hogy valaki tanítson titeket. Ahogy az ő kenete megtanít titeket mindenre, úgy ez is igaz, és nem hazugság. Amint ő tanított titeket: maradjatok őbenne! Igen, fiacskáim, maradjatok őbenne, hogy amikor meg fog jelenni, bizalommal legyünk, és meg ne szégyenüljünk általa, amikor eljön.

Jn 1,19-28

Ez János tanúsága, amikor a zsidók papokat és levitákat küldtek Jeruzsálemből hozzá, hogy megkérdezzék őt: ,,Ki vagy te?'' Ő megvallotta, és nem tagadta, és megvallotta: ,,Nem én vagyok a Krisztus.'' Erre megkérdezték tőle: ,,Mi vagy tehát? Illés vagy?'' Ő azt válaszolta: ,,Nem vagyok.'' ,,A próféta vagy?'' Azt felelte: ,,Nem.'' Akkor azt mondták neki: ,,Akkor ki vagy? Választ kell vinnünk azoknak, akik küldtek minket! Mit mondasz magadról?'' Ő azt felelte: ,,A pusztában kiáltó szava vagyok: ,,Tegyétek egyenessé az Úr útját'' [Iz 40,3], amint Izajás próféta mondta.'' A küldöttek a farizeusok közül voltak. Ezért kérdőre vonták: ,,Miért keresztelsz tehát, ha nem te vagy a Krisztus, sem Illés, sem a próféta?'' János ezt felelte nekik: ,,Én vízzel keresztelek, de köztetek áll az, akit ti nem ismertek. Ő az, aki utánam jön, akinek a saruszíját megoldani sem vagyok méltó.'' Ezek Betániában történtek, a Jordánon túl, ahol János keresztelt

Karácsonyi idő – hétfő

                                            2012. január 2. - Hétfő

  Keresztelő János így tett tanúságot: A zsidók papokat és levitákat küldtek
  hozzá Jeruzsálemből, hogy megkérdezzék őt: „Ki vagy te?” Erre megvallotta,
  nem  tagadta,  hanem  megvallotta:  „Nem  én  vagyok  a  Messiás.”   Ezért
  megkérdezték tőle: „Hát akkor? Talán Illés vagy?” „Nem vagyok” –  felelte.
  „A próféta vagy?” Erre is nemmel válaszolt. Azt mondták tehát neki: „Akkor
  ki vagy?  Mert választ  kell  vinnünk azoknak,  akik küldtek  minket.  Mit
  mondasz magadról?” János ezt felelte:  „A pusztában kiáltó hangja  vagyok:
  Egyengessétek az Úr  útját”, amint  Izajás próféta mondta.  A küldöttek  a
  farizeusoktól jöttek, ezért megkérdezték:  „Miért keresztelsz hát, ha  nem
  te vagy a Messiás, sem Illés,  sem pedig a próféta?” János így  válaszolt:
  „Én csak vízzel keresztelek.  De köztetek áll az,  akit nem ismertek,  aki
  utánam jön, s  akinek még  a saruszíját  sem vagyok  méltó megoldani.”  Ez
  Betániában történt, a Jordánon túl, ahol János tartózkodott és keresztelt.
  Jn 1,19-28

  Elmélkedés:

  Amikor Keresztelő Jánost  kilétéről kérdezik  a küldöttek,  ő először  azt
  mondja el,  hogy nem  ő  a Messiás,  hiszen  sokan gondolhatták  ezt  róla
  cselekedetei és  szavai  alapján.  Ezt  követően  János  az  utána  érkező
  Messiásról tesz  tanúságot,  azaz  nem magáról  kezd  el  beszélni,  hanem
  Jézusra  irányítja  a  kérdezők   figyelmét.  János  saját  személyét   és
  küldetését tehát a Jézushoz való viszonyában látja. Vajon ha  megkérdeznek
  minket, hogy kik  vagyunk, miért  feledkezünk meg arról,  hogy a  Jézussal
  való kapcsolatunkból kiindulva beszéljünk magunkról? Keresztényként  éppen
  a Jézussal való személyes viszony  határozza meg és alakítja  folyamatosan
  személyiségünket. Akkor járunk jó  úton, ha Keresztelő Jánoshoz  hasonlóan
  mi is arra  törekszünk, hogy  mi magunk kisebbedjünk  és Jézus  növekedjen
  bennünk.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Milyen  nagy  a  te  irgalmasságod,  Krisztus  Urunk,  milyen  nagy  a  Te
  jóindulatod  és  jóságod,  hiszen  megengeded,  hogy  Isten   jelenlétében
  imádkozzunk és Őt Atyánknak nevezzük! Ahogy Te Isten Fia vagy, úgy  minket
  is fiaknak hívnak.
  Saját magától senki sem merte volna imájában ezeket a szavakat  használni,
  arra volt szükség, hogy Te magad bátoríts erre.
  Ó Jézus,  emlékeztess,  hogy  amikor  Istent  Atyánknak  szólítjuk,  Isten
  gyermekeként viselkedjünk!  Ha nekünk  örömünk  telik Atyánkban,  neki  is
  kedvét kell találnia bennünk. Atyánk, hadd legyünk templomod, amelyben  az
  emberek felismerik jelenlétedet!
  Szent Ciprián
______________________________

Karácsonyi idő – hétfő

Törekedjünk az alázatosságra!
2012. január 2. Karácsonyi idő – hétfő
Nagy Szent Vazul és Nazianzi Szent Gergely püspökök és egyháztanítók

P. Matthew Green

Jn 1,19-28
Ez János tanúsága, amikor a zsidók papokat és levitákat küldtek Jeruzsálemből hozzá, hogy megkérdezzék őt: „Ki vagy te?” Ő megvallotta, és nem tagadta, és megvallotta: „Nem én vagyok a Krisztus.” Erre megkérdezték tőle: „Mi vagy tehát? Illés vagy?” Ő azt válaszolta: „Nem vagyok.” „A próféta vagy?” Azt felelte: „Nem.” Akkor azt mondták neki: „Akkor ki vagy? Választ kell vinnünk azoknak, akik küldtek minket! Mit mondasz magadról?” Ő azt felelte: „A pusztában kiáltó szava vagyok: „Tegyétek egyenessé az Úr útját”, amint Izajás próféta mondta.” A küldöttek a farizeusok közül voltak. Ezért kérdőre vonták: „Miért keresztelsz tehát, ha nem te vagy a Krisztus, sem Illés, sem a próféta?” János ezt felelte nekik: „Én vízzel keresztelek, de köztetek áll az, akit ti nem ismertek. Ő az, aki utánam jön, akinek a saruszíját megoldani sem vagyok méltó.” Ezek Betániában történtek, a Jordánon túl, ahol János keresztelt.

Bevezető ima: Uram Jézus, hiszem, hogy Isten Fia vagy, aki szeretete által váltotta meg a világot. Megtestesülésed reménnyel tölt el. Viszonzásként csak azt adhatom, hogy szeretlek teljes szívemből, teljes lelkemből, minden erőmből és egész elmémmel.

Kérés: Jézusom, Megváltóm és barátom, szeretném, ha mind többen megismernének téged. Segíts Keresztelő János példáján elmélkednem; bár megtanulnám tőle, hogyan vihetek másokat hozzád!

1. Ismerté tenni az Urat. A következő napokban Keresztelő Jánosról szól az evangélium. Ezek az evangéliumi részek Vízkereszt vasárnapjához vezetnek minket, ahol valójában Urunk világban való megjelenését ünnepeljük. A hagyomány más eseményeket is köt ehhez az ünnephez. Habár Urunk megjelenésének ünnepén elsősorban a bölcsek Betlehemben tett látogatása jut eszünkbe, mégis a kinyilatkoztatás – Urunk megjelenésének döntő pillanata Jézus megkeresztelkedése a Jordánban, amely Jézus küldetéséről és isteni mivoltáról szól. Igaz hogy Jézus megkeresztelkedését egy héttel később ünnepeljük, a két eseménynek ugyanaz az eredménye. Jézusról nyilvánosság elé kerül az igazság. Az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak: Mit teszek én, mint Krisztusban hívő, hogy megismertessem a róla szóló igazságot másokkal is?

2. Az alázatosság hatalma. A mai evangéliumi részben Keresztelő János megmutatja, mi a legalapvetőbb erény, ami a hit terjesztéséhez kell: az alázatosság. Keresztelő János akár a Messiásnak is kiadhatta volna magát, de később természetesen kiderült volna a hazugság, még akkor is, ha egy darabig egész Izrael a lábai előtt hevert volna. Napjainkban is előfordul, hogy valaki feladja az elveit azért, hogy csak egy napra hatalomra és dicsőségre tegyen szert. Gondolj csak az üzletemberekre, akik a több nyereségért csalnak, vagy a tudósokra, akik meghamisítják kutatási eredményeiket. Elkerülhetetlen bukásuk tragikus. Keresztelő János tudja, hogy az egyetlen út, ami Istenhez vezet, ha Őt szolgáljuk és teljesítjük küldetésünket életünkben. Ez abban áll, hogy minden dicsőséget Istennek adunk, és nem magunknak; és soha nem akarunk többnek látszani annál, amik vagyunk. Csak akkor lehetünk igazi keresztények, és ismertethetjük meg másokkal Krisztust, ha félretesszük hiúságunkat és büszkeségünket.

3. Megélni a szeretetet. Keresztelő János küldetése attól hatékony, hogy nem csak hirdette üzenetét, de ő maga volt az üzenet. Bűnbánatot hirdetett, de először megélte azt aszkétikus élettel a sivatagban. Vízzel keresztelt, de először ő maga lépett a vízbe. Ahhoz, hogy képesek legyünk Jézust másokkal megismertetni, először nekünk magunknak kell ismernünk Őt. Nem hirdethetjük az evangélium lényegét, a szeretet üzenetét, ha mi magunk nem éljük meg a mindennapjainkban. Nem kritizálhatunk és ítélhetünk meg folyamatosan másokat, nem tehetjük magunkat a középpontba, miközben abban reménykedünk, hogy Jézus hatékony apostolai lehetünk így is. Ha azonban arra törekszünk, hogy Isten kegyelmével a legjobbat cselekedjük, a szeretetet valóban megéljük, a szavak feleslegessé válnak; példánk változtatja meg mások életét.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, magamra és az életemre tekintve, látom sokszor önző voltam, az volt a fontos, mi jó nekem, mit akarok én. Add, hogy mindenekfelett szerethesselek téged. Élő szeretetemmel akarlak hirdetni, akkor is, ha ezért gőgösségemet vagy kényelmemet kell feláldoznom!

Elhatározás: Különösen figyelek arra, hogy a tetteim megmutassák, szeretem Jézust és felebarátaimat.

A pápa imaszándéka 2012 január hónapra:
Természeti katasztrófák áldozatai: A természeti katasztrófák áldozatai megkapják azt a lelki és anyagi erősítést, amelyre szükségük van életük újraépítéséhez.
Elköteleződés a békéért: A keresztények elköteleződése a béke javára alkalom legyen arra, hogy minden jóakaratú ember előtt tanúsítsák Krisztus nevét.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger