2012. január 3., kedd

Karácsonyi idő, Január 3.

                                                                 Karácsonyi idő, Január 3.

Jézus neve jelzi, hogy „Isten megszabadít”. A kereszten Krisztus a rossz egész terhét magára vette, szeretetből vállalta magára a halál keresztségét bűneink bocsánatára. „Isten gyermekeinek neveznek, és azok is vagyunk!” Keresztségünkkel Jézus isteni életében részesültünk, megszabadított minket az áteredő bűntől. Minden bűn Isten irántunk való szeretetét sebzi meg, és eltávolít minket ettől a kezdeti állapottól. A szentgyónásban, a „fáradságos keresztségben” tisztulunk meg, és tisztul látásunk is. Add Urunk, hogy meglássuk isteni arcodat, amikor a szentmisében halljuk: „Ime az Isten Báránya, íme aki elveszi a világ bűneit!” (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Karácsonyi idő, január 3.

2012. január 3.
Karácsonyi idő, január 3.
A nap liturgikus színe: fehér

Meglátni az Isten szeretetét életünkben. Karácson ünnepe segített ebben. És az ünnep abban is megerősített, hogy tanúságot tegyünk az Isten szeretetéről. Ezzel a lelkülettel induljunk a mai napon is utunkra.
további gondolatok
1Jn 2,29 - 3,6

Ha tudjátok, hogy ő igaz, akkor azt is tudjátok, hogy mindaz, aki igazságot cselekszik, tőle született. Nézzétek, mekkora szeretetet tanúsított irántunk az Atya, hogy Isten fiainak neveznek, és azok is vagyunk! Azért nem ismer minket a világ, mert őt sem ismeri. Szeretteim, most Isten fiai vagyunk, de még nem lett nyilvánvaló, hogy mik leszünk. Tudjuk azonban, hogy amikor meg fog jelenni, hasonlók leszünk hozzá, mert látni fogjuk őt, amint van. Mindaz, aki ezzel a reménységgel van iránta, megszenteli magát, mint ahogy ő is szent. Mindaz, aki bűnt cselekszik, törvényszegést is elkövet, mert a bűn törvényszegés. És tudjátok, hogy ő azért jelent meg, hogy elvegye a bűneinket, és benne nincsen bűn. Mindaz, aki benne marad, nem vétkezik, és mindaz, aki vétkezik, nem látta és nem ismerte őt.

Jn 1,29-34

Másnap látta, hogy Jézus közeledik hozzá. Erre így szólt: ,,Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűnét! Ő az, akiről mondtam: Utánam jön egy férfi, aki megelőz engem, mert előbb volt, mint én. Én nem ismertem őt; de azért jöttem vízzel keresztelni, hogy őt megismertessem Izraellel.'' János tanúságot tett és azt mondta: ,,Láttam, hogy a Lélek, mint galamb, leszállt az égből és rajta maradt. Nem ismertem őt, de aki azért küldött, hogy vízzel kereszteljek, azt mondta nekem: ,,Akire látod a Lelket leszállni és rajta maradni, ő az, aki Szentlélekkel keresztel.'' Én láttam, és tanúságot tettem arról, hogy ő az Isten Fia.''

Karácsonyi idő – kedd

                                                        2012. január 3. - Kedd

  Abban az  időben,  amikor Keresztelő  János  látta, hogy  Jézus  közeledik
  feléje, így szólt: „Íme, az Isten  Báránya, aki elveszi a világ bűneit!  Ő
  az, akiről azt  mondtam: Utánam  jön egy  férfi, aki  megelőz engem,  mert
  előbb volt,  mint  én. Én  sem  ismertem őt,  de  azért jöttem,  és  azért
  keresztelek vízzel, hogy  megismertessem őt Izraelben.”  János azután  így
  folytatta tanúságtételét: „Láttam, hogy az égből, mint egy galamb, leszáll
  rá a Lélek,  és rajta  marad. Én  sem ismertem  őt, de  aki küldött,  hogy
  vízzel kereszteljek, az mondta nekem:  Akire látod, hogy rászáll a  Lélek,
  és rajta marad,  ő az, aki  Lélekkel keresztel. Én  láttam, és  tanúskodom
  arról, hogy ő az Isten Fia!”
  Jn 1,29-34

  Elmélkedés:

  Keresztelő  János  egészen  világosan   és  határozottan  tesz   tanúságot
  Jézusról: „Én  láttam, és  tanúskodom arról,  hogy ő  az Isten  Fia!”  (Jn
  1,34). Három elemre  érdemes odafigyelnünk, amikor  a kijelentés  tartamát
  szemügyre vesszük: a  látásra, a  felismerésre és  a tanúskodásra.  Néhány
  napja, karácsonykor  lélekben Betlehemben  jártunk és  láttuk a  jászolban
  fekvő Gyermeket. Nem akartunk másra  figyelni és nem engedtük, hogy  bármi
  más elterelje  a  figyelmünket  róla.  Miközben  szemléltük,  remélhetőleg
  felismertük benne megváltónkat és az  Isten Fiát. Most pedig, a  karácsony
  utáni időben  elindulunk, hogy  tanúságot  tegyünk róla.  A  Keresztelőhöz
  hasonlóan rámutatunk  életünk Urára,  Jézusra, és  tanúsítjuk, hogy  ő  az
  Isten Fia. Sok emberben él az  Isten-látás vágya, de valamilyen okból  nem
  jutnak el a felismerésre. Tanúságtételünk Jézusról felnyithatja  szemüket,
  hogy eljussanak  a  felismerésre és  meglássák  Jézusban az  emberré  lett
  Istent.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Ki vagy Te, édes fény, mely betölt engem, és beragyogja szívem sötétségét?
  Mint anyai  kéz vezetsz  engem, s  ha elengednél,  egy lépést  sem  tudnék
  tenni.
  Te vagy a tér, mely körülfogja  és magába rejti létemet. Tőled  elhagyatva
  elsüllyednék a mélyben, a semmiben, melyből a létre hívtál.
  Közelebb vagy hozzám, mint én magamhoz,  bensőbb vagy, mint a legbensőm  –
  mégis elérhetetlen és felfoghatatlan vagy, Szentlélek! Örök szeretet!
  Edith Stein
______________________________

Karácsonyi idő – kedd

Hallgass a Szentlélekre!
2011. január 3. Karácsonyi idő – kedd

P. Matthew Green

Jn 1,29-34
Abban az időben, amikor Keresztelő János látta, hogy Jézus közeledik hozzá, így szólt: „Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűnét! Ő az, akiről mondtam: Utánam jön egy férfi, aki megelőz engem, mert előbb volt, mint én. Én nem ismertem őt; de azért jöttem vízzel keresztelni, hogy őt megismertessem Izraellel.” János tanúságot tett és azt mondta: „Láttam, hogy a Lélek, mint galamb, leszállt az égből és rajta maradt. Nem ismertem őt, de aki azért küldött, hogy vízzel kereszteljek, azt mondta nekem: „Akire látod a Lelket leszállni és rajta maradni, ő az, aki Szentlélekkel keresztel.” Én láttam, és tanúságot tettem arról, hogy ő az Isten Fia.”

Bevezető ima: Uram Jézus, tudom, hogy minden keresztényt arra hívtál, hogy Igéd hirdesse és kövesse. Bár közelebb lennék hozzád, hogy egyre inkább azzá váljak, akinek szeretnél engem! Tökéletesíts engem kegyelmed által!

Kérés: Mennyei Atyám, erősítsd hitemet, szeretetemet, és reményemet! Világosíts meg akaratod számomra e szentírási rész átelmélkedésével. Biztosíts afelől, hogy Keresztelő János példáján elmélkedve jobb apostolod leszek.

1. Bízz az Úrban, hagyatkozz rá! Bár Keresztelő János tudta, hogy ő Jézus előfutára, nem tudta pontosan ki a Megváltó. De ez a bizonytalanság nem hátráltatta őt. Tudta, hogy Istennek terve van, melyben neki is jut szerep. Amint megtudta milyen irányba induljon, neki eredt, még akkor is, ha pontosan nem látta, hol a cél. Néha arra vágyunk, hogy Isten tervét a maga teljességében ismerjük, s addig neki sem vágunk, amíg nem tudjuk, mit kell tennünk. Azonban az Isten ritkán mutatja meg teljes elképzelését, még mielőtt elindulnánk. Várja, hogy bízzunk benne, tegyük meg, ami tőlünk telik, s Ő megfelelően befejezi majd. Előretekintetni nagyon fontos, de nem kell ismernünk Isten teljes tervét. Ha hív, válaszolni kell és nem megkérdőjelezni az útját.

2. Vezetőnk a Szentlélek. Ha az Úr terve utunk során folyamatosan bontakozik ki előttünk, nagyon oda kell figyelni munkálkodására az életünkben. Keresztelő János azért ismerte fel Jézust, mert figyelt az Úr jeleire. A Lélek nyilatkoztatta ki neki Őt. Az Isten általában nem látomásokban és különös jelekben beszél hozzánk. Ha nyitottak vagyunk a körülöttünk történtekre, felfedezhetjük indítatásait, s teljesíthetjük azokat. Különösen az imádságban hallgassunk Istenre, legyen ez minden napunk része!

3. Szembenézni a váratlannal. Amikor János rájött, hogy Jézussal találkozik talán meglepődött. Rokonok voltak anyai ágon; lehet, hogy gyermekkorukban találkoztak is, mielőtt János kiment a pusztába. Mindenesetre János egyértelműen azt állította, hogy nem tudta ki a Messiás, amíg a Szentlélek ki nem nyilatkoztatta neki. Talán osztotta az általános vélekedést, hogy Jézus egy a tisztességes, becsületes emberek közül. A lényeg, hogy az Isten jelzését befogadta, nem kételkedett benne. Sőt rögtön a szerint cselekszik, és saját követőinek hirdeti Jézust. Talán Isten a mi életünkben is kér valami váratlant tőlünk, olykor olyan helyen ismerjük fel akaratát, ahol nem is számítunk rá. Kész kell lennünk – mint Keresztelő János – hogy felismerjük Isten kezét, és akár az ellenkezőjét tegyük, annak, amit elterveztünk.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, a tervedet nem mindig könnyű elfogadni. Oly nehéz néha teljesíteni azt  még akkor is, ha tudom, mit szeretnél, talán mert nem számítok rá, vagy mert kényelmetlen nekem. De mégis teljesíteni akarom akaratodat, Uram. Bár ugyanolyan lelkes és nyitott lennék, mint Keresztelő János!

Elhatározás: Ma különösen elhatározom magam Isten tervének követése mellett. Megpróbálom felismerni a Szentlélek indíttatását, hogy a jó úton maradjak.

A pápa imaszándéka 2012 január hónapra:
Természeti katasztrófák áldozatai: A természeti katasztrófák áldozatai megkapják azt a lelki és anyagi erősítést, amelyre szükségük van életük újraépítéséhez.
Elköteleződés a békéért: A keresztények elköteleződése a béke javára alkalom legyen arra, hogy minden jóakaratú ember előtt tanúsítsák Krisztus nevét.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger