2012. január 5., csütörtök

Karácsonyi idő, Január 5.

Karácsonyi idő, Január 5.

Fülöp találkozott Nátánáellel, és – hasonlóan, mint András Péternek – elmondja a nagy hírt, hogy megtalálta a Messiást Jézus személyében. Ez a hír felkavarja az igaz izraelitát, aki szinte botrányosnak tartja, hogy egy jelentéktelen városból jöjjön a megjövendölt Megváltó. A személyes találkozásból fakadó hit le tudja győzni Nátánáel szívében a kételkedést, Jézus kijelentette neki, hogy ismeri őt. Isten Fia valóban ismer minden embert, s tudja, hogy mi lakik az ember szívében. Nátánáel hitvallása ott van a keresztfán is, ahol Jézus szívének vonzereje csodát tesz és hitet ébreszt az ember szívében. A Názáreti Jézus, a zsidók királya továbbra is vonz minket szeretetével az Eucharisztiában. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Karácsonyi idő, január 5.

2012. január 5.
Karácsonyi idő, január 5.
A nap liturgikus színe: fehér

1Jn 3,11-21

Mert ezt az üzenetet halljuk kezdettől fogva: Szeressük egymást! Ne tegyünk úgy, mint Káin, aki a gonosztól való volt, és megölte testvérét. Miért ölte meg? Mert az ő tettei gonoszak voltak, a testvére tettei ellenben igazak. Ne csodálkozzatok azon, testvérek, hogy a világ gyűlöl benneteket. Mi tudjuk, hogy a halálból átmentünk az életbe, mert szeretjük testvéreinket. Aki nem szeret, a halálban marad. Aki gyűlöli testvérét, gyilkos, márpedig tudjátok, hogy egy gyilkosnak sem maradandó birtoka az örök élet. A szeretetet arról ismerjük fel, hogy ő életét adta értünk. Nekünk is kötelességünk életünket adni testvéreinkért. Hogyan marad meg az Isten szeretete abban, aki - bár bőven van neki a világ javaiból -, mégis, amikor látja, hogy testvére szükséget szenved, elzárja előle a szívét? Gyermekeim, ne szeressünk se szóval, se nyelvvel, hanem tettel és igazsággal. Erről ismerjük fel, hogy az igazságból valók vagyunk-e, és így nyugtatjuk meg színe előtt a szívünket. Ha szívünk vádol minket valamivel, az Isten fölötte áll szívünknek, ő mindent tud. Szeretteim, ha szívünk nem vádol, legyünk bizalommal az Isten iránt.

Jn 1,43-51

Galilea felé tartva Jézus találkozott Fülöppel. Felszólította: "Gyere és kövess!" Fülöp Betszaidából, András és Péter városából való volt. Fülöp találkozott Natánaellel és elmondta neki: "Megtaláltuk, akiről Mózes törvénye és a próféták írnak, a názáreti Jézust, Józsefnek a fiát." "Jöhet valami jó Názáretből?" - kérdezte Natánael. "Gyere és győződjél meg róla!" - felelte Fülöp. Amikor Jézus meglátta Natánaelt, amint feléje tartott, ezt mondta róla: "Lám, egy igazi izraelita, akiben nincs semmi álnokság." Natánael megkérdezte tőle: "Honnét ismersz?" Jézus így válaszolt: "Mielőtt Fülöp hívott volna, láttalak, a fügefa alatt voltál." Natánael erre felkiáltott: "Rabbi (azaz: Mester), te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael királya!" Jézus ezt felelte neki: "Mivel megmondtam, hogy láttalak a fügefa alatt, hiszel. De nagyobb dolgokat is fogsz még látni." Majd hozzátette: "Bizony, bizony mondom nektek: Látni fogjátok, hogy megnyílik az ég, s az Isten angyalai föl- s leszállnak az Emberfia fölött."

Karácsonyi idő - csütörtök

2012. január 5. – Csütörtök


  Abban az  időben, amikor  Jézus Galileába  készült, találkozott  Fülöppel.
  „Kövess engem!” –  mondta neki. Fülöp  Betszaidából származott, András  és
  Péter   városából.   Amikor   találkozott   Nátánáellel,   közölte   vele:
  „Megtaláltuk, akiről  Mózes törvénye  és a  próféták szólnak:  a  názáreti
  Jézust, József fiát.” „Jöhet-e valami jó Názáretből?” – kérdezte Nátánáel.
  „Jöjj, nézd  meg!” –  felelte  Fülöp. Amikor  Jézus látta,  hogy  Nátánáel
  közeledik hozzá, így szólt: „Nézzétek, ez egy igaz izraelita! Nincs  benne
  kétszínűség!” Nátánáel  megkérdezte:  „Honnan ismersz  engem?”  Jézus  így
  felelt: „Még  mielőtt  Fülöp  hívott  volna,  láttalak  a  fügefa  alatt.”
  Nátánáel erre elismerte:  „Rabbi, te  vagy az  Isten Fia,  te vagy  Izrael
  Királya.” Jézus így  szólt: „Azért  hiszel, mert azt  mondtam: Láttalak  a
  fügefa alatt. Nagyobb dolgokat is fogsz látni ennél.” Majd így  folytatta:
  „Bizony, bizony, mondom nektek: látni  fogjátok, hogy megnyílik az ég,  és
  Isten angyalai fel-alá szállnak az Emberfia felett.”
  Jn 1,43-51

  Elmélkedés:


  A mai evangélium  arról számol be,  hogy Jézus újabb  személyeket hív  meg
  követésére, akik ugyanúgy,  mint a tegnapi  részben, szintén újabb  leendő
  tanítványokat  visznek  hozzá.  Amikor  Nátánáel  először  hall   Jézusról
  Fülöptől, egy kis elutasítás is visszacseng kérdezéséből: „Jöhet-e  valami
  jó Názáretből?”  Fülöp nem  áll neki  meggyőzni őt,  nem vitatkozik  vele,
  hanem egyszerűen csak annyit mond,  hogy jöjjön és nézze meg  személyesen.
  Ez a  magatartás számunkra  is  követendő, amikor  Krisztusról  beszélünk.
  Sokan talán ismeretlenül is elutasítják őt, vagy érdektelenségüket fejezik
  ki. Mások  bizonytalanok vagy  bizalmatlanok.  Nem tudjuk  minden  esetben
  meggyőzni az ilyen személyeket, de bátoríthatjuk őket arra, hogy  menjenek
  Jézushoz, ismerjék meg őt személyesen, és a találkozás után majd  kialakul
  a saját véleményük. Ha mi nem is tudunk mindenki számára meggyőzőek  lenni
  és visszautasítanak minket, mégis hinnünk kell abban, hogy Isten  kegyelme
  képes bárkinek az életét átalakítani.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Uram és Üdvözítőm, Jézus Krisztus!  Adj nekem kedvet és lehetőséget,  hogy
  téged mindinkább  megismerhesselek,  mindjobban megszeresselek,  és  egyre
  hívebben kövesselek.  Buzdító  kegyelmed  hívása nálam  ne  süket  fülekre
  találjon,  hanem  legyek  mindenkor   kész,  hogy  akaratodat   odaadással
  teljesítsem! Szembefordulok önszeretetemmel  és önzésemmel,  s követlek  a
  gyalázatban,  szegénységben   és  üldöztetésben.   Teljesen  újjá   akarok
  születni, a  régi magamat  levetkőzni,  hogy már  ne  én éljek,  hanem  te
  énbennem.
______________________________

Karácsonyi idő - csütörtök

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2011. január 12-én 18 órára
a Szent Benedek Iskolaközpont nyílt napjára,
amelyről bővebb információ a http://www.szentbenedekiskola.hu/ oldalon található.

Ő már ismer téged
2011. január 5. Karácsonyi idő - csütörtök

John Henry Neumann bíboros
P. Matthew Green

Jn 1,43-51
Abban az időben, amikor Jézus Galileába készült, találkozott Fülöppel. Felszólította: "Gyere és kövess!" Fülöp Betszaidából, András és Péter városából való volt. Fülöp találkozott Natánaellel és elmondta neki: "Megtaláltuk, akiről Mózes törvénye és a próféták írnak, a názáreti Jézust, Józsefnek a fiát." "Jöhet valami jó Názáretből?" - kérdezte Natánael. "Gyere és győződjél meg róla!" - felelte Fülöp. Amikor Jézus meglátta Natánaelt, amint feléje tartott, ezt mondta róla: "Lám, egy igazi izraelita, akiben nincs semmi álnokság." Natánael megkérdezte tőle: "Honnét ismersz?" Jézus így válaszolt: "Mielőtt Fülöp hívott volna, láttalak, a fügefa alatt voltál." Natánael erre felkiáltott: "Rabbi (azaz: Mester), te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael királya!" Jézus ezt felelte neki: "Mivel megmondtam, hogy láttalak a fügefa alatt, hiszel. De nagyobb dolgokat is fogsz még látni." Majd hozzátette: "Bizony, bizony mondom nektek: Látni fogjátok, hogy megnyílik az ég, s az Isten angyalai föl- s leszállnak az Emberfia fölött."

Bevezető ima: Uram Jézus, szeretném meghallani hangodat ebben a szentírási részben. Add, hogy üzenetedet nyitott szívvel fogadjam. Hiszek benned, remélek benned, szeretlek téged. Növeld erényeidet bennem!

Kérés: Mennyei Atyám, mutasd meg mire hív engem Fiad. Erősíts meg hitemben, lelkesedésemben, és a kitartásban, hogy apostolod legyek minden nap!

1. Isten szolgálata kitartást kíván. Keresztelő János teljesítette feladatát azzal, hogy elvezetett másokat Krisztushoz: a mai evangéliumban már nem is említik őt. Ma Jézusra irányul a figyelem, aki meghívja a jövendőbeli apostolokat, akiket Keresztelő János készített elő. Akik felkészültek a találkozásra, mint Szent András is, a legnagyobb kincset fedezik fel Krisztusban, amit nem is tudnak önmaguk számára megtartani. Most Fülöp találkozását látjuk Jézussal, aki Natánaellel osztja meg élményét. Amikor Natánael hitetlenkedve fogadja a hallottakat, Fülöp nem adja fel. Tudja, hogy a személyes megtapasztalásnak sokkal nagyobb ereje van, mint a szavaknak, ezért Natánaelt Jézushoz vezeti. Ha másokat Krisztushoz akarunk vezetni, hasonló akadályokkal fogunk találkozni: tétovázás, bizonytalanság, kétkedés, érdektelenség… Mi hogyan viselkedünk ilyenkor, gyorsan feladjuk, vagy megpróbálunk másokat is aktivizálni?

2. Jézus minket akar. Amikor Natánael Jézussal találkozik, meglepődik azon, hogy Jézus ismeri őt, sőt becsüli és értékeli is. Valószínű, hogy Jézus egyszerű szavai mögött sokkal több van, mint amit az evangélium elmond, mert azonnal megnyeri magának Natánaelt. Talán olykor elfelejtkezünk arról, hogy Jézus, mint Isten a mi Teremtőnk is, és amikor egy embert meghív – és ilyen, vagy olyan módon mindenkit hív – pontosan tudja, hogy kit hív meg. Amikor Jézus a követésére hív, ezt nem csak úgy általánosságban teszi: minden embert személyesen hív, kopogtat a szívünk ajtaján, és minden egyes embert személyesen ismer és megért. Jobban ismer minket, mint ahogy egy ember valaha is ismerhet. Ha ezt egyszer valóban megtapasztaljuk, és másokat is segítünk eljuttatni erre a tapasztalatra, akkor ellenállhatatlan lesz Isten hívása.

3. Megtanulni látni Isten nagy tetteit. Jézus megígéri Natánaelnek, hogy a jövőben még ennél „nagyobb dolgokat” is fog látni. És valóban, első kézből fogja tanúsítani Jézus csodáit, és látni fogja az Atya szeretetét a Fiú iránt. Jézus így tesz mindannyiunkkal. Lehet, hogy egy fantasztikus Isten-élmény által közel jutunk hozzá, de ha elmélyül az Istenkapcsolatunk, még „nagyobb dolgokat” is fogunk látni – ez azonban nem feltétlenül jelent „látványosabb” dolgokat. Ahogyan növekszenek bennünk a lelki értékek, egyre inkább fogjuk érezni magunkban Isten működését, és a kegyelem hatását, ami a mi és a mások életében is egyre több gyümölcsöt terem. Ez a mély átalakulás valami sokkal nagyobb dolog, mint bármilyen testi gyógyulás, vagy tisztán érzelmi élmény. Ahhoz, hogy észrevegyük a Szentlélek indíttatásait, szükségünk van a hitre, a bizalomra és a figyelemre – egy jó adag türelemmel együtt – hogy valóban megláthassuk Isten működését az életünkben. A várakozás biztosan megtérül.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus Krisztus, nagyon vigasztaló és bátorító, hogy mindent tudsz rólam, mégis szeretsz. Te azt akarod, hogy így is kövesselek téged. Köszönöm szeretetedet. Segíts, hogy másokat hozzád irányítsak! Adj kitartást és bölcsességet, hogy megváltoztathassam mások életét! Világítsd meg kegyelmed apró csodáit az életemben és a körülöttem élőkében!

Elhatározás: Megvizsgálom, miképpen munkálkodik Isten az életemben, és rajtam keresztül mások életében. Hogyan működhetnék még jobban kegyelmével?

A pápa imaszándéka 2012 január hónapra:
Természeti katasztrófák áldozatai: A természeti katasztrófák áldozatai megkapják azt a lelki és anyagi erősítést, amelyre szükségük van életük újraépítéséhez.
Elköteleződés a békéért: A keresztények elköteleződése a béke javára alkalom legyen arra, hogy minden jóakaratú ember előtt tanúsítsák Krisztus nevét.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger