2012. január 9., hétfő

Évközi idő, 1. hét Hétfő

Évközi idő, 1. hét Hétfő

Közel van az Isten országa. Elkezdődik bennünk és közöttünk, hogy majd a teljességét is megtapasztalhassuk. Ha rendszeres kapcsolatban vagyunk Istennel, a napi imádság és áldozathozatalaink által, akkor megtapasztaljuk Isten segítségét, és megerősödünk országa felé vezető úton.
KÖNYÖRGÉSMennyei Atyánk,
fogadd jóságosan hozzád esdeklô néped imáját.
Add, hogy felismerjük, mit kell tennünk,
és adj erôt, hogy megismert kötelességeinket teljesítsük.
A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által,
aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben,
Isten mindörökkön-örökké.

I. év: Zsid 1, 1-6 Isten Fia által szólt hozzánk.
II. év:  1Sám 1, 1-8 Elkána és családja évente elzarándokol a szent sátorhoz
Mk 1, 14-20 Jöjjetek utánam, én emberhalásszá teszlek titeket.

Gábor Bálint József OPrem 2005

Kegyelem és alázat

„Míg egyszer aztán nem bírjuk tovább a szívtelen világot, s karunkba zárjuk az első kóbor kutyát, magunkkal visszük, hogy legyen akit szeressünk s aki viszontszeret, majd ellökjük magunktól….És újra ott állok, …ismét magamra utalva, nem azt hiszem soha sem léptem ki magamból…” (Samuel Beckett, Molloy). Nem tudom miért, szenvedélyesen szeretem Beckettet. Talán mert az Istentől való távollét mélységes krónikása. Szereplői, sorai annak az embernek a szeretet utáni vágyat sugározzák − aki képtelen újra rátalálni a szeretetre. Ha létezik a tudósok által feltárt anyag és antianyag, mint tükör valóságok, akkor van evangélium és „anti-evangélium” is. Beckett sorai nem fikció, hanem az emberi szeretet stációinak valós állapotai. Az átélt evangélium és teljes hiányának  határvonalán születik közénk Jézus szava: „Betelt az idő, és egészen közel van már az Isten országa: térjetek meg és higgyetek az evangéliumban” (Mk 1,14-15). Szóval azért érzem értékesnek Beckett világát, mert ebben a nincstelenségben kapjuk a kegyelmet. Ekkor élhetjük át ingyenességét és szabadító voltát. Megtérésünk gyakran azért olyan felszínes, mert soha nem tudunk olyan mélyre menni, hogy átéljük a teljes kisemmizettségét. Jézus keresztje az egyedül, mely elvezet az önismeret e középpontjáig − mikor hálaadás és kegyelem egyek.
Nem gondolnám, hogy ez az „evangélium alatti világ” kitaláció. Jézus az evangélium világát és teljes hiányát egyszerre éli meg. „…Hanem dicsőségéről lemondott, szolgai formát vett fel, emberekhez lett hasonlóvá” (Filip 2,7-8). A kegyelem ingyenességének felismeréséhez hozzátartozik, hogy Jézusban meglátjuk, hogy ő a kegyelemtől távol élőkkel is épp olyan mély közösségben van, mint „evangéliumbeli” tanítványaival. Átélnünk szeretetét így belátása annak, hogy épp ilyen szenvedélyesen szereti a szeretet valódi koldusait. A láthatatlan világát nem elég csak „felfelé”  észrevenni, ennyit látni a „természetfölöttiből” nem több gőgnél. A kegyelem világa éppígy jelenti a megváltatlanság láthatatlan világát is. „Éjszaka /haza/ térni/ villanyt gyújtani// lecsavarni/ látni az éjt/ ablaküvegre/ tapadt arc” (Beckett, versek, Fűzfahangok). Mersz-e alázattal folyamodni e kettős állampolgárságért? 

Urunk megkeresztelkedése

2012. január 9. – Hétfő, Urunk megkeresztelkedése


  Abban  az  időben  Keresztelő  János   ezt  hirdette:  „Aki  utánam   jön,
  hatalmasabb nálam. Arra sem vagyok  méltó, hogy lehajoljak és megoldjam  a
  saruszíját.  Én  vízzel  keresztellek   titeket,  õ  pedig   Szentlélekkel
  keresztel majd meg  benneteket!” Ezekben a  napokban történt, hogy  eljött
  Jézus a galileai Názáretből,  és megkeresztelkedett Jánosnál a  Jordánban.
  És mindjárt, amint  feljött a vízből,  látta, hogy megnyílik  az ég, és  a
  Lélek, mint egy galamb, leszáll rá. Az égből pedig szózat hallatszott: „Te
  vagy az én szeretett Fiam, benned kedvem telik!”
  Mk 1,7-11

  Elmélkedés:

  A megkeresztelkedést  követően  elkezdődik  Jézus  nyilvános  működése.  A
  jelenetnél és a későbbiekben is látni fogjuk, hogy Jézus az Atyától kapott
  hatalomnál fogva cselekszik, akinek tetszése és jóakarata a Fiún nyugszik.
  De megnyilvánul  a  három  isteni  személy egysége  is.  Az  Atya  szózata
  hallatszik az égből: „Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik  kedvem”.
  A második isteni személyre,  a Fiúra eközben  leszáll a Szentlélek  galamb
  alakjában. Az ünnep azt  is jelzi számunkra,  hogy Isten megosztja  velünk
  Fiát és Lelkét. Fogadjuk el e megosztást, hogy átalakuljon életünk.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Jézus Krisztus,  Üdvözítőm, nézz  le rám  trónodról irgalmasan!  Te  drága
  véreddel megváltottál minket az örök életre. A te Atyád a mi Atyánk is, te
  pedig test szerinti testvérünk vagy. Engedheted-e, hogy lelkünk elvesszék?
  Te meg tudsz menteni minket!
______________________________





Urunk megkeresztelkedése

a Szent Benedek Iskolaközpont nyílt napjára,
amelyről bővebb információ a http://www.szentbenedekiskola.hu/ oldalon található.

Ahhoz, hogy magasabbra jussunk, kisebbé kell válnunk
2012. január 9. Urunk megkeresztelkedése


Mk 1,7-11
Keresztelő János ezt hirdette: "Aki utánam jön, hatalmasabb nálam. Arra sem vagyok méltó, hogy lehajoljak és megoldjam saruszíját. Én vízzel keresztelek, ő majd Szentlélekkel keresztel benneteket." Azokban a napokban történt, hogy eljött Jézus a galileai Názáretből, és megkereszteltette magát Jánossal a Jordánban. Amikor feljött a vízből, látta, hogy megnyílik az ég, és a Lélek galamb alakjában leszáll rá. Szózat is hallatszott az égből: "Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem."

Bevezető ima: Mennyei Atyám! Te végtelen szeretetből teremtettél engem. Bár sokszor nem szerettelek annyira, mint gyermekedként kellene, mégis elárasztasz kegyelmeiddel. Elküldted Fiadat, hogy megváltson, és hogy benne és általa egyek lehessünk. Te és Fiad aztán elküldtétek a Szeretet és Igazságosság Lelkét, a Szentlelket, hogy szívemben, lelkemben és testemben lakjon. Nyisd meg szívemet és szememet, hogy befogadjam, amit értem tettél és teszel. Add, hogy egyre nagylelkűbben szeresselek viszont téged, Egyházadat és embertársaimat.

Kérés: Uram! Adj nekem igazi lelki szegénységet!

1. Az alázat, ugródeszka a mennyországba. Krisztus azért szállt le a mennyből a földre, hogy láthassuk Őt. János azt mondta magáról, hogy arra sem méltó, hogy lehajoljon és megoldja a saruszíját. Mivel alázatos volt, felismerte saját helyzetét Jézushoz képest. Mi hajlamosak vagyunk, hogy tetteinkkel és gondolatainkban magunkat mások fölé helyezzük. Míg ezt nem vesszük észre, ahogyan János tette, nem érthetjük meg Jézust, aki megalázva magát emberré lett. Mindezt azért, hogy lássuk az emberi méltóságot és Isten szentségét, aki alázatos.

2. A kegyelem megtisztító ereje. János a Jordán saras vizét öntötte Jézus fejére. Ahogy az lecsorgott szent fején és testén, valami történt azzal a vízzel. Isten Lelke töltötte be. Ekkortól a keresztség nem csupán a víz testre öntésében áll, ezentúl megtisztítja a lelket és örök élettel tölti el. Ami saras volt, az a tisztaság eszköze lett. Az isteni természet belép az emberibe. Krisztus azt akarja, hogy megnyissuk szívünket és értelmünket előtte, kegyelme, élete és küldetése előtt. Ha így cselekszünk, éreznünk kell, mennyire szükségünk van rá; megtapasztaljuk saját lelkünk szegénységét, és az Ő nekünk szánt ajándékainak határtalan gazdagságát. Valóban felismerem, milyen nagy szükségem van Isten kegyelmére? Képes vagyok hozzáfordulni és kérni kegyelmét?

3. Uram! Szabadíts meg az evilági dolgoktól! Megnyílt az ég, és Isten hangja mennydörgésként hallatszott. János mély hódolattal figyelte, ahogy a Szentlélek leszáll az Emberfiára – Isten Fiára. Ő, aki arra sem volt méltó, hogy saruszíját megoldja, megkeresztelte Jézust és ezzel megnyíltak szemei. Látta, hogy a szentéletűség nem e világból való. A világ dolgai semmit nem érnek a mindenható Isten előtt. Gőgünk, hiúságunk és érzékiségünk vakká tesznek bennünket a gyengéd és alázatos szív szépségére. Ha viszont szelíd és alázatos szívűek vagyunk, halljuk, amint Isten mondja: „Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem.”

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus! Te tudod, mikor állok, és mikor esek el. Segíts, hogy elengedjem e világ dolgait, és mind jobban szeresselek. Te vagy erősségem és reményem. Bár Téged szeretnélek mindenekfölött!

Elhatározás: Ma 10-15 perccel többet imádkozom, Uram, hogy szíveink találkozhassanak.

Erdő Péter bíboros atya 2012. januári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szent Család közbenjárására szeretetben és békességben éljenek családjaink és egész népünk.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger