2012. január 11., szerda

Évközi idő, 1. hét Szerda

Évközi idő, 1. hét Szerda

Jézus parancsoló szavára a láz elhagyja Péter anyósát, aki rögtön szolgálni kezd. Jézus minden csodás gyógyításának célja, hogy visszaadja a képességet az embernek, hogy szolgálhasson. Ez teszi igazán hasonlóvá Istenhez, aki ezért jött el szenvedő szolgaként. „Jézus alászállása büszkeségünk leküzdése, alászállásával felemel bennünket. Hagyjuk, hogy felemeljen!” (XVI. Benedek pápa) Aki szeretve szolgál, nem vár el köszönetet. Az önzetlenség bensőleg szabaddá tesz minket. Vágyaink és kívánságaink megkötöznek minket. A szolgálat nem engedi szóhoz jutni az önzést. Isteni orvosom, gyógyíts meg, és parancsolj lelkiismeretemnek, hogy önzetlenül és örömmel szolgáljalak téged embertársaimban! (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi első hét – szerda

2012.01.11. szerda

Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!


1Sám 3,1-10
Azokban a napokban, amikor a gyermek Sámuel Héli előtt az Úrnak szolgált, ritka volt az Úr szózata, s nem fordult elő gyakran látomás. Történt azonban az egyik nap, amikor Héli, akinek szeme elhomályosodott már és látni sem tudott, a szokott helyén pihent, Isten mécsesét pedig még nem oltották ki, és Sámuel az Úr templomában aludt, ahol az Isten ládája volt, hogy szólította az Úr Sámuelt. Az felelt és így szólt: ,,Itt vagyok!' Azután odafutott Hélihez és azt mondta: ,,Itt vagyok, hívtál!' Héli azt felelte: ,,Nem hívtalak, menj vissza és aludj!' Elment tehát és aludt. Ám az Úr ismét szólította Sámuelt. Sámuel megint felkelt, Hélihez ment, s azt mondta: ,,Itt vagyok, hívtál!' Az ezt felelte: ,,Nem hívtalak, fiam, menj vissza és aludj!' Sámuel ugyanis még nem ismerte az Urat, még nem nyilatkozott meg neki az Úr szózata. Ám az Úr ismét, harmadszor is szólította Sámuelt. Ő megint felkelt, Hélihez ment, és azt mondta neki: ,,Itt vagyok, hívtál!' Megértette erre Héli, hogy az Úr szólítja a gyermeket, ezért azt mondta Sámuelnek: ,,Menj és aludj, s ha megint szólít, mondd neki: ,,Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!''' Elment tehát Sámuel, s aludt a helyén. Ekkor eljött az Úr, odaállt és szólította, ahogy előbb is szólította: ,,Sámuel, Sámuel!' Sámuel erre azt felelte: ,,Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!'


Zs 39
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Várva-vártam az Urat, s ő lehajolt hozzám. Meghallgatta könyörgésemet, kihúzott a nyomorúság verméből, a sár fertőjéből; Lábamat kősziklára helyezte, lépésemet biztossá tette. Új éneket adott számba, Istenünket dicsérő szózatot.Sokan látják és félelem fogja el őket, s az Úrba vetik reményüket. Boldog az az ember, aki az Úrba vetette reményét, s aki nem tart a gőgösöktől, a hazugságra vetemedőktől. Sokat tettél értünk, Uram, én Istenem, csodáiddal és terveiddel: nincs hozzád hasonló senki sem! Hirdetni akarom őket és beszélni róluk, de túl sok ahhoz, hogy számba vehetném. Vágóáldozatot és ételáldozatot nem kívántál, hanem készségessé tetted fülemet. Égő- s bűnért való áldozatot nem követeltél, ezért így szóltam: ,,Íme, eljövök! A könyvtekercsben meg van írva rólam, hogy teljesítsem akaratodat. Ezt akarom, én Istenem, törvényed a szívemben van.' Nagy gyülekezet előtt hirdetem igazságodat; Íme nem tartom vissza ajkamat, Uram, te tudod! Igazságodat nem rejtem el szívemben, hűségedet és segítségedet hirdetem. Nem titkolom irgalmadat és hűségedet a nagy gyülekezetben. Te, Uram, ne vond meg irgalmadat tőlem; Kegyelmed és hűséged tartson fenn mindenkor engem, mert számtalan veszély környékez; utolértek gonoszságaim, fel sem tudok tekinteni, számosabbak, mint a hajszál fejemen, és a szívem is elhagyott engem. Teljék kedved, Uram, megmentésemben, Uram, siess segítségemre. Jöjjenek zavarba mind és szégyenüljenek meg, akik életemre törnek, hogy elvegyék. Hátráljanak meg és piruljanak, akik rosszat akarnak nekem. Dermedjenek meg zavarukban, akik azt mondják: ,,Úgy kell neked!' Ujjongjanak s örvendezzenek benned mindazok, akik téged keresnek; ,,Magasztaltassék az Úr!' -- mondják mindenkor, akik örvendeznek szabadításodon. Bár én koldus vagyok és szegény, az Úr majd gondoskodik rólam. Segítőm és szabadítóm te vagy, Istenem, ne késlekedj!

Mk 1,29-39
Ezután mindjárt kiment a zsinagógából, és elmentek Simon és András házába Jakabbal és Jánossal együtt. Simon anyósa lázasan feküdt. Mindjárt szóltak is neki miatta. Odament hozzá, és felsegítette a kezénél fogva. Erre rögtön elhagyta a láz, és felszolgált nekik. Amikor beesteledett és a nap lement, odavitték hozzá az összes beteget és a megszállottakat: az egész város odagyűlt az ajtóhoz. Meggyógyított sok beteget, a különféle bajokban sínylődőket, és sok ördögöt űzött ki, de nem hagyta őket szóhoz jutni, mert azok ismerték őt. Másnap korán hajnalban fölkelt, eltávozott, és egy elhagyatott helyre ment, hogy ott imádkozzék. Simon, és akik vele voltak, utána mentek. Amikor megtalálták, azt mondták neki: ,,Mindenki téged keres.' Azt felelte: ,,Menjünk máshova, a szomszédos helységekbe, hogy ott is prédikáljak, mert azért jöttem.' És bejárta egész Galileát, tanított a zsinagógáikban, és ördögöket űzött.

Évközi első hét – szerda

  2012. január 11. - Szerda


  Abban az időben Jézus kijött a kafarnaumi zsinagógából, és elment Simon és
  András házába.  Simon anyósa  lázas betegen  feküdt. Mindjárt  szóltak  is
  Jézusnak. Jézus odament  hozzá, megfogta  a kezét,  és fölsegítette.  Erre
  megszűnt a láza, és szolgált nekik.  Amikor lement a nap és  beesteledett,
  odavitték hozzá a betegeket és a gonosz lélektől megszállottakat. Az egész
  város ott szorongott  az ajtó  előtt. Jézus  pedig sokakat  meggyógyított,
  akik különböző bajokban szenvedtek; és sok ördögöt kiűzött. De nem engedte
  megszólalni őket, mert tudták, hogy ő kicsoda.
  (Másnap) Jézus  kora  hajnalban felkelt,  kiment  (a házból),  elment  egy
  elhagyatott helyre, és ott imádkozott. Simon és a vele lévők utána mentek.
  Amikor megtalálták, azt  mondták neki:  „Mindenki téged keres!”  De ő  azt
  felelte: „Menjünk  el  máshová,  a szomszédos  helységekbe,  hogy  ott  is
  hirdessem az evangéliumot, – hiszen ezért jöttem.” És elment, hirdette  az
  evangéliumot  a  zsinagógákban  Galilea  egész  területén,  és  kiűzte  az
  ördögöket.
  Mk 1,29-39

  Elmélkedés:

  Mindenki téged  keres!  –  mondják az  apostolok  Jézusnak.  Az  embereket
  lenyűgözte Jézus  hatalommal teli  tanítása és  a csodatettek,  a  betegek
  meggyógyítása. Nem kell tehát csodálkoznunk azon, hogy mindenki őt keresi,
  Jézus  akarja  hallgatni,  és  tőle  várják  a  testi  betegségüktől  való
  megszabadulást. De  Jézus  nem  tartózkodik hosszabb  ideig  sehol,  hanem
  tovább indul, hogy fáradhatatlanul végezze küldetését, amit az Atya bízott
  rá.
  Az  üdvösség  tanítása  és  a  gyógyulások  kegyelme  ugyanis  nem  csupán
  egyeseknek  szól,   hanem   mindenkinek.   Hirdeti   az   evangéliumot   a
  szegényeknek,  akikkel  a  gazdagok   nem  törődnek,  és  meggyógyítja   a
  kitaszított leprásokat, sántákat, vakokat és más betegségben  szenvedőket,
  olyanoknak, akiknek  senki más  nem  segít. És  kiűzi a  gonosz  lelkeket,
  amelyre  senki  ember  nem   képes.  Jézussal  valóban  Isten   Országának
  megvalósulása kezdődött el a földön. Ennek az Országnak a tagjai  vagyunk,
  mert az üdvösség örömhíre mindenkinek, nekünk is szól.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Jézus szeretetre  tanított  minket.  Mikor megosztjuk  egymás  közt  az  Ő
  Kenyerét, a mi saját kenyerünket is, ketten-hárman, többen, Ő köztünk van.
  De neki, a végtelennek,  mindegyikünk: egyetlenje. Ma  jobban átélem az  Ő
  jelenlétét!
______________________________

Évközi első hét – szerda

a Szent Benedek Iskolaközpont nyílt napjára,
amelyről bővebb információ a http://www.szentbenedekiskola.hu/ oldalon található.

Közbeavatkozni
2012. január. 11. Évközi első hét – szerda

P. Shawn Aaron

Mk 1,29-39
Abban az időben Jézus kijött a kafarnaumi zsinagógából, és elment Simon és András házába. Simon anyósa lázas betegen feküdt. Mindjárt szóltak is Jézusnak. Jézus odament hozzá, megfogta a kezét, és fölsegítette. Erre megszűnt a láza, és szolgált nekik. Amikor lement a nap és beesteledett, odavitték hozzá a betegeket és a gonosz lélektől megszállottakat. Az egész város ott szorongott az ajtó előtt. Jézus pedig sokakat meggyógyított, akik különböző bajokban szenvedtek; és sok ördögöt kiűzött. De nem engedte megszólalni őket, mert tudták, hogy ő kicsoda. (Másnap) Jézus kora hajnalban felkelt, kiment (a házból), elment egy elhagyatott helyre, és ott imádkozott. Simon és a vele lévők utána mentek. Amikor megtalálták, azt mondták neki: "Mindenki téged keres!" De ő azt felelte: "Menjünk el máshová, a szomszédos helységekbe, hogy ott is hirdessem az evangéliumot, - hiszen ezért jöttem." És elment, hirdette az evangéliumot a zsinagógákban Galilea egész területén, és kiűzte az ördögöket.

Bevezető ima: Mennyei Atyánk, adj nekünk lelki erőt, hogy hűségesek legyünk szolgálatodban és győzedelmesek a megpróbáltatásokban és a szenvedésben. Add meg ezt Krisztus Urunk által.

Kérés: Jézus, erősítsd szeretetemet küldetésed iránt!

1. Sok beteget meggyógyított és sok ördögöt kiűzött. A lebénultság és az ördögtől való megszállottság két külön dolog, Jézus azonban mindkettőnek gyógyítójává vált ebben az esetben. A fizikai gyógyulás olyan folyamat, amely számos orvosi és technikai dologgal is elősegíthető. Ördögök kiűzése azonban mindig egy erőtejes természetfeletti meditációt feltételez. Jézus mindkét folyamatnak az ura. Egy nap anyja kérésére tesz csodát. Néhány tartályban a víz hirtelen borrá változik, ami minden értelemben csodának tekinthető. A folyamat természetes, de az erő, mely létrehozza, természetfeletti. A víz a természetben is a szőlőbe felszívódva adja annak anyagát. A szőlőt kipréselik és érlelik, így keletkezik a bor. Jézus csak közbeavatkozott, meggyorsította ezt a folyamatot. Ugyanígy, amikor meggyógyította a betegeket, megmutatta, hogy ez a folyamat amúgy is Isten kezében van. Ő egyszerűen csak felgyorsította azt. Isten királysága közel van hozzánk!

2. Hajnaltájban elindult. Létezhet-e bármi kétség az ima fontosságával kapcsolatban, ha még az is, aki gyógyításra és ördögök kiűzésére is képes, mindent megtesz annak érdekében, hogy időt tudjon rá szakítani? Az imádságnak és az imára való készületnek egy tudatos döntésnek kell lennie az életemben. Sosem válhatok szentté, ha nincsen meg bennem az elhatározás az imádságra. Persze Jézus is közbeavatkozhatna, és – csiribú-csiribá – más emberré válnék. Néha, hirtelen megtéréseknél, ez meg is történik. De még ha ez meg is történne velem, az imádságot el kell kezdeni ahhoz, hogy meg is maradjon. Ennek a mindennapi folyamata, hogy nap, mint nap Isten és az imádság mellet határozom el magam. Így vele lehetek, és Ő szólni tud hozzám. Mindennek pedig gyümölcse a szentségben való növekedés, mert az imádság révén szól Isten hozzám, még akkor is, ha imám száraznak tűnik. Imádkozni annyit jelent, hogy életem ajtaját tágra nyitom Isten és az Ő kegyelme számára. Ezzel a kegyelemmel az életem megváltozik és növekszik Istenben. Az imádságban hagyom, hogy Isten királysága mélyen gyökeret verjen, és szilárd alapra épüljön szívemben.

3. Azért jöttem. Jézusnak nincsen az Atya akaratától független teendője. Minden azt a küldetést szolgálja, amely miatt erre a világra jött: a Királyság meghirdetése és megalapozása és az emberek megváltása. Életemnek és az apostoli tevékenységemnek Isten tervébe kell beilleszkednie. Keresztényként figyelnem kell arra, hogy ne keressek más célt, mint ami Isten akaratának megfelel. De ha azt akarjuk, hogy tevékenységünk hatékony legyen, előbb elmélkednünk kell. Csak akkor adhatjuk át meggyőződéssel másoknak is Krisztus misztériumát, ha magunk is elmélkedünk róla. Ezért mondják azt, hogy az apostolkodás annak a továbbadása, amin már magunk elmélkedtünk személyes imánkban. Krisztus társaivá kell válnunk ahhoz, hogy hiteles apostolai lehessünk. Úgy tanulunk Jézustól, ha imádkozunk hozzá és az Ő példája szerint éljük mindennapi életünket. Amint az Írásról elmélkedem, meg kell kérdezzem magamtól, hogy adott résznél Jézus milyen tulajdonságát ismerem meg. Mi az Ő nézőpontja? Mit tesz Ő ebben a helyzetben? Így aztán magam is elindulhatok, hogy hasonlóan cselekedjek.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Te a királyságodnak sok jelét adtad az embereknek. Életem folyamatos változása megmutatja nekem vezérlő kezedet és életadó kegyelmedet. Segíts gyakran és jól imádkoznom a nap folyamán, hogy munkámat és életemet veled egyesítsem. Nyisd meg a szememet, hogy meglássam a körülöttem élők igényeit!

Elhatározás: Ma egy tized rózsafüzért imádkozom valakiért, akinek szüksége van Isten kegyelmére, hogy visszataláljon hozzá.

Erdő Péter bíboros atya 2012. januári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szent Család közbenjárására szeretetben és békességben éljenek családjaink és egész népünk.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger