2012. január 13., péntek

Szent Hiláriusz püspök, egyháztanító

Szent Hiláriusz püspök, egyháztanító

  Jézus hitként értékelte az emberek találékonyságát és fáradtságát. A hit olyan elkötelezettséget és kitartást jelent, amely a legnagyobb akadályokat is le tudja győzni. A beteghordozók hite is kellett a gyógyuláshoz, valamint az, hogy a béna ember elfogadta segítségüket. Add uram, hogy hittel felismerjem felelősségemet másokért, és hozzád vigyek másokat! A bűn megbénítja az embert, hogy Isten elé jusson. A bűnök megbocsátása Isten kizárólagos joga. Az írástudók a gyógyítás eredményét láthatják, de a bűnök megbocsátása még nagyobb tett, bár azt nem tudják ellenőrizni. Uram, add, hogy el tudjam fogadni mások segítségét. Újra akarok járni, hogy téged követhesselek és dicsérjelek! (Adoremusz 2006)
További gondolatok...

Évközi első hét – péntek

2012.01.13. péntek

(Szent Hiláriusz)
Az Urat vetették meg, hogy ne legyen a királyuk


1Sám 8,4-7.10-22a
Összegyűlt tehát Izrael minden vénje és elmentek Sámuelhez Ramátába és azt mondták neki: ,,Íme, te megöregedtél, s fiaid nem járnak útjaidon: rendelj királyt fölénk, hogy az bíráskodjon felettünk, mint ahogy minden nemzetnél van.' Nem tetszett Sámuel szemének a beszéd, hogy azt mondták: ,,Adj nekünk királyt, hogy az bíráskodjon felettünk.' Imádkozott tehát Sámuel az Úrhoz. Ám az Úr azt mondta Sámuelnek: ,,Hallgass a nép szavára mindabban, amit neked mond, mert nem téged vetettek el, hanem engem, hogy ne én legyek a királyuk. Elmondta erre Sámuel az Úr minden szavát a népnek, amely királyt kért tőle, és azt mondta: ,,A következőkhöz lesz joga a királynak, aki uralkodni fog rajtatok: fiaitokat elveszi, szekereihez rendeli, lovasaivá teszi, s a szekerei előtt futtatja; ezredeseivé és századosaivá teszi őket, velük szántatja meg mezőit, arattatja le vetéseit, készítteti el fegyvereit és szekereit. Lányaitokat kenetkészítőivé, szakácsnőivé és kenyérsütőivé teszi. Szántóföldjeiteket, szőlőiteket, legjobb olajfakertjeiteket elveszi és szolgáinak adja. Vetéseiteket s szőlőitek termését megtizedeli, hogy azt odaadja udvari tisztjeinek s szolgáinak. Rabszolgáitokat s rabszolgálóitokat, legjobb ifjaitokat s szamaraitokat elveszi, s a maga munkájára fogja. Aprójószágaitokat is megtizedeli, ti pedig rabszolgáivá lesztek. Akkor aztán majd jajveszékelni fogtok királyotok színe előtt, akit választottatok magatoknak, de akkor az Úr nem fog meghallgatni titeket, mert ti kértetek királyt magatoknak.' Ám a nép nem akart hallgatni Sámuel szavára, hanem azt mondta: ,,Nem! Legyen csak király felettünk, s legyünk mi is olyanok, mint minden nemzet: királyunk bíráskodjon felettünk, ő járjon élünkön, s ő vívja harcainkat értünk.' Amikor Sámuel meghallotta a népnek ezen szavait, elmondta őket az Úr hallatára. Erre az Úr azt mondta Sámuelnek: ,,Hallgass szavukra, s rendelj királyt föléjük.' Azt mondta azért Sámuel Izrael férfiainak: ,,Egyelőre menjen mindenki a maga városába.'

Zs 88,16-19
Boldog az a nép, amely tud ünnepelni. Az ilyenek arcod világosságánál járnak, Uram. Nevedben egész nap ujjonganak, s felmagasztalódnak igazságosságodban. Mert te vagy erejük és ékességük és jóságod emeli magasra fejünket. Mert az Úré a pajzsunk, s Izrael Szentjéé a királyunk.

Mk 2,1-12
Később újra bement Kafarnaumba, és elterjedt a híre, hogy a házban van. Sokan összegyűltek, úgyhogy már az ajtóhoz sem fértek, és hirdette nekik az igét. Közben odajöttek hozzá néhányan, akik egy bénát hoztak, négyen cipelték. Mivel nem tudták eléje vinni a tömeg miatt, kibontották a ház tetejét, ahol ő volt, és átlyukasztva azt, lebocsátották az ágyat, amelyen a béna feküdt. A hitüket látva Jézus így szólt a bénához: ,,Fiam! Bűneid bocsánatot nyertek.' Ültek ott néhányan az írástudók közül is. Ezek azt gondolták magukban: ,,Hogyan beszélhet ez így? Káromkodik. Ki bocsáthatja meg a bűnöket más, mint egyedül az Isten?' Jézus rögtön észrevette lelkében, hogy így gondolkodnak magukban, ezért azt mondta nekik: ,,Miért gondoljátok ezeket szívetekben? Mi könnyebb, azt mondani a bénának: ,,Bocsánatot nyertek bűneid'', vagy azt mondani: ,,Kelj föl, vedd ágyadat és járj''? Hogy pedig lássátok, hogy az Emberfiának hatalma van a földön a bűnöket megbocsátani -- ekkor a bénához fordult: -- Mondom neked, kelj föl, vedd ágyadat és menj haza!' Az pedig mindjárt fel is kelt, fogta az ágyát, és elment mindenki szeme láttára, úgyhogy mindnyájan csodálkoztak, és dicsőítették az Istent. Ezt mondták: ,,Ilyet még nem láttunk soha.'

Évközi első hét – péntek

  2012. január 13. - Péntek


  Néhány nap múlva Jézus visszatért  Kafarnaumba. Mihelyt elterjedt a  híre,
  hogy otthon van, annyian jöttek össze,  hogy még az ajtó előtti téren  sem
  fértek el; ő  pedig hirdette  nekik az  igét. Közben  odahoztak hozzá  egy
  bénát. Négyen vitték. Mivel a tömegtől nem fértek a közelébe,  kibontották
  fölötte a  tetőt, ahol  volt, és  a nyíláson  át leengedték  a  hordágyat,
  amelyen a béna feküdt.  Jézus pedig, látva hitüket,  így szólt a  bénához:
  „Fiam, bocsánatot nyertek bűneid.”  Ült ott néhány  írástudó is. Ezek  így
  gondolkodtak  szívükben:  „Hogy  beszélhet  ez  így?  Káromkodik!  Ki  más
  bocsáthatja meg a bűnt, mint egyedül az Isten?”
  Jézus azonnal  észrevette, hogy  magukban ilyeneket  gondolnak, így  szólt
  tehát hozzájuk:  „Miért  gondoljátok  ezt szívetekben?  Mi  könnyebb:  Azt
  mondani a bénának: Bűneid bocsánatot nyertek, vagy azt mondani: Kelj  föl,
  fogd ágyadat és járj? Tudjátok meg tehát, hogy az Emberfiának van  hatalma
  a földön  a bűnök  megbocsátására!” Ezzel  odafordult a  bénához:  „Mondom
  neked: Kelj föl,  fogd az  ágyadat, és  menj haza!”  Az felkelt,  fölvette
  ágyát, és mindannyiuk szeme láttára eltávozott.
  Mindenki elcsodálkozott. Dicsőítették Istent, és azt mondták: „Nem láttunk
  még ilyet sohasem!”
  Mk 2,1-12

  Elmélkedés:


  A béna  meggyógyításának csodája  tovább mutat  a testi  betegségtől  való
  megszabadulásnál. Jézus ugyanis azt mondja a meggyógyított embernek,  hogy
  bűnei bocsánatot  nyertek. Tehát  nem csak  a testét,  hanem a  lelkét  is
  meggyógyítja. A testi gyógyítás szinte csak a lelki gyógyulást igazolja és
  bizonyítja. Jézusnak hatalma van a test és a lélek betegségei felett.  Bár
  nyilvános működése  során  Jézus  számtalan beteget  meggyógyított  és  az
  evangélium szerint nem ment el a  testi bajban szenvedők anélkül, hogy  ne
  segített  volna,   mégis  azt   kell  mondanunk,   hogy  ennél   fontosabb
  küldetésének  az   az   eleme,  hogy   az   embereket  a   bűntől   akarja
  megszabadítani.  Megváltást  hozott  a  világba.  Ha  bűnbánatot  tartunk,
  eltörli bűneinket, amelyek  távol tartanak  minket Istentől.  Meggyógyítja
  lelkünket, hogy újra Istennel éljünk. A lelki egészség és tisztaság legyen
  fontosabb számunkra, mint a testi egészség!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Krisztusunk, aki  elfogadod a  keresztet az  emberek kezéből,  hogy  Isten
  embereket üdvözítő  szeretetének jelévé  tedd, add  meg nekünk  és  korunk
  minden emberének,  hogy higgyünk  e határtalan  szeretetben, s  átadván  a
  kereszt jelét az új évezrednek, a megváltás hiteles tanúi lehessünk.
  II. János Pál pápa
______________________________

Évközi első hét – péntek

Erő a megbocsátáshoz
2011. január 13. Évközi első hét – péntek

P. Shawn Aaron LC

Mk 2,1-12
Néhány nap múlva visszatért Kafarnaumba. Mihelyt elterjedt a híre, hogy a házban van, annyian összejöttek, hogy még az ajtó előtti téren sem fértek el. Hirdette nekik az igét. Közben hoztak egy bénát, négyen cipelték. Mivel a tömegből nem tudták eléje vinni, kibontották fölötte a tetőt, és a nyíláson át engedték le a hordágyat, amelyen a béna feküdt. Hitüket látva, Jézus így szólt a bénához: "Fiam, bűneid bocsánatot nyertek." Néhány írástudó is ült ott. Ezek ilyen gondolatokat forgattak magukban: "Hogy beszélhet ez így? Káromkodik. Ki bocsáthatja meg a bűnt más, mint az Isten?" Jézus lelkében belelátott gondolataikba. "Miért gondoltok ilyeneket magatokban? - kérdezte. - Mi könnyebb? Azt mondani a bénának: Bűneid bocsánatot nyertek - vagy azt mondani: Kelj föl, fogd az ágyadat és menj? Tudjátok hát meg, hogy az Emberfiának van hatalma a földön a bűnök megbocsátására!" Ezzel odafordult a bénához: "Mondom neked, kelj fel, fogd az ágyadat és menj haza!" Az felkelt, fogta a hordágyat és mindenki szeme láttára elment. Mindnyájan ámultak, dicsőítették az Istent, s mondták: "Ilyet még nem láttunk soha."

Bevezető ima: Mindenható Atyánk, távolíts el tőlünk mindent, ami megakadályoz abban, hogy Krisztust örömmel fogadjuk. Ne rejthesse el a kevélység sötétsége a bölcsességet előlünk, mely mindenkiben ragyog, aki Őhozzá tartozik. Add meg ezt nekünk Krisztus Urunk által.

Kérés: Uram, növeld hitemet az imában!

1. Jézus látta hitüket. Sose feledkezz meg a közbenjáró ima erejéről! „A közbenjáró imánál az imádkozó nem csak a saját érdekeit nézi, hanem másokét is, akár azokét is, akik neki kárára vannak” (a Katolikus Egyház Katekizmusa, 2635). Ebben az esetben azt látjuk, ahogyan a közbenjárás lelki szinten teljesedik ki. Négy ember viszi a barátját Jézushoz, Krisztus erejébe vetett mély hittel és a hordozott ember iránti szeretettel. Amikor mi közbenjárunk valakiért, lelki síkon Krisztus elé visszük őt. Néha ez nem is olyan egyszerű. A négy ember talán hosszan cipelte barátját. Amint megérkeztek, rögtön akadályokba ütköztek: a hely telve volt emberekkel, még az ajtón sem tudtak belépni. A szeretetük és hitük azonban elég erős volt ahhoz, hogy megoldást keressenek – hogy közbenjárásukat folytassák – annak ellenére, hogy már eddig is sokat fáradoztak érte. Néha úgy érezhetjük, hogy imáink nem találnak meghallgatásra, és hatás nélkül maradnak. Ha megjelenik ez a kísértés, pont itt az ideje, hogy azt az adott személyt Jézus elé vigyük imáinkban és lelki áldozatainkban.

2. Fiam, bűneid bocsánatot nyertek. Minden gyógyítás közül a legnagyobb! Jézus a személy legfontosabb részével foglalkozik először: a lelkével. „A bűnbocsánat szentségét gyakran közönyösen kezelik, pedig épp ez adja meg a gyógyulás azon teljességét, amire vágyunk. Ezen szentség értékelése fog rámutatni arra, hogy a bűnbánat választja el a rosszat a jótól, visszaállítja az életet a halálból, és az Atya irgalmas arcát mutatja nekünk.” (XVI. Bendek pápa) Papként többször tapasztaltam, hogy Jézusnak ez a mondata – „Bűneid bocsánatot nyertek” – hogyan változatta meg egy ember életét. Bűneink éveken, évtizedeken át kísérhetnek minket. Súlyosan lebénítják az embereket az Istennel, házastársukkal, családjukkal, sőt saját magukkal való kapcsolatukban. Amikor ezek az emberek végül visszatérnek a bűnbánati és kegyelmi életbe, gyakran kiderül, hogy valaki állhatatosan imádkozott megtérésükért. Nem láthatjuk igazán, hogy Isten hogyan válaszol közbenjáró imáinkra, de biztosak lehetünk abban, hogy a szükségben lévő emberért meghallgatja. Ezért imádkozzunk állhatatosan!

3. Ki más bocsáthatja meg a bűnt, mint az Isten? Kérdésük nem csak jogos, de előrebocsátott válaszuk is igaz. Csak Isten bocsáthatja meg bűneinket. Jézus egy lépéssel tovább is halad. Mivel az írástudók a betegséget a bűnnel társítják, Jézus megmutatja, hogy jogában áll megbocsátani a bűnöket, mivel a betegséget is meggyógyítja. A fizikai gyógyulás egy jel, a bűnbocsánat erejét jelzi, és bizonyíték, hogy Isten országa a személyében testesül meg. A farizeusok szíve mégsem változik. Ragaszkodnak saját igazukhoz, mert az életüket uraló gőg öntörvényűvé és vakká teszi őket. Valójában ők vannak megbénulva, kevélységük súlyától. Valóban ez a legsúlyosabb bűn mindközül. A gőg elzárhat Isten kegyelmétől és számunkra készített tervétől, és ezáltal megvetjük, amit Isten másoknak ad. Az írástudók nem voltak nyitottak az igazságra, mert nem voltak nyitottak Istenre. A legjobb eszköz büszkeségünk letörésére, hogy rendszeresen elmenjünk gyónni. Ebben a szentségben a bűneinket megbocsátani képes Isten gyógyító kegyelmét adja kevélységünk legyőzésére, amely ha hagyjuk, kiszoríthatja Őt életünkből,.

Beszélgetés Krisztussal: Áldott Isten, kegyelmed nélkül mindig önteltté válnék. Ismered azt a harcot, ami szívemben dúl saját akaratom és a Te akaratod szerinti élet között. Adj bölcsességet és erőt, hogy kevélységemet legyőzzem és kövessem példádat alázatban és szeretetben! Egyedül tőled kaphatok békét és el nem múló örömöt.

Elhatározás: Ma meglátogatom az Oltáriszentséget, hogy közbenjárjak valakiért, akinek igazán szüksége van imáimra.

Erdő Péter bíboros atya 2012. januári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szent Család közbenjárására szeretetben és békességben éljenek családjaink és egész népünk.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger