2012. január 14., szombat

Évközi idő, 1. hét Szombat

Évközi idő, 1. hét Szombat

A meghívás Isten szeretetét mutatja, nincs tekintettel emberi előítéletekre. A vámosok tisztátalannak és a hívő közösségből kizártnak számítottak. Jézus hívó szava rövid, teremtő szó. Átalakítja belülről Lévit, aki azonnal vállalkozik követésére. Jézus az orvos, a bűnösök a betegek, akik távol állnak Istentől és az üdvösségtől. Jézus közösséget vállal a bűnösökkel, nem nézte el a bűnt, hanem ezzel a megtérésüket akarta segíteni. Ezt mindig megelőzi Jézus irgalmas szeretete, hívó szava. „Adj erőt a lelkiismeret halk hangjának, a te hangodnak életünkben! Pillantásod hatoljon lelkünkbe, és adjon irányt életünknek! Ajándékozd nekünk is mindig újra a megtérés kegyelmét!” (XVI.Benedek) (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi első hét – szombat

2012.01.14. szombat

(Nolai Szent Félix, Orseolo Szent Péter)
Ez az az ember, akiről azt mondtam neked, hogy ő fog uralkodni népemen


1Sám 9,1-4.17-19
Volt egy Benjaminból való erős és vitéz ember, akit Kísnek hívtak; ő Abielnek volt a fia, aki Szerórnak volt a fia, aki Bekorátnak volt a fia, aki Áfiának, egy benjaminita embernek volt a fia. Kísnek volt egy Saul nevű jeles s derék fia, akinél derekabb ember nem akadt Izrael fiai között: válltól kimagaslott az egész nép közül. Ekkor éppen elvesztek Kísnek, Saul apjának szamarai. Azt mondta azért Kís Saulnak, a fiának: ,,Vedd magad mellé az egyik legényt, indulj el, menj, és keresd meg a szamarakat!' Erre ők bejárták Efraim hegységét és Sálisa földjét, de nem találták meg; majd bejárták Sálim földjét is, de ott sem kerültek elő, sőt Jemini földjét is, mégsem bukkantak rájuk. Amikor pedig Sámuel meglátta Sault, azt mondta neki az Úr: ,,Íme, ez az az ember, akiről beszéltem neked; ez uralkodjon népemen.' Ugyanekkor Saul odalépett a kapuban Sámuelhez és azt mondta: ,,Mondd meg, kérlek, nekem, hol van a látó háza?' Sámuel azt felelte Saulnak: ,,Én vagyok a látó. Menj fel előttem a magaslatra, s egyetek ma velem. Reggel aztán elbocsátalak titeket, s tudtodra adok mindent, ami szívedben van. 
10,1a
Aztán vette Sámuel az olajos korsót, s ráöntötte Saul fejére, majd megcsókolta őt és azt mondta: ,,Íme, az Úr felkent téged fejedelemmé népe, Izrael felett. Te fogsz uralkodni fölötte, s te fogod megszabadítani őket ellenségeik kezéből, akik körülöttük vannak. Ez lesz a jele annak, hogy fölkent téged fejedelemmé öröksége felett.

Zs 20
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Uram, hatalmadon örvend a király, és mérhetetlenül ujjong segítségeden. Teljesítetted szívének kívánságát, nem tagadtad meg tőle ajkának óhajtását. Sőt elébe siettél boldogító áldással, fejére színarany koronát helyeztél. Életet kért tőled, s te megadtad neki, hogy sokáig éljen, időtlen időkig. Segítséged folytán nagy a dicsősége, dicsőséggel és nagy ékességgel ruháztad fel őt. Valóban, áldássá tetted őt mindörökre, megörvendeztetted vidámsággal színed előtt. Minthogy az Úrban bízik a király, meg nem inog a Fölséges irgalmából. Érje utol kezed minden ellenségedet, érje el jobbod minden gyűlölődet! Tedd őket hasonlókká tüzes kemencéhez, abban az időben, amikor megjelensz. Nyelje el őket haragjában az Úr, és a tűz eméssze el őket! Pusztítsd el magzataikat a földről, utódaikat az emberek fiai közül! Mert gonoszat határoztak ellened, álnok terveket szőttek, de semmit sem vihettek keresztül. Mert te megfutamítottad őket, íjaddal célba vetted arcukat. Kelj fel, Uram, hatalmaddal! Hadd magasztaljuk erődet énekkel és zsoltárral!

Mk 2,13-17
Ezután megint kiment a tenger mellé. Az egész tömeg hozzá sereglett, és tanította őket. Amint továbbment, meglátta Lévit, Alfeus fiát a vámnál ülni, és megszólította: ,,Kövess engem!' Az fölkelt, és követte őt. Mikor később asztalhoz ült ennek a házában, sok vámos és bűnös telepedett le Jézussal és tanítványaival együtt; sokan voltak ugyanis, akik követték őt. Az írástudók és a farizeusok, azt látva, hogy a vámosokkal és bűnösökkel eszik, megkérdezték tanítványait: ,,Miért eszik a ti Mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?' Jézus meghallotta és azt mondta nekik: ,,Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek, nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket.'

Évközi első hét – szombat

2012. január 14. - Szombat


  Miután Jézus meggyógyított egy bénát, kiment a Tibériás-tó partjára.  Nagy
  sokaság tódult hozzá, ő pedig tanította  őket. Amint Jézus elhaladt a  vám
  mellett, észrevette, hogy ott ül Lévi, aki Alfeus fia volt. Odaszólt neki:
  „Kövess engem!” Lévi (akit Máténak is hívtak) felállt, és követte.
  Később  Jézus   elment   vendégségbe   Lévi  házába.   Ott   Jézussal   és
  tanítványaival  együtt  sok   vámos  és  nyilvános   bűnös  is   asztalhoz
  telepedett, mert sokan oda is  elkísérték. Amikor a farizeusok közül  való
  írástudók látták,  hogy Jézus  együtt eszik  a nyilvános  bűnösökkel és  a
  vámosokkal, ezzel a kérdéssel fordultak a tanítványokhoz: „Miért eszik  és
  iszik a  ti Mesteretek  együtt a  vámosokkal és  a nyilvános  bűnösökkel?”
  Ennek hallatára Jézus  ezt válaszolta nekik:  „Nem az egészségeseknek  van
  szükségük orvosra,  hanem  a betegeknek.  Én  nem azért  jöttem,  hogy  az
  igazakat hívjam, hanem a bűnösöket.”
  Mk 2,13-17

  Elmélkedés:

  A tegnapi evangélium már előrevetítette, hogy Jézus küldetése elsősorban a
  bűnösökhöz szól, akinek a megtérését Isten akarja. A lelkek gyógyítása  és
  a bűnösök visszavezetése  számára a  legfontosabb. Tanítása  természetesen
  mindenkinek  szól,   egészségeseknek  és   betegeknek  egyaránt,   de   az
  utóbbiaknak nagyobb szükségük  van Jézusra, a  lelkek gyógyítójára.  Jézus
  azért jött el a világba, hogy a bűnösöket a bűnbánat útjára hívja.
  Önmagunkra vonatkoztatva  a történet  tanulságát, az  a kérdés  merül  fel
  bennünk, hogy vajon  lelkileg egészségesek vagy  betegek vagyunk? Soha  ne
  gondoljuk túlzott elbizakodottsággal, hogy már tökéletesek vagyunk a lelki
  életben és  nincs szükségünk  sem a  megtérésre, sem  Jézusra. Jézus  csak
  akkor tudja elkezdeni lelkünk megtisztítását, ha beismerjük bűneinket.  Ne
  féljünk a bűnbevallástól, mert ez indít el bennünket Isten felé!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Uram, életemben oly  sok az árnyék,  de Te azt  akarod, hogy fény  legyek.
  Bennem még  oly  sok  a  homály, de  Te  azt  akarod,  hogy  testvéreimnek
  világítsak. Magamat is alig vonszolom, de Te azt akarod, hogy testvéreimet
  hozzád vezessem, Hozzád vonzzam.  Oly üres és íztelen  vagyok Uram, de  Te
  azt akarod, hogy  a só legyek.  Uram, Te légy  életem fénye,  világossága,
  íze, jó illata! Engedd, ha velem találkoznak az emberek, Rád találjanak!
______________________________

Évközi első hét – szombat

Isten hívására válaszolni
2012. január 14. Évközi első hét – szombat

P. Paul Campbell LC

Mk 2,13-17
Ezután megint kiment a tenger mellé. Az egész tömeg hozzá sereglett, és tanította őket. Amint továbbment, meglátta Lévit, Alfeus fiát a vámnál ülni, és megszólította: ,,Kövess engem!'' Az fölkelt, és követte őt. Mikor később asztalhoz ült ennek a házában, sok vámos és bűnös telepedett le Jézussal és tanítványaival együtt; sokan voltak ugyanis, akik követték őt. Az írástudók és a farizeusok, azt látva, hogy a vámosokkal és bűnösökkel eszik, megkérdezték tanítványait: ,,Miért eszik a ti Mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?'' Jézus meghallotta és azt mondta nekik: ,,Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek, nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket.''

Bevezető imádság: Uram, köszönöm neked ezt az időt, melyet veled töltök, hogy tanuljak tőled és általad erősödjek. Hiszek szeretetedben. Vésd mélyen a szívembe! Teljes szívemből, teljes elmémből és minden erőmből szeretni akarlak téged. Te tudod, mennyire szükségem van rád! Add, hogy úgy tudjalak szeretni téged, ahogy megérdemled, hogy szeressenek!

Kérés: Uram, add kegyelmedet, hogy örömmel válaszoljak hívásodra!

1. Máté meghívása. Jézus akarata volt, hogy megtalálja és elhívja azokat az embereket, akikről akarta, hogy kövessék őt. Máté az asztalánál ült és dolgozott. Nem keresett küldetést. És bizonyosan nem is kérte Jézust arra, hogy odajöjjön hozzá. Jézus egyszerűen belépett az életébe és a feje tetejére állította azt.

2. Máté válasza. Máté nem kérte a küldetést. Amikor azonban Jézus hívta őt, azonnal felállt, hogy kövesse. Máté nem vitatkozott a küldetésről és nem tiltakozott ellene. Elfogadta Krisztus meghívását arra, hogy életének és küldetésének részese legyen, és vállalta az ezzel járó változásokat is.

3. Máté munkája. Meghívása után Máté nekilátott a munkának. Barátokat hívott a házába, hogy ők is találkozhassanak Jézussal. Máté nem sajátította ki Jézust magának. Jézus iránti barátságát és szeretetét készségesen megosztotta másokkal. Azt akarta, hogy ők is, mint saját maga, barátságot kössenek Krisztussal. Jézus sok lelket meg akar menteni, de számít a mi igyekezetünkre is, hogy megosszuk Őt másokkal. Jézus nem fordul el senkitől. Nem riad vissza attól, hogy bűnösökkel érintkezzen. Ez a megváltás jó üzenete.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudom, hogy másokkal osztoznom kell rajtad. Segíts! Add, hogy jó példát tudjak mutatni nekik azáltal, ahogyan életemet élem, és másokkal beszélek! Mindenekelőtt abban segíts, hogy életemmel tudjak tanúságot tenni rólad, és ne féljek arról beszélni, amit életemben tettél. Arra a sok-sok lélekre kell gondolnom, akik elveszettek és elhagyatottak ebben a világban. Mit teszek értük? Mi akarsz, Uram, hogy tegyek értük?

Elhatározás: Valakivel beszélgetek ma arról, mennyire szereti őt Jézus.

A pápa imaszándéka 2012 január hónapra:
Természeti katasztrófák áldozatai: A természeti katasztrófák áldozatai megkapják azt a lelki és anyagi erősítést, amelyre szükségük van életük újraépítéséhez.
Elköteleződés a békéért: A keresztények elköteleződése a béke javára alkalom legyen arra, hogy minden jóakaratú ember előtt tanúsítsák Krisztus nevét.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger