2012. január 17., kedd

Remete Szent Antal apát

Remete Szent Antal apát

  Krisztus a mózesi törvény szolgasága helyett meghozta az Isten gyermekeinek szabadságát. Az írástudók csak terheket raktak az emberekre aprólékos magyarázataikkal. Jézus az emberekkel való szeretetkapcsolatát úgy alakítja ki, hogy irgalmat tanúsít irántuk. Az emberek közötti kapcsolatban is a legfőbb kötelesség a felebaráti szeretet, nem pedig a törvény betűjén való rágódás. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

SZENT ANTAL APÁT

2012.01.17. kedd: SZENT ANTAL APÁT
 
Sámuel felkente Dávidot, akire az Úr Lelke szállt


1Sám 16,1-13
Azt mondta azért az Úr Sámuelnek: ,,Meddig bánkódsz még Saul miatt, noha én elvetettem őt, hogy ne uralkodjon Izraelen? Töltsd meg szarudat olajjal, s gyere, hadd küldjelek a betlehemi Izájhoz, mert annak a fiai közül szemeltem ki magamnak királyt.' Azt mondta erre Sámuel: ,,Hogyan menjek? Hiszen meghallja Saul és megöl!' Azt mondta erre az Úr: ,,Vigyél magaddal egy borjút a csordából és mondd: Azért jöttem, hogy véresáldozatot mutassak be az Úrnak. Izájt pedig hívd meg a véresáldozatra és én majd értésedre adom, hogy mit cselekedj, s kend fel azt, akit majd mutatok neked.' Úgy is cselekedett Sámuel, ahogy az Úr azt mondta neki. Amikor megérkezett Betlehembe, elcsodálkoztak a város vénei és eléje mentek és megkérdezték: ,,Békés-e a jöveteled?' Ő azt mondta: ,,Békés! Azért jöttem, hogy véresáldozatot mutassak be az Úrnak. Tartsatok megszentelődést és gyertek velem, hogy bemutassam a véresáldozatot.' Megszentelődést tartatott tehát Izájjal s fiaival, és meghívta őket a véresáldozatra. Amikor aztán eljöttek, meglátta Eliábot és azt mondta magában: ,,Nemde, máris az Úr előtt áll felkentje?' Ám az Úr azt mondta Sámuelnek: ,,Ne nézd külsejét, se termete magasságát, mert én elvetettem őt! Én nem aszerint ítélek, amire az ember néz: az ember ugyanis azt nézi, ami látszik, az Úr azonban a szívet tekinti.' Erre Izáj odahívta Abinádábot, és őt vezette Sámuel elé. Ám ő azt mondta: ,,Ezt sem választotta az Úr.' Erre Izáj Simát vitte oda, de őróla is azt mondta: ,,Ezt sem választotta az Úr.' Hét fiát vezette így oda Izáj Sámuel elé, de Sámuel azt mondta Izájnak: ,,Ezek közül nem választott az Úr!' Majd azt mondta Sámuel Izájnak: ,,Ez az összes fiad?' Ő azt felelte: ,,Hátra van még a legkisebbik, az a juhokat legelteti.' Azt mondta erre Sámuel Izájnak: ,,Küldj érte, s hozasd el, mert addig nem telepszünk le, amíg ide nem jön.' Érte küldött tehát, és elhozatta. Vörös volt, szép szemű és csinos külsejű. Azt mondta ekkor az Úr: ,,Kelj fel, kend fel, mert ő az!' Erre Sámuel vette az olajos szarut, s felkente őt testvérei közepette, és ettől a naptól az Úr lelke Dávidra szállt. Sámuel aztán felkelt és elment Ramátába.

Zs 88,20-28
Egykor látomásban szóltál szentjeidhez és azt mondtad: ,,Segítséget nyújtottam egy hősnek, felemeltem népemből egy választottat. Megtaláltam szolgámat, Dávidot, felkentem őt szent olajommal. Vele lesz erős kezem és karom megerősíti őt. Semmit sem tehet vele az ellenség, és nem árthat majd neki a gonoszság fia. Kiirtom előle ellenségeit, és gyűlölőit megfutamítom. Vele lesz hűségem és kegyelmem, és hatalma magasra emelkedik nevemben. Ráteszem kezét a tengerre és jobbját a folyóvizekre. Így szól majd hozzám: ,,Atyám vagy te, én Istenem, és szabadításom kősziklája!' S én elsőszülöttemmé teszem őt, legfölségesebbé a föld királyai között.

Mk 2,23-28
Történt ismét, hogy amikor szombaton a vetések közt járt, tanítványai útközben tépdesni kezdték a kalászokat. A farizeusok azt mondták neki: ,,Nézd, azt csinálják szombaton, amit nem szabad.' Ő így felelt nekik: ,,Sohasem olvastátok, mit cselekedett Dávid [1 Sám 21,2-7], amikor szükséget szenvedett, és éhezett ő, és akik vele voltak? Hogyan ment be az Isten házába Abjatár főpap idejében, és evett a kitett kenyerekből, amelyeket nem szabad másnak megenni, csak a papoknak, és adott azoknak is, akik vele voltak?' Aztán hozzátette: ,,A szombat lett az emberért, és nem az ember a szombatért. Ezért az Emberfia ura a szombatnak is.'

Évközi második hét – kedd

2012. január 17. - Kedd


  Egyszer, amikor az Úr szombaton vetések között járt, tanítványai  útközben
  tépdesni kezdték a kalászokat.  Ezért a farizeusok megszólították:  „Nézd,
  olyat tesznek  szombaton,  amit  nem szabad!”  Jézus  ezt  felelte  nekik:
  „Sohasem olvastátok, mit tett  Dávid, amikor társaival együtt  nélkülözött
  és éhezett? Abjatár főpap  idejében bement az Isten  házába, és megette  a
  megszentelt kenyereket,  és  adott belőle  társainak  is, pedig  ezeket  a
  kenyereket csak a papoknak volt szabad megenniük.” Majd ezt mondta  nekik:
  „A szombat van az emberért, nem  az ember a szombatért. Azért az  Emberfia
  ura a szombatnak is.”
  Mk 2,23-28

  Elmélkedés:

  Az  evangéliumban  arról  olvastunk,  hogy  Jézus  tanítványai  kalászokat
  szedtek, tehát olyat tettek, amit a farizeusok munkának értékeltek,  ezért
  szombaton nem lett volna szabad a  törvény szerint. Jézus is jól ismeri  a
  szombat  megtartására   vonatkozó   törvényeket,  mégsem   ad   igazat   a
  farizeusoknak, hanem kijelenti,  hogy az Emberfia  ura a szombatnak,  azaz
  felette áll a törvénynek. Azt könnyen elfogadjuk, hogy Isten felette van a
  törvénynek, hiszen Ő  a legfőbb  törvényhozó. Azt  viszont már  nehezebben
  értjük, hogy a  tanítványok, akik emberek,  miért értelmezhetik másként  a
  törvényt.  Világos  számunkra,  hogy  nem  valamiféle  liberalizmusról,  a
  törvények önkényes felülbírálásáról  van szó, hanem  arról, hogy  bizonyos
  esetekben, ha az  ésszerűség ezt  diktálja, az  emberi szükségletek  elébe
  kerülnek a  törvények szó szerinti  megtartásának.  Főként akkor  igaz  ez,
  amikor valakinek  segítenünk  kell.  Keresztényként  például  a  vasárnapi
  pihenőnapra hivatkozva  nem tagadhatjuk  meg  senkitől sem  a  segítséget.
  Kövessük mindig  lelkiismeretünk  szavát,  az  Isten  által  szívükbe  írt
  törvényt!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Vigasztalás Istene! Te a kereszt szégyenét a győzelem jelévé változtattad.
  Add, hogy Fiad keresztje körül egyesülve imádjuk őt a kegyelemért, amelyet
  szenvedése által kínál nekünk. Szentlelked nyissa fel szemünket és  nyissa
  meg szívünket, hogy segíthessünk azokon,  akik attól szenvednek, hogy  még
  nem tapasztalták  meg  közelségedet.  Áldj  meg minket  Te,  aki  élsz  és
  uralkodsz mindörökkön örökké. Ámen
  Imádság az ökumenikus imahét (2012. január 15-22.) 3. napjára
______________________________

Évközi második hét – kedd

Jézus az Úr
2012. január 17. Évközi második hét – kedd

P. Robert DeCesare LC

Mk 2,23-28
Egyszer, amikor az Úr szombaton vetések között járt, tanítványai útközben tépdesni kezdték a kalászokat. Ezért a farizeusok megszólították: „Nézd, olyat tesznek szombaton, amit nem szabad!” Jézus ezt felelte nekik: „Sohasem olvastátok, mit tett Dávid, amikor társaival együtt nélkülözött és éhezett? Abjatár főpap idejében bement az Isten házába, és megette a megszentelt kenyereket, és adott belőle társainak is, pedig ezeket a kenyereket csak a papoknak volt szabad megenniük.” Majd ezt mondta nekik: „A szombat van az emberért, nem az ember a szombatért. Azért az Emberfia ura a szombatnak is.”

Bevezető ima: Uram, előtted senki vagyok. Hálát adok neked mindenért. Hiszem, hogy csak egy szegény teremtmény vagyok, akit jóságodból és barátságból akartál megváltani. Bízom benned, mert hűséges vagy, és sosem fogsz cserbenhagyni engem. Szeretlek Uram, mert Te előbb szerettél engem. Növeld bennem az irántad való szeretetemet, mert Te vagy az én Istenem!

Kérés: Uram, Segíts, hogy jobban szeresselek Téged!

1. ’Miért tesztek olyat, amit a törvény szerint nem szabad megtenni?’ Olyan társadalomban élünk, amely nagyon szervezett, és rengeteg törvénye van. Mindent bizonyos módon kell tenni, ezért, ha valami szokatlan, vagy váratlan dolog történik, rögtön egy problémával találjuk szemben magunkat. A zsidóknál sok törvény a tízparancsolat gyakorlati megvalósításáért volt, gyakran akár egészen extrém, kicsinyes előírásokkal szabályozva az életet. A kalászok leszakításával és az evéssel megszegték a szombat nyugalmát. Olykor értelmetlenek, vagy fölöslegesek az emberek által előírt törvények, de csak azért, mert ’törvények’ betartjuk őket, miközben Isten törvényét, amely a szívünkbe van írva, és amely sokkal fontosabb, nem tartjuk meg.

2. ’A szombat van az emberért’. Minden Isten kezében van. Minden, amit kaptunk tőle, az Ő adománya. Semmi sem a miénk. Mindenünk, amink van, és amik vagyunk, az Övé. Isten azért adta nekünk a sabbatot, hogy ezen a napon a lelki szükségleteinkről gondoskodjunk. Ebben a hektikus, túlfejlett társadalomban sokan úgy gondolják, hogy már nem kell megtartani a sabbat törvényét, számukra az Úr napja nem a nyugalomé, amikor megadjuk Istennek a szentmisén való részvétellel a kellő tiszteletet, imádkozunk és kipihenjük magunkat. Számukra ez is csak egy munkanap a többi között. Az ilyen emberek számára elvesztette jelentőségét ez a nap, amikor pihenünk, amikor időt szakítunk arra, hogy dicsérjük az Istent és megadjuk a neki járó tiszteletet.

3.Az Emberfia ura a szombatnak. Minden Krisztus kezében van. Ő a mindenség Ura. Ha azt mondja, hogy Ő a szombat Ura is, azzal azt akarja mondani, hogy egy az Atyával. „Atyaistent megillető hatalom, tisztelet és dicsőség Jézust is megilleti” (KEK449). „ A keresztény történelem kezdetétől fogva annak állítása, hogy Jézus Úr a világ és a történelem fölött, annak elismerését is jelenti, hogy az ember személyes szabadságát semmiféle földi hatalomnak nem köteles alávetni, csak egyedül Istennek, az Atyának és az Úr Jézus Krisztusnak: a császár nem az "Úr". "Az Egyház hiszi, hogy az egész emberi történelem kulcsát, középpontját és célját Urában és Mesterében találja meg.” (KEK450)

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, hiszem, hogy nagy vagy és minden a Te hatalmad alatt áll. Néha a gondjaimat és a teendőimet eléd helyezem, s nem adom meg neked, ami kijár. Tudom, hogy így kéne tennem, és szeretnék is nagyon így cselekedni. Segíts, megváltoztatnom az életemet, hogy valóban Te legyél az Úr fölöttem!

Elhatározás: Ma egy rövid látogatást teszek az Oltáriszentségnél, vagy lelki áldozást végzek, hogy ebben megvalljam Krisztust, mint Uramat és Magváltómat.

A pápa imaszándéka 2012 január hónapra:
Természeti katasztrófák áldozatai: A természeti katasztrófák áldozatai megkapják azt a lelki és anyagi erősítést, amelyre szükségük van életük újraépítéséhez.
Elköteleződés a békéért: A keresztények elköteleződése a béke javára alkalom legyen arra, hogy minden jóakaratú ember előtt tanúsítsák Krisztus nevét.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger