2012. január 20., péntek

Boldog Özséb, pálos rendalapító

Boldog Özséb, pálos rendalapító


További gondolatok...

Évközi második hét – péntek

2012.01.20. péntek

(Szent Fábián és Sebestyén, Boldog Özséb)
Jóval fizessen neked az Úr azért, amit ma tettél velem!


1Sám 24,3-21
Erre Saul kiválasztott háromezer embert egész Izraelből, maga mellé vette őket, s elment, hogy felkutassa Dávidot és embereit akár még azokon a meredek sziklákon is, amelyeken csak a vadkecskék járnak. Így jutott el az út mentén fekvő juhaklokhoz. Saul bement az ott levő barlangba, hogy elvégezze szükségét. Dávid és emberei éppen e barlang belső részében lappangtak. Mondták is Dávid szolgái uruknak: ,,Itt a nap, amelyről az Úr azt mondta neked: ,,Kezedbe adom ellenségedet, hogy úgy tehess vele, amint szemednek tetszik.''' Dávid erre felkelt, s titokban levágta Saul köntösének csücskét. Utána azonban furdalta Dávidot lelkiismerete, hogy levágta Saul köntösének csücskét. Azt mondta azért embereinek: ,,Legyen az Úr kegyelmes irántam, hogy meg ne tegyem azt a dolgot az én urammal, az Úr felkentjével, hogy felemeljem kezemet ellene, hiszen ő az Úr felkentje!' Így Dávid megfékezte szavaival embereit és nem engedte meg nekik, hogy Saulra rontsanak. Saul aztán felkelt a barlangból, s folytatta megkezdett útját. Utána Dávid is felkerekedett, s kiment a barlangból és utána kiáltott Saulnak: ,,Uram, király!' Amikor Saul hátratekintett, Dávid földig hajtotta arcát és leborult és azt mondta Saulnak: ,,Miért hallgatsz azoknak az embereknek a szavára, akik azt mondják, hogy Dávid rosszat forral ellened? Íme, ma saját szemed láthatja, hogy az Úr a kezembe adott a barlangban, s hogy eszembe jutott, hogy megöllek, ám szemem megkímélt téged, mert azt mondtam: Nem nyújtom ki kezemet uram ellen, hiszen az Úr felkentje ő. Nézz csak ide, apám, lásd, köntösöd csücske itt van a kezemben! Mivel tehát, amikor levágtam köntösöd csücskét, nem akartam kinyújtani kezemet ellened, ismerd el és lásd be, hogy nincs kezemben gonoszság és hamisság és nem vétettem ellened: s te mégis az életemre leselkedsz, hogy elvedd. Az Úr ítéljen köztem és közted, s az Úr álljon bosszút rajtad értem, de az én kezem ne emelkedjen fel ellened. A régi közmondás is úgy tartja: ,,Gonoszoktól származik gonoszság'', az én kezem tehát ne emelkedjen fel ellened. Kit kergetsz, Izrael királya, kit kergetsz? Holt ebet, bolhát kergetsz! Legyen az Úr a bíránk, s ítéljen közöttem és közötted, lássa és ítélje meg ügyemet és szabadítson meg engem kezedből.' Amikor Dávid befejezte e Saulhoz intézett szavakat, azt mondta Saul: ,,Nemde, a te hangod ez, fiam Dávid?' Azzal Saul hangos sírásra fakadt és azt mondta Dávidnak: ,,Te igazabb vagy, mint én, mert te jót tettél velem, én pedig rosszal fizettem neked. Te ma bebizonyítottad, hogy jót cselekedtél velem: az Úr a kezedbe adott, s te nem öltél meg engem! Pedig, ki bocsátja el ellenségét, ha ráakad, békében útjára? Fizessen is meg neked az Úr hasonló jóval azért, amit ma velem tettél. Most pedig, mivel tudom, hogy biztosan uralkodni fogsz, s a te kezedben lesz Izrael királysága.

Zs 56
A karvezetőnek. A ,,Ne semmisíts meg' szerint. Miktám Dávidtól. Amikor Saul elől a barlangba menekült. Könyörülj rajtam, Istenem, könyörülj rajtam, mert beléd vetem bizalmamat, és szárnyad árnyékában húzom meg magam, amíg a veszedelem elvonul. A fölséges Istenhez kiáltok, Istenhez, aki jót cselekszik velem. Az égből küld szabadulást nekem, és gyalázatba taszítja azokat, akik taposnak rajtam. Isten elküldi irgalmát és hűségét. Lelkem az oroszlánok kölykei közt hever, amelyek felfalják az emberek fiait. Foguk lándzsa és nyíl, nyelvük élesre fent szablya. Magasztaltassék föl Isten az egek fölé, és dicsőséged minden föld fölé! Hálót kerítettek lábamnak, és megaláztak engem; Vermet ástak nekem, de ők maguk estek bele. Kész az én szívem, Istenem, kész az én szívem, Éneklek és zsoltárt zengek. Ébredj fel, dicsőségem, ébredjen a hárfa és a lant! Hadd keltsem fel a hajnalt! Hálát adok neked, Uram, a népek között, zsoltárral dicsérlek a nemzetek között, mert irgalmad felér az egekig, és hűséged a fellegekig. Magasztaltassék föl Isten az egek fölé, és dicsőséged minden föld fölé!

Mk 3,13-19
Azután fölment a hegyre. Magához hívta, akiket ő akart, és azok odamentek hozzá. Kiválasztott tizenkettőt, hogy vele legyenek, és hogy prédikálni küldje őket. Hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék az ördögöket. Ezt a tizenkettőt választotta ki: Simont, akinek a Péter nevet adta; ezenkívül Jakabot, Zebedeus fiát, és Jánost, Jakab testvérét, akiket Boanérgesznek, azaz mennydörgés fiainak nevezett el; és Andrást; Fülöpöt, Bertalant, Mátét és Tamást; Jakabot, Alfeus fiát, Tádét, a kánaáni Simont, és az iskarióti Júdást, aki elárulta őt.

Évközi második hét – péntek

2012. január 20. - Péntek


  Abban az  időben  Jézus  fölment  egy hegyre,  és  magához  hívta,  akiket
  kiválasztott. És ők  csatlakoztak hozzá. Tizenkettőt  választott ki,  hogy
  vele tartsanak, és hirdessék  az igét. Hatalmat is  adott nekik a  betegek
  gyógyítására és az  ördögűzésre. A következő  tizenkettőt választotta  ki:
  Simont, akinek a Péter nevet adta; Jakabot, Zebedeus fiát és Jánost, Jakab
  testvérét –  akiket Boanergesznek,  vagyis „mennydörgés  fiainak”  hívott.
  Továbbá kiválasztotta Andrást, Fülöpöt, Bertalant, Mátét, Tamást, Jakabot,
  Alfeus fiát,  Tádét, a  kánaáni Simont  és a  karióti Júdást,  aki  később
  elárulta őt.
  Mk 3,13-19

  Elmélkedés:

  A tanítványok nagyobb köréből  Jézus egy új  családot alkot, létrehozz  az
  apostolok szűkebb körét.  Embereket keres, akik  elfogadják személyét,  és
  ugyanakkor ő is magához tartozónak fogadja el őket. Az apostolság alapja a
  személyes kapcsolat Jézussal, amely ettől a pillanattól kezdve  alapvetően
  meghatározza a Mester és  szűkebb tanítványi körének viszonyát.  Olyanokat
  választ, akik ettől kezdve mindig vele vannak, állandóan hallják tanítását
  és mindig tanulnak. Jézus nem vizsgálja a kiválasztott személyek  múltját.
  Ehelyett inkább a jövő felé néz, és olyanokat választ, akikre majd később,
  amikor már nem lesz övéivel, az egyház vezetését rábízhatja. Olyanokat hív
  az apostoli életre, akiket majd elküldhet, hogy hirdessék evangéliumát  és
  tanúságot tegyenek feltámadásáról.  Jézus minket  is a  vele való  egészen
  közvetlen, személyes kapcsolatra  hív, hogy a  tőle való sajátos  tanulást
  követően a világba küldjön minket, mint tanúságtevőket.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Urunk   Jézus   Krisztus,   az   élő   Isten   Fia!   Feltámadásod   által
  győzedelmeskedtél a halál  felett és  Te lettél az  életnek Ura.  Irántunk
  való  szeretetedből   bennünket  választottál,   hogy  barátaid   legyünk.
  Szentlelked egyesítsen  Veled és  egymással a  barátság kötelékével,  hogy
  hűségesen  szolgálhassunk  Téged  a   világban  és  lehessünk   örökkévaló
  szereteted tanúbizonyságtevői, mert Te élsz  és uralkodsz az Atyával és  a
  Szentlélekkel, egy Isten örökkön örökké. Ámen.
  Imádság az ökumenikus imahét (2012. január 15-22.) 6. napjára
______________________________

Évközi második hét – péntek

 „Egy újmise meghallgatásáért, nem nagy áldozat egy pár csizma elkoptatása” - tartották a régi öregek.
Nekünk nem kell olyan messzire gyalogolnunk, hogy a csizmánk talpa elkopjon, viszont az újmise kegyelmeiben mi is részesülhetünk.
Mindenkit várunk szeretettel 2012. január 21-én 15 órakor a Mária utcai Jézus szíve templomba, (Bp. VIII. ker. Mária u. 25.)
Fejéregyházi Tamás atya újmiséjére.

Jézus kiválaszt engem
2012. január 20. Évközi második hét – péntek

P. Robert deCesare LC

Mk. 3,13-19
„Ezután fölment a hegyre, és magához hívta azokat, akiket akart. Azok hozzá mentek. Tizenkettőt rendelt, akiket apostoloknak nevezett, hogy vele legyenek, s hogy elküldje őket hirdetni az igét. Hatalmat adott nekik, hogy kiűzhessék az ördögöket. Ezt a tizenkettőt rendelte: Simont, akinek a Péter nevet adta, Jakabot, Zebedeus fiát, Jánost, Jakab testvérét, ezeket elnevezte Boanergesznek, vagyis a mennydörgés fiainak, Andrást, Fülöpöt, Bertalant, Mátét, Tamást, Jakabot, Alfeus fiát, Tádét, a kánai Simont és az iskarióti Júdást, aki később elárulta.”

Bevezető ima: Uram, tudom, hogy arra hívtál meg engem, hogy a keresztségen keresztül osztozzam barátságodban. Bízom Egyházban. Azért adtad ezt az intézményt, hogy segítségünkre legyen a megváltásban. Szeretlek Uram, mert Te előbb szerettél engem. Szeretlek Uram, mert arra hívsz, hogy barátod és apostolod legyek. Legyek bár bűnös ember tudom, hogy veled, Uram nagy dolgokat vihetek végbe.

Kérés: Uram, kérlek, add meg számomra a kegyelmet, hogy halálom órájáig hűséges követőd lehessek!

1. Jézus mindazokat meghívta, akiket akart. Jézus úgy döntött, hogy szüksége van az emberek segítségére. Szüksége van ránk a világ evangelizálásában. Krisztus a maga nagyságában és erejében azt akarta, hogy az emberek segítsenek neki a megváltás művében. Az embereket be akarja vonni ma is abba a munkába, hogy segítsenek másokkal megismertetni, megszerettetni, és szolgálni Őt. Jézus számít az ember szabad és felelős együttműködésére Isten terveinek megvalósításában. Így annak ellenére, hogy az ember pusztán egy korlátozott lehetőségekkel bíró teremtmény, mégis elképesztő dolgokat képes véghezvinni, ha Istennel él és Istennek dolgozik.

2. Jézus a nevemen szólít. Jézus nem találomra választott ki az új evangelizálás művében való munkára. Ő ismer engem jobban, mint én magamat, és arra hív, hogy vele legyek. Amikor nevemen szólít, szívem-lelkem legmélyét érinti. Leszáll lelkem legmélyére, és ott azonosul velem. Amikor nevemen szólít, azt szeretetből teszi: „Arra hív, hogy osztozzunk isteni életében” (Lumen Gentium 2.). Azért szólít a nevemen, mert tudja milyen nagyszerű az ajándék, melyet meg akar osztani velem.

3. Jézus küldetést ad. „Elküldte őket, hogy tanítsanak, és kiűzzék a gonosz lelkeket” (Mk. 3: 14-15). Jézus nem pusztán arra hív, hogy a jelen életet élvezzem. Egy célra teremtett minket. Különleges hivatást adott, melyet csak én tudok teljesíteni. Helyettesíthetetlen vagyok, akiből több soha nem lesz még egy. A lehetőség, hogy Krisztus barátságában osztozhatok motiváló erő számomra, hogy tegyek valamit Érte és Vele. Krisztus szeretete meghív engem, és rám bólint, hogy dolgozzam együtt az Úrral. Ki állhat ellen az együttműködésre szóló meghívásnak, amely ennyire nagyszerű, egy ajánlatnak, ami bár nagy kihívás, mégis ennyire kiteljesítő?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, azt kéred tőlem, hogy lépjek be barátságodba. Nevemen szólítottál, hogy a barátod legyek. Meghívtál, hogy segítsek neked a világ újra evangelizálásában. Segíteni akarok neked, és ki akarom venni a részemet ebből a munkából. Kérlek, adj erőt, hogy közel maradhassak hozzád, és képes legyek együttműködni veled ebben a nagyszerű vállalkozásban.

Elhatározás: Ma a hitről fogok beszélgetni valakivel.

Erdő Péter bíboros atya 2012. januári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szent Család közbenjárására szeretetben és békességben éljenek családjaink és egész népünk.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger