2012. január 23., hétfő

Évközi idő, 3. hét Hétfő

Évközi idő, 3. hét Hétfő


Valaki értem imádkozott Mikor a bűntől meggyötörten A lelkem terheket hordozott Egyszer csak könnyebb lett a lelkem Valaki értem imádkozott. Valaki értem imádkozott, Talán apám, anyám régen? Talán más is, aki szeret. Jó barátom vagy testvérem? Én nem tudom, de áldom Istent, Ki nékem megváltást hozott, És azt, Aki értem csak Egyszer is imádkozott.
További gondolatok...

Évközi harmadik hét – hétfő

2012.01.23. hétfő

(Suso Szent Henrik, Szent Ildefonz)
Dávid egyre jobban növekedett, mert vele volt az Úr


2Sám 5,1-7.10
Elment erre Izrael valamennyi törzse Dávidhoz Hebronba, hogy mondja: ,,Íme, mi a te csontod, s a te húsod vagyunk. Tegnap is, tegnapelőtt is, amikor Saul volt a királyunk, te vezetted ki és be Izraelt, s az Úr azt mondta neked: ,,Te legeltesd népemet, Izraelt, s te légy Izrael fejedelme.''' Elmentek tehát Izrael vénei a királyhoz Hebronba, s Dávid király szövetséget kötött velük Hebronban az Úr előtt, ők pedig felkenték Dávidot Izrael királyává. Harminc esztendős volt Dávid, amikor uralkodni kezdett, és negyven esztendeig uralkodott. Hebronban, Júda felett, hét esztendeig és hat hónapig uralkodott, Jeruzsálemben pedig, egész Izrael és Júda felett, harminchárom esztendeig uralkodott. Felvonult ugyanis a király s mindazok az emberek, akik vele voltak, Jeruzsálembe, a jebuziták, azon föld lakói ellen. Erre azok azt üzenték Dávidnak: ,,Ide ugyan be nem jutsz, hacsak el nem távolítod a vakokat és sántákat, akik azt mondják: ,,Ide ugyan be nem jut Dávid.''' Dávid mindazonáltal bevette Sion várát, azaz a Dávid-várost. és mindinkább gyarapodott és növekedett, mert az Úr, a Seregek Istene vele volt.

Zs 88,20-26
Egykor látomásban szóltál szentjeidhez és azt mondtad: ,,Segítséget nyújtottam egy hősnek, felemeltem népemből egy választottat. Megtaláltam szolgámat, Dávidot, felkentem őt szent olajommal. Vele lesz erős kezem és karom megerőssíti őt. Semmit sem tehet vele az ellenség, és nem árthat majd neki a gonoszság fia. Kiirtom előle ellenségeit, és gyűlölőit megfutamítom. Vele lesz hűségem és kegyelmem, és hatalma magasra emelkedik nevemben. Ráteszem kezét a tengerre és jobbját a folyóvizekre.

Mk 3,22-30
Az írástudók, akik Jeruzsálemből jöttek le, azt mondták, hogy Belzebub szállta meg, és az ördögök fejedelme által űzi ki az ördögöket. Ekkor összehívta őket, és példabeszédekben ezt mondta nekik: ,,Hogyan űzheti ki a sátán a sátánt? Ha valamely ország meghasonlik önmagával, az az ország nem állhat fenn. És ha egy ház meghasonlik önmagával, az a ház nem állhat fenn. Ha a sátán önmaga ellen támad és meghasonlott, nem maradhat fenn, hanem vége van. Senki nem mehet be az erősnek a házába és nem ragadhatja el a holmiját, ha előbb meg nem kötözi az erőst, csak akkor tudja kirabolni a házát. Bizony, mondom nektek, hogy minden vétket és káromlást, amellyel káromkodnak, megbocsátanak az emberek fiainak; de aki a Szentlélek ellen káromkodik, az nem nyer bocsánatot soha, hanem örök vétek fogja terhelni.' Mert azt mondták: ,,Tisztátalan lélek van benne.'

Évközi harmadik hét – hétfő

2012. január 23. - Hétfő


  Egy  alkalommal  Jeruzsálemből  írástudók  jöttek  (Kafarnaumba),  és  azt
  híresztelték Jézusról:  „Belzebub  szállta  meg”,  és:  „A  gonosz  lelkek
  fejedelmének segítségével űzi ki az  ördögöket.” Ám ő magához hívta  őket,
  és példabeszédekben szólt hozzájuk: „Hogyan  űzhetné ki a sátán a  sátánt?
  Ha egy ország meghasonlik  önmagával, az az ország  nem maradhat fenn.  Ha
  egy család meghasonlik  önmagával, az  a család  nem maradhat  fenn. Ha  a
  sátán önmaga  ellen támad  és meghasonlik  önmagával, akkor  nem  maradhat
  fenn, hanem  elpusztul. Az  erősnek házába  nem törhet  be senki,  és  nem
  ragadhatja el  a holmiját,  hacsak előbb  meg nem  kötözi az  erőset;  így
  viszont már kirabolhatja a házát.  Bizony, mondom nektek, hogy az  emberek
  fiainak minden  bűnt  megbocsátanak,  és minden  káromlást,  bárhogyan  is
  káromkodnak. De aki a Szentlelket káromolja, az soha nem nyer  bocsánatot,
  azt  örökös  bűn  terheli.”  (Azért   mondta  mindezt  Jézus),  mert   azt
  terjesztették: „Megszállta a tisztátalan lélek.”
  Mk 3,22-30

  Elmélkedés:

  Nem mindenki  fogadja szívesen  Jézus tanítását.  Először az  a  szóbeszéd
  járja róla,  hogy  „eszét  vesztette”,  majd  azt  kezdik  el  híresztelni
  egyesek, hogy  az „ördög  szállta meg”,  és a  gonosz lelkek  fejedelmével
  működik együtt. Jézus  visszautasítja ezeket  a vádakat,  mert hiszen  jól
  tudja azt, hogy a csodákat az  Atya viszi végbe általa, ezekkel  erősítvén
  meg az igehirdetést. De nem csak Jézus kortársainak okoz gondot a jó és  a
  rossz megkülönböztetése, hanem sokszor nekünk is. Számtalan esetben  nehéz
  eldöntenünk, hogy  az  események  mögött kik,  milyen  erők  és  szándékok
  állnak. Jézus szava ad útmutatást  az ilyen helyzetekben, aki azt  mondta,
  hogy  minden  cselekedet  vagy  szó  valódi  természetét  a  „gyümölcséről
  ismerhetjük fel”.  Legyünk  türelmesek,  és  várjunk,  amíg  a  Szentlélek
  megvilágosítja értelmünket!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Szentséges Atyánk, szenteld meg életünket! Kísérj minket hatalmaddal, hogy
  tanúsíthassuk: Te,  aki mindenek  forrása vagy,  egyedüli forrása  vagy  a
  szeretetnek és a szabadságnak. Köszönjük  neked az Istennek szentelt  élet
  ajándékát, mely  a hitben  téged keres,  s a  maga egyetemes  küldetésében
  mindenkit arra hív, hogy a Hozzád vezető utat járja.
_____________
 Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi harmadik hét – hétfő

Egység és béke
2012. január 23. Évközi harmadik hét – hétfő

P. Jason Wallace LC

Mk 3,22-30
Az írástudók, akik Jeruzsálemből jöttek le, azt mondták, hogy Belzebub szállta meg, és az ördögök fejedelme által űzi ki az ördögöket. Ekkor összehívta őket, és példabeszédekben ezt mondta nekik: „Hogyan űzheti ki a sátán a sátánt? Ha valamely ország meghasonlik önmagával, az az ország nem állhat fenn. És ha egy ház meghasonlik önmagával, az a ház nem állhat fenn. Ha a sátán önmaga ellen támad és meghasonlott, nem maradhat fenn, hanem vége van. Senki nem mehet be az erősnek a házába és nem ragadhatja el a holmiját, ha előbb meg nem kötözi az erőst, csak akkor tudja kirabolni a házát. Bizony, mondom nektek, hogy minden vétket és káromlást, amellyel káromkodnak, megbocsátanak az emberek fiainak; de aki a Szentlélek ellen káromkodik, az nem nyer bocsánatot soha, hanem örök vétek fogja terhelni.” Mert azt mondták: „Tisztátalan lélek van benne.”

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy szeretnél velem eggyé válni, s így téged sugározzalak másoknak. Megtiszteltetés számomra, hogy szolgálatodra hívtál, és tudom, hogy a küldetés, amit rám bíztál saját erőmön felüli. Remélem, elég nagylelkű leszek ahhoz, hogy félretegyem saját kedvteléseimet, és ezáltal részesülhetek szeretetedből, és így jóságod jele leszek minden ember számára.

Kérés: Uram, sose engedd, hogy elszakadjak tőled!

1. Miért kellett Krisztusnak szenvednie Ebben az evangéliumi részben ismét üldözik Krisztust. Ez arra hív minket, hogy mi is elgondolkodjunk azon a kérdésen, amit Aquinói Szent Tamás tett fel egyik előadásán: "Miért kellett az Isten Fiának szenvednie értünk?” Válasza két részből áll: egyrészt azért, hogy bűneinket megváltsa, másrészt pedig azért, mert ezzel mutatta meg, hogy nekünk miként kell cselekednünk. Mindig felajánlhatjuk szenvedéseinket Krisztuséival együtt a bűnök bocsánatára, és példája újabb és újabb magaslatokba emel buzgó vágyakozásunkban, hogy mindig jobban szeressük Őt.

2. Kioldani a kötelékeket. Krisztus mondja: "Senki nem mehet be az erősnek a házába és nem ragadhatja el a holmiját, ha előbb meg nem kötözi az erőst." Engedem, hogy a bűn kötelékei szívem köré tekeredjenek? Van olyan csomó, amit ki kéne oldanom? Tudom, hogy Isten rengeteg jó képességgel áldott meg. Tudom, hogy Isten akarata szerint az áldások kincsestárának kell lennem mások számára. Megvan bennem a kellő éberség arra, hogy szívem nyitott legyen; a szeretet eszközei ne legyenek önzésem béklyójában? Erősek leszünk, ha hagyjuk a Szentlelket magunkban munkálkodni, és követjük útmutatásait. A Szentlélek el akarja venni megkötözöttségeinket, hogy azokat gyeplővé változtatva hajtson minket előre.

3. Bizonyíték a cselekedetekben. A cselekedeteink sokkal hangosabbak szavainknál. Mi is mindig azt nézzük, hogy amit az emberek mondanak, az összhangban van-e azzal, amit tesznek. Például ha a politikusokat hallgatjuk, biztosan ez jut eszünkbe. Krisztus a tetteivel mutatja meg a farizeusoknak kilétét. Nem tudják letagadni, amit tett, de megpróbálják felcserélni indítékait. Ha cselekedeteinket szeretetből, és teljes egyszerűséggel tesszük, akkor azok mindig az általunk megélt igazságot fogják tükrözni, még akkor is, ha mások ezt megpróbálják félremagyarázni.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, Te azért imádkoztál, hogy minden egy legyen, ahogy Te és az Atya is egyek vagytok. Add meg nekem a kegyelmet, hogy ne a széthúzás jele, hanem az egység és a béke forrása legyek a körülöttem lévők számára. Segíts, hogy az áldott békesség forrása, ne pedig a feszültség okozója legyek.

Elhatározás: Megvizsgálom, hogy Istennel és másokkal való kapcsolatomban a széthúzás jele vagyok-e, és kidolgozok egy konkrét megoldást, hogy a helyzetet megváltoztassam.

Erdő Péter bíboros atya 2012. januári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szent Család közbenjárására szeretetben és békességben éljenek családjaink és egész népünk.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger