2012. január 26., csütörtök

Szent Timóteus püspök

Szent Timóteus püspök

Hetvenkét tanítványt küld maga előtt kettesével Jézus. Számuk megegyezik a Teremtés könyvében említett hetvenkét pogány nemzettel. Az aratás napszámosai tehát a föld minden nemzetéhez küldetést kaptak. Feladatuk, hogy hirdessék a békét, Isten országának közelségét, és hogy meggyógyítsák a lelkek betegségeit. Nem a maguk erejében bíznak, nem is az anyagi forrásaikban, hanem az őket küldő Isten erejében. Papjainkat segítsük imánkkal, amint Jézus meghagyta: kérjétek az aratás Urát. De mindnyájan, akik a keresztségben részesültünk Krisztus papi, prófétai és királyi méltóságából – a II. vatikáni zsinat buzdítása szerint -, mint világi apostolok is segíthetjük papjainkat. Az aratnivaló sok, a munkás kevés. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

SZENT TIMÓTEUS ÉS SZENT TITUSZ

2012.01.26. csütörtök: SZENT TIMÓTEUS ÉS SZENT TITUSZ
 
(Szent Róbert, Alberik és István)
Szítsd föl magadban Isten kegyelmét, amely kézföltételem által benned van


2Tim 1,1-8
Pál, Isten akaratából, a Krisztus Jézusban való élet ígérete szerint Krisztus Jézus apostola, Timóteusnak, szeretett fiának. Kegyelem, irgalom és béke az Atyaistentől, és Krisztus Jézustól, a mi Urunktól! Hálát adok Istennek -- akinek, miként őseim, tiszta lelkiismerettel szolgálok --, szüntelenül, amikor éjjel-nappal megemlékezem rólad imádságaimban. Ilyenkor -- könnyeidre gondolva -- úgy szeretnélek látni, hadd teljek el örömmel, mert eszembe jut a benned levő képmutatás nélküli hit, amely előbb nagyanyádban, Loiszban, majd anyádban, Eunikében élt, és bizton tudom, tebenned is megvan. Éppen ezért figyelmeztetlek, szítsd fel magadban Isten kegyelmét, amely kézrátételem által benned van. Hiszen Isten nem a félénkség lelkét adta nekünk, hanem az erőét, a szeretetét és a józanságét. Ne szégyenkezz hát az Úrról való tanúságtétel miatt, sem énmiattam, aki őérte bilincseket hordok, hanem szenvedj velem az evangéliumért Isten erejének segítségével.
vagy

Tit 1,1-5
Pál, Isten szolgája, és Jézus Krisztus meghívott apostola, hogy Isten választottjait hitre és az igazi istentisztelet ismeretére vezesse, az örök élet reményében, amelyet örök idők előtt megígért Isten, aki nem hazudik, s aki a meghatározott időben ki is nyilvánította szavát az igehirdetés által, amelyet Üdvözítő Istenünk rendelete rám bízott: Títusznak, a közös hit révén szeretett fiának. Kegyelem és békesség az Atyaistentől és Krisztus Jézustól, a mi Üdvözítőnktől! Azért hagytalak Kréta szigetén, hogy ami hátramaradt, elvégezd, és városról-városra presbitereket rendelj, amint meghagytam neked:

Zs 95
Énekeljetek az Úrnak új éneket, énekeljetek az Úrnak minden földek! Énekeljetek az Úrnak, áldjátok nevét, hirdessétek napról-napra szabadítását! Hirdessétek dicsőségét a nemzetek között, csodatetteit minden népnek! Mert nagy az Úr, méltó a dicséretre, minden istennél félelmetesebb. Mert a nemzetek istenei mind csak hamis istenek, az Úr azonban egeket alkotott. Színe előtt fenség van és szépség, szentélyében ékesség és hatalom. Ünnepeljétek az Urat, népek családjai, ünnepeljétek az Úr dicsőségét és hatalmát. Adjátok meg az Úr nevének a dicsőséget, hozzatok áldozati ajándékokat és jöjjetek udvaraiba. Boruljatok le szent pompával az Úr előtt, rettegjen előtte az egész föld! Hirdessétek a nemzetek közt: ,,Király az Úr!' Megerősítette a föld kerekségét, hogy ne ingadozzék, s igazságosan ítéli a népeket. Örvendjenek az egek, ujjongjon a föld, zúgjon a tenger s ami betölti azt; Vigadjanak a mezők és minden, ami rajtuk van! Ujjongjon akkor az erdő minden fája az Úr előtt, mert eljön, eljön hogy megítélje a földet. Igazságban ítéli meg a föld kerekségét, s a népeket hűsége szerint.

Lk 22,24-30
Versengés is támadt köztük arról, hogy ki a nagyobb közülük. Erre azt mondta nekik: ,,A nemzetek királyai uralkodnak a népeken, és a hatalmasok jótevőknek hívatják magukat. Ti azonban ne így tegyetek, hanem aki nagyobb köztetek, legyen olyan, mint a legkisebb, és aki elöljáró, legyen olyan, mint a szolga. Mert ki nagyobb: az, aki az asztalnál ül, vagy az, aki felszolgál? Nem az, aki az asztalnál ül? Én mégis úgy vagyok köztetek, mint aki szolgál. Ti kitartottatok velem megpróbáltatásaimban, ezért nektek adom az országot, amint nekem adta Atyám, hogy asztalomnál egyetek és igyatok országomban, és trónon ülve ítélkezzetek Izrael tizenkét törzse felett.

Szent Timóteus és Szent Titusz püspökök

2012. január 26. – Csütörtök, Szent Timóteus és Szent Titusz püspökök


  Az  apostolok   kiválasztása  után   Jézus  kiválasztott   más   hetvenkét
  tanítványt, és  elküldte  őket kettesével  maga  előtt minden  városba  és
  helységbe, ahová menni szándékozott.
  Így szólt hozzájuk: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az
  aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába. Menjetek! Úgy küldelek titeket,
  mint bárányokat a farkasok  közé. Ne vigyetek  magatokkal se erszényt,  se
  tarisznyát, se  sarut. Az  úton senkit  se köszöntsetek.  Ha betértek  egy
  házba, először  is ezt  mondjátok: „Békesség  e háznak!”  Ha békesség  fia
  lakik ott, rászáll a ti békességtek, ha nem, visszaszáll rátok. Maradjatok
  ugyanabban a házban, és azt egyétek  és igyátok, amijük van. Mert méltó  a
  munkás a maga bérére. Ne járjatok  házról házra. Ha egy városba  érkeztek,
  és szívesen látnak titeket, egyétek,  amit elétek adnak. Gyógyítsátok  meg
  ott a betegeket, és hirdessétek: Elérkezett hozzátok az Isten országa!”
  Lk 10,1-9

  Elmélkedés:

  Tegnap Szent  Pált,  a  népek  apostolát,  ma  pedig  két  tanítványát  és
  segítőtársát az  evangélium  hirdetésében ünnepeljük.  Szent  Timóteus  az
  efezusi, Szent  Titusz  pedig a  krétai  egyház püspöke  volt.  Szent  Pál
  apostol megtérésében  az  volt  a  legfontosabb  belső  elem,  hogy  Isten
  kiválasztja az evangélium hirdetésére, ő  pedig olyanokat vesz maga  mellé
  társakul, aki  ugyanezt a  feladatot  folytatják. Az  egyház  történetében
  mindig voltak  olyanok, akik  lelkesen  vállalták az  isteni  megbízatást,
  beálltak a magvetők sorába, hogy  az üdvösség örömhíre eljuthasson  minden
  emberhez. Isten ma is ugyanilyen lelkes igehirdetőket vár! Olyanokat, akik
  számára nem a saját kis önző világuk építése és nem is az önmegvalósítás a
  cél, hanem  Isten  országának  terjesztéséért  munkálkodnak,  s  akik  azt
  akarják, hogy Krisztus növekedjék bennük.  Induljunk mi is, hogy az  Isten
  igéje sokszoros termést hozzon!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  A jóért,  amelyet  kegyelmeddel  cselekedtem, hálát  adok  neked.  Jóságos
  Istenem,  te  ajándékoztad  azt  nekem.  A  rosszért,  amelyet  elkövettem
  gondolattal, szóval,  cselekedettel és  mulasztással, bocsánatodat  kérem.
  Segíts, Uram, hogy jobb legyek!
______________________________





Évközi harmadik hét – csütörtök

a Szent Benedek Iskolaközpont nyílt napjára,
amelyről bővebb információ a http://www.szentbenedekiskola.hu/ oldalon található.


Fény a világnak
2012. január 26. Évközi harmadik hét – csütörtök
Szent Timóteus és Szent Titusz 

P. Jason Wallace LC

Mk 4,21-25
Egy alkalommal Jézus így beszélt hallgatóihoz: "Vajon azért gyújtanak-e lámpát, hogy a véka alá vagy az ágy alá rejtsék? Nem azért-e, hogy a lámpatartóra tegyék? Semmi sincs elrejtve, hacsak nem azért, hogy nyilvánosságra jusson; és semmi sem történik titokban, hacsak nem azért, hogy napfényre kerüljön. Akinek füle van a hallásra, hallja meg!" Majd így folytatta: "Figyeljetek arra, amit hallotok! Amilyen mértékkel mértek, olyan mértékkel mérnek majd nektek is. Sőt ráadást is adnak hozzá. Mert akinek van, még kap; akinek pedig nincs, attól még azt is elveszik, amije van."

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy jelen vagy életemben, és kapcsolatunk elmélyítésére hívsz. Szeretlek, amiért mindig kinyújtod felém karod, és meghívsz a barátságodra. Nagyon megtisztelő számomra, hogy a Teremtő jön el teremtményéhez. Remélem, mindig nagylelkűen tudok válaszolni szeretetedre.

Kérés: Uram, add meg a kegyelmet, hogy mindig együtt tudjak működni sugallataiddal!

1. Engedd, hogy fényed világítson. Krisztus költői kérdést tesz fel, amikor azt kérdezi, hogy hova kell a gyertyát tenni, de nagyszerű képet használ. Mi történhet, ha valaki nem használja Istentől kapott ajándékait arra, hogy másokat is a fény köré vonzzon, vagy ha az ajándékokat csak saját kényelmére vagy vágyainak kielégítésére használja? Milyen csodálatos egyszerű lelkeket látni - olyanokat, akik ismerik Istentől kapott ajándékaikat és engedik őket ragyogni. Ezt látjuk az ember szemében, felfedezzük mosolyában. Vegyük például II János Pált vagy Teréz anyát. Az olyan emberek, mint ők, mindent akkora békességben tesznek, hogy pusztán jelenlétük arra ösztönöz minket, hogy példájukat kövessük.

2. Nagylelkűség. Krisztus azt mondja nekünk, ha nagylelkűek vagyunk vele, Ő is nagylelkű lesz velünk. Még ha csak keveset adunk is neki, Ő sokkal többet ad vissza. Képzeld el, milyen nagy örömet érzünk, ha egészen Krisztusnak adjuk magunkat. Ezt látjuk a köztünk élő szenteken is. Egyre többet és többet adnak életükből Krisztusnak, feláldozva saját kedvteléseiket, szórakozásaikat vagy hobbijukat, hogy minél több idejük jusson arra, amit Ő kér tőlük. Látható nehézségeik mérhetetlen nagy örömmé válnak, egyrészt, mivel teljesítik azt a hivatást, amire Isten teremtette őket, másrészt pedig mivel Isten hűséges ígéretéhez, hogy cserébe még nagyobb jutalmat ad nekik.

3. Magunkra venni Krisztus világosságát. A mai liturgia két nagy szentre, Szent Timóteusra és Szent Tituszra emlékeztet minket. Ők tisztában voltak azzal, hogy milyen ajándékokat kaptak Istentől; messzire elmentek, sokat szenvedtek, hogy lássák ezeket beteljesülni. Micsoda hatalmas ajándékot élhetünk meg mi magunk is az Egyházban! Próbáljuk meg Egyházunkat az egész emberiség otthonává tenni, és közvetíteni mindenki számára Krisztus világosságát. Hadd legyünk hűségesek az Egyház tanításához, részesedjünk a kegyelemből, és tudjunk egyre jobban ajándékká válni mások számára.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, olyan könnyű az egyszerűbb utat választani, és világosságodat véka alá rejteni. Tölts el apostoli buzgósággal, hogy legyőzzem lustaságomat! Add meg a kegyelmet, hogy akarjam szolgálni embertársaimat, és ezáltal vigyem őket közelebb hozzád. Tudom, mekkora öröm téged másokban szolgálni.

Elhatározás: Kiválasztom az egyik legnagyobb ajándékot, amit Istentől kaptam, és megvizsgálom, hogyan használhatnám jobban Országa építésére.


A pápa imaszándéka 2012 január hónapra:
Természeti katasztrófák áldozatai: A természeti katasztrófák áldozatai megkapják azt a lelki és anyagi erősítést, amelyre szükségük van életük újraépítéséhez.
Elköteleződés a békéért: A keresztények elköteleződése a béke javára alkalom legyen arra, hogy minden jóakaratú ember előtt tanúsítsák Krisztus nevét.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger