2012. január 27., péntek

Merici Szent Angéla szűz, nevelő

Merici Szent Angéla szűz, nevelő

Az Isten országa, amely Jézussal megjelent, nem földi ország. Az emberekben terjed úgy, hogy a kegyelem segítségével elfogadják az ő tanítását, és meghódolnak az Atya akarata előtt. Láthatatlan erők működnek benne, mint ahogy láthatatlan az az erő is, amely a növények életét irányítja. Ha elvetik a magot, kezdődik a növekedés, és megvan az aratás ígérete. Jézus műve is kicsinyben kezdődik, de az evangélium áthajtja az emberiséget, mint a kovász a tésztát. A történelem végső kibontakozása és az üdvösség Isten erején múlik, nem a mi gyarlóságunkon. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi harmadik hét – péntek

2012.01.27. péntek

(Merici Szent Angéla)
Az Úrnak nem tetszett, amit Dávid elkövetett


2Sám 11,1-4a.5-10a.13-17
Történt pedig esztendő fordultán, abban az időben, amikor a királyok hadba szoktak vonulni, hogy Dávid elküldte Joábot és vele szolgáit és egész Izraelt, hogy dúlják fel Ammon fiainak földjét, s vegyék ostrom alá Rabbát. Dávid azonban Jeruzsálemben maradt. Amíg ez folyt, történt, hogy Dávid egyik délután felkelt fekvőhelyéről és a királyi palota tetején sétált és a tetőről meglátott egy asszonyt, aki ott szemben fürdött. Az asszony igen szép volt. Erre elküldött a király, tudakozódott, hogy ki az az asszony. Azt jelentették neki, hogy Batseba, Eliám lánya, a hetita Uriás felesége. Erre Dávid követeket küldött érte, elhozatta, és amikor eljött hozzá, vele aludt. Az éppen akkor tisztult meg tisztátalanságából. Az asszony fogant, és visszatért a házába. Aztán elküldött, és megüzente Dávidnak: ,,Fogantam.' Dávid erre Joábhoz küldött ezzel az üzenettel: ,,Küldd el hozzám a hetita Uriást!' Joáb el is küldte Uriást Dávidhoz. Amikor Uriás megérkezett Dávidhoz, Dávid megkérdezte, jól van-e Joáb és a nép, s hogy megy a harc. Majd azt mondta Dávid Uriásnak: ,,Eredj házadba, s mosd meg lábadat.' Erre Uriás kiment a király palotájából és királyi ételt vittek utána. Ám Uriás a királyi palota kapuja előtt, urának többi szolgája között tért aludni, s nem ment le házába. Jelentették erre Dávidnak, s azt mondták neki: ,,Nem ment a házába Uriás.' Azt mondta erre Dávid Uriásnak: ,,Nemde, útról jöttél, miért nem mentél hát le házadba?' Dávid meghívta, hogy egyen és igyon nála, lerészegítette, de az, amikor este kiment, a szokott fekvőhelyén, urának szolgái között tért aludni, s nem ment be házába. Ezért reggel Dávid levelet írt Joábnak, s azt elküldte Uriással. Ezt írta a levélben: ,,Állítsátok Uriást az ütközet élére, ahol leghevesebb a harc, s hagyjátok magára, hogy megöljék és elvesszen.' Amikor tehát Joáb ostrom alá vette a várost, arra a helyre állította Uriást, ahol tudta, hogy igen erős emberek vannak. Ki is jöttek a városból az emberek, megütköztek Joábbal, és néhányan el is estek Dávid szolgáinak népéből. Meghalt a hetita Uriás is.

Zs 50
A karvezetőnek. Dávid zsoltára, amikor Nátán próféta eléje járult, miután ő Batsebával vétkezett. Könyörülj rajtam, Isten, irgalmad szerint, könyörületességed szerint töröld el gonoszságomat! Moss egészen tisztára vétkemtől, bűnömtől tisztíts meg engem! Mert elismerem gonoszságomat, és bűnöm előttem van szüntelen. Ellened vétkeztem, egyedül ellened, s azt cselekedtem, ami előtted gonosz, hogy igaznak bizonyulj beszédedben, és igzságos a te ítéletedben. Íme, gonoszságban fogantattam, és bűnökben fogant engem az én anyám. Íme, te a szív igazságát szereted; bölcsességedet titokban kinyilatkoztattad nekem. Hints meg engem izsóppal és megtisztulok, moss meg engem és a hónál fehérebb leszek! Add, hogy örömet és vidámságot halljak, hadd ujjongjanak csontjaim, amelyeket összetörtél! Fordítsd el bűneimtől arcodat, töröld el minden gonoszságomat! Tiszta szívet teremts bennem, Isten, s az erős lelket újítsd meg bensőmben! Színed elől ne vess el engem, szent lelkedet ne vond meg tőlem! Add vissza nekem üdvösséged örömét, és készséges lélekkel erősíts meg engem! Hadd tanítsam útjaidra a bűnösöket, hogy hozzád térjenek az istentelenek! Szabadíts meg a vértől, Isten, szabadító Istenem, hogy nyelvem ujjongva hirdesse igazságodat! Uram, nyisd meg ajkamat, hadd hirdesse szám dicséretedet! Hiszen nem kedveled a véres áldozatot, ha égő áldozatot hozok, nem tetszik neked. A töredelmes lélek áldozat Istennek, a töredelmes, alázatos szívet, Isten, nem veted meg. Tégy jót, Uram, jóságodban Sionnal, hogy felépüljenek Jeruzsálem falai. Akkor majd kedvedet leled az igaz áldozatban, ajándékokban, egészen elégő áldozatokban; Akkor majd fiatal bikákat tesznek oltárodra.

Mk 4,26-34
Ezután így szólt: ,,Az Isten országa olyan, mint amikor az ember magot szór a földbe. Azután már akár alszik, akár ébren jár éjjel és nappal, a mag kikel és növekszik, maga sem tudja, hogyan. Mert a föld magától termi meg először a hajtást, aztán a kalászt, majd a fejlett szemet a kalászban. Mikor pedig megérett a termés, azonnal sarlót vág bele, mert elérkezett az aratás' [Jo 4,13]. Majd így szólt: ,,Mihez hasonlítsuk az Isten országát? Milyen példabeszéddel szemléltessük? Olyan az, mint a mustármag. Amikor a földbe vetik, kisebb minden magnál, amely a földön van; de ha elvetették, felnő és nagyobb lesz minden veteménynél. Olyan nagy ágakat hajt, hogy árnyékában fészkelhetnek az ég madarai [Dán 4,8k.18].' Sok ilyen példabeszédben hirdette nekik az igét, hogy meg tudják érteni. Példabeszéd nélkül nem szólt hozzájuk; tanítványainak azonban külön megmagyarázta mindegyiket.

Évközi harmadik hét – péntek

2012. január 27. – Péntek


  Abban az időben Jézus ezt mondta a tömegnek:
  „Isten országa olyan, mint amikor az ember magot vet a földbe. Utána  akár
  alszik, akár ébren  van, éjjel  vagy nappal,  a mag  kicsírázik és  szárba
  szökken, maga  sem  tudja hogyan.  A  föld magától  hoz  termést:  Először
  szárat, aztán kalászt, majd telt szemet a kalászban. Mikor pedig a  termés
  engedi, az ember mindjárt fogja a sarlót, mert itt az aratás.”
  Majd   folytatta:   „Mihez   hasonlítsuk   az   Isten   országát?   Milyen
  példabeszéddel szemléltessük?  Olyan,  mint  a  mustármag,  amely,  amikor
  elvetik a  földbe,  kisebb  minden  más magnál  a  földön.  Mikor  azonban
  elvetik, kikel és minden kerti veteménynél nagyobb lesz. Nagy ágakat hajt,
  úgyhogy az ég madarai az árnyékában laknak.”
  Sok hasonló  példabeszédben  hirdette  nekik  az  igét,  mert  így  tudták
  megérteni. Példabeszéd nélkül  nem szólt hozzájuk.  Mikor azonban  egyedül
  volt tanítványaival, mindent megmagyarázott nekik.
  Mk 4,26-34

  Elmélkedés:

  Két  példabeszédet   hallottunk  az   evangéliumban  Jézustól   az   Isten
  Országáról. Mindkettő az Isten Országának szüntelenül növekedő és  fejlődő
  természetét világítja meg számunkra. A magvetőről szóló példázat  szerint,
  nekünk, embereknek az  a feladatunk,  hogy az Ország  magvait, azaz  Jézus
  tanítását, elhintsük  a világban,  de a  növekedés már  Isten  kegyelmétől
  függ. A  mustármagról szóló  hasonlat pedig  azt jelzi,  hogy a  legkisebb
  magból a  legnagyobb növény  fog  kinőni. A  mai két  példabeszéd  kapcsán
  azonban arra is felfigyelhetünk, hogy  mennyire érthetően beszél Jézus  az
  Isten Országának belső titkáról és  természetéről. Az egyszerű emberek  is
  könnyen megértik világos beszédét. Amikor tehát mi a magvetés  szolgálatát
  végezvén  szólunk  ugyanerről  a  titokról,  nekünk  is  szem  előtt  kell
  tartanunk, hogy közérthető  legyen a beszédünk.  De arról se  feledkezzünk
  meg, hogy  mi sem  vagyunk  minden ismeretnek  a  birtokában, mi  is  csak
  folyamatosan ismerjük  fel Isten  Országának kimeríthetetlen  természetét.
  Törekedjünk arra, hogy bennünk és általunk a világban Isten szelíd  uralma
  növekedjék!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Jézus, add, hogy  úgy szóljak mindig,  mintha ez lenne  az utolsó  szavam,
  amelyet kimondok! Add,  hogy mindig  úgy cselekedjem, mintha  ez lenne  az
  utolsó tettem, amelyet végbeviszek! Add, hogy úgy tudjak szenvedni mindig,
  mintha ez lenne  az utolsó gyötrelmem,  amelyet felajánlhatok Neked!  Add,
  hogy mindig úgy imádkozzam,  mintha ez lenne az  utolsó lehetőségem itt  a
  földön, hogy beszélgessek Veled!
______________________________

Évközi harmadik hét – péntek

a Szent Benedek Iskolaközpont nyílt napjára,
amelyről bővebb információ a http://www.szentbenedekiskola.hu/ oldalon található.

Krisztussal élni
2012. január 27. Évközi harmadik hét – péntek

P. Jason Wallace LC

Mk 4,26-34
Ezután így szólt: ,,Az Isten országa olyan, mint amikor az ember magot szór a földbe. Azután már akár alszik, akár ébren jár éjjel és nappal, a mag kikel és növekszik, maga sem tudja, hogyan. Mert a föld magától termi meg először a hajtást, aztán a kalászt, majd a fejlett szemet a kalászban. Mikor pedig megérett a termés, azonnal sarlót vág bele, mert elérkezett az aratás''. Majd így szólt: ,,Mihez hasonlítsuk az Isten országát? Milyen példabeszéddel szemléltessük? Olyan az, mint a mustármag. Amikor a földbe vetik, kisebb minden magnál, amely a földön van; de ha elvetették, felnő és nagyobb lesz minden veteménynél. Olyan nagy ágakat hajt, hogy árnyékában fészkelhetnek az ég madarai.'' Sok ilyen példabeszédben hirdette nekik az igét, hogy meg tudják érteni. Példabeszéd nélkül nem szólt hozzájuk; tanítványainak azonban külön megmagyarázta mindegyiket.

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy meghívtál Országod szüntelen építésére. Benned bízom, mert az Atya Téged küldött. Szeretlek, mert elküldtél engem, hogy Országod apostola legyek.

Kérés: Úr Jézus, tégy Országod apostolává!

1. Isten Országa. Krisztus újra és újra visszatér ehhez a témához. Erről beszélt első nyilvános tanításakor is. A mustármagot hozza fel példának, ami a kicsi, de aztán a legnagyobb fa lesz belőle, és aztán a többi teremtményt szolgálja. Isten országa is ilyen. Isten a király, és országa, mint a mustárfa, biztos menedéket nyújt számunkra, elidőzhetünk árnyéka alatt, megpihenhetünk rajta, és benne védelmet találunk a gonosszal szemben. Csupán hűségesnek kell lennünk királyunkhoz, követnünk kell parancsolatait, és el kell vinnünk országa örömhírét minden emberhez.

2  Egyszerű kezdetek  Nem szabad aggódnunk, ha nem fejlődik lelki életünk olyan gyorsan, ahogyan szeretnénk. Isten lépésről-lépésre visz előre minket. Krisztussal való kapcsolatunk nem egyedül rajtunk múlik, hanem rajta is. Olyanok vagyunk, mint a jó gazda: megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy az elvetett mag jó körülmények közt növekedhessen, de a Teremtő az, akin a mag növekedése végső soron múlik. Gyakran nem vesszük észre Isten munkálkodását lelkünkben, amíg egy bizonyos idő el nem telik. Ő viszont, folyamatosan jelen van, sorra kigyomlál minden gazt lelkünkből, és erényeinket előhozza belőlünk.

3. Nagy dolgokra hivatva. 2000 évvel ezelőtt Krisztus Egyháza olyan volt, mint egy kis mustármag. Növekedett és nagy fa lett, sok ággal. Én is egyike vagyok ágainak. Krisztus ad életet ágamnak, és egy különleges feladattal bíz meg. Arra hív, hogy részt vegyek az Egyház nagy küldetésében. Észreveszem, és értékelem, milyen nagyszerű dolog katolikusnak lenni, hogy mennyi jót tesz az Egyház, és hogy hivatásom szerint kapocsnak kell lennem, másokat is elvezetve e sok jó megtapasztalására?

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, titokzatos Tested tagja vagyok. Részt akarok venni küldetésedben, hogy minden ember megismerjen és szeressen Téged. Megtaláltam benned örömömet, és égek a vágytól, hogy minden emberrel megismertesselek. Uram, még több lelkesedésért imádkozok, hogy tovább tudjak haladni, és sose fáradjak el küldetésem teljesítésében.

Elhatározás: Időt szánok az imában arra, hogy elmélkedjek Isten jelenlétében az életemben, és ez hogyan növekedett bennem.

Erdő Péter bíboros atya 2012. januári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szent Család közbenjárására szeretetben és békességben éljenek családjaink és egész népünk.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger