2012. február 1., szerda

Évközi idő, 4. hét Szerda

Évközi idő, 4. hét Szerda

Az evangéliumi történet igazolja, hogy az emberek a hit terén is nagymértékben függenek az előítéletektől és a földi szempontoktól. Nem azt keresik, hogy Jézus tanítása és csodái isteni eredetre utalnak-e, hanem megrekednek annál, hogy ott nőtt fel a szemük előtt. Semmi rendkívüli nem volt sem rajta, sem a rokonságán. „Nem az ács ez, Mária fia?” – kérdezgetik. De Jézus nem használ külön eszközt a meggyőzésükre. Módszere olyan, hogy minden jóakaratú ember felismerheti benne az isteni küldöttet. Az ember kötelessége, hogy keresse az igazságot, és nem követelheti, hogy Isten az ő elgondolása szerint alakítsa az üdvösség útját. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi negyedik hét – szerda

2012.02.01. szerda

Nagyot vétettem, ezért bocsásd meg, Uram, szolgád bűnét!


2Sám 24,2.9-17
Meg is hagyta a király Joábnak, serege vezérének: ,,Járd be Izrael valamennyi törzsét, Dántól Beersebáig és számláljátok meg a népet, hogy tudjam a számát.' Erre Joáb átadta a királynak a nép összeírásának eredményét, amely szerint Izraelben nyolcszázezer kardforgató, erős férfi, Júdában meg ötszázezer harcos akadt. Ám a nép megszámlálása után bántotta Dávidot lelkiismerete, s azért Dávid azt mondta az Úrnak: ,,Nagyon vétkeztem e tettel, de kérlek, Uram, bocsásd meg szolgád vétkét, mert igen esztelenül cselekedtem.' Mire Dávid reggel felkelt, az Úr a következő szózatot intézte Gád prófétához, Dávid látnokához: ,,Eredj és szólj Dávidhoz: Ezt üzeni az Úr: Három dolog közül választhatsz: válassz közülük egyet tetszésed szerint, s én azt cselekszem meg veled.' Gád el is ment Dávidhoz és jelentette neki: ,,Vagy hét esztendeig éhínségnek kell jönnie országodra, vagy három hónapig menekülnöd kell ellenségeid elől, s azoknak üldözniük kell téged, vagy pedig három napig döghalálnak kell lennie földeden. Nos, gondolkodj, s határozz, milyen választ vigyek annak, aki engem küldött.' Azt mondta erre Dávid Gádnak: ,,Nagyon szorongok, de jobb az Úr kezébe esnem (mert nagy az ő irgalmassága), mint az emberekébe.' Döghalált bocsátott tehát az Úr Izraelre attól a reggeltől kezdve a megszabott ideig, s meghalt a népből Dántól Beersebáig hetvenezer ember. Amikor azonban az Úr angyala Jeruzsálemre nyújtotta ki kezét, hogy azt is elpusztítsa, megkönyörült az Úr a nyomorúságon és azt mondta a nép öldöklő angyalának: ,,Elég, vondd vissza immár kezedet.' Amikor ugyanis az Úr angyala a jebuzita Arauna szérűje mellett volt, így szólt Dávid az Úrhoz, amint meglátta a nép öldöklő angyalát: ,,Én vagyok az, aki vétkeztem, s aki gonoszul cselekedtem; de ők, a juhok, mit követtek el? Kérlek, forduljon tehát kezed én ellenem s az én apámnak háza ellen!'

Zs 31
Maszkíl Dávidtól. Boldog, akinek gonoszsága bocsánatot nyert, és akiknek bűne el van takarva. Boldog az, akinek az Úr nem tudja be vétkét, s akinek lelkében nincsen csalárdság. Amíg hallgattam, csontjaim megöregedtek, s egész nap jajgattam. Mert éjjel-nappal rám nehezedett kezed, ellankadt erőm, mint a nyár hevében. Megvallottam előtted bűnömet, gonoszságomat el nem rejtettem. Elhatároztam: ,,Megvallom magam ellen hűtlenségemet az Úrnak.' És te vétkem gonoszságát megbocsátottad. Hozzád fohászkodjon tehát minden szent alkalmas időben, akkor áradjanak bár a vizek, el nem érik őket. Te vagy menedékem, megőrzöl a veszedelemtől; Körülveszel a szabadulás örömével. Értelmet adok neked és megtanítlak az útra, amelyen járnod kell; Rajtad tartom szemem. Ne legyetek értelmetlenek, mint a ló és az öszvér: amelyeknek fékkel és zablával kell szorítani az állát, másként nem közelednek hozzád. Sok csapás éri a bűnöst, ám az Úrban remélőt irgalom övezi. Örvendjetek az Úrban és vigadjatok, igazak, ujjongjatok mindnyájan egyenes szívűek!

Mk 6,1-6
Ezután kijött onnan, és elment a saját falujába. A tanítványai követték. Amikor szombat lett, elkezdett a zsinagógában tanítani. Sokan, akik hallgatták, csodálkoztak tanításán, és azt kérdezték: ,,Honnan vette ez mindezt? Milyen bölcsesség az, amely neki adatott? És milyen csodák történnek a keze által? Nem az ács ez, Mária fia, Jakab és József és Júdás és Simon testvére? Nem az ő nővérei vannak itt nálunk?' És megbotránkoztak benne. Jézus pedig azt mondta nekik: ,,Nem vetik meg a prófétát, csak a maga hazájában, a rokonságában és a házában.' Nem is tehetett ott egy csodát sem, csak néhány beteget gyógyított meg, kezét rájuk téve. És csodálkozott hitetlenségükön. Ezután bejárta a helységeket a környéken és tanított.

Évközi negyedik hét – szerda

  2012. február 1. - Szerda


  Abban az időben: Jézus hazament Názáretbe. Tanítványai elkísérték.  Amikor
  elérkezett  a  szombat  napja,  tanítani  kezdett  a  zsinagógában.  Sokan
  hallgatták,  és  csodálkozva  mondogatták:   „Honnét  vette  ezt?   Miféle
  bölcsesség  ez,  amely  neki  adatott?  És  a  csodák,  amelyeket  kezével
  véghezvisz! Nem  az ács  ez,  Mária fia,  Jakab,  József, Júdás  és  Simon
  rokona? S ugye nővérei is itt élnek közöttünk?” És megbotránkoztak  benne.
  Jézus erre  megjegyezte: „Nem  vetik  meg a  prófétát, csak  a  hazájában,
  rokonai körében,  a saját  házában.” Nem  is tehetett  ott csodát,  csupán
  néhány  beteget  gyógyított  meg,  kézrátétellel.  Maga  is   csodálkozott
  hitetlenségükön.
  Mk 6,1-6

  Elmélkedés:

  Az elkötelezetten hívő ember sokszor  magától értetődőnek tartja a  hitet,
  és nem érti, hogyan tudnak mások hitetlenül élni. Aki a hitből, mint Isten
  ajándékából,  meríti  erejét  a  mindennapokban   és  aki  a  hitben   él,
  elcsodálkozik, amikor egyesek mindez elutasítják. Jézus is elcsodálkozott,
  amikor látta az emberek hitetlenségét  – olvastuk az evangéliumban.  Hiába
  beszél Jézus úgy,  mint akinek hatalma  van és hiába  erősítik meg  isteni
  hatalommal véghezvitt cselekedetei  mindazt, amit elmond  és tanít,  mégis
  vannak olyanok aki nem hisznek sem szavainak, sem tetteinek. A hitetlenség
  nem  csupán  közömbösség   vagy  érdektelenség,   hanem  Isten   szándékos
  elutasítása. Isten türelméből, amelyet a  hitetlenek iránt tanúsít, mi  is
  példát meríthetünk. Hiába  is próbálnánk valakit  erőszakkal vagy  hosszas
  rábeszéléssel a hit útjára vezetni, az eredménytelen volna. Mert ahogyan a
  hitetlenség szándékos, de szabad elutasítás, ugyanúgy a hit is tudatos  és
  szabad elfogadás.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Nagy vagy, Uram, és fenségednek  nincsen mértékei Minden Te vagy!  Mindent
  megtehetsz! Végtelen életed teljességében  nem szorulsz rá semmire,  hanem
  örök szabadságban  nyugszol! A  Te hatalmad  azonban nemcsak  erő,  hanem
  igazság és jóság isi És a Te Fiad nemcsak valóság, hanem szent értelem is!
  Te olyannyira vagy igaz, amennyire  létező vagy. Olyannyira vagy  jóságos,
  amennyire erős vagy; és a Te valóságod, Uram, amely előtt nem állhat meg a
  miénk, teljesen  egy szentségeddel,  ó örök  Fényi így  vagy ,,az  Úr,  az
  Isten, az Egyeduralkodó,  aki van,  és aki  volt”, és  ,,aki” méltó,  hogy
  fogadja a magasztalást, a tiszteletet és a hatalmat”.
______________________________

Évközi negyedik hét – szerda

a Szent Benedek Iskolaközpont nyílt napjára,
amelyről bővebb információ a http://www.szentbenedekiskola.hu/ oldalon található.

Istennek teremtve
2012. február 1. Évközi negyedik hét – szerda

P. Jeffrey Bowker

Mk 6,1-7
Innen eltávozva saját városába ment. Tanítványai elkísérték. A következő szombaton tanítani kezdett a zsinagógában. Sokan hallgatták, és csodálkozva mondogatták: "Honnét vette ezt? Hol tett szert erre a bölcsességre? És a csodák, amiket kezével végbevisz! Nem az ács ez, Mária fia, Jakab, József, Júdás és Simon testvére? S ugye, nővérei is itt élnek közöttünk?" És megbotránkoztak rajta. Jézus erre megjegyezte: "A prófétának csak hazájában, rokonai körében, a saját házában nincs becsülete." S nem is tehetett ott csodát, csupán néhány beteget gyógyított meg, kézrátétellel. Maga is csodálkozott hitetlenségükön. Végigjárta a falvakat és tanított

Bevezető ima: Uram, azt mondtad, hogy boldogok, akik nem botránkoznak meg rajtad. Én is ilyen boldog akarok lenni, hogy ne legyen bennem akadály a szentséggel szemben, amit nekem szántál. Hiszek benned, de még nagyobb hitre vágyom, hogy lássam a világomat mozgató kezed jeleit, és válaszoljak rájuk. Szeretlek, Uram, és szeretném testvéreimet hozzád vezetni tanúságtételem által, azzal, hogy bizonyságod teszek rólad, aki életet adsz az embereknek.

Kérés: Uram, segíts, hogy mindenben alávessem magam akaratodnak!

1. „Honnét vette ezt? ... És a csodák, amiket kezével végbevisz!” Milyen szép dolog az alázatos és jámbor Krisztusról elmélkedni! A világiasan gondolkodók döbbenetére és csodálkozására kinyilvánítja valódi származását és küldetését. Isten hatalma, a természetfeletti hatalom lép közbe az egyszerű „ács fián” keresztül. A „hitelesség jeleit” hordozzák Krisztus nagyszerű szavai és tettei, amelyek hathatósan utalnak isteni származására, és kortársait hitre szólítják. Arra szólítanak, hogy ne Jézust, a kedves szomszédot tekintsék többé felületes módon (és így ezután is úgy éljenek, mint eddig), hanem fogadják el Krisztus megváltó ajándékát (ami változást és megtérést jelent). Vannak jelek az életemben, amelyek arra mutatnak, hogy az Úr rám néz, hogy megváltozzak, és ez által hitben és szeretetben éljek? Meddig állok ellen, mielőtt jóságával meggyőz engem?

2.És megbotránkoztak rajta”. Áldozatot kell hoznunk ahhoz, hogy helyet adjunk Istennek mindennapjainkban. Fel kell áldoznunk önelégültségünket, azt a képzetünket, hogy mi irányítjuk világunk folyását. Fel kell áldoznunk hiúságunkat, ami megakadályoz abban, hogy imádjuk Istent, hiszen ezzel nem aratunk sikert magunk körül. Fel kell áldoznunk kényelmes, földhöz ragadt szemléletünket. Ez az áldozat a szeretet műve, válasz az isteni meghívásra, hogy részesüljünk Isten életében, a szereteté, mert kér tőlünk, és várja, hogy adjunk neki. Fogadjuk hát szívünkbe ezt az áldozatot örömmel, szeretetből. Így meglátjuk, hogy a folyamat nem semleges közegben történik. Aki elutasítja a szeretetre való hívást, az a szeretettel ellentétes pólus felé, a gyűlölet felé fordul, főképpen a természetfeletti iránti gyűlölet felé. Ez a mai kultúra egyik tragédiája, és az evangelizáció elleni erőket táplálja. Imádkozzunk és legyünk éberek, nehogy minket is elérjen ez a tragédia!

3.S nem is tehetett ott csodát.” Az Úr Jézus kiszolgáltatottá lett közöttük. Szüksége van arra, hogy akarjunk hinni benne. Azért jött, hogy boldogok legyünk, hogy életünk még szebb, még mélyebb tartalmú és gyümölcsökben gazdagabb legyen. El akarja hozni életünkbe csodatevő hatalmát, amellyel elmozdítja a félelem hegyeit és életünk terheit. Eljön, hogy gyógyítsa sebeinket, és vigasztalja fáradt szívünket. Boldogításunkhoz csak egy dologra van szüksége: hitünkre, feltétel nélküli, cselekvő hitünkre. E nélkül (mivel tiszteli szabad akaratunkat) megbénítjuk erejét, amellyel, mint Megváltónk és Urunk életünket alakítaná. Milyen szomorú látni, amint ezt az önzetlen és csodálatos ajándékot könnyedén elutasítjuk.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, taníts meg, hogy tiszta szívvel fogadjalak, készen arra, hogy elvessem cselekedeteim és választásaim racionális módját! Segíts, hogy felismerjem a természetfeletti hitre való hívásodat, és engedelmesen kövessem azt, az igaz szeretet felé vezető úton!

Elhatározás: Engedelmes leszek ma a Szentlélektől kapott indíttatáshoz, és a szerint cselekszem, tétovázás nélkül, teljes szívvel.

A pápa imaszándéka 2012. február hónapra:
Hozzájutás a vízhez: Hogy valamennyi nép teljesen hozzájusson a vízhez és azokhoz a készletekhez, amelyek a mindennapi életben maradáshoz szükségesek.
Egészségügyi dolgozók: Hogy az Úr hatékonyan támogassa az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit, akik a legszegényebb vidékeken nyújtanak segélyt a betegeknek és az öregeknek.





Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger