2012. február 4., szombat

Évközi idő, 4. hét Szombat

Évközi idő, 4. hét Szombat

Az evangéliumi részlet jól érzékelteti Jézus nyilvános működését légkörét, az emberek iránt való magatartását. Megesett rajtuk a szíve, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok – olvassuk máshol az evangéliumban. Az igehirdetésből visszatérő apostolokat külön oktatja, hogy alkalmassá váljanak küldetésükre. Nekünk is legyen életelemünk a Jézussal való bensőséges kapcsolat. Szinte állandóan az emberek nagy tömege veszi körül az Urat. Testi-lelki bajaikban segítséget várnak Jézustól. A világban van éhség Isten szava és kegyelme iránt, csak meg kell találni a módot annak kielégítésére. Jézus nem sajnálta az emberektől az időt és a fáradságot. Nekünk is követnünk kell az ő példáját. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi negyedik hét – szombat

2012.02.04. szombat

(Szent Veronika, Szent Hrabanusz Maurusz, Korzini Szent András)
Adj szolgádnak tanulékony szívet!


1Kir 3,4-13
Elment tehát Gibeonba, hogy ott áldozzon -- az volt ugyanis a legfőbb magaslat --, s ezer áldozati állatot mutatott be Salamon egészen elégő áldozatul azon az oltáron, Gibeonban. Éjszaka aztán megjelent az Úr Salamonnak álmában és azt mondta: ,,Kérj, amit akarsz, s megadom neked.' Azt mondta erre Salamon: ,,Te a te szolgáddal, apámmal, Dáviddal nagy irgalmasságot cselekedtél, minthogy hűséggel, igazsággal s irántad egyenes szívvel járt színed előtt: megőrizted iránta nagy irgalmasságodat, s fiút adtál neki, s az ma az ő trónján ül. Nos tehát, Uram, Isten, te királlyá tetted szolgádat, apám, Dávid helyett: de én kicsiny gyermek vagyok, s nem tudok kimenni-bejönni, s itt áll szolgád a nép között, amelyet kiválasztottál, e mérhetetlen nép között, amelyet sokasága miatt megszámlálni, s megolvasni sem lehet. Adj tehát szolgádnak értelmes szívet, hogy ítélni tudja népedet, s megkülönböztethesse a jót és a rosszat, hisz ki tudná ítélni e népet, ezt a te hatalmas népedet?' Tetszett e beszéd az Úrnak, hogy ilyesmit kért Salamon. Azt mondta azért az Úr Salamonnak: ,,Mivel ezt kérted, s nem kértél magadnak sem hosszú életet, sem gazdagságot, s nem kérted ellenségeid életét, hanem bölcsességet kértél magadnak, hogy igazságot szolgáltathass: íme, szavad szerint cselekszem veled, s olyan bölcs és értelmes szívet adok neked, hogy hozzád hasonló sem előtted nem volt, sem utánad nem lesz. Sőt amit nem kértél, azt is adok neked: olyan gazdagságot tudniillik és dicsőséget, hogy hozzád hasonló még senki sem volt a királyok között sohasem.

Zs 118,9-14
Hogy őrzi meg tisztán útját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igéidet. Teljes szívemből kereslek téged, ne engedd, hogy parancsaidtól eltérjek. Szívembe rejtem igéidet, hogy ne vétkezzem ellened. Áldott vagy te, Uram! taníts meg engem rendeleteidre! Ajkammal hirdetem szád minden végzését. Parancsolataid útjában gyönyörködöm, jobban, mint minden gazdagságban.

Mk 6,30-34
Az apostolok ismét összegyűltek Jézus körül, és mindnyájan beszámoltak, hogy mi mindent tettek és mit tanítottak. Ő ekkor azt mondta nekik: ,,Gyertek félre egy magányos helyre, és pihenjetek meg egy kicsit.' Olyan sokan jöttek-mentek ugyanis, hogy még enni sem volt idejük. Bárkába szálltak tehát, és félrevonultak egy elhagyatott helyre, egyedül. Sokan látták azonban őket, s észrevették, amikor elmentek. Minden városból futottak oda gyalog, és megelőzték őket. Amikor kiszállt, Jézus meglátta a hatalmas tömeget, és megszánta őket, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok [Ez 34,5], és sok mindenre kezdte őket tanítani.

Évközi negyedik hét – szombat

2012. február 4. - Szombat


  Abban  az  időben  az  apostolok  visszatértek  Jézushoz,  és  beszámoltak
  mindarról, amit tettek és  tanítottak. Ő így  szólt hozzájuk: „Gyertek  ti
  is, (menjünk)  a  pusztaságba egy  magányos  helyre, hogy  pihenjetek  egy
  kicsit!” Mert olyan nagy jövés-menés volt körülöttük, hogy még evésre  sem
  maradt idejük. Bárkába szálltak tehát, és elmentek egy elhagyatott helyre,
  hogy magukban  legyenek.  De  sokan  látták,  amikor  elmentek,  és  sokan
  megtudták. Erre  minden városból  gyalog odasiettek,  és megelőzték  őket.
  Amikor Jézus kiszállt és  látta a nagy tömeget,  megesett rajtuk a  szíve.
  Olyanok voltak, mint a pásztor  nélküli juhok. Ezért tanítani kezdte  őket
  sok mindenre.
  Mk 6,30-34

  Elmélkedés:

  Jézus figyelmességének két jeléről  számol be a  mai evangélium. A  Mester
  észreveszi, hogy a  missziós útról visszaérkező  tanítványai elfáradtak  a
  munkában és pihenésre van  szükségük. A pihenésre  szánt idő ugyanakkor  a
  feltöltődés alkalmát  is jelenti,  felkészülést a  következő  feladatokra.
  Jézus azonban nem csupán a testi szükségleteket figyeli, hanem  észreveszi
  azt is, ha lelkileg hiányzik  valami. Figyelmességének második jele,  hogy
  észreveszi az igazság tanítása után vágyakozók lelki igényeit. Nem menekül
  el az őt kereső emberek elől,  hanem rendelkezésükre áll és tanítja  őket,
  azt nyújtva nekik, amire valóban szükségük van. Jézus figyelmes  szeretete
  a mi irányunkba is megtapasztalható, amikor hétről hétre egy kis pihenésre
  és lelki feltöltődésre hív minket. A vasárnapi szentmise jó alkalom  arra,
  hogy erőt gyűjtsünk.  Ugyanakkor pedig lelkünket  is táplálja  tanításának
  igazságával, az evangéliummal, valamint Szent Testével.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Ó Istennek  tüzes  szeretete,  Te  összetörted  emberségünkben  a  halált,
  leromboltad a  poklot, és  lelkünknek  győzelmet szereztél  Krisztusban  a
  halálon. Pünkösd  szent  ünnepén  tüzes láng  alakjában  ezt  öntötted  az
  apostolok ajkára  és szívébe,  ez  gyújtotta lángra  szentjeidet,  ezáltal
  művelted csodatetteidet. Hozzád jövök és  egészen átadom magam neked,  aki
  szereted és megtartod az egész világot és minden teremtményt.
______________________________

Évközi negyedik hét – szombat

Jézus, Úr és barát
2012. február 4. Évközi negyedik hét – szombat

P. Patrick Murphy, LC

Mk 6,30-34
Abban az időben az apostolok visszatértek Jézushoz, és beszámoltak mindarról, amit tettek és tanítottak. Ő így szólt hozzájuk: "Gyertek ti is, (menjünk) a pusztaságba egy magányos helyre, hogy pihenjetek egy kicsit!" Mert olyan nagy jövés-menés volt körülöttük, hogy még evésre sem maradt idejük. Bárkába szálltak tehát, és elmentek egy elhagyatott helyre, hogy magukban legyenek. De sokan látták, amikor elmentek, és sokan megtudták. Erre minden városból gyalog odasiettek, és megelőzték őket. Amikor Jézus kiszállt és látta a nagy tömeget, megesett rajtuk a szíve. Olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok. Ezért tanítani kezdte őket sok mindenre.

Bevezető ima: Úr Jézus, Te az egész világot szereted, szereteted mégsem válik személytelenné. Olyan közeli és személyes kapcsolatra vágysz velem, mint Péterrel és apostolaiddal. Segíts felismernem ezt a kívánságodat, hogy irántad való szeretetem mindig megújuljon. Add, hogy hitem, reményem és szeretetem mindig közeli és személyes legyen.

Kérés: Uram, segíts megértenem, hogy vágysz a velem való személyes barátságra. Kapcsolatunk sose váljék rutinossá és hideggé lustaságom miatt!

1. Megerősíteni a szeretetet. A mi Urunk, Jézus Krisztus mindig összpontosított az Atya által rá bízott feladatra. Kevesen jutnak el az eltökéltség és a kézzelfogható eredményesség ilyen magas szintjére, mely ebben az esetben az isteni dicsőség és a lelkek megváltása. A mi Urunk mégis jelentősen különbözik a világ sikeres vezetőitől. Jézus senkit se használ ki célja elérése érdekében. Előbb mindig az egyén jelenlegi és örök érdekeit nézi, és csak utána hívja meg országának építésére. A személyekre való összpontosítással Krisztus a tanítványait személyesen megérinti, hogy erőt és lelkesedést nyerjenek a világért folytatott mindent felemésztő küldetésük teljesítéséhez. Amikor az apostolok missziójukról visszatérve örömmel mesélnek sikereikről, Jézus együtt örül velük. Törődik velük: "Gyertek velem külön valamilyen csendes helyre, és pihenjetek egy kicsit!"

2. Törődve övéivel. Ha olvasol az Írás sorai között, láthatod, hogy Jézus teljes odaadással dolgozik azokért, akik lelki és testi gyógyulásért hozzá jönnek. Őszintén megszánta a tömeget, amely olyan volt, mint a pásztor nélküli juhok”. De a tömeg iránti végtelen szeretete és törődése sem akadályozza meg abban, hogy törődjön apostolaival, akiknek megvoltak a maguk emberi igényei és korlátai. A mai evangéliumi részletben azt olvassuk: “Annyian felkeresték őket, hogy még evésre sem maradt idejük.” Az Úr meghívja a Tizenkettőt, hogy vonuljanak el a csónakkal egy nyugodt helyre. Tudja, hogy szükségük van a pihenésre, hogy erőt nyerjenek és összpontosítani tudjanak. Övéit első helyre teszi.

3. Vigyázva övéire. Képzeld el Krisztus Urunkat fáradhatatlanul dolgozni másokért, igét hirdetve, tanítva és gyógyítva, egy nagy tömeg közepén az apostolaival. Míg mindenkit szolgál, különösen figyel övéire, az apostolaira. Rögtön észreveszi, amikor teljesen kifáradva ellankadnak, lelkesedésük csökken. Krisztus meglátja igényüket, és pihenni viszi őket. Én hogyan vigyázok a rám bízottakra? Gyermekeimre, házastársamra, beosztottaimra? Felelősséget érzek jelenlegi és örök érdekeik iránt? Apához vagy anyához hasonlóan gondoskodom róluk, ahogyan Jézus tette övéivel? Beszélj Urunkkal arról, hogy hogyan válhatsz ebből a szempontból is hasonlóbbá Hozzá.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Te adsz példát az apai-, anyai- és baráti szeretetről minden léleknek. Te ki tudod hozni belőlem a legjobbat személyes törődéseddel és szereteteddel. Taníts meg engem, hogy képes legyek első helyre tenni mások igényeit – igaz keresztény szeretettel.

Elhatározás: Ma rászánom az időt, hogy elgondolkozzam, hogyan törődhetek jobban azokkal, akik rám vannak bízva. Odafigyelek lelki és testi igényeikre.

Erdő Péter bíboros atya 2012. februári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a haldoklók Krisztus szeretetéből reményt és bizalmat merítsenek.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger