2012. február 6., hétfő

Miki Szent Pál és társai, vértanúk

Miki Szent Pál és társai, vértanúk

A kenyérszaporítás ugyan jóllakatta az embereket, de sem a nép, sem a tanítványok nem értették meg igazában annak jelentését. A mai evangéliumban sok csodáról hallunk, de a meggyógyítottak hitéről nem értesülünk. A tömeg Jézus gyógyító erejére számít anélkül, hogy Jézus személyének titka érdekelné. Jézus nem kéri számon hitüket, segít rajtuk feltétel nélkül. Lehetséges, hogy a későbbi őszinte megtérés útját készíti elő ez a nyitott, jóindulatú magatartás. A tanítványoknak ezt is meg kell tanulniuk Jézustól. Sokan csak gondban, betegség vagy gyász idején fordulnak az Egyházhoz, hogy erőt, gyógyulást, vigaszt találjanak. Ne riadjunk meg ezektől a felszínesnek tűnő találkozásoktól, Jézus útját készíthetik elő. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

MIKI SZENT PÁL ÉS VÉRTANÚTÁRSAI

2012.02.06. hétfő: MIKI SZENT PÁL ÉS VÉRTANÚTÁRSAI

(Szent Dorottya)
Örömmel építettem neked lakásul házat, örök lakóhelyül


1Kir 8,1-7.9-13
Aztán egybegyűjtötték Izrael valamennyi vénét, a törzsek fejeit és Izrael fiainak nemzetségfőit, Salamon királyhoz Jeruzsálembe, hogy elhozzák az Úr szövetségének ládáját a Dávid-városból, azaz a Sionról. Egybe is gyűlt egész Izrael Salamon királynál Etánim havában, azaz a hetedik hónapban, az ünnepen. -- Amikor aztán Izrael vénei mindnyájan eljöttek, felvették a papok a ládát, s elhozták az Úr ládáját, meg a szövetség sátrát s a szent hely minden eszközét, amely a sátorban volt. Amíg ezeket a papok és a leviták vitték, Salamon király és Izrael egész sokasága, amely összegyűlt nála, vele együtt a láda előtt haladt, s annyi juhot és marhát mutatott be áldozatul, hogy se szeri, se száma nem volt. Aztán bevitték a papok az Úr szövetségének ládáját a helyére, a templom felelőhelyére, a szentek szentjébe, a kerubok szárnya alá; a kerubok ugyanis kiterjesztették szárnyukat a láda helye fölött, s befedték a ládát s rúdjait felülről. A ládában nem volt semmi egyéb, mint a két kőtábla, amelyet Mózes tett bele a Hórebnél, amikor az Úr szövetséget kötött Izrael fiaival, amikor kijöttek Egyiptom földjéről. Történt pedig, hogy amikor a papok kijöttek a szentélyből, a felhő betöltötte az Úr házát, úgyhogy a papok nem állhattak szolgálatba a felhő miatt, mert az Úr dicsősége betöltötte az Úr házát. Ekkor Salamon így szólt: ,,Az Úr azt mondta, hogy a felhőben akar lakni: íme, építettem házat neked lakásul, állandó, örökös királyi székedül.'

Zs 131
Zarándok-ének. Emlékezzél meg, Uram, Dávidról, és minden gyötrődéséről, arról, hogy megesküdött az Úrnak, fogadalmat tett Jákob erős Istenének: ,,Nem lépek be házam sátorába, nem megyek föl fekvőhelyem nyugalmába, nem engedem szememet aludni, pilláimat szunnyadozni, amíg helyet nem találok az Úrnak, hajlékot Jákob erős Istenének!' Íme, hallottuk, hogy Efratában volt, és rátaláltunk Jaár mezején. Lépjünk be az ő hajlékába, boruljunk le lábának zsámolyához! Indulj el, Uram, nyugalmad helyére, te és a te hatalmad ládája! Papjaid öltözzenek igazságba, szentjeid pedig ujjongjanak. Dávidért, a te szolgádért, ne vesd meg fölkentednek színét! Igaz esküt tett az Úr Dávidnak s azt nem másítja meg: ,,Ágyékod gyümölcsét ültetem királyi székedbe. Ha fiaid megtartják szövetségemet, s e törvényeimet, amelyekre megtanítom őket, fiaik is mindenkor trónodon ülnek majd.' Mert Siont választotta ki az Úr, lakásául azt választotta. ,,Ez lesz a nyugvóhelyem mindörökre, itt lesz a lakásom, mert ezt szeretem. Özvegyeit áldva megáldom, szegényeit jóllakatom kenyérrel. Papjait felruházom segítségemmel, s ujjongva ujjonganak majd szentjei. Dávid hatalmát itt növelem meg, fölkentemnek fáklyát készítek. Ellenségeit szégyenbe öltöztetem, rajta azoban ragyogni fog koronája.'

Mk 6,53-56
Átkeltek a tavon, és Genezáret földjére jutottak és kikötöttek. De mihelyt kiszálltak a bárkából, az emberek rögtön felismerték őt, és körbefutva az egész környéken elkezdték a betegeket ágyastól összehordani oda, ahol hallották, hogy ott van. Amerre csak betért a falvakba, majorokba vagy városokba, az utcákra tették a betegeket, és kérték őt, hogy legalább a ruhája szegélyét érinthessék. Mindazok, akik megérintették őt, meggyógyultak.

Évközi ötödik hét – hétfő

  2012. február 6. - Hétfő


  Jézus és apostolai egyszer áthajóztak  a Genezáreti-tó túlsó partjára,  és
  ott kikötöttek. Amint kiszálltak a bárkából, az emberek rögtön fölismerték
  Jézust. Bejárták az  egész környéket, s  a betegeket hordágyon  odavitték,
  ahol a hír szerint  Jézus tartózkodott. Amerre csak  járt, a falvakban,  a
  városokban és a tanyákon, kitették a betegeket a terekre, és kérték,  hogy
  legalább  a   ruhája  szegélyét   érinthessék.  Aki   csak   megérintette,
  meggyógyult.
  Mk 6,53-56

  Elmélkedés:

  A gyógyító Jézus híre hamar bejárja az egész vidéket. Amikor a  Genezáreti
  tó túlsó partjára  ér apostolaival,  ott is  felismerek őt  az emberek  és
  azonnal odaviszik  a betegeket  a gyógyulás  reményében. Márk  evangélista
  nagyon  egyszerűen  írja  le  az  eseményeket,  de  sejthetjük,  hogy  nem
  jelentéktelen  eseményről   van   szó.  A   gyógyítások   egyrészt   azért
  kulcsfontosságúak az  evangéliumban, mert  Isten  Országának a  jelei,  és
  megerősítik mindazt, amit Jézus tanít az embereknek. Másrészt pedig  azért
  jelentősek, mert  mindig hitet  igényelnek, azaz  a gyógyulásra  vágyakozó
  betegek hisznek  Jézusban, az  Ő  isteni erejében,  és abban,  hogy  képes
  meggyógyítani őket. Harmadszorra pedig  azért fontosak, mert  előrevetítik
  az üdvösséget. A testi gyógyulást ugyanis a lélek gyógyulása kíséri. És ez
  a legfőbb jó, amit Jézus adni tud nekünk. Megszabadulhatunk bűneinktől  és
  eljuthatunk az örök üdvösségre.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Végtelen Szentség, Jézus Krisztus, az  én üdvözítőm érdeme, szent vére  és
  halála árán jutok elődbe önmagamban, s vetem bele magamat a lángodba: az ő
  feltámadása  és  mennybemenetele  által  vezesd  el  akaratomat  magadhoz,
  sajátítsd  ki  egészen,  tégy  vele,  amit  akarsz,  mentsd  meg  a  hamis
  gyönyörtől, törd meg hatalmát, hogy csak terád tekintsen.
______________________________

Évközi ötödik hét – hétfő

Csodák és hit
2012. február 6. Évközi ötödik hét – hétfő

P. Ned Brown

Mk 6, 53-56
Jézus és apostolai egyszer áthajóztak a Genezáreti-tó túlsó partjára, és ott kikötöttek.
Amint kiszálltak a bárkából, az emberek rögtön fölismerték Jézust. Bejárták az egész környéket, s a betegeket hordágyon odavitték, ahol hír szerint Jézus tartózkodott.
Amerre csak járt, a falvakban, a városokban és a tanyákon, kitették a betegeket a terekre, és kérték, hogy legalább a ruhája szegélyét érinthessék. Aki csak megérintette, meggyógyult.

Bevezető imádság: Uram, hittel szeretnék arról elmélkedni, hogy micsoda erőfeszítéseket tettek azok az emberek, akik a szükségben szenvedőket eléd hozták. Könyörgésemre, add meg nekem a kegyelmet, hogy utánozni tudjam őket – az irántad való bizalmukban és beléd vetett reményükben! Szeretlek Uram!

Kérés: Uram, add kegyelmed, hogy mélyebbre jussak a hitben!

1. Meghívva a hitre. Urunk nagyszerű hírneve megelőzte tényleges megérkezését Genezáretbe: „az emberek rögtön fölismerték”. Ismerték Őt csodái és hatalma miatt. Ez az ismeret rendíthetetlen bizalmat adott nekik Iránta és mélyebb hitet abban, aki Ő volt. A csodák által elhitték, hogy Ő az egyetlen, akit az Atya küldött, a megígért Messiás. Elmélkedjünk most Urunk hatalmán, erején, mely révén véghezvihette azt a számos és fantasztikus csodát. Észrevettem, hogy én most ugyanahhoz az Istenhez imádkozom, aki ezeket a hatalmas csodákat tette? Meg akarom-e kérni Őt arra, hogy csodálatos módon térítse magához a szívemet?

2. Hit és csodák. Képzeljük el az emberek lelkesült izgalmát, ahogy körbevitték a hírt a környéken, hogy a „Csodatevő” megérkezett a helységükbe! Valódi sürgető érzés kavaroghatott bennük. Felismerték, hogy itt a kegyelem ideje, és keresték a lehetőséget anélkül, hogy egyetlen másodpercet is elvesztegettek volna. Legyőztek minden útjukban levő akadályt. Semmi sem vethette őket vissza abban, hogy odamenjenek és bekerüljenek abba a kegyelem-áradatba, amelyben a mi Urunk részesítette őket. Megvan-e az én szolgálatkészségemben és apostoli tevékenységeimben is az ebben az értelemben vett sürgető-érzés a megtérésre? Törje szét ez a szemlélődés a megszokásom és önelégültségem béklyóit!

3. „Aki csak megérintette”, egészségessé vált. Az Úristen megérkezik a mi életünk partjára is a keresztségen, a többi szentségen és az Egyházon keresztül. Urunk egyfolytában keresi a szívünkhöz vezető bejáratot. Meglehet, hogy megtörtek már engem az élet viszontagságai, a világ félrevezetései, csalásai, vagy saját szenvedéseim. Hittel kell Krisztus Uram felé nyújtanom kezemet a gyengeségeim, a csalódásaim, a bántások és sebek ellenére. Urunk sokkal hatalmasabb bármelyik gyengeségnél, csalódásnál, vagy sebnél, amely terhelheti szívünket. Meg kell szabadítanom magamat minden kifogástól és félelemtől, és dolgoznom kell azon, hogy minél több lelket vezessek Krisztushoz a hit terjesztése által. Ha valóban megérintem Őt, akkor egészséges leszek.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, meghívtál, hogy újraélhessem a csodákat, amiket a Genezáreti-tónál cselekedtél. Kérlek, vezess el a hitben egy mélyebb meggyőződéshez! Segíts kialakítanom egy valóságos elkötelezettséget, hogy másokat is elvezessek üdvözítő szereted ismeretére és megtapasztalására!

Elhatározás: Nem fogok meghátrálni hitem megvédésétől, amikor a legközelebbi alkalommal azt hallom, hogy támadják.

Erdő Péter bíboros atya 2012. februári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a haldoklók Krisztus szeretetéből reményt és bizalmat merítsenek.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger