2012. február 7., kedd

Boldog IX. Piusz pápa

Boldog IX. Piusz pápa

Nehéz időkben Isten szenteket küld Egyházának, akik bizalmukkal, erényeikkel mutatnak példát a rájuk bízottaknak, és ragyognak az utókor számára is. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy példaképekké lehessünk a mai korban.
További gondolatok...

Évközi ötödik hét – kedd

2012.02.07. kedd

Uram, Istenem, hallgasd meg a kiáltást és az imádságot


1Kir 8,22-23.27-30
Majd odaállt Salamon Izrael gyülekezetének színe előtt az Úr oltára elé, s kitárta kezét az ég felé és így szólt: ,,Uram, Izrael Istene, nincs hozzád fogható Isten sem fenn az égben, sem lenn a földön! Te megtartod szövetségedet s irgalmasságodat szolgáid iránt, akik teljes szívükkel előtted járnak, De hát gondolhatunk-e arra, hogy Isten igazán a földön lakjon? Hiszen ha az ég s az egek egei sem tudnak befogadni téged, mennyivel kevésbé e ház, amelyet építettem? De tekints szolgád imájára s könyörgéseire, Uram, Istenem: hallgass e dicséretre s imádságra, amellyel szolgád ma előtted imádkozik, hogy éjjel-nappal nyitva legyen szemed e ház felett, amelyről azt mondtad: ,,Ott lesz az én nevem'' -- hogy meghallgasd az imádságot, amellyel szolgád e helyen hozzád imádkozik, hogy meghallgasd szolgádnak s népednek, Izraelnek, minden könyörgését, bármiért fognak imádkozni e helyen: halld meg azt lakóhelyeden, az égben, s ha meghallod, légy kegyelmes.

Zs 83
A karvezetőnek. A ,,Szőlőprések' szerint. Kóré fiainak zsoltára. Milyen kedvesek a te hajlékaid, Seregek Ura! Sóvárogva vágyakozik lelkem az Úr udvaraiba. Szívem és testem ujjong az élő Isten után. Hiszen a veréb házat talál magának, a gerlice fészket, ahová fiait helyezze: a te oltáraidnál, seregek Ura, én királyom és én Istenem! Milyen boldogok, Uram, akik házadban lakhatnak: magasztalhatnak téged örökkön örökké! Boldog az az ember, akit te segítesz, akinek szíve zarándokútra készül. Átkelnek a kiaszott völgyön és forrássá teszik azt, és a korai eső is áldásodba öltözteti. Erősségről erősségre mennek, mígnem meglátják az istenek Istenét a Sionon. Uram, Seregek Istene, hallgasd meg imádságomat, vedd füledbe, Jákob Istene! Oltalmazó Istenünk, tekints ide, nézz fölkentednek arcára! Mert jobb egy nap a te udvaraidban, mint más helyen ezer. Inkább akarok a küszöbön lenni Istenem házában, mint a gonoszok sátraiban lakni. Mert nap és védőpajzs az Úr Isten, kegyelmet és dicsőséget ad az Úr; Nem vonja meg javait azoktól, akik ártatlanságban járnak. Seregek Ura, boldog az az ember, aki tebenned bízik!

Mk 7,1-13
Ekkor köréje gyülekeztek a farizeusok, és néhány írástudó, aki Jeruzsálemből jött. Ezek azt látva, hogy tanítványai közül egyesek közönséges, azaz mosdatlan kézzel esznek kenyeret, morgolódtak. Mert a farizeusok és általában a zsidók, hacsak kezüket gyakran nem mossák, nem esznek, követve a régiek hagyományait. Ha a piacról jönnek, nem esznek, amíg meg nem fürdenek; és sok egyéb dolog van, amit hagyományaik szerint meg kell tartaniuk: a poharak és korsók, a rézedények és ágyak mosását. Megkérdezték tehát őt a farizeusok és írástudók: ,,Miért nem élnek tanítványaid a régiek hagyománya szerint, miért esznek kenyeret közönséges kézzel?' Ő ezt felelte nekik: ,,Helyesen jövendölt rólatok Izajás, képmutatók, amint írva van: ,,Ez a nép ajkával tisztel engem, de a szíve távol van tőlem. Pedig hiába tisztelnek, ha emberi tudományt és parancsokat tanítanak'' [Iz 29,13]. Mert Isten parancsát elhagyva az emberek hagyományait tartjátok, a korsók és poharak mosását, és sok egyéb ezekhez hasonló dolgot cselekedtek.' Majd így folytatta: ,,Szépen kijátsszátok Isten parancsolatát, hogy a magatok hagyományait megtartsátok. Mózes ugyanis azt mondta: ,,Tiszteld atyádat és anyádat''; és: ,,Aki atyját vagy anyját gyalázza, haljon meg'' [Kiv 20,12; 21,17]. Ti pedig azt mondjátok: ,,Ha az ember azt mondja apjának vagy anyjának: korbán, azaz fogadalmi ajándék az, ami tőlem neked járna'', azontúl már nem engeditek, hogy valamit tegyen az apjáért vagy anyjáért, s így érvénytelenítitek Isten szavát a ti hagyományotok kedvéért, melyet csináltatok; és sok más effélét cselekszetek.'

Évközi ötödik hét – kedd

2012. február 7. - Kedd


  Abban az időben: Összegyűltek Jézus  köré a farizeusok és néhány  írástudó
  Jeruzsálemből. Látták,  hogy  egyik-másik tanítványa  tisztátalan,  vagyis
  mosatlan kézzel  eszi  a kenyeret.  A  farizeusok és  általában  a  zsidók
  ugyanis nem esznek  addig, amíg  meg nem  mossák a  kezüket könyékig,  így
  tartják meg az ősök hagyományait. És ha piacról jönnek, addig nem  esznek,
  míg meg nem mosakszanak. S még  sok más hagyományhoz is ragaszkodnak:  így
  például a poharak, korsók, rézedények leöblítéséhez.
  A  farizeusok  és  írástudók   tehát  megkérdezték:  „Miért  nem   követik
  tanítványaid az ősök hagyományait, miért étkeznek tisztátalan kézzel?”
  Ezt a választ adta nekik: „Képmutatók! Találóan jövendölt rólatok  Izajás,
  amint írva van:  Ez a  nép ajkával  tisztel engem,  ám a  szíve távol  van
  tőlem. Hamisan  tisztelnek, olyan  tanokat tanítván,  amelyek csak  emberi
  parancsok.  Az  Isten   parancsait  nem  tartjátok   meg,  de  az   emberi
  hagyományokhoz ragaszkodtok.”
  Azután így  folytatta:  „Ügyesen  kijátsszátok Isten  parancsait,  hogy  a
  magatok hagyományait megtarthassátok. Mózes azt hirdette: Tiszteld atyádat
  és anyádat,  és aki  atyját vagy  anyját átkozza,  halállal bűnhődjék!  Ti
  ellenben azt  tanítjátok: Ha  valaki azt  mondja atyjának  vagy  anyjának:
  amivel segíthetnélek téged, az „korbán” vagyis Istennek szentelt  áldozati
  adomány, annak nem engeditek  meg, hogy bármit is  tegyen apja vagy  anyja
  érdekében. Így a  magatok hagyományával kijátsszátok  Isten parancsát,  és
  még sok más ehhez hasonlót tesztek.”
  Mk 7,1-13

  Elmélkedés:

  Napjainkban, amikor  sokan  nem  tartják  tiszteletben  a  törvényeket  és
  azokban csupán egyéni szabadságuk korlátozását látják, bizonyára  szívesen
  felhasználnák egyesek  érvként  Jézus  példáját is,  hiszen  a  farizeusok
  megítélése szerint nem tartotta meg a törvényeket és azokat nem  tanította
  meg  követőinek.  A  mai  evangéliumban  éppen  ezt  vetik  Jézus  szemére
  ellenfelei,  akik  egyébként  arra  törekszenek,  hogy  mindent   pontosan
  betartsanak,  amit  a  törvény  előír  számunkra.  Jézus  azonban  nem   a
  hagyományok ellen van. Nem törli  el az előírásokat, hanem rávilágít  azok
  igazi értelmére. Az isteni parancsokat állítja az első helyre, amelyek  az
  emberi törvények alapját is képezik. A vallási előírások pontos megtartása
  azonban teljesen hiábavaló, ha nem az Isten iránti szeretetből fakad  vagy
  ha erre  hivatkozva valaki  nem segít  embertársának. A  kétszínűség és  a
  látszatra törekvés  mindannyiunkat  megkísért. Isten  azonban  jól  ismeri
  szívünk szándékait.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Mindenható  Úristen,   aki  gondviselésed   eszközeiül  gyarló   embereket
  választván,  ily   módon  is   kitünteted   isteni  hatalmadat   a   világ
  kormányzásában, áraszd ránk kegyelmedet, hogy ki imádva elismerem benned a
  legfőbb hatalmasságot és  minden hatalom kútfejét:  annak általad  rendelt
  egyházi és világi képviselőit  köteles engedelmességgel tiszteljem, s  így
  isteni törvényednek készséggel hódolva, teljesítsem szent akaratodat.
______________________________

Évközi ötödik hét – kedd

Első lépés az őszinteség
2012. február 7. Évközi ötödik hét – kedd

P. Ned Brown

Mk 7,1-13
Abban az időben: Összegyűltek Jézus köré a farizeusok és néhány írástudó Jeruzsálemből. Látták, hogy egyik-másik tanítványa tisztátalan, vagyis mosatlan kézzel eszi a kenyeret. A farizeusok és általában a zsidók ugyanis nem esznek addig, amíg meg nem mossák a kezüket könyékig, így tartják meg az ősök hagyományait. És ha piacról jönnek, addig nem esznek, míg meg nem mosakszanak. S még sok más hagyományhoz is ragaszkodnak: így például a poharak, korsók, rézedények leöblítéséhez.
A farizeusok és írástudók tehát megkérdezték: „Miért nem követik tanítványaid az ősök hagyományait, miért étkeznek tisztátalan kézzel?”
Ezt a választ adta nekik: „Képmutatók! Találóan jövendölt rólatok Izajás, amint írva van: Ez a nép ajkával tisztel engem, ám a szíve távol van tőlem. Hamisan tisztelnek, olyan tanokat tanítván, amelyek csak emberi parancsok. Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz ragaszkodtok.”
Azután így folytatta: „Ügyesen kijátsszátok Isten parancsait, hogy a magatok hagyományait megtarthassátok. Mózes azt hirdette: Tiszteld atyádat és anyádat, és aki atyját vagy anyját átkozza, halállal bűnhődjék! Ti ellenben azt tanítjátok: Ha valaki azt mondja atyjának vagy anyjának: amivel segíthetnélek téged, az „korbán” vagyis Istennek szentelt áldozati adomány, annak nem engeditek meg, hogy bármit is tegyen apja vagy anyja érdekében. Így a magatok hagyományával kijátsszátok Isten parancsát, és még sok más ehhez hasonlót tesztek.”

Bevezető ima: Hitem megvallásaként eléd térdelek. Hiszem, hogy itt vagy velem és beszélsz hozzám. Néha ezer más gondolat tereli el a figyelmemet, de szeretném kimutatni a szeretetemet azzal, hogy ezt az időt veled töltöm. Bízom abban, hogy megbocsátod bűneimet, emberi gyengeségeimet és a kegyelmed velem lesz egész nap.

Kérés: Uram, formáld szívemet olyan szelíddé és alázatossá, mint amilyen a Te szíved!

1. Az őszintétlenség kísértése. A bűn elvakít minket és nem látjuk tőle az igazságot. Őszinteségnek és nyíltságnak kell áthatnia az Istennel és embertársainkkal való kapcsolatunkat. Az őszinteség és az igazság megélése segít megtennünk egy alapvető lépést ahhoz, hogy igaz és személyes kapcsolatunk legyen Krisztussal és, hogy fejlődjünk a lelki életben. Én vajon nyitottan nézek-e szembe azokkal az akadályokkal, melyeket le kell győznöm a szentséghez vezető úton?

2. Elveszett szívek. „Szíve azonban távol van tőlem.” (Izajás 29,13) Hol van a szívem? A büszkeség annyira elvakította a farizeusokat, hogy nem látták meg saját bűneiket. A büszkeség lehetetlenné tette, hogy felismerjék és szolgálják a mi Urunkat és részesei legyenek Jézus apostoli csoportjának. A büszkeség minket is elvakíthat. Urunk sokkal többet érdemel egy büszke és elveszett szívnél. Az igaz tanítvány szíve alázatos és tanulékony, ugyanazok a vágyak, elvek és remények vezérlik a szívét, amik Jézusét is.

3. Semmibe vesszük Isten szavait. Az emberek a külső alapján ítélnek, de Isten a szíveket vizsgálja. Lehetünk akármennyire hűségesek, ez soha nem jogosít fel minket arra, hogy elítéljük vagy lebecsméreljük azokat, akik kisebb hitűeknek látszanak. Sok szentnek ez volt az alapgondolata. „Ha nem lennék Isten kegyelmében, én vajon meddig süllyedtem volna bűneimben?” Akárcsak a farizeusok, mi is szeretjük összehasonlítani magunkat másokkal, különösen akkor, ha magunkat többre tartjuk a másiknál. Pontosan számon tartjuk a jótetteket, amiket véghezviszünk és a rosszakat, amiket másokon látunk. Urunk figyelmeztet minket, hogyha ezt tesszük, azzal semmibe vesszük az Ő szavait. Óvatosnak kell lennünk ezzel a gőggel és önzéssel! Mindez ravaszul arra vezet minket, hogy a saját érdemeink alapján keressünk dicsőséget és szentséget, ahelyett, hogy Isten által és Istenért cselekednénk.

Beszélgetés Krisztussal: Csak Te tudsz megtanítani arra, hogy őszintén szeressek. Te vagy a szeretet forrása és csúcsa. Segíts, hogy őszintén imádjalak Téged és szeretettel szolgáljam felebarátaimat a földön. Így képes leszel átformálni a szívemet és megtanítsz úgy szeretni, ahogy Te szeretsz: igazán áldozatosan és határok nélkül.

Elhatározás: Jó dolgokat fogok mondani másokról, különösen azokról, akikre neheztelek vagy féltékeny vagyok.

A pápa imaszándéka 2012. február hónapra:
Hozzájutás a vízhez: Hogy valamennyi nép teljesen hozzájusson a vízhez és azokhoz a készletekhez, amelyek a mindennapi életben maradáshoz szükségesek.
Egészségügyi dolgozók: Hogy az Úr hatékonyan támogassa az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit, akik a legszegényebb vidékeken nyújtanak segélyt a betegeknek és az öregeknek.





Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger