2012. február 9., csütörtök

Évközi idő, 5. hét Csütörtök

Évközi idő, 5. hét Csütörtök

Az idősebb, tapasztaltabb nemzedék sokszor hiába mondja a szerelmes fiataloknak, hogy a házasságnak olyan közös, maradandó lelki értékekre kell épülnie, mint amilyen például a hit. A felek közötti szerelmet a nehézségek idején még inkább elmélyítheti a közös hit. Az Ószövetség népének tilos volt bizonyos népek leszármazottaival házasságot kötnie. Salamon idegen feleségeket vett, mert ezekkel a házasságokkal kereskedelmi szerződéseit akarta megerősíteni. A pogány feleségek azonban a bölcs Salamon számára is veszélyt jelentettek, mert szívét más istenekhez fordították, és ezeknek még szentélyt is épített. Az Úr kétszer is megjelent neki, hogy figyelmeztesse, mindhiába. Salamon halála után kettészakadt az ország. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Ötödik évközi hét – csütörtök

2012.02.09. csütörtök

Elhajolt Salamon szíve az Úrtól, ezért megharagudott rá az Úr


1Kir 11,4-13
Amikor ugyanis már vén volt, feleségei arra csábították szívét, hogy más isteneket kövessen, s így szíve nem volt teljesen az Úrral, az ő Istenével, mint Dávidnak, apjának a szíve, hanem Astartét, a szidoniak istennőjét s Molokot, az ammoniták bálványát tisztelte Salamon, és azt cselekedte Salamon, ami nem tetszett az Úrnak, s nem követte oly teljesen az Urat, mint apja, Dávid. Ekkoriban építtetett Salamon templomot Kámosnak, a moabiták bálványának, a Jeruzsálemmel szemben levő hegyen, meg Moloknak, Ammon fiai bálványának, s ugyanígy járt el minden idegen feleségével, akik az ő isteneiknek tömjéneztek, s áldoztak. Megharagudott erre az Úr Salamonra, hogy elfordult az elméje az Úrtól, Izrael Istenétől, aki kétszer is megjelent neki, s éppen azt parancsolta meg, hogy ne kövessen más isteneket, s ő mégsem tartotta meg, amit az Úr megparancsolt neki. Azt mondta azért az Úr Salamonnak: ,,Mivel ezt tudtad, s mégsem tartottad meg szövetségemet s parancsaimat, amelyeket meghagytam neked, azért elszakítom tőled királyságodat és szolgádnak adom. Mindazonáltal apád, Dávid miatt nem a te napjaidban cselekszem meg ezt, hanem fiad kezéből szakítom majd el, s nem is veszem el az egész királyságot, hanem egy törzset meghagyok fiadnak, szolgám, Dávid miatt s Jeruzsálem miatt, amelyet kiválasztottam.'

Zs 105,3-40
Boldogok, akik megtartják a törvényt, és mindenkor az igazat cselekszik! Gondolj ránk, Uram, néped iránti jókedvvel, látogass meg minket szabadításoddal, hadd lássuk választottaid jólétét, hadd örvendjünk nemzeted örömének, hadd dicsekedjünk örökségeddel. Vétkeztünk, mint ahogy atyáink, igaztalanul cselekedtünk, gonoszságot követtünk el. Atyáink Egyiptomban nem értették meg csodáidat, nem fogták fel nagy irgalmadat, lázadoztak, amikor a tengerhez, a Vörös tengerhez jutottak. De ő megmentette őket nevéért, hogy megismertesse hatalmát. Megfenyegette a Vörös tengert és az kiszáradt, és mint valami sivatagban, átvezette őket a mélységek között. Megmentette őket gyűlölőik kezéből, ellenségeik kezéből megszabadította őket. Víz borította el szorongatóikat, egy sem maradt életben közülük. Ekkor hittek szavainak, és dicséretére éneket zengtek. De csakhamar elfeledték tetteit, és nem bíztak terveiben, hanem heves kívánságra gerjedtek a sivatagban, és megkísértették Istent a pusztában. Ő teljesítette kérésüket, csömörlésig jóllakatta őket. Majd irigykedtek a táborban Mózesre, és Áronra, az Úr szentjére. Erre megnyílt a föld, elnyelte Dátánt, s elborította Abiron csoportját. Tűz gyulladt fel gyülekezetükben, láng égette el a bűnösöket. A Hórebnél borjút készítettek, és az öntött képet imádták. Dicsőségüket fölcserélték a füvet evő bika képével. Elfeledték Istent, aki megszabadította őket, aki nagy dolgokat művelt Egyiptomban, csodákat Kám földjén, félelmetes dolgokat a Vörös tengeren. El is határozta volna, hogy elpusztítja őket, ha választottja, Mózes, nem állt volna résen, hogy elhárítsa haragját, nehogy megsemmisítse őket. Semmire sem becsülték az óhajtott földet, nem hittek ígéretének. Zúgolódtak sátraikban, nem hallgattak az Úr szavára. Erre ő fölemelte kezét ellenük, hogy lesújtson rájuk a sivatagban, s a nemzetek közé szórja utódaikat, és elszélessze őket az országokban. Majd Baál-Peorhoz pártoltak, és holt bálványoknak bemutatott áldozatokat ettek. Cselekedeteikkel haragra ingerelték őt, és romlás tört rájuk. De Fineesz előállt, ítéletet tartott, és a csapásnak vége lett. Ezt ő érdeméül számította be neki, nemzedékről nemzedékre, örökre. Majd Meriba vizeinél ingerelték haragra, és miattuk Mózes is bajba jutott, mert elkeserítették lelkét, s ő meggondolatlanul beszélt szájával. Nem irtották ki azokat a nemzeteket, amelyeket az Úr mondott nekik. Sőt a nemzetek közé vegyültek, eltanulták cselekedeteiket, bálványaiknak szolgáltak, s ez vesztükre lett. Feláldozták fiaikat és leányaikat a gonosz szellemeknek. Ártatlan vért ontottak, fiaik és leányaik vérét, akiket Kánaán bálványainak áldoztak. Megfertőzték a vérrel az országot, tisztátalanná lettek cselekedeteikben, paráznákká tetteikben. Ekkor az Úr haragra gerjedt népe ellen, és megutálta örökségét.

Mk 7,24-30
Ezután továbbment onnan, és Tírusz és Szidon vidékére ment. Betért egy házba, de nem akarta, hogy valaki is megtudja; mégsem maradhatott titokban. Mindjárt hírét vette egy asszony is, akinek a lányában tisztátalan lélek volt; odajött és a lábaihoz borult. Az asszony pogány volt, szír-föníciai nemzetiségű, s kérte őt, hogy űzze ki lányából az ördögöt. Ő azt mondta neki: ,,Hadd lakjanak jól először a gyermekek; mert nem való elvenni a gyerekek kenyerét, és a kutyák elé dobni.' De az csak kérlelte: ,,Ez igaz, Uram! Csakhogy a kiskutyák is esznek az asztal alatt a gyermekek morzsáiból!' Erre ő azt felelte neki: ,,Mivel ezt mondtad, menj, kiment az ördög lányodból.' Amikor hazaért, a kislányt az ágyon fekve találta, és az ördög már kiment belőle.

Ötödik évközi hét – csütörtök

2012. február 9. - Csütörtök


  Jézus egyszer  Tírusz és  Szidon vidékére  vonult vissza.  Itt betért  egy
  házba, és bár rejtve akart maradni, jelenléte mégsem maradhatott titokban.
  Egy asszony,  akinek  leányát  tisztátalan  lélek  szállta  meg,  tudomást
  szerzett  róla,  odasietett  hozzá,  és  a  lábához  borult.  Az   asszony
  szír-föníciai származású  pogány  volt.  Azt  kérte  tőle,  hogy  űzze  ki
  leányából a gonosz lelket. Jézus először elutasította: „Hadd lakjanak  jól
  előbb a gyermekek; mert nem helyes, ha elveszik a gyermekek kenyerét, és a
  kiskutyáknak vetik!”  De az  asszony  így folytatta:  „Igaz, Uram,  de  az
  asztal alatt a kiskutyák is esznek abból, amit a gyermekek  elmorzsálnak.”
  Jézus azt válaszolta:  „Szavad jutalmaként menj!  A gonosz lélek  elhagyta
  leányodat.” Amikor hazaért, leányát az ágyon fekve találta. Már elhagyta a
  gonosz lélek.
  Mk 7,24-30

  Elmélkedés:

  Miután  Jézus  elhagyta  Názáret  környékét,  Galileán  kívül,  a   pogány
  vidékeken folytatja  útját, ahol  két  csodát is  tesz. Először  a  pogány
  asszony gonosz lélektől megszállt  lányát gyógyítja meg (mai  evangélium),
  majd egy  süketnéma  embernek  adta vissza  hallását  és  beszédképességét
  (holnapi evangélium). A mai történetben tulajdonképpen nem is a  gyógyítás
  leírása a fontos az evangélista számára,  hiszen a lány nincs is jelen  az
  esetnél.   Szent   Márk   ehelyett   inkább   Isten   üdvözítő    tervének
  egyetemességéről  szeretne  tanítást  adni.  A  pogány  asszony  és  Jézus
  párbeszédéből ugyanis kiderül számunkra, hogy az üdvösség nem csak a zsidó
  nép kiváltsága,  hanem  minden  ember  számára  elérhető.  Isten  üdvözítő
  kegyelmét egyetlen nép vagy csoport  sem sajátíthatja ki magának és  senki
  sem zárhat ki  abból másokat.  Ne gondoljuk  senkiről, hogy  nem méltó  az
  üdvösség örömhírének hallgatására!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Én Uram, Keresztre feszített Jézus  Krisztus, a boldogságos Szűz  Máriának
  Fia, nyisd  fel  szemeidet  és  tekints  reám,  amint  a  Kereszt  fájáról
  tekintettél fájdalmas és  megszomorodott Édesanyádra!  Én Uram,  Keresztre
  feszített Jézus Krisztus, a boldogságos Szűz Máriának Fia, nyisd meg a  te
  áldott ajkaidat és szólj  hozzám, amint Szent  Jánoshoz szóltál, mikor  őt
  Anyádnak fiául adtad!
______________________________

Ötödik évközi hét – csütörtök

Alázat és hit: Szilárd alap és katedrális
2012. február 9. Ötödik évközi hét – csütörtök

P. Ned Brown

Mk 7,24-30
Ezután továbbment onnan, és Tírusz és Szidon vidékére ment. Betért egy házba, de nem akarta, hogy valaki is megtudja; mégsem maradhatott titokban. Mindjárt hírét vette egy asszony is, akinek a lányában tisztátalan lélek volt; odajött és a lábaihoz borult. Az asszony pogány volt, szír-föníciai nemzetiségű, s kérte őt, hogy űzze ki lányából az ördögöt. Ő azt mondta neki: ,,Hadd lakjanak jól először a gyermekek; mert nem való elvenni a gyerekek kenyerét, és a kutyák elé dobni.'' De az csak kérlelte: ,,Ez igaz, Uram! Csakhogy a kiskutyák is esznek az asztal alatt a gyermekek morzsáiból!'' Erre ő azt felelte neki: ,,Mivel ezt mondtad, menj, kiment az ördög lányodból.'' Amikor hazaért, a kislányt az ágyon fekve találta, és az ördög már kiment belőle.

Bevezető imádság: Uram, ma azért fordulok hozzád, hogy megtanuljam a hit leckéjét, amit tanítani akarsz nekem. Szeretném megtanulni, hogy miként lehetek türelmes, mikor próbára teszed hitem. Tudom, hogy Te mindennél jobban szeretnéd, hogy növekedjek hitemben és az gyümölcsöket hozzon életemben. Ebben az imában kérlek Uram, hogy adj erőt ahhoz, hogy képes legyek érdemeid szerint szeretni Téged és bízni Benned.

Kérés: Uram, add, hogy bízzak Benned és Egyházadban, mely soha nem hagy magamra szenvedéseimben.

1. Fedezzük fel Isten ajándékait! Urunk közel van hozzánk szenvedéseinkben. Ebben a részben a lány attól szenved, hogy a gonosz lélek hatalmába kerítette, és anyja vele együtt szenvedett. Ami a legjobban megdöbbenthet minket ebben a történetben, hogy eleinte Krisztus növeli az asszony szenvedéseit azzal, hogy megszidja őt. Ez látszólag távol áll Jézus személyiségétől, elég idegen attól az embertől, akinek "szíve szelíd és alázatos"; nem hasonlít a nagylelkű Jézushoz, aki mindig odafigyel mások szükségére. Éppen ezért Jézus a legnagyobb jutalmat, a legnagyobb ajándékot adta neki, amit csak ember kaphat Tőle, a megváltás kegyelmét, melyet lánya meggyógyításával mutatott meg. Mivel az ajándék hatalmas, szükség van arra, hogy fel legyünk rá készülve.

2. Az érzések csak érzések. Két alapgondolat van az érzésekkel kapcsolatban, melyet soha nem szabad elfelejtenünk. Az első, hogy nem kezelhetjük úgy az érzéseinket, mintha lelki életünk biztosan megtervezhető részei lennének. A másik, hogy a megerősítés hiánya nem azt jelenti, hogy Isten elhagyott minket. Könnyen el tudjuk felejteni ezeket az alapelveket és vakon követjük az érzéseinkből adódó meggyőződéseket és csábításokat. Az érzéseink rettenetesen összezavarhatják és megkérdőjelezhetik hitünket. Ez a hívő asszony csodálatos példája annak a hozzáállásnak, melyet nekünk is tanúsítanunk kell. Az ő alázatossága abban a helyzetben, amikor Jézus látszólag megfeddi és elutasítja őt, megdöbbentő és bámulatba ejtő. Nem lázad, nincsenek kifogásai, nincs benne harag és nem kezdi el sajnálni magát. Ugyanolyan elszántan és bizakodva néz Jézusra. Alázatos és hűséges marad ahhoz, akiről hiszi és tudja, hogy képes megszabadítani lányát a gonosz lélektől.

3. A hit katedrálisa, amely mindenki számára látható. Bárcsak tanulnánk az ő példájából! Olyan szilárd alapja lehetnénk az Egyháznak, amelyet Jézus az asszony által mutat meg nekünk, még jobban növekedhetnénk hitünkben, míg a végén olyan nagyok lennénk, mint egy katedrális, melyet mindenki láthatna a minket körülvevő világban. Tehát el kell gondolkoznunk Mennyei Atyánk rejtélyes és bölcs útjain, amikor attól szenvedünk, hogy akaratát büntetésnek érezzük. Annak tudatában kell alázatosnak lennünk, hogy teremtmények vagyunk, akiket Jézus Krisztus a Jó Pásztor nagyon szeret. Megígérte, hogy mindig velünk lesz és soha nem hagy minket magunkra. Mi értelme van hát kételkedni?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Te mindent tudsz. Azt is tudod, hogy szeretlek. Ne hagyd, hogy érzéseim elragadjanak. Ne engedd, hogy az érzéseim megingassák beléd vetett bizalmamat! Soha ne engedd, hogy a rossz hangulatom miatt kialakult kétségeket tápláljam magamban. Ne hagyd, hogy a veled való kapcsolatomat érzésekre alapozzam. Segíts, hogy alázatos maradjak a mindennapjaim során, határozott a meggyőződéseimben, mindig bízzak benned, szeresselek Téged és akaratod szerint cselekedjek.

Elhatározás: Amikor jól érzem magam, kiegyensúlyozott vagyok vagy segítőkész, hálát adok ezekért Istennek és dicsőítem Őt. Arra használom ezeket az érzéseket, ami a legfontosabb: hogy mélyebben megéljem a hit erényét.

A pápa imaszándéka 2012. február hónapra:
Hozzájutás a vízhez: Hogy valamennyi nép teljesen hozzájusson a vízhez és azokhoz a készletekhez, amelyek a mindennapi életben maradáshoz szükségesek.
Egészségügyi dolgozók: Hogy az Úr hatékonyan támogassa az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit, akik a legszegényebb vidékeken nyújtanak segélyt a betegeknek és az öregeknek.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger