2012. február 10., péntek

Szent Skolasztika szűz

  Szent Skolasztika szűz

  Az evangéliumi szakasz középpontjában egy arámi kifejezés áll: effeta, ami annyit jelent: nyílj meg. Ahogyan a mindennapi zsolozsmában imádkozzuk: nyisd meg Uram ajkamat, hogy dicséretedet hirdesse szavam. Isten hatalma és bölcsessége különösen az üdvösség művében mutatkozik meg, hogy helyreállítsa mindazt, ami a teremtés kezdetén volt. Az ember természetéhez hozzátartozik a kinyílás, a kitárulkozás, hogy tudjon meghallgatni másokat, és beszélni társaihoz. A másik ember meghallgatása és a vele való beszélgetés révén kerülünk kapcsolatba egymással. Az Istennel való kapcsolattartás is feltételezi ezt, tudniillik, hogy az ember meghallgassa Isten igéjét, megértesse azt, és feleljen rá. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

SZENT SKOLASZTIKA

2012.02.10. péntek: SZENT SKOLASZTIKA
 
Jeruzsálem városát kiválasztottam


1Kir 11,29-32
Történt már most ebben az időben, hogy Jeroboám kiment Jeruzsálemből, s az úton találkozott vele a Silóból való Ahiás próféta, akin új palást volt és csak ők ketten voltak a mezőn. Ekkor Ahiás megragadta rajta levő új palástját és tizenkét darabra szakította és azt mondta Jeroboámnak: ,,Vegyél magadnak tíz darabot, mert ezt üzeni az Úr, Izrael Istene: Íme, én elszakítom a királyságot Salamon kezétől, s neked adok tíz törzset -- egy törzs azonban maradjon meg neki szolgám, Dávid miatt és Jeruzsálem városa miatt, amelyet kiválasztottam Izrael minden törzse közül --. 
12,19
Így pártolt el Izrael Dávid házától mind a mai napig.

Zs 80
A karvezetőnek. A ,,Szőlőprések' szerint. Ászáftól. Örvendjetek Istennek, a mi segítőnknek, ujjongjatok Jákob Istenének. Kezdjetek énekelni és szóljon a dob, a szép hangú lant és a hárfa. Fújjátok a harsonát újholdkor, és holdtöltekor, ünnepünk napján. Ez Izrael törvénye, Jákob Istenének parancsa. Bizonyságául rendelte ezt Józsefnek, amikor kivonult Egyiptom földjéről. Ismeretlen beszédet hallottam: ,,Megszabadítottam hátát a tehertől, kezét a rabszolga-kosártól. Szorongatásodban segítségül hívtál, s én megszabadítottalak, meghallgattalak a fergeteg rejtekéből, a Meriba vizénél próbára tettelek. Halljad, én népem, hadd intselek! Izrael, bárcsak meghallgatnál engem! Ne legyen más isten közötted, ne imádj idegen istent! Mert én vagyok a te Urad, Istened, aki kihoztalak téged Egyiptom földjéről: nyisd ki szádat és én megtöltöm. De népem nem hallgatott szavamra, s Izrael nem figyelt rám. Ezért ráhagytam őket szívük keménységére, hadd menjenek a saját fejük után. Ha népem rám hallgatott volna, ha Izrael az én útjaimon járt volna, rögtön megaláztam volna ellenségeit, s üldözőire vetettem volna kezemet. Hízelegnének neki az Úr ellenségei, s idejük örökké tartana. Táplálnám őket a búza javával, és jóltartanám mézzel a kősziklából.'

Mk 7,31-37
Ezután ismét eltávozott Tírusz vidékéről. Szidonon át a Galileai tengerhez ment, a Tízváros határába. Ott odavittek hozzá egy siketnémát, és kérték őt, hogy tegye rá a kezét. Félrevitte őt külön a tömegtől, a füleibe dugta ujjait, köpött, megérintette a nyelvét, majd föltekintve az égre, fohászkodott, és azt mondta neki: ,,Effeta!', azaz ,,Nyílj meg!' Erre azonnal megnyíltak a fülei, megoldódott nyelvének köteléke, és rendesen beszélt. Ekkor megparancsolta nekik, hogy ezt senkinek se mondják el. De minél jobban tiltotta nekik, annál inkább hirdették. Szerfölött csodálkoztak és mondták: ,,Mindent jól cselekedett; a süketeknek visszaadta hallásukat, és szóra bírta a némákat!'

Évközi ötödik hét – péntek

2012. február 10. - Péntek


  Jézus  eltávozott  Tírusz  vidékéről,  és  Szidonon  át  a  Galileai-tóhoz
  érkezett, a  Tízváros  környékére. Ott  egy  süketnémát vittek  hozzá,  és
  kérték, hogy tegye  rá a kezét.  Jézus félrehívta őt  a tömegből, ujját  a
  fülébe dugta, majd nyállal megérintette a nyelvét. Azután föltekintett  az
  égre, fohászkodott,  és  így szólt:  „Effeta”,  vagyis „Nyílj  meg!”  Erre
  megnyílt a süket füle, megoldódott  a nyelve, és érthetően beszélt.  Jézus
  megparancsolta, hogy ezt senkinek se mondják el. De minél jobban tiltotta,
  annál inkább hirdették. Szerfölött csodálkoztak, és azt mondták:  „Mindent
  jól cselekedett: a  süketeknek visszaadta hallásukat,  a némáknak pedig  a
  beszédet.”
  Mk 7,31-37

  Elmélkedés:

  A pogányok lakta vidéken Jézus  második csodája az, amikor egy  süketnémát
  gyógyít meg. A történet érdekessége, hogy  nem a beteg kéri a  gyógyítást,
  tehát a  gyógyulás alapja  nem az  ő hite.  Márk evangélista  nem árul  el
  semmit  azokról  a  személyekről,  akik  a  beteget  Jézushoz  vezették  a
  gyógyulás reményében, de mivel pogány  vidéken játszódik a jelenet,  ezért
  valószínűleg nem zsidó,  hanem pogány  származásúak lehettek.  Az a  tény,
  hogy e pogány  emberek hisznek  Jézus gyógyító erejében,  azt jelzi,  hogy
  csodás  gyógyításainak  híre,  valamint  tanítása  gyorsan  elterjedhetett
  távolabbi  vidékekre,  és  ott  nyitott  szívekre  talált.  Sok,  vallását
  rendszeresen nem gyakorló embernek  vannak ismereti Jézusról. Lehet,  hogy
  ezek csak felületesek,  de ha  jobban megismernék  Jézus tanítását,  akkor
  bizonyára bennük  is  nyitott  szívre  találna  az  örömhír,  amely  által
  eljuthatnának a hitre.  Milyen jó  volna, ha  mindannyiunknak megnyílna  a
  szája és  bátran hirdetnénk  Krisztus  Evangéliumát, hogy  megnyíljanak  a
  süket vagy süketnek vélt fülek!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Ajándékozd nekem,  jóságos  Uram,  kegyelmedet; az  legyen  velem,  és  Te
  tevékenykedj bennem! Maradj velem a végső beteljesedésig! Akaratod  legyen
  a saját  törekvésem: azt  szeretném  követni, mindenben  egyetértve  vele.
  Engedd, hogy Benned találjam  meg megnyugvásomat, mert  egyedül Te vagy  a
  béke. Rajtad kívül  csak viharok és  zavarok találhatók itt  a földön,  Te
  azonban a legfőbb jó vagy, a szív öröme örökkön örökké.
  Aquinói Szent Tamás
______________________________





Évközi ötödik hét – péntek

Változtathatatlan és Örök
2012. február 10. Évközi ötödik hét – péntek

P. Ned Brown

Mk 7,31-37
Ezután ismét eltávozott Tírusz vidékéről. Szidonon át a Galileai tengerhez ment, a Tízváros határába. Ott odavittek hozzá egy siketnémát, és kérték őt, hogy tegye rá a kezét. Félrevitte őt külön a tömegtől, a füleibe dugta ujjait, köpött, megérintette a nyelvét, majd föltekintve az égre, fohászkodott, és azt mondta neki: ,,Effeta!'', azaz ,,Nyílj meg!'' Erre azonnal megnyíltak a fülei, megoldódott nyelvének köteléke, és rendesen beszélt. Ekkor megparancsolta nekik, hogy ezt senkinek se mondják el. De minél jobban tiltotta nekik, annál inkább hirdették. Szerfölött csodálkoztak és mondták: ,,Mindent jól cselekedett; a süketeknek visszaadta hallásukat, és szóra bírta a némákat!''

Bevezető ima: Uram, érzem, hogy szeretsz. Bízom benned, mert megmutattad áldozatos szeretetedet és elnyerted bizalmamat. Uram, szeretlek! Engedd, hogy tanúságot tegyek szeretetedről mindenki előtt.

Kérés: Nyisd meg szívemet, hogy szereteted élő példája lehessek a világ számára.

1. Mi lenne velem hit nélkül? Sokkal jobban ismerhetnénk és elmélyedhetnénk a katolikus örökségben, az igazságban, amelyet természetesnek veszünk, és jobban értékelhetnénk, hogy meghalljuk szavait és beszélhetünk róla. Nekünk megadatik az, ami ennek a férfinak nem adatott meg, hogy elmélkedhetünk a Szentíráson kiskorunktól fogva. Néhány ember mégsem tudja megérteni Jézus tanítását, nem azért, mert nem hallja, hanem azért, mert nincs felkészülve Jézus igéinek befogadására. Engedd, hogy hálát adjunk azért, mert igéid megérintik szívünket, és segíts, hogy hűségünkkel viszonozni tudjuk ajándékaidat. Milyen ember lennék, ha nem kaptam volna meg a hit kegyelmét, amely vezet, támogat és formál engem?

2. Krisztus az Atya szeretetének kinyilatkoztatása. Krisztus megmutatja isteni erejét ezelőtt az ember előtt, visszaadja neki hallását és megoldja nyelvének kötelékét. "Krisztus az Atya és az ő szeretete misztériumának kinyilatkoztatásában teljesen föltárja az embert az embernek, és megmutatja magasztos hivatását." (Gaudium et Spes) Amennyiben nem nyitjuk ki fülünket az isteni kinyilatkoztatásra, olyanok vagyunk, mint az az ember; aki képtelen arra, hogy élete üzenetének jelentéséről beszéljen és átadja magát Istennek és embertársainak. Így száll el életünk. Azonban, ha Isten igéjét meghallja fülünk, és szánk hirdeti azt, ha hagyjuk, hogy meggyógyítson és erőt adjon nekünk kegyelmeivel, akkor életünk teljesen új irányt vesz, és új értelmet nyer. Isten kiterjeszti ránk kegyelmeit, de nekünk kell befogadni és megélni ezeket.

3. Mi vagyunk Isten szeretetének tanúságtevői. Atyánk visszaadta ennek az embernek a hallását és meggyógyította némaságát. Ezzel megmutatta, hogy ki is Ő valójában: "Ő a láthatatlan Isten képmása, az elsőszülött minden teremtmény között. " (Kol 1,15), Ő maga a tökéletes ember. Milyen nehéz lehetett a férfi élete azelőtt, mielőtt részese lett Isten kinyilatkoztatásának! Milyen nehéz lehetett neki hinni és szeretni. Az emberek nem tudnak szeretet nélkül élni. Ugyanaz a teremtmény maradt volna, amely maga számára felfoghatatlan, élete értelmetlen, ha a szeretet nem nyilvánult volna meg neki, és nem találkozott volna vele, ha nem tapasztalta volna és kapta meg ezt a kegyelmet. Gyógyulásával ő is a megváltás hirdetőjévé vált. Ki tarthatná magában ezt a csodálatos élményt, melyben megváltónkkal találkozott! Mennyire érezhette ez az ember Isten szeretetét azon a napon, mikor egészséges lett! Ez az ember hit és ezért szólt a többi emberhez! Te miért vagy csendben? Nem tudod, hogy katolikusként az Igaz Szeretetről kell tanúságot tenned?

Beszélgetés Krisztussal: "Éppen olyan régi, mint örökkön új Szépség: s későn gyulladt föl szereteted bennem. Íme, belül voltál, én pedig kívül és kint kerestelek. Szépséges világodnak én rútságommal rohantam neki. Velem voltál, de én nem voltam veled. Távol tartottak engem tőled olyan dolgok, amelyek nem léteznének, ha nem volnának benned. Hívtál, kiáltottál és összetörted süketségemet. Fölcsillámlottál, sugarad rám özönlött, és messze űzted vakságomat is. Illatoztál, én lélegzetet vettem és már lihegek feléd. Megízleltelek, már éhezek reád és szomjúhozlak téged. Érintettelek és békességedre fölgyulladt vágyam." (Szent Ágoston: Vallomások)

Elhatározás: A mai napon elbeszélgetek a hitről valamelyik családtagommal vagy barátommal.

Erdő Péter bíboros atya 2012. februári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a haldoklók Krisztus szeretetéből reményt és bizalmat merítsenek.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger