2012. február 13., hétfő

Évközi idő, 6. hét Hétfő

Évközi idő, 6. hét Hétfő

A farizeusok hitetlensége végigkíséri Jézus nyilvános működését. Nem elégedtek meg csodáival, hanem égi jelet, valami egészen különleges természeti jelenséget kértek tőle, hogy ezzel bizonyítsa küldetését. Nem azért tették ezt, mintha hinni akarnának benne, hanem hogy próbára tegyék. Ezért Jézus otthagyja őket, és bárkába száll. Ma is hit kell ahhoz, hogy a szentségekben jelen lévő Úr Jézus nagyszerű jelére válaszoljunk. Egy esztendeje hunyt el Lucia nővér, az egyik fatimai látnok. Mindhárman hittek a kapott jeleknek. Ennek szellemében hirdették a bűnbánat és az engesztelés lelkületét. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi hatodik hét – hétfő

2012.02.13. hétfő

Hitetek próbája állhatatosságot eredményez


Jak 1,1-11
Jakab, Istennek és az Úr Jézus Krisztusnak szolgája üdvözletét küldi a szórványban élő tizenkét nemzetségnek! Mindig örömnek tartsátok, testvéreim, ha különféle kísértésbe estek, hiszen tudjátok, hogy a hitetek megpróbálása béketűrést szerez. A béketűrés pedig tökéletességre viszi a tetteket, hogy minden fogyatkozás nélkül tökéletesek és feddhetetlenek legyetek. Ha pedig valaki közületek szűkölködik bölcsességben, kérje azt Istentől, aki mindenkinek bőven ad, szemrehányás nélkül meg fogja adni neki. De ne kételkedve, hanem hittel kérje, mert aki kételkedik, hasonló a tenger hullámához, amelyet a szél fölver, és ide-oda hajszol. Az ilyen ember ne gondolja, hogy kap valamit az Úrtól. Minden útján állhatatlan a kettős lelkű ember. A szegény sorsú testvér azzal dicsekedjék, hogy felemelték, a gazdag viszont azzal, hogy megalázták, mert el fog tűnni, mint a fű virága. Fölkelt ugyanis a nap perzselő hevével, kiszárította a füvet, lehullott a virága, s tönkrement a színpompája; így fog a gazdag is elhervadni az ő útján.

Zs 118,67-76
Amíg megalázás nem ért, tévelyegtem, most azonban teljesítem immár, amit elrendeltél. Jóságos vagy te: jóvoltodban taníts meg engem rendeleteidre. A hatalmasok álnokságokat gondolnak ki ellenem, de én teljes szívvel megtartom parancsaidat. Az ő szívük megalvadt, mint a zsír, én azonban törvényeidben gyönyörködöm. Javamra válik, hogy megaláztál engem, hogy megtanuljam igazságaidat. Szád törvénye nekem többet ér mint ezernyi arany és ezüst. Kezed teremtett és formált engem, adj értelmet, hogy megtanuljam parancsaidat. Örvendezve néznek engem, akik téged félnek, mert erősen bízom szavaidban. Tudom, Uram, hogy ítéleteid igazságosak, és méltán aláztál meg engem. Vigasztaljon meg engem irgalmad, miként szolgádnak ígérted.

Mk 8,11-13
Mikor kiszállt, a farizeusok elkezdtek vele vitatkozni, és kísértették őt, égi jelet kérve tőle. Ekkor lelke mélyéből felsóhajtott és azt mondta: ,,Miért kér jelet ez a nemzedék? Bizony, mondom nektek: nem kap jelet ez a nemzedék.' Azután otthagyta őket, ismét a hajóba szállt, és átkelt a túlsó partra.

Évközi hatodik hét – hétfő

2012. február 13. - Hétfő


  Egy alkalommal farizeusok mentek Jézushoz, és vitatkozni kezdtek vele. Égi
  jelet  kértek  tőle,  mert  próbára   akarták  tenni.  Ő  lelke   mélyéből
  felsóhajtott, és így szólt: „Miért akar jelet ez a nemzedék? Bizony mondom
  nektek: ez  a nemzedék  nem kap  semmiféle jelet.”  Ezzel otthagyta  őket.
  Ismét hajóba szállt, és átkelt a Galileai-tó túlsó partjára.
  Mk 8,11-13

  Elmélkedés:

  Nem csupán a tanítást hallgatni  vágyó tömegek és a gyógyulás  lehetőségét
  kereső betegek  járulnak  Jézushoz,  hanem a  farizeusok  is  megérkeznek.
  Bizonyára  ők  is  láthatták  a  csodás  gyógyulásokat,  vagy   legalábbis
  hallottak azokról, s hozzájuk is eljuthatott a tömegek véleménye Jézusról.
  Mindez nem elég számukra, ezért égi  jelet kértek tőle. Kérésük alatt  azt
  kell értenünk, hogy Jézus egyértelműen  tegyen tanúságot arról, hogy ő  az
  Isten küldötte vagy ő a Messiás. Talán arra számítanak, hogy Jézus nem tud
  semmilyen jelet  mutatni, s  ezzel elveszti  népszerűségét és  az  emberek
  bizalmát. Jézus  megtagadja  a farizeusok  kérését,  nem mutat  jelet,  és
  otthagyja őket.  A világ  számára csak  később mutatja  meg az  istenségét
  bizonyító jelet: a  kereszt és a  feltámadás jelét. Ez  a jel készteti  az
  embereket  állásfoglalásra,   elfogadják-e  hittel   vagy  sem?   Krisztus
  kereszthalála és feltámadása a halálból számunkra is az üdvösség jele.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Nekem Te  vagy az  Uram, akinek  akaratát a  sajátoménál jobban  szeretem!
  Mivel nem tudok  állandóan szavakkal  imádkozni; ha  valaha is  imádkoztam
  igazi odaadással,  most halld  meg kiáltásomat!  Fogadd kegyesen  a  Téged
  kérlelő odaadást, mint  végtelen kiáltást;  s hogy  szavaim még  méltóbbak
  legyenek a meghallgatásra, adj imádságomnak erőt és állhatatosságot!
______________________________

Évközi hatodik hét – hétfő

Az idők jelei
2012. február 13. Évközi hatodik hét – hétfő

P. Jason Brooks

Mk 8, 11-13
Egy alkalommal farizeusok mentek Jézushoz és elkezdtek vele vitatkozni, és kísértették őt, égi jelet kérve tőle. Ekkor lelke mélyéből felsóhajtott és azt mondta: „Miért kér jelet ez a nemzedék? Bizony, mondom nektek: nem kap jelet ez a nemzedék.” Azután otthagyta őket, ismét a hajóba szállt, és átkelt a túlsó partra.

Bevezető ima: Jézus Krisztus, hiszem, hogy ismered nevemet, és szeretetből teremtettél meg engem, hogy veled közösségben éljek. Szeretlek, mert Te előbb szerettél engem. Ma azzal akarom neked bizonyítani szeretetemet, hogy igyekszem azt tenni, amit Te. Add, hogy ma jobb ember legyek, és ezzel segítsem országod építését!

Kérés: Uram Jézus, kérlek, segíts, hogy megértsem az "idők jeleit" és válaszolni tudjak az Egyház és a társadalom szükségleteire.

1. Engedd Istennek, hogy Isten legyen! A mai evangélium farizeusai álszent képmutatók voltak, akik több embert távolítottak el Istentől, mint amennyit hozzá vezettek. Mindig csak vitatkoztak Jézussal. Nem tetszett nekik, amit róluk és Izrael népéről mondott. Nem szerették a stílusát és intelmeit. Mi is hányszor vitatkoztunk már Istennel? Milyen gyakran vádoltuk azzal, hogy túl sokat vár tőlünk? Hányszor nem engedelmeskedtünk az Egyház tanításainak, csak, mert azok számunkra kényelmetlenek voltak? Mások könnyelmű megítélése helyett meg kellene győződnünk arról, hogy a másokban meglátott hibák nincsenek e meg bennünk magunkban is. Ezzel a viselkedéssel fel kell hagynunk, és engednünk kell Istennek, hogy Isten legyen.

2. Miért követelsz jelet? Nem olyan nehéz kiszámítani Isten akaratát, ha egyszer már felismertük és elfogadtuk a hivatásunkat vagy az életállapotunkat. Természetesen az élet bonyolulttá válhat, és olykor nem tudjuk, hogy milyen irányba forduljunk. Még sincs szükségünk különleges mennyei jelekre, hogy tudjuk, hogyan kell viselkednünk. Ott vannak számunkra a parancsolatok. Tudjuk, mit tanított Krisztus nekünk az evangéliumban. Majdnem minden témában ismerjük az Egyház tanítását. Isten megadta nekünk a szükséges forrásokat, hogy megtaláljuk a válaszokat a kérdéseinkre. Mégis, nem keressük gyakran a könnyebb utat? Nem keresünk kibúvókat a rendszerben, hogy "megússzunk" dolgokat? Krisztus azt mondja nekünk, hogy ne a könnyebb utat keressük. Ha Jézus hűséges barátai akarunk lenni, akkor osztoznunk kell szenvedéseiben, és szeretettel kell hordoznunk a keresztünket. Ha nincs fájdalom, nincs eredmény. Bátorság nélkül nincs dicsőség. Az élet rövid. Imádkozz keményen!

3. Az idők jelei. Mik a mi időnk jelei? Még mindig dúlnak háborúk, végeznek abortuszokat, vannak olyan párok, akik elválnak, olyan fiatalok, akik igen korán elvesztik ártatlanságukat. Még mindig vannak emberek, akik éhen halnak vagy az utcán élnek. Összefoglalva; még mindig vannak emberek, akik nem ismerik Isten szeretetét, mert az emberiség Krisztus üzenetét nem vette komolyan. Tudunk mi ezen valamit változtatni? Talán még nem használtuk fel az összes Isten-adta tehetségünket arra, hogy felépítsük az igazság és a szeretet új civilizációját. Képesek vagyunk erre? Most, hogy felnyitottuk szívünket és szemeinket, és láttuk a jeleket, itt az ideje, hogy nekigyürkőzzünk és elkezdjünk dolgozni!

Beszélgetés Krisztussal: Ó, Uram, én Istenem! Bocsáss meg, hogy olyan vak voltam és nem vettem észre hitvesem, szüleim, gyermekeim, és felebarátaim szükségleteit. Segíts, hogy nagylelkű szeretettel válaszoljak az Egyház és a közösségem igényeire. Add, hogy készségesen nyújtsam ki kezeimet a szükséget szenvedők felé. Add, hogy arra szent tiszteletre lehessek büszke, amellyel Téged szerethetlek minden emberben, akikkel életem folyamán találkozom.

Elhatározás: Időt fogok szakítani arra, hogy ma mindenkinek a szükségletére szeretettel válaszoljak.

A pápa imaszándéka 2012. február hónapra:
Hozzájutás a vízhez: Hogy valamennyi nép teljesen hozzájusson a vízhez és azokhoz a készletekhez, amelyek a mindennapi életben maradáshoz szükségesek.
Egészségügyi dolgozók: Hogy az Úr hatékonyan támogassa az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit, akik a legszegényebb vidékeken nyújtanak segélyt a betegeknek és az öregeknek.





Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger