2012. február 16., csütörtök

Évközi idő, 6. hét Csütörtök

Évközi idő, 6. hét Csütörtök

Cezárea városát Fülöp negyedes fejedelem, Nagy Heródes fia építette Augustus császár tiszteletére, mintegy negyven kilométerre a Genezáreti-tótól. Jézus itt nem példabeszédben szólt tanítványaihoz, hanem nyíltan megkérdezte, hogy kinek tartják őt. Ekkor vallja meg Péter, hogy Jézus a Messiás. Máté evangéliumában Jézus ezért megdicséri Pétert, de mivel Márk evangélista Péter apostol prédikációit írta le, szerénységből elmarad ez a dicséret. Helyette Péter megfeddéséről hallunk, mert emberi módon gondolkodott, és kortársaihoz hasonlóan helytelen fogalom élt lelkében a Messiásról. Tőlem is megkérdezi az Úr: te kinek tartasz engem? Péter válasza mindnyájunknak eligazítást ad. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Hatodik évközi hét – csütörtök

2012.02.16. csütörtök

(Szent Julianna)
Ha hitetek szerint éltek, ne legyetek személyválogatók!


Jak 2,1-9
Testvéreim, a mi dicsőséges Urunkban, Jézus Krisztusban való hitetek legyen mentes minden személyválogatástól. Mert ha belép a ti közösségetekbe egy ember aranygyűrűvel, fényes öltözetben, és belép egy szegény is piszkos ruhában, s ti arra figyeltek, aki drága ruhába van öltözve, és azt mondjátok neki: ,,Foglalj itt helyet kényelmesen', a szegénynek pedig azt mondjátok: ,,Te csak állj meg ott vagy ülj a lábam zsámolya elé', vajon nem ítélkeztek-e magatokban, s nem lettetek-e gonosz felfogású bírákká? Halljátok, szeretett testvéreim! Nem a szegényeket választotta ki Isten ezen a világon, hogy gazdagok legyenek a hitben, és örökösei annak országnak, melyet azoknak ígért, akik őt szeretik? Ti pedig tiszteletlenséggel illettétek a szegényt. Nem a gazdagok nyomnak el titeket, s hurcolnak benneteket a törvény elé? Nem ők káromolják azt a nagy nevet, amelyről el vagytok nevezve? Ha teljesítitek a királyi törvényt az Írás szerint: ,,Szeresd felebarátodat, mint önmagadat' [Lev 19,18], jól teszitek. De ha személyválogatók vagytok, bűnt követtek el, s a törvény ítél el titeket, mert megszegtétek azt.

Zs 33
Dávidtól, amikor őrültséget színlelt Abimelek előtt, és az továbbengedte őt. Áldom az Urat minden időben, ajkamon van dicsérete szüntelen. Az Úrban dicsekszik lelkem, hallják meg a szelídek s örvendezzenek. Magasztaljátok az Urat velem, dicsérjük együtt az ő nevét. Kerestem az Urat és meghallgatott, minden rettegésből kiragadott engem. Nézzetek rá és megvilágosultok, és arcotok meg nem szégyenül. Íme ez a szegény kiáltott, az Úr meghallgatta, és kiszabadította minden szorongatásából. Az Úr angyala az őt félőket körülsáncolja, és kiragadja őket. Ízleljétek meg és lássátok, milyen édes az Úr, boldog az az ember, aki őbenne bízik! Féljétek az Urat, szentjei mind, mert nem szenvednek szükséget, akik őt félik! Gazdagok nyomorba juthatnak s éhezhetnek, de akik az Urat keresik, semmi jót sem nélkülöznek. Jöjjetek, fiaim, hallgassatok rám, az Úr félelmére tanítlak titeket. Ki az, aki élni akar, s jó napokat kíván látni? Őrizd meg nyelvedet a gonosztól, s ajkad ne beszéljen csalárdságot! Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd! Az Úr szemmel tartja az igazakat, és imádságukat meghallgatja. De az Úr tekintete ott a gonosztevőkön is, hogy eltörölje emléküket a földön. Kiáltottak az igazak és az Úr meghallgatta, és minden szorongatásukból kiszabadította őket. Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és megmenti az alázatos lelkűeket. Sok nyomorúság éri az igazakat, de az Úr valamennyiből kimenti őket. Megőrzi minden csontjukat, egy sem törik el belőlük. Gonoszságuk öli meg a bűnösöket, s megbűnhődnek akik gyűlölik az igazat. De szolgáit az Úr megszabadítja, és senki sem bűnhődik, aki benne bízik.

Mk 8,27-33
Jézus ezután elment tanítványaival Fülöp Cézáreájának falvaiba. Az úton megkérdezte tanítványait: ,,Kinek tartanak engem az emberek?' Ők azt felelték neki: ,,Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, mások pedig egynek a próféták közül.' Erre megkérdezte őket: ,,És ti kinek tartotok engem?' Péter felelt neki: ,,Te vagy a Krisztus.' Ő ekkor a lelkükre kötötte, hogy ezt senkinek se mondják el róla. Ezután elkezdte őket tanítani arra, hogy az Emberfiának sokat kell szenvednie. El kell, hogy vessék a vének, a főpapok és az írástudók, meg kell, hogy öljék, és három nap múlva föl kell támadnia. Egész nyíltan mondta el nekik ezt a dolgot. Ekkor Péter félrehívta őt és kezdte lebeszélni. De ő megfordult, a tanítványaira tekintett, és megdorgálta Pétert ezekkel a szavakkal: ,,Távozz előlem, Sátán! Mert nem az Isten dolgaival törődsz, hanem az emberekével.'

Hatodik évközi hét – csütörtök

  2012. február 16. - Csütörtök


  Jézus egyszer  elment  tanítványaival a  Fülöp-Cezáreája  környékén  fekvő
  falvakba. Útközben megkérdezte őket: „Kinek tartanak engem az emberek?”  A
  tanítványok azt felelték:  „Egyesek Keresztelő  Jánosnak, mások  Illésnek,
  ismét mások valamelyik prófétának.” Ő tovább kérdezte őket: „Hát ti  kinek
  tartotok engem?”  Erre Péter  így válaszolt:  „Te vagy  a Messiás.”  Akkor
  szigorúan lelkükre kötötte, hogy ezt senkinek se mondják el róla.
  Ettől kezdve arra oktatta őket, hogy az Emberfiának sokat kell szenvednie.
  A vének, a  főpapok és  az írástudók  elvetik és  megölik, de  harmadnapra
  föltámad. Erről  egészen nyíltan  beszélt  nekik. Péter  ekkor  félrevonta
  Jézust, és  szemrehányást tett  neki. Erre  ő hátrafordult,  tanítványaira
  nézett, és így korholta  Pétert: „Távozz tőlem,  sátán, mert emberi  módon
  gondolkodol, és nem Isten tervei szerint!”
  Mk 8,27-33

  Elmélkedés:

  Az emberek  nagyon különbözőképpen  és  bizony elég  furcsán  gondolkoznak
  Jézusról. A mi számunkra legalábbis szokatlannak tűnik, hogy azt képzelték
  róla, hogy  az ószövetségi  idők valamelyik  nagy lakja  támadt fel  Jézus
  személyében. Ehhez  képest  Péter  egészen okosnak  tűnik,  amikor  Jézust
  Messiásnak nevezi. Ezt követően azonban hamar kiderül, hogy Péter  apostol
  sincs egészen tisztában azzal, hogy mit jelent Jézus messiási címe. Amikor
  ugyanis a  Mester arról  kezd el  beszélni, hogy  az ő  messiási  sorsához
  hozzátartozik a szenvedés és  a halál, az apostol  nem érti e szavakat  és
  elutasítja Jézus kijelentéseit. Nem elég nekünk sem Jézust szép  szavakkal
  illetnünk.  Nem  elég  emberi   módon  gondolkoznunk  Jézus   személyéről.
  Tanuljunk meg Isten tervei szerint gondolkozni és élni!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:


  Segíts rajtam, Uram, hogy tudjak  erős lenni, amikor jön a  megpróbáltatás
  órája! Tégy erőssé és nagylelkűvé,  hogy ne jajveszékeljek és ne  kerüljem
  el azt, aminek történnie kell!  Erősen szembe nézve a kereszttel,  mondom:
  Atyám, a Te hívásodat szeretném benne fölfedezni!
  Romano Guardini
______________________________

Hatodik évközi hét – csütörtök

Hát ti mit mondotok, ki vagyok?
2012. február 16. Hatodik évközi hét – csütörtök

P. Jason Brooks


Bevezető ima: Jézus Krisztus, hiszem, hogy ismered nevemet, és szeretetből teremtettél engem, hogy veled közösségben éljek. Remélem, hogy a mai napot és életem minden napját egységben tudom megélni veled legszentebb akaratodat teljesítve. Add, hogy ma jobb ember legyek, és hogy mindenkinek segíthessek Téged jobban megismerni.

Kérés: Uram, segíts úgy gondolkodnom, úgy beszélnem és úgy cselekednem, ahogyan azt Te szeretnéd!
1. Kinek tartanak engem az emberek? Ez egy nagyon kényes kérdés, ha megállsz egy pillanatra elgondolkozni rajta. Jézust nem az érdekelte, hogy mit gondolnak az emberek a prédikációiról, nem is népszerűségi versenyeket akart nyerni. Azt akarta tudni, hogy a kiválasztottak felismerik-e benne igazi énjét. Vagy elhiszed, hogy Jézus az Úr, vagy nem. Ha elhiszed, hogy Jézus az Úr, akkor az Ő engedelmes, hűséges szolgájának kell lenned. Ha nem figyelsz üzenetének igazságára, akkor egyszerűen becsapod magad. Jézus nem volt hazudozó vagy bolond. Ő a történelem és az élet Ura tegnap, ma és mindörökké. Hallgass rá!
2. Az Emberfiának sokat kell szenvednie. Ezt a tanítást nehéz volt megemészteni a tanítványoknak. Még ma is nagyon nehéz a keresztényeknek Krisztus misztériumát a maga teljes valóságában elfogadni, amely a legmagasabb fokon a keresztfán ragyogott fel előttünk. Krisztus nem csupán szenvedett és meghalt értünk, hanem velünk szenved és társul szegődik mellénk életünk minden megpróbáltatásában. Értünk minden szenvedésnek és kínzásnak kitette magát, így biztosak lehetünk abban, hogy a mi Istenünk soha nem hagy el minket. Más szóval; soha senki nem mondhatja, hogy „Isten nem érti, min megyek keresztül.” Isten pontosan tudja, hogy min mész keresztül, és biztosítani akar arról, hogy bármilyen sötéten is állnak a dolgok, a remény és a Vele való örökélet ígérete mindig megmarad.

3. Távozz tőlem sátán. Ez egy kemény rendreutasítás, amely csak azt akarja mutatni, hogy milyen komolyan vette Jézus a küldetését. Senkinek sem engedte meg, hogy akadályozza a megváltás felé vezető úton. Azt gondolom, biztosak lehetünk abban, hogy Jézus olvasott Péter szívében és Péter szavai mögött önző indítékokat fedezett fel. Péter nem annyira Jézus boldogulása miatt aggódott, hanem a saját tervei és álmai miatt. Péter még mindig földi hírnévre és sikerre vágyott. Talán reménykedett Izrael hatalmának visszaállításában és a Római Birodalom bukásában. Jézus mindenki számára világossá akarta tenni, hogy az Ő küldetésének nem ez a célja. Krisztus Országa nem ebből a világból való. Hittel lehet oda belépni, nem erővel. Kegyelemtől növekszik, és nem mohóságtól.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts, hogy jobban és bensőségesebben megismerjelek, és így megtapasztalhassam, milyen csodálatos szeretni Téged. Kérlek, add nekem kegyelmedet, ami felemészt minden gyöngeséget, hogy a szívem leírhatatlan lelkesedéssel szárnyalhasson és a kereszt isteni őrültsége irányíthassa.


Erdő Péter bíboros atya 2012. februári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a haldoklók Krisztus szeretetéből reményt és bizalmat merítsenek.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger