2012. február 18., szombat

Évközi idő, 6. hét Szombat

Évközi idő, 6. hét Szombat

Színeváltozásával Jézus meg akarja erősíteni tanítványai lelkét. A dicsőség hegyén megmutatta nekik, hogy a szenvedés hegye után milyen megdicsőülés vár rá. A ragyogó fény, valamint Mózes és Illés megjelenése, továbbá a felhő és a mennyei Atya hangja mind azt jelzi, hogy Jézus, akiről meg van írva, hogy sokat kell szenvednie, Isten dicsőséges Fiának bizonyul és feltámad a halálból. A tanítványok ezt még nem hirdethetik, de feltámadása után majd tanúságot kell tenniük erről. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Hatodik évközi hét – szombat


2012.02.18. szombat

(Boldog Fra Angelico)
Ha valaki beszédében nem vétkezik, az tökéletes ember


Jak 3,1-10
Ne akarjatok sokan tanítók lenni, testvéreim, hiszen tudjátok, hogy így súlyosabb ítéletet veszünk magunkra. Mert sok mindenben vétünk mindnyájan. Ha valaki a szavában nem hibázik, az tökéletes ember, s az ilyen féken tudja tartani egész testét is. Ha ugyanis a lovaknak zablát teszünk a szájába, hogy engedelmeskedjenek nekünk, az egész testüket kormányozzuk. Lám, a hajókat is, bár nagyok, és erős szelek hajtják őket, a kis kormánnyal oda irányítják, ahová a kormányos akarata vezeti. Így a nyelv is kicsi testrész ugyan, de nagy dolgokat visz végbe. Íme, egy csekély tűz milyen nagy erdőt gyújt fel! A nyelv is tűz, a gonoszság egész világa. Testrészeink közül a nyelv az, amely beszennyezi egész testünket, s a pokoltól lángra lobbanva egész életünk folyamát lángra gyullasztja. Mert minden vadállat és madár, kígyó és egyéb állat természetét meg lehet szelídíteni, és meg is szelídíti az ember, a nyelvet azonban az emberek közül senki sem szelídítheti meg. Nyughatatlan rossz az, telve halálos méreggel. Azzal áldjuk az Istent és az Atyát, és azzal átkozzuk az embereket, akiket Isten a saját képére teremtett [Ter 1,26k]. Egyazon szájból ered az áldás és az átok. Testvéreim, ennek nem kellene így lennie.

Zs 11
A karvezetőnek. Nyolcadra. Dávid zsoltára. Segíts meg, Uram, mert pusztulnak a szentek, az emberek fiai között a hűséges megfogyatkozott. Hiábavalóságot mond mindenki a felebarátjának, álnok szájjal, kétszínűen beszélnek. Pusztítson el az Úr minden álnok szájat, és kevélyen beszélő nyelvet! Akik így szólnak: ,,Nyelvünkkel diadalmaskodunk, velünk van a mi szánk: ki lesz rajtunk úrrá?' ,,A szűkölködők nyomora és a szegények sóhaja miatt fölkelek - mondja az Úr - és megszabadítom a megvetettet.' Az Úr szava tiszta szó, tűzben megpróbált ezüst, salaktól elválasztva, hétszeresen megtisztítva. Uram, te megőrzöl és megoltalmazol minket, e nemzedéktől mindörökre. Körös-körül istentelenek járnak, mert a szennyet magasztalják fel az emberek fiai.

Mk 9,2-13
Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, őket külön fölvitte egy magas hegyre, és színében elváltozott előttük. A ruhái fényesek lettek és ragyogó fehérek, mint a hó, ahogy semmiféle festő a földön nem tudná megfehéríteni. Egyszerre megjelent nekik Illés Mózessel; Jézussal beszélgettek. Ekkor megszólalt Péter, és azt mondta Jézusnak: ,,Mester, jó nekünk itt lennünk! Hadd csináljunk három sátrat: neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet.' Nem is tudta, mit mond, mert teljesen meg voltak rettenve. Erre felhő szállt alá, beborította őket, és a felhőből szózat hallatszott: ,,Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok' [Iz 42,1; MTörv 18,15]. Mire körülnéztek, már senki mást nem láttak a közelükben, csak Jézust egymagát. Mikor a hegyről lejöttek, meghagyta nekik, hogy amiket láttak, senkinek el ne beszéljék mindaddig, amíg az Emberfia fel nem támad a halottak közül. Ők a dolgot magukban is tartották, de egymás között arról tanakodtak, hogy mit jelent az: ,,amikor halottaiból feltámad''. Aztán megkérdezték tőle: ,,Miért mondják a farizeusok és az írástudók, hogy Illésnek előbb el kell jönnie?' Ő így felelt nekik: ,,Illés, amikor eljön, először helyreállít mindent [Mal 3,23-24]; az Emberfiáról pedig meg van írva, hogy sokat kell szenvednie és gyalázatot kell tűrnie. Mondom azonban nektek, hogy Illés már eljött, és azt cselekedték vele, amit akartak, amint írva volt felőle.'

Hatodik évközi hét – szombat

2012. február 18. - Szombat


  Abban az időben:  Jézus maga  mellé vette  Pétert, Jakabot  és Jánost,  és
  egyedül velük ment föl egy  magas hegyre. Ott elváltozott előttük.  Ruhája
  olyan ragyogó fehér lett, hogy a földön semmiféle kelmefestő nem képes így
  a  ruhát  kifehéríteni.   Akkor  megjelent  nekik   Illés  és  Mózes,   és
  beszélgettek Jézussal. Péter ekkor ezt mondta Jézusnak: „Mester! Jó nekünk
  itt lennünk!  Készítsünk  három sátrat:  neked  egyet, Mózesnek  egyet  és
  Illésnek egyet!” Nem is tudta, mit mond, annyira meg voltak ijedve.  Ekkor
  felhő árnyékolta be  őket, és  a felhőből  szózat hallatszott:  „Ez az  én
  szeretett Fiam, őt hallgassátok!” Mire körülnéztek, már senkit sem láttak,
  csak Jézust egymagát.
  A hegyről lejövet Jézus megparancsolta nekik, hogy ne mondják el senkinek,
  amit láttak, amíg az  Emberfia fel nem támad  a holtak közül. A  parancsot
  megtartották, de maguk  között megvitatták,  hogy mit  jelenthet az,  hogy
  feltámad a halottak  közül. Azután  megkérdezték tőle:  „Miért mondják  az
  írástudók, hogy előbb  el kell  jönnie Illésnek?”  Ezt válaszolta:  „Igen,
  előbb eljön  Illés  és mindent  helyreállít.  De az  is  meg van  írva  az
  Emberfiáról, hogy sokat  kell szenvednie  és megvetésben  lesz része.  Azt
  mondom nektek,  hogy Illés  már eljött,  de kényük-kedvük  szerint  bántak
  vele, ahogy előre megírták róla.”
  Mk 9,2-13

  Elmélkedés:

  Az elmúlt napok evangéliumaiban láttuk, hogy az apostolok számára mennyire
  érthetetlen volt Jézusnak  az a kijelentése,  hogy a messiásnak  szenvedni
  kell és meg fog halni. E  jövendölés bizonyára kissé megrendítette őket  a
  hitükben. A szenvedést és a  halált ugyanis úgy értékelhették, hogy  Jézus
  küldetése kudarcba fog fulladni, s emiatt csüggedés vehetett erőt  rajtuk.
  A színeváltozás hegyén  most Jézus  megmutatja, hogy mi  fog következni  a
  halála után. Bepillantást enged  egy rövid időre  a mennyországba a  három
  apostolnak. Az  Atya  tesz Jézus  mellett  tanúságot, amely  megerősíti  a
  kiválasztottakat abban a  hitben, hogy az  isteni üdvözítő terv,  amelynek
  része a Jézus  halála is,  meg fog  valósulni. A  hegyen Jézus  megmutatja
  isteni dicsőségét, amely aztán  feltámadásában szintén megmutatkozik  majd
  húsvét hajnalán. Minden ember  útja bizonyos áldozatokon és  szenvedéseken
  keresztül vezet a dicsőséges feltámadásra.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Uram, mivel  te  a lelkünkben  laksz,  a te  imád  a miénk  is,  én  pedig
  szeretnék abban szüntelenül  részt venni;  ezért lelkem  kis edényként  az
  élet e forrása  alá tartom, és  hogy ezt tovább  tudjam adni a  lelkeknek,
  hagyom, hogy végtelen szereteted hullámai elborítsanak.
______________________________

Hatodik évközi hét – szombat

2012. február 18. Hatodik évközi hét – szombat

P. Jason Brooks

Abban az időben Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, őket külön fölvitte egy magas hegyre, és színében elváltozott előttük. A ruhái fényesek lettek és ragyogó fehérek, mint a hó, ahogy semmiféle festő a földön nem tudná megfehéríteni. Egyszerre megjelent nekik Illés Mózessel; Jézussal beszélgettek. Ekkor megszólalt Péter, és azt mondta Jézusnak: „Mester, jó nekünk itt lennünk! Hadd csináljunk három sátrat: neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet.” Nem is tudta, mit mond, mert teljesen meg voltak rettenve. Erre felhő szállt alá, beborította őket, és a felhőből szózat hallatszott: „Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok”. Mire körülnéztek, már senki mást nem láttak a közelükben, csak Jézust egymagát. Mikor a hegyről lejöttek, meghagyta nekik, hogy amiket láttak, senkinek el ne beszéljék mindaddig, amíg az Emberfia fel nem támad a halottak közül. Ők a dolgot magukban is tartották, de egymás között arról tanakodtak, hogy mit jelent az: „amikor halottaiból feltámad”. Aztán megkérdezték tőle: „Miért mondják a farizeusok és az írástudók, hogy Illésnek előbb el kell jönnie?” Ő így felelt nekik: „Illés, amikor eljön, először helyreállít mindent; az Emberfiáról pedig meg van írva, hogy sokat kell szenvednie és gyalázatot kell tűrnie. Mondom azonban nektek, hogy Illés már eljött, és azt cselekedték vele, amit akartak, amint írva volt felőle.”

Bevezető ima: Jézus Krisztus, hiszem, hogy ismered nevemet, és szeretetből teremtettél engem, hogy veled közösségben éljek. Remélem, hogy a mai napot és életem minden napját egységben tudom megélni veled legszentebb akaratodat teljesítve. Add, hogy ma jobb ember legyek, és hogy mindenkinek segíthessek Téged jobban megismerni.

Kérés: Mennyei Atyám, segíts, hogy szívembe véssem tanácsodat, és szeretett Fiadat hallgassam.

1. Hegymászás Jézussal. Könnyen elfelejtjük azt a tényt, hogy Jézus színeváltozása előtt Pétert, Jakabot és Jánost fölvitte egy magas hegyre. Elképzelhető, milyen fárasztó volt ez a túra az apostoloknak. Azonban, miután felértek ezen a göröngyös úton, Jézus megjutalmazta őket egy hatalmas kegyelemmel. Épp egy fáradságos, kemény munkával töltött időszak után volt, amikor Isten megengedte nekik, hogy lássák Jézust az Ő dicsőségében. Azt a leckét tanulhatjuk meg ebből, hogy nem várhatunk látványos kegyelmeket anélkül, hogy előtte egy kicsit szenvednénk. Isten próbának veti alá azokat, akiket szeret. Erősíteni akarja a hitünket és igaz követőivé akar minket alakítani. Azt akarja, hogy olyan tanítványokká váljunk, akik nem riadnak vissza kereszttől, vagy az erőfeszítéstől, akik lelkeket mentenek meg a bűn rabszolgaságából.

2. Színében elváltozott előttük. Azt is jó szem előtt tartanunk, hogy Jézusnak célja volt azzal, hogy Péternek, Jakabnak és Jánosnak adta ezt a kegyelmet. Szintén ezeket az apostolokat vitte magával a Getszemáni-kertbe, ahol haláltusáját vívta. Talán megbotránkoztak volna és elvesztették volna a hitüket, ha nem részesültek volna előtte abban a kegyelemben, hogy lássák Jézust dicsőségében is. Ebből egy másik fontos dolgot is megtanulhatunk: Isten soha nem próbál meg minket erőnkön felül. Mindig megadja nekünk a kegyelmet és a felkészülést, hogy kérhessük tőle a szükséges erőt a megpróbáltatáshoz.

3. Hallgass Jézusra! Valaha megálltál egy pillanatra és figyeltél arra, vajon mit üzenhet neked Isten az imában? Könnyű végeláthatatlan kéréseinkkel kitölteni az imára szánt időnket. Természetesen abban nincs semmi rossz, hogy letérdelünk és elmondjuk az Úrnak a kéréseinket és vágyainkat, de mikor hagytad utoljára Istent szólni hozzád az imában? Általában Isten nem beszél hozzánk hallható szavakkal. Mindazonáltal Igéjén és mások példáján keresztül próbál téged elszántabb Krisztus-követésre buzdítani; arra, hogy nyisd meg a szíved gyümölcsöző kegyelmei előtt. Próbálj meg időről időre csöndben maradni az imában, és engedd, hogy Isten jól megnézhessen téged és megvizsgálhassa a szíved és gondolataidat. Hallgass és légy biztos abban, hogy Isten veled és benned van a keresztségben kapott kegyelmek által.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, add, hogy azt akarjam, amit Te akarsz, addig, ameddig Te akarod és csak azért, mert Te akarod. Hadd halljam meg a hangod, amikor szólítasz engem. Kérlek, végy el a szívemből minden olyan vágyat, ami nem egyeztethető össze terveiddel. Ha bármilyen mértékben elkalandoztam az egyenes és szűk ösvényről, vezess vissza és tarts rajta engem addig a napig, amikor szemtől szemben megpillantjuk egymást az örökkévalóságban.

Elhatározás: Ma különleges módon kifejezem a szeretteimnek az érzelmeimet és tiszteletemet.

Erdő Péter bíboros atya 2012. februári imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a haldoklók Krisztus szeretetéből reményt és bizalmat merítsenek.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger