2012. február 21., kedd

Damiáni Szent Péter püspök, egyháztanító

Damiáni Szent Péter püspök, egyháztanító

Honnan a konkoly? - kérdezték egykor a tanítványok a magvetőt, aki jó magokat vetett a földjébe. Szent Jakab levelében folyatja a kérdést. Honnan a háborúskodás és a veszekedés köztetek? Az ember szíve az a drága föld, ahol Krisztus üzenete keresztény erényekben bőséges termést hozhat. Az evangélium könnyelmű, lusta munkásának a szívében hamar gyökeret verhet az irigység, a háborúskodás, a házasságtörés, a féltékenység… Mintha csak ezt támasztaná alá az evangéliumi jelenet is. Miközben Jézus közelgő szenvedéséről és haláláról szólt, a tanítványok arról vitatkoztak, hogy közülük ki a nagyobb. Hagyjuk Isten igéjét, hogy növekedjen bennünk! Ő emeli fel az alázatosakat. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi hetedik hét – kedd


2012.02.21. kedd

(Damiáni Szent Péter)
Közeledjetek Istenhez, és ő is közeledni fog hozzátok!


Jak 4,1-10
Honnan a háborúság és civakodás köztetek? Nemde bensőtökből, a kívánságaitokból, amelyek tagjaitokban háborognak? Csak kívántok, s nem kaptok semmit, öldököltök és versengtek, s nem szereztek semmit. Civakodtok és tusakodtok, és nincs semmitek, -- azért, mert nem kértek. Kértek és nem kaptok, -- mert rosszul kértek, azért, hogy kívánságaitokra fordítsátok. Ti házasságtörők! Nem tudjátok, hogy a világgal való barátkozás ellensége az Istennek? Aki tehát ennek a világnak barátja akar lenni, ellenségévé lesz Istennek. Vagy azt gondoljátok, hogy hiába mondja az Írás: ,,Féltékenyen vágyakozik a Lélek, amely bennünk lakik'? Sőt még nagyobb kegyelmet is ad. Azért mondja: ,,Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad' [Péld 3,34G]. Engedelmeskedjetek tehát Istennek; az ördögnek pedig álljatok ellen, és futni fog tőletek. Közeledjetek Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg kezeteket, bűnösök, és tisztítsátok meg szíveteket, ti kettős lelkűek! Keseregjetek, szomorkodjatok és siránkozzatok, nevetésetek forduljon gyászra, és örömötök szomorkodásra. Alázkodjatok meg az Úr színe előtt, és ő felmagasztal titeket.

Zs 54,7-23
Így szóltam: ,,Bár szárnyam volna, mint a galambnak, hogy elszállhatnék s megpihenhetnék! Bizony messzire menekülnék, s a pusztában ütném fel lakóhelyemet! Ott várnám azt, aki megszabadít a szélvésztől és a vihartól.' Sújts le, Uram! Zavard össze nyelvüket, mert gonoszságot és viszályt látok a városban. Éjjel-nappal körüljárnak falain, Benne pedig jogtalanság, nyomorúság és álnokság, és utcáin nem szűnik meg a csalás és a rászedés. Mert ha ellenségem szórna rám átkokat, azt elviselném könnyedén; És ha gyűlölőm sértegetne, előle talán elrejtőznék. Hanem te teszed, aki velem egyet akartál, jó ismerősöm és bizalmas barátom voltál, aki velem együtt etted az édes étkeket: akivel együtt jártunk az Isten házába. Érje el az ilyeneket a halál, elevenen szálljanak az alvilágba, mert gonoszság lakik hajlékukban és szívükben. Én azonban Istenhez kiáltok, s az Úr megszabadít engem. Este, reggel, délben panaszkodom, sóhajtok, s ő meghallja szavamat. Békességben megszabadítja lelkemet azoktól, akik rámtámadnak. Isten, aki öröktől fogva létezik, meghallgat és megalázza őket, Mert az ilyenek meg nem változnak, nem félik Istent. Társaira emelte kezét, szövetségét meggyalázta. Ajkai a vajnál lágyabbak, de szíve háborúsággal teli. Szavai simábbak az olajnál, ugyanakkor azonban kivont kardok. Vesd az Úrra gondodat, s ő majd gondoskodik rólad; Nem engedi soha, hogy ingadozzék az igaz.

Mk 9,30-37
Ezután eltávoztak onnan és átmentek Galileán; ő azonban nem akarta, hogy valaki megtudja ezt. Közben pedig oktatta tanítványait, és elmondta nekik, hogy az Emberfiát az emberek kezébe adják, megölik őt, de miután megölték, harmadnapra feltámad. Azok nem értették ezt a beszédet, de nem merték őt megkérdezni. Megérkeztek Kafarnaumba. Amikor már a házban volt, megkérdezte őket: ,,Miről beszélgettetek az úton?' Azok csak hallgattak, mert az úton arról tanakodtak, hogy ki a legnagyobb közülük. Ekkor leült, odahívta a tizenkettőt, és azt mondta nekik: ,,Ha valaki első akar lenni, legyen mindenki közül az utolsó, és mindegyiknek a szolgája.' Majd odahívott egy gyermeket, közéjük állította, magához ölelte, és azt mondta nekik: ,,Aki egy ilyen gyermeket befogad az én nevemben, engem fogad be; és aki engem befogad, nem engem fogad be, hanem azt, aki engem küldött.'

Évközi hetedik hét – kedd

2012. február 21. - Kedd


  Abban az időben: Jézus és tanítványai átmentek Galileán. Jézus azonban nem
  akarta, hogy valaki megtudja ezt, mert a tanítványait készült oktatni. Ezt
  mondta nekik: „Az Emberfiát  az emberek kezére  adják, megölik, de  miután
  megölték, harmadnapra feltámad.”  Ők nem  értették ezeket  a szavakat,  de
  féltek megkérdezni Jézust.
  Ezután Kafarnaumba  értek. Amikor  már  otthon voltak,  Jézus  megkérdezte
  tőlük: „Miről vitatkoztatok az úton?” Tanítványai azonban hallgattak, mert
  az úton egymás közt arról tanakodtak, hogy ki a nagyobb közülük.
  Akkor Jézus leült, odahívta a tizenkettőt,  és így szólt: „Ha valaki  első
  akar lenni, legyen mindenki között az utolsó, és mindenkinek a  szolgája.”
  Aztán odahívott egy kisgyermeket, közéjük állította; majd magához  ölelte,
  és ezt mondta  nekik: „Aki  befogad egy  ilyen gyermeket  az én  nevemben,
  engem fogad be. Aki  pedig engem befogad, nem  engem fogad be, hanem  azt,
  aki küldött engem.”
  Mk 9,30-37

  Elmélkedés:

  Jézus a tanítványi élet  egyik fontos elemére  mutat rá, amikor  példaként
  egy gyermeket  állítva  az apostolok  elé,  értésükre adja,  hogy  nem  az
  uralkodás, a hatalom vagy  a felemelkedés a  lényeges, hanem a  szolgálat.
  Nem véletlen, hogy Jézus a szolgálatot hangsúlyozza, hiszen szenvedését és
  halálát,  tehát  azt,  amiről  éppen  megelőzőleg  beszélt  nekik,  ő   is
  szolgálatnak fogja fel. Olyan szolgálat ez Jézus részéről, amelyet az Atya
  vár tőle az  emberek üdvössége  érdekében. Isten  szenvedő szolgája  lesz,
  hogy megváltásunkat szolgálja  engedelmes halálával  és feltámadásával.  A
  kérdés számunkra  az,  hogy  megértem-e Jézus  szolgálatának  lényegét  és
  akarok-e szolgáló tanítványa lenni?
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Szent Atyánk, az  élet és a  szeretet kiapadhatatlan forrása,  aki az  élő
  emberben  kinyilatkoztatod  dicsőséged  ragyogását,  és  szívébe  helyezed
  hívásod csíráját, ne engedd, hogy a mi hanyagságunk miatt megtörténhessen,
  hogy valaki nem veszi észre vagy elveszíti ezt az ajándékot, hanem  járjon
  mindenki teljes  önzetlenséggel  azon az  úton,  amelyen a  Te  szereteted
  megvalósul.
  Boldog II. János Pál pápa
______________________________

Évközi hetedik hét – kedd

Isten szolgáinak szolgálója
2012. február 21. Évközi hetedik hét – kedd

Mk 9, 30-37
Útjukat folytatva átvándoroltak Galileán. De nem akarta, hogy valaki tudjon róla, mert a tanítványait akarta tanítani. Megmondta nekik, hogy az Emberfiát az emberek kezére adják, megölik, de azután hogy megölik, harmadnapra feltámad. Nemigen értették ugyan a szavait, de nem merték kérdezgetni. Kafarnaumba értek. Amikor már otthon voltak, megkérdezte tőlük: "Miről beszélgettetek az úton?" Hallgattak, mert egymás közt arról tanakodtak az úton, hogy ki nagyobb közülük. Leült, odahívta a tizenkettőt, s így szólt: "Ha valaki első akar lenni, legyen a legutolsó, mindenkinek a szolgája." Aztán odahívott egy gyereket, közéjük állította, majd ölébe vette, s folytatta: "Aki befogad egy ilyen gyereket az én nevemben, engem fogad be. Aki pedig engem befogad, nem engem fogad be, hanem azt, aki küldött engem."

Bevezető ima: Uram, taníts, hogy igazán tudjak szeretni a szolgálat által, és így követhesselek téged az önfeláldozásban. Segíts, hogy ne tartsam magam olyan fontosnak, legyőzzem önzésemet, hogy másokat tudjak szolgálni az irántad érzett szeretetből.

1. A prófétai jövendölés Jézus azért jött e világra, hogy meghaljon a mi bűneinkért és az egész világ bűneiért. Itt kinyilvánítja, hogy hamarosan szenvedni fog, hiszen pont ezért jött, hogy magát áldozatként átadja az Atyának és bűneink terhét magára vállalja. Ez a szolgálat leghatalmasabb tette: életét adta barátaiért. Jézus nyugodt szívvel fogadja az Atya akaratát és megpróbálja felkészíteni apostolait az elkövetkezendő időszakra. De az apostolok szíve még nem kész, hogy levonják a következtetést tanításából. Élvezik a Jézussal töltött időt és nem képesek felismerni a tervet, hogy Jézusnak eltökélt szándéka megmenteni a világot és minket kiengesztelni az Atyával. Nem fogják fel, hogy Jézus ilyen módon akarja szeretetét kinyilvánítani.

2. „Miről beszélgettetek az úton?” Nagyon gyakran megesik, hogy Krisztus közelében akarunk lenni, de egyidejűleg megtapasztaljuk, hogy mennyire eluralkodik rajtunk önzésünk és én-központúságunk. Az apostolokat Jézus rajtakapta, miközben azon vitatkoztak, hogy vajon ki közülük a legnagyobb. Még volt mit tanulniuk, hogy olyanok legyenek, mint Krisztus: szeretni, magunkat a másikért föláldozni, semmit nem keresni saját magunk számára. „Bizony, bizony mondom nektek: ha a búzaszem nem hull a földbe, és nem hal meg, egymaga marad, de ha elhal, sok termést hoz. (Jn12,24) Milyen gyakran kell nekünk ezt a lényegi igazságot újra és újra megtanulni Krisztus követése során! Milyen gyakran vagyunk önzőek!

3. Mindenkinek a szolgája Egy igaz keresztény legyen minden ember szolgája; legyen benne az alázat, az egyszerűség, a lemondás és a szeretet erénye. Krisztus ebben a legtökéletesebb példát mutatta nekünk; amikor elhagyta a mennyországot, hogy emberként jöjjön közénk és megváltson minket. Megmutatta nekünk, hogyan kell szeretni, amikor megmosta tanítványai lábát, azokét, akik elhagyták és Júdás lábát, aki elárulta Őt. Milyen nehéz a szolgálat és a nagylelkűség szellemében megingathatatlanul élni. Szükségünk van arra, hogy ezzel a hozzáállással éljük meg az önfeláldozó szeretetet, hiszen ez az, amit Krisztus tőlünk kér.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, taníts meg arra, hogy ne aggódjak magam és fontosnak tartott dolgaim miatt. Segíts, hogy örömre leljek az adakozásban, és segíts terjesztenem szeretetedet, amit elhoztál a földre. Úgy akarom testvéreimet szolgálni, ahogy Te tetted, egészen a hősies önfeláldozásig. Segíts felfognom, hogy hitünk legnagyobb parodoxonja ez: „Aki meg akarja menteni életét, elveszíti, aki azonban értem elveszíti, az megtalálja azt.” ( Mt16,25)

Elhatározás: Át fogom gondolni ma a lelkiismeretvizsgálat során, hogy kapcsolataimban nem vagyok-e túlságosan én-központú és önző, ahelyett, hogy a felebaráti szeretet és szolgálat szellemiségét sugároznám.

A pápa imaszándéka 2012. február hónapra:
Hozzájutás a vízhez: Hogy valamennyi nép teljesen hozzájusson a vízhez és azokhoz a készletekhez, amelyek a mindennapi életben maradáshoz szükségesek.
Egészségügyi dolgozók: Hogy az Úr hatékonyan támogassa az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit, akik a legszegényebb vidékeken nyújtanak segélyt a betegeknek és az öregeknek.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger