2012. február 25., szombat

Nagyböjti idő, Hamvazószerda utáni szombat

Nagyböjti idő, Hamvazószerda utáni szombat

Megtérés és öröm – ez a két fogalom hatja át a mai evangéliumot. Kövess engem – mondta Jézus a bűnösnek, a mindenki által megvetett vámosnak. Lévi pedig követte. Lehetséges a megtérés, mindenki számára lehetőség van az újrakezdésre, még számomra is most, ebben az idei nagyböjtben. Nem azért vagyunk-e mások iránt előítéletekkel és kétségekkel, mert magunkból kiindulva tudjuk, hogy milyen nehéz az őszinte megtérés útja? Elhatározzuk, hogy szentek leszünk. Többet imádkozunk, ha kell, áldozatot vállalunk, és még abban az órában vétkezünk. Mekkora megerősítés mindnyájunk számára Jézus szava: nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket, hogy megtérjenek. Ragadj ki Uram az önzésemből! (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Hamvazószerda utáni szombat

2012.02.25. szombat

Ha kenyeret adsz az éhezőnek, felragyog világosságod


Iz 58,9b-14
Akkor majd, ha szólítod, az Úr válaszol, ha kiáltasz, így szól: ,,Íme, itt vagyok!' Ha eltávolítod körödből az igát, az ujjal mutogatást és a hamis beszédet, ha lelkedet adod az éhezőért, és a meggyötört lelket jóllakatod, akkor felragyog a sötétségben világosságod, és homályod olyan lesz, mint a déli verőfény. Az Úr vezet majd téged szüntelen, kopár vidéken is jóllakatja lelkedet, és csontjaidat megerősíti; olyan leszel, mint az öntözött kert, és mint a vízforrás, melynek nem apad el vize. Felépítik majd a tőled származók az ősi romokat, a régi nemzedékek alapjait megerősíted; a rések befalazójának neveznek majd téged, aki helyreállítod az utakat, hogy lakjanak ott. Ha visszatartod lábadat szombaton, hogy ne járj kedvteléseid után szent napomon, a szombatot gyönyörűségnek nevezed, s az Úr szent napját dicsőségesnek, és megdicsőíted azzal, hogy nem jársz a magad útjain, nem keresed kedvtelésedet, és nem folytatsz szóbeszédet: akkor gyönyörködni fogsz az Úrban, felviszlek a föld magaslataira, és táplállak téged atyádnak, Jákobnak örökrészével. Bizony, az Úr szája szólt.

Zs 85
Dávid imádsága. Hajtsd hozzám, Uram, füledet, hallgass meg, mert nyomorult és szegény vagyok. Őrizd meg életem, mert kedves vagyok előtted; Mentsd meg, Istenem, szolgádat, aki benned bízik. Könyörülj rajtam, Uram, mert hozzád kiáltok egész nap! Örvendeztesd meg szolgádat, mert hozzád emelem, Uram, lelkemet. Mert te, Uram, jóságos vagy és szelíd, nagyirgalmú mindazokhoz, akik téged segítségül hívnak. Figyelj, Uram, imádságomra, hallgass könyörgésem szavára! Hozzád kiáltok szorongatásom idején, mert te meghallgatsz engem. Uram, nincs az istenek közt tehozzád hasonló, semmi sem fogható a te műveidhez. A nemzetek, amelyeket alkottál, mindnyájan eljönnek, leborulnak előtted, Uram és dicsőítik nevedet, mert nagy vagy te és csodákat művelsz: egyedül te vagy Isten. Uram, vezess engem utadon, hogy igazságodban járjak; Szívemet tedd egyszerűvé, hogy félje nevedet. Teljes szívemből dicsérlek, Uram, én Istenem, és mindörökké magasztalom nevedet, mert nagy a te irgalmad irántam, kiragadtad lelkemet az alvilág mélyéből. Isten, gonoszok keltek fel ellenem és erőszakosak serege tör életemre, és nem vesznek figyelembe téged. De te, Uram, könyörületes és irgalmas Isten vagy, türelmes, nagy irgalmú és igaz. Tekints rám, könyörülj rajtam, add szolgádnak erődet, szabadítsd meg szolgálód fiát. Add jelét rajtam jóságodnak, hogy gyűlölőim lássák, és szégyent valljanak, minthogy te, Uram, megsegítesz és megvigasztalsz engem.

Lk 5,27-32
Ezek után kiment, és látott egy Lévi nevű vámost a vámnál ülni. Azt mondta neki: ,,Kövess engem!' Erre az otthagyott mindent, fölkelt és követte őt. Lévi ezután nagy lakomát készített neki a házában. Nagy sereg vámos és még sokan mások is ültek velük az asztalnál. A farizeusok és az írástudók felháborodva megkérdezték a tanítványait: ,,Miért esztek és isztok a vámosokkal és bűnösökkel?' Jézus ezt válaszolta nekik: ,,Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket a bűnbánatra.'

Hamvazószerda utáni szombat

2012. február 25. – Szombat


  Amikor Jézus egyszer  Kafarnaumban járt, meglátott  egy Lévi nevű  vámost,
  aki a vámnál ült. Megszólította őt: „Kövess engem!” A vámos erre  fölkelt,
  és mindenét otthagyva, követte Jézust. Lévi azután Jézus tiszteletére nagy
  lakomát  rendezett  házában.  Jézussal  együtt  sok  vámos  és  más  ember
  telepedett az  asztalhoz.  A  farizeusok és  az  írástudók  méltatlankodva
  fordultak a tanítványokhoz: „Hogyan lehet az,  hogy ti a vámosokkal meg  a
  bűnösökkel együtt  esztek és  isztok?”  Jézus felelt  meg nekik:  „Nem  az
  egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Nem azért jöttem,  hogy
  az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket, hogy megtérjenek!”
  Lk 5,27-32

  Elmélkedés:

  Nem azért  jöttem,  hogy  az  igazakat hívjam,  hanem  a  bűnösöket,  hogy
  megtérjenek!  –  mondja  Jézus  a  mai  evangélium  szerint.  A   megtérés
  mindenkinek szól tehát,  de akik igaznak  és bűntelennek tartják  magukat,
  azok nem  képesek  meghallani a  bűnbánatra  hívó szót.  Megtérésem  azzal
  kezdődik,  hogy  elismerem   vétkeimet,  s   felismerem  mindazt,   amivel
  megszegtem Isten parancsait. Őszinteség  és alázat szükséges mindehhez.  A
  bűn könnyen lelkileg vakká tesz, s egy idő után már észre sem veszem, hogy
  rossz úton járok. A hosszú ideig a bűnben való megmaradás pedig  elhiteti,
  hogy  nincs  szükségem  változtatásra.  Ebből  az  állapotból  ráz  fel  a
  nagyböjti  időben   Jézus  szava:   Térjetek  meg!   Nézzetek   magatokba,
  vizsgáljátok meg  életeteket,  értékeljétek  cselekedeteiteket!  Mit  kell
  tennem?  Legyen  őszinte  önmagamhoz!   Legyen  bátorságom  beismerni   és
  megvallani bűneimet a  szentgyónásban, hogy  részesülhessek a  bűnbocsánat
  kegyelmében!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:


  Uram, életemben oly  sok az árnyék,  de Te azt  akarod, hogy fény  legyek.
  Bennem még  oly  sok  a  homály, de  Te  azt  akarod,  hogy  testvéreimnek
  világítsak. Magamat is alig vonszolom, de Te azt akarod, hogy testvéreimet
  hozzád vezessem, Hozzád vonzzam.  Oly üres és íztelen  vagyok Uram, de  Te
  azt akarod, hogy  a só legyek.  Uram, Te légy  életem fénye,  világossága,
  íze, jó illata! Engedd, ha velem találkoznak az emberek, Rád találjanak!
______________________________

Hamvazószerda utáni szombat

A szeretet első lépése: megbocsátás
2012. február 25. Hamvazószerda utáni szombat

P. Paul Hubert LC

Lk 5,27-32
Amikor Jézus egyszer Kafarnaumban járt, meglátott egy Lévi nevű vámost, aki a vámnál ült. Megszólította őt: "Kövess engem!" A vámos erre fölkelt, és mindenét otthagyva, követte Jézust. Lévi azután Jézus tiszteletére nagy lakomát rendezett házában. Jézussal együtt sok vámos és más ember telepedett az asztalhoz. A farizeusok és az írástudók méltatlankodva fordultak a tanítványokhoz: "Hogyan lehet az, hogy ti a vámosokkal meg a bűnösökkel együtt esztek és isztok?" Jézus felelt meg nekik: "Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket, hogy megtérjenek!"

Bevezető ima: Uram, Te adod nekünk a napsütést, és a felhős és esős napokat is. Minden nap meglepsz minket a napok különbözőségével, hogy így közelebb kerüljünk remélt eljöveteledhez. Uram, szereteted mindent megmagyaráz és irányít; segíts, hogy a mai napon jobban szeresselek!

Kérés: Uram, Te tudod, mennyire nehezemre esik megbocsátani. Segíts, hogy mindig meg tudjak bocsátani!

1. Az orvos, aki meggyógyítja a betegeket. Micsoda remek válasz: „Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket, hogy megtérjenek!.” Ez a kijelentés az egész emberiségre érvényes, amelynek szüksége van a megváltásra. Ez egy megerősítés, hogy Isten senkit sem zár ki a megváltásból. Krisztus minden egyes bűnösért eljött, a megtérésre szólít fel, hogy mindenki megbánja bűneit, és az Ő kegyelme által megtérjen. Ez megmutatja nekünk, hogy Krisztus mindenkit el akar érni és mindenkinek meg akar bocsátani. Ő nem olyan, mint mi, akik kirekesztünk és haragot tartunk. Amikor valaki többet vétkezik, Isten még nagyobb erőfeszítést tesz, hogy elérje azt az embert, valamint felajánlja bocsánatát és felemelő kegyelmét. Micsoda követendő példa ez számunkra akkor, amikor neheztelünk másokra! Krisztus buzdít minket a türelemre. Krisztus megtanít minket, hogy minden lehetőséget használjunk a szeretetre és hidak építésére.

2. A betegeknek hirdetnünk kell az evangéliumot. Krisztus példát ad és elküld minket, hogy azoknak az embereknek hirdessük az evangéliumot, akik nem ismerik Őt, és azoknak, akik akarva, vagy akaratlanul támadják Őt. Elég érdekes módon azokat hívja Krisztus „igazaknak”, akik szembe szegülnek vele, mert ők makacsok, és a jellemük hajlíthatatlan. Krisztus arra hív minket, hogy megbocsássunk, amilyen gyakran csak kell. (Lk 17,4). Meg kell tanulnunk megbocsátani egy olyan világban, ami csak arra bíztat minket, hogy legyünk kemények, nehogy lemaradjunk valamiről.

3. A megbocsátás csak szeretetből fakadhat, és a szeretetre vezethet. Ez az evangéliumi rész a házasságtörő asszony történetére emlékeztet minket. Mózes törvénye világos volt, Jézus mégis tudta, hogy valaminek meg kell változni azért, hogy az ember a mennybe juthasson. Tudta, hogy csak a mindenki iránti megbocsátás és szeretet fogja az emberiséget egyesíteni a paradicsomban. Jézus tudta azt is, hogy minden ember vétkezett, ezért ők nem vádolhatnak senkit anélkül, hogy a valóságban magukat is hibáztatnák. Ezért mondta Krisztus a házasságtörő asszony vádlóinak: „Az vesse rá az első követ, aki maga bűn nélkül való” (Jn 8,7). Mindannyian bűnösök vagyunk. Mindannyiunknak szüksége van megbocsátásra, és meg kell bocsátanunk egymásnak. Meg kell tanulnunk beengedni a szeretetet a szívünkbe, hogy az legyen a kötelék, ami egységbe forraszt minket.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm, hogy megváltottál. Segít, hogy teljes szívemből megbocsássak azoknak, akik rosszat tettek nekem. Segíts, hogy szeressem őket, imádkozzak értük, és jót tegyek velük akkor is, ha ők bosszantanak és megbántanak engem. Segíts, hogy a Te eszközödként fáradhatatlanul küzdjek a világban, s így legyőzzük a megosztottságot, a kirekesztést, a gyűlölködést és a háborúskodást.

Elhatározás: Olyan emberekre fogok gondolni, akiket nem szeretek, vagy közömbösek számomra, és megkeresek bennük legalább egy jó tulajdonságot. Jót fogok mondani róluk, és ha van lehetőségem, teszek értük valami jót.

A pápa imaszándéka 2012. február hónapra:
Hozzájutás a vízhez: Hogy valamennyi nép teljesen hozzájusson a vízhez és azokhoz a készletekhez, amelyek a mindennapi életben maradáshoz szükségesek.
Egészségügyi dolgozók: Hogy az Úr hatékonyan támogassa az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit, akik a legszegényebb vidékeken nyújtanak segélyt a betegeknek és az öregeknek.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger