2012. február 27., hétfő

Nagyböjti idő, 1. hét Hétfő

Nagyböjti idő, 1. hét Hétfő

Lev 19, 1-2.11-18Legyetek szentek, mert én az Úr szent vagyok!
Mt 25, 31-46
Amit egynek a legkisebbek közül tettetek, nekem tettétek!

Megdöbbenve állapítjuk meg olykor, hogy mily rövid az élet. Észre se vettük, és már itt a vége. Az evangélium erre figyelmeztet: egy napon valamennyiünknek meg kell jelennünk az Úr ítélőszéke előtt. Ott leszünk majd együtt: hívők, nem hívők, szegények és gazdagok, hogy számot adjunk tetteinkről. És mi alapján fog Isten megítélni bennünket? A szeretetünk mértéke szerint, mert szeretet az Isten – amint első enciklikájában XVI. Benedek pápa is hangsúlyozza, és hozzáteszi: a legigazságosabb társadalom sem nélkülözheti az egyháznak ezt a karitatív tevékenységét, mely Isten végtelen, ingyenes szeretetéből táplálkozik. Legyünk egymás iránt hiteles tanúi és találékony napszámosai a szeretet Istenének! (Adoremus 2006.)

A keresztény ember élete állandó küzdelem, hiszen napról-napra le kell győzni a kísértéseket. A legveszedelmesebb kísértés az önzés, mivel beszűkíti az embert, és szeretetlenné teszi. Nagyböjti előkészületünk kezdetén újra és újra föl kell éleszteni magunkban elhagyott és elfeledett szeretet-cselekedeteinket.
Forrás: Bárdosy Éva
  1. Segíts mennyei Atyánk, hogy ebben a szent időben elmélyüljön a hitünk, reményünk és szeretetünk Irántad és minden ember iránt! Hogy Jézussal járjunk a pusztában, és közben alaposabban megismerkedjünk Veled! Hallgass meg, Urunk!
  2. Szentlelked adjon tanácsot lelki vívódásai, próbatételei idején minden szolgádnak: János Pál pápának, püspökeinknek, papjainknak, és valamennyi meghívott munkásodnak! Hallgass meg, Urunk!
  3. Áldd meg egyházmegyénk főpásztorát, László püspökünket kinevezésének évfordulóján! Tedd az aranymiséjét ünneplőt szíved szerinti jó pásztorrá és adj neki mindig hivatásából következő sok tiszta örömöt! Hallgass meg, Urunk!
  4. Segíts kiállnunk a hit, a beléd vetett bizalom próbáját minden körülményben! Bátoríts, hogy minden "reménytelen" helyzetben is kövessük Jézust az engedelmességben! Hallgass meg, Urunk!
  5. Amikor a Jézus Krisztus által kapott istengyermeki szabadságunkért az Egyház közösségében hálát adunk, hallgass meg, Urunk!
  6. Fogadd el készségünket az igazi bűnbánatra és az önmegtagadásra! A mai szentmise kenyerével és borával együtt fölajánljuk bűnbánó szívünket, mint választott néped a termés legjavát és kérünk: hallgass meg, Urunk!
  7. Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem örökösen éhezik Rád, Istenünk! Lakass jól minden utánad szomjazót tested, véred által isteni életeddel! Hallgass meg, Urunk!

A keresztény ember élete állandó küzdelem, hiszen napról-napra le kell győzni a kísértéseket. A legveszedelmesebb kísértés az önzés, mivel beszűkíti az embert, és szeretetlenné teszi. Nagyböjti előkészületünk kezdetén újra és újra föl kell éleszteni magunkban elhagyott és elfeledett szeretet-cselekedeteinket.

forrás: Magvető lista 2000
Lev 19,1-2.11-18. - Mt 25,31-46.
A nagyböjti időben felülvizsgáljuk Istenhez, Jézushoz fűződő kapcsolatunkat. Követelményei már az ószövetségben sem voltak minimálisak: Legyetek szentek, mert én, az Úr, a ti Istenetek szent vagyok. S mindjárt hozzáfűzi a felebaráti szeretet alapkövetelményeit: már az Ószövetség idején sem lehetett Istent úgy szeretni, hogy ne szeretnénk embertársainkat. Jézus példabeszédében még tovább fokozza ezt a követelményt: arról ismerni meg, hogy hozzá tartozunk, hogy milyen szeretettel voltunk embertársainkhoz. - Más szóval, ha egyre jobban akarom szeretni Jézust, akkor egyre jobban kell szeretnem embertársaimat is.Elemér

forrás: nagyböjti lista (2000)
  • Kedves fiam, nem azért állítottalak magasra, hogy elfeledkezzél arról, mit köszönhetsz alantabb álló testvéreidnek.
  • Tehetségeid, jó tulajdonságaid, vagyonod az én bőkezűségemet bizonyítják.
  • Az egyéni javaknak is a közjót kell szolgálni.
  • A kezeknek segíteni kell a lábakat; a lábaknak segíteni kell a kezeket.
  • Nincs oly kis teremtmény, amely nem tehetne valami szolgálatot.
  • Mikor én oly bőkezű voltam és vagyok veled szemben: te fösvény akarsz lenni irántam?
  • Az örök dicsőség olyan nagy dolog, hogy méltányos azt a földön drágán megfizetni.
  • Szívem különös kegyelmekben részesíti azokat, kik feláldozzák magukat másokért.
  • Ha javaidat biztosítani kívánod, fordítsd azokat a szerencsétlenek fölsegítésére.
  • És ne véld, hogy itt csak az anyagi segítségre gondolok; nem, hanem minden segítségre: a lelkire és a természetfölöttire is.
  • Tanítsd a pazarlókat takarékosságra.
  • Tanítsd a vigyázatlanokat óvatosságra.
  • Tanítsd a rendetleneket fegyelemre.
  • Tanítsd azokat, kik testükkel visszaélnek, a lelki egészségre.
  • Tanítsd a könnyelműeket megfontolásra.
  • Tanítsd a szenvedélyeseket a szív megfékezésére.
  • Tanítsd azokat, kik csak tanulni akarnak, a maguk megjavítására.
  • Tanítsd azokat, kik nem tudnak élni, a meghalásra.
(G. Palau sj: Krisztus útján 1922)

Nagyböjt első hete – hétfő

2012.02.27. hétfő

Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!


Lev 19,1-2.11-18
Így szól az Úr Mózeshez: ,,Szólj Izrael fiainak egész gyülekezetéhez és mondd nekik: Szentek legyetek, mert én, az Úr, a ti Istenetek, szent vagyok! Ne lopjatok, ne tagadjatok le semmit és ne csalja meg egyiktek a másikat! Ne esküdjél nevemre hamisan, hogy meg ne szentségtelenítsd Istened nevét -- én vagyok az Úr! Ne keress ürügyet felebarátod ellen, és erőszakkal se nyomd el őt! Napszámosod bére ne maradjon reggelig tenálad! Ne átkozz süketet és ne tégy gáncsot vak elé: féld az Urat, a te Istenedet -- mert én vagyok az Úr! Ne kövess el jogtalanságot és ne ítélj igazságtalanul! Ne nézd a szegény személyét, s ne légy tekintettel a hatalmas arcára: igazság szerint ítélj felebarátodnak. Ne légy rágalmazó, se besúgó a nép között. Ne törj felebarátod vérére -- én vagyok az Úr! Ne gyűlöld testvéredet szívedben, hanem fedd meg nyíltan, hogy ne legyen bűnöd miatta. Ne állj bosszút, s ne emlékezzél meg polgártársaid igazságtalanságáról: szeresd felebarátodat, mint te magadat -- én vagyok az Úr!

Zs 18B
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Isten dicsőségét beszélik az egek, és keze művét hirdeti az égbolt. Ezt harsogja az egyik nap a másiknak, erre tanítja az egyik éj a másikat. Nem sustorgással, nem dadogással, hogy ne lehetne érteni őket: az egész földre elhat szózatuk, s a földkerekség határaira szavuk. Bennük ütötte fel a napnak sátrát, s az, mint a vőlegény, kilép nászházából, mint a hős, ujjongva indul neki útjának. Az ég egyik szélén kel föl, és útja annak másik széléig jut el, és nincs, aki melege elől elrejthetné magát. Szeplőtelen az Úr törvénye, felüdíti a lelket, az Úr rendelete megbízható, bölcsességet ad a kisdedeknek. Egyenesek az Úr végzései, vidámmá teszik a szívet, világos az Úr parancsa, felvilágosítja a szemet. Az Úr félelme tiszta, örökkön-örökké megmarad, igazak az Úr ítéletei, egytől-egyig igazságosak. Kívánatosabbak az aranynál, és megannyi drágakőnél, édesebbek a méznél, meg a csepegő lépes méznél. Szolgád meg is tartja őket, megtartásuk jutalma bőséges. Ki veszi észre a vétkeket? Tisztíts meg titkos bűneimtől, és a kevélységtől mentsd meg szolgádat, ne uralkodjék rajtam. Akkor szeplőtelen leszek, s a nagy vétektől tiszta maradok. Hadd legyen kedves előtted szám beszéde, és szívem elmélkedése mindenkor. Uram, én segítőm, én üdvözítőm!

Mt 25,31-46
Amikor az Emberfia eljön dicsőségében, és vele együtt az angyalok mindnyájan [MTörv 33,2], akkor leül majd dicsőséges trónjára. Összegyűjtenek eléje minden nemzetet, ő pedig elválasztja őket egymástól, ahogyan a pásztor elválasztja a juhokat a kecskéktől. A juhokat a jobbjára állítja, a kecskéket pedig a baljára. Akkor a király így szól a jobbja felől állóknak: ,,Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba az országot, amely nektek készült a világ teremtése óta. Mert éheztem és ennem adtatok, szomjaztam és innom adtatok, idegen voltam és befogadtatok engem, mezítelen voltam és felöltöztettetek, beteg voltam és meglátogattatok, fogságban voltam és eljöttetek hozzám.'' Akkor az igazak megkérdezik majd tőle: ,,Uram, mikor láttunk téged éhezni, és tápláltunk téged, vagy szomjazni és inni adtunk neked? Mikor láttunk mint idegent, és befogadtunk, vagy mezítelenül, és felöltöztettünk téged? Mikor láttunk téged betegen vagy fogságban, és meglátogattunk téged?'' A király így válaszol majd nekik: ,,Bizony, mondom nektek: amikor megtettétek ezt egynek e legkisebb testvéreim közül, nekem tettétek.'' Ezután a balján levőknek ezt fogja mondani: ,,Távozzatok tőlem, átkozottak, az örök tűzre, amely az ördögnek és az ő angyalainak készült. Mert éheztem és nem adtatok enni, szomjaztam és nem adtatok inni, idegen voltam és nem fogadtatok be, mezítelen voltam és nem öltöztettetek föl, beteg voltam és fogságban, és nem látogattatok meg engem.'' Erre azok is megkérdezik: ''Uram, mikor láttunk téged éhezni vagy szomjazni, mint idegent vagy mezítelenül, betegen vagy a fogságban, és nem szolgáltunk neked?'' Akkor ő így felel majd nekik: ,,Bizony, mondom nektek: amikor nem tettétek meg ezt egynek e legkisebbek közül, nekem nem tettétek meg.'' És elmennek majd, ezek az örök gyötrelemre, az igazak pedig az örök életre.

Nagyböjt első hete – hétfő

2012. február 27. – Hétfő


  Egy alkalommal Jézus az utolsó ítéletről beszélt tanítványainak: Amikor az
  Emberfia eljön az ő dicsőségében összes angyalának kíséretében, és  helyet
  foglal dicsőséges trónusán,  akkor minden nemzet  összesereglik előtte,  ő
  pedig elválasztja őket egymástól, miként a pásztor elválasztja a juhokat a
  kosoktól; a juhokat a jobbjára állítja, a kosokat pedig a baljára.  Azután
  a király így szól a jobbján állókhoz: „Jöjjetek, Atyám áldottai,  vegyétek
  birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot! Mert éhes voltam és
  ti ennem adtatok; szomjas voltam, és  ti innom adtatok; idegen voltam,  és
  ti befogadtatok; ruhátlan voltam, és ti betakartatok; beteg voltam, és  ti
  fölkerestetek; börtönben voltam, és ti meglátogattatok!”
  Erre megkérdezik tőle az igazak:  „Uram, mikor láttunk téged éhezni,  hogy
  enni adtunk volna  neked, vagy  szomjazni, hogy inni  adtunk volna?  Mikor
  láttunk  idegenként,  hogy  befogadtunk   volna,  vagy  ruhátlanul,   hogy
  betakartunk volna  téged?  Mikor  láttunk  betegen  vagy  börtönben,  hogy
  meglátogattunk volna?” Akkor a király  így felel: „Bizony, mondom  nektek:
  Amit e legkisebb  testvéreim közül  eggyel is  tettetek, velem  tettétek!”
  Ezután a balján állókhoz szól: „Távozzatok tőlem, ti, átkozottak, az  örök
  tűzre, amely az ördögnek és angyalainak készült. Mert éhes voltam, és  nem
  adtatok nekem enni; szomjas voltam, és nem adtatok inni; idegen voltam, és
  nem fogadtatok be; ruhátlan voltam, és nem takartatok be; beteg voltam  és
  börtönben sínylődtem: és ti nem látogattatok meg engem!”
  Erre ők is megkérdezik: „Uram, mikor láttunk téged éhezni vagy  szomjazni,
  idegenként vagy  ruhátlanul, betegen  vagy börtönben,  és nem  siettünk  a
  segítségedre?” Ő pedig ezt feleli majd nekik: „Bizony, mondom nektek: Amit
  e legkisebbek egyikével nem tettetek,  velem nem tettétek!” Ezek akkor  az
  örök büntetésre mennek, az igazak pedig az örök életre.
  Mt 25,31-46

  Elmélkedés:

  Hamvazószerdán arról elmélkedtünk, hogy  az imádság és  a böjt mellett  az
  alamizsnálkodás,  a  szegényeknek  való  adakozás  jellemzi  leginkább   a
  keresztény embert a nagyböjti időszakban. S ez utóbbi mellé odatehetjük az
  irgalmasság cselekedeteinek  egész sorát.  S lám,  a mai  napon az  utolsó
  ítélettel kapcsolatban  éppen ezek  a  jócselekedetek kerülnek  elő,  mint
  olyan  tettek,  amelyek   szükségesek  ahhoz,  hogy   valaki  bejusson   a
  mennyországba.
  Az ítélkező maga Krisztus, aki körül ott állnak az „összes angyalok”, s  Ő
  elé járul „minden nemzet”: keresztények és nem keresztények, hívők és  nem
  hívők egyaránt.  És  itt  már semmi  más  nem  számít, csak  az,  hogy  ki
  gyakorolta az irgalmasság cselekedeteit  életében más emberekkel  szemben.
  Mindazok, akik megnyitották szívüket mások előtt és nem mulasztották el  a
  segítségnyújtást, bejutnak  az  örök életre,  azaz  odaállhatnak  Krisztus
  mellé az angyalok közé.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Ó Jézus,  emlékeztess,  hogy  amikor  Istent  Atyánknak  szólítjuk,  Isten
  gyermekeként viselkedjünk!  Ha nekünk  örömünk  telik Atyánkban,  neki  is
  kedvét kell találnia bennünk. Atyánk, hadd legyünk templomod, amelyben  az
  emberek felismerik jelenlétedet!

  ______________________________
__

  Aktuális:
  Egy-egy csepp. Az  e-evangélium minden nap  egy csepp. Kinek-kinek  örömöt,
  megnyugvást, vigasztalást,  megerősítést, megvilágosodást  jelentő  csepp.
  Minden napra.  Éveken,  életen át.  Evangélium.  Ezt olvassuk,  ez  vezeti
  életünket és ezt hirdetjük. Az evangéliumhoz méltóan szeretnénk élni, mert
  ebben ismerjük fel az üdvösség tanítását.
  Az idei  nagyböjtben is  kérlek  benneteket, hogy  ajánljátok  barátaitok,
  ismerőseiteknek az  e-evangélium  napi  olvasásának  e-mailes  lehetőségét.
  Feliratkozni a www.evangelium365.hu  oldalon lehet.  Gond esetén  segítség
  kérhető tőlem a his@katolikus.hu címen.
  Köszönettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Nagyböjt első hete – hétfő

Életünk alkonyán szeretetünk alapján fognak ítélni felettünk
2012. február 27. Nagyböjt első hete – hétfő

P. Matthew Green

Mt. 25; 31-46
Amikor eljön dicsőségében az Emberfia és vele minden angyal, helyet foglal fönséges trónján. Elébe gyűlnek mind a nemzetek, ő pedig különválasztja őket egymástól, ahogy a pásztor különválasztja a juhokat a kosoktól. A juhokat jobbjára állítja, a kosokat pedig baljára. Aztán így szól a király a jobbján állókhoz: Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot! Éhes voltam, és adtatok ennem. Szomjas voltam, és adtatok innom. Idegen voltam, és befogadtatok. Nem volt ruhám, és felruháztatok. Beteg voltam, és meglátogattatok. Börtönben voltam, és fölkerestetek. Erre megkérdezik az igazak: Uram, mikor láttunk éhesen, hogy enned adtunk volna, vagy szomjasan, hogy innod adtunk volna? Mikor láttunk idegenként, hogy befogadtunk volna? Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy meglátogathattunk volna? A király így felel: Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek. Ezután a balján állókhoz is szól: Távozzatok színem elől, ti átkozottak, az örök tűzre, amely a sátánnak és angyalainak készült. Mert éhes voltam, s nem adtatok ennem. Szomjas voltam, s nem adtatok innom. Idegen voltam, s nem fogadtatok be. Nem volt ruhám, s nem ruháztatok fel. Beteg és fogoly voltam, s nem jöttetek el meglátogatni. Ekkor ezek is megkérdezik: Uram, mikor láttunk éhesen vagy szomjasan, idegenként vagy ruhátlanul, betegen vagy börtönben, s nem voltunk szolgálatodra? Erre majd ezt feleli: Bizony mondom nektek, amit a legkisebbek valamelyikével nem tettetek, velem nem tettétek. Ezek örök büntetésre mennek, az igazak meg örök életre.”

Bevezető ima: Uram, Istenem! Ebben a nagyböjti időszakban szeretnék közelebb kerülni hozzád. Hiszem, hogy egy lettél közülünk azért, hogy a szeretet cselekedetével minden értelmet meghaladó módon megments minket. Tudom, hogy számíthatok rád, és Te minden nap hordozol engem. Tudom, hogy minden körülmény között velem vagy. Szeretnélek jobban szeretni téged önmagamnál, és szeretnék igent mondani neked minden egyes pillanatban. Teljesen a Te kegyelmedben bízom. Köszönöm Uram! A mostani nagyböjtben szeretnélek még jobban szeretni. Megérdemled, Uram, hogy azzá az emberré legyek, akinek látni akarsz engem.

Kérés: Segíts, Uram, hogy hasznomra váljon ez a nagyböjti időszak!

1. Ne ítéljetek, hanem legyetek kész az ítéletre! Mai társadalmunkban a tolerancia abszolút értéknek számít, így könnyen azt gondoljuk, hogy mindenki azt csinálhat, amit akar egészen addig, amíg nem sért másokat. Az evangélium üzenete – a „ne ítélj” – félreértelmezve azt sugallhatja, hogy nincsenek elítélendő dolgok, nincs objektív mércéje a jónak és a rossznak. A mai evangéliumi idézet rávilágít arra, hogy semmi sem áll messzebb a valóságtól, mint ez a feltevés. Bár nekünk nincs jogunk mások szíve felett ítélkezni, lesz ítélet napja és Jézus szilárd mércét állít elénk: szeretnünk kell másokat. Ez a parancs nem azt jeleni, hogy érezzük jól magunkat másokkal, hanem hogy tegyünk másokért. Jézus számos figyelmeztetést adott arra nézve, hogy mire számíthatunk az ítélet napján. Most itt az ideje ezek alapján cselekedni.

2. Ajándék és felelősség. Az utolsó ítélet leírásában Jézus felfed egy tényt, amely egyszerre ajándék és felelősség. Bármit teszünk másokért, azt neki tesszük. Biztosan gyakran élte át mindenki, hogy egy-egy evangéliumi történet olvasása közben arról álmodozunk, vajon milyen lenne beszélni Jézussal, vendégül látni Őt a házunkban vagy mellette lenni a szenvedés idején. Ma Jézus azt mondja nekünk, hogy ugyanazzal a szeretettel forduljunk mások felé, mintha neki tennénk szolgálatokat. Micsoda ajándék, hogy mi, akik kétezer évvel később élünk Jézus koránál, közvetett módon ugyan, de megmutathatjuk iránta való szeretetünket. Mivel részünk van ebben a lehetőségben, felelősek is vagyunk azért, hogy hogyan cselekszünk.

3. Ma van az a nap! Most a nagyböjti időben, amikor arra készülünk, hogy megemlékezzünk Jézus legnagyobb szeretet-cselekedetéről, remek lehetőség nyílik számunkra, hogy megmutassuk iránta való szeretetünket. Ezt úgy tehetjük meg, ha szeretjük és szolgáljuk embertársainkat. Hiábavaló minden kísérletünk, mely a mások iránti szeretet nélkül próbálná kifejezni Isten iránti szeretetünket. Nagyböjti áldozat vállalásaink, és elhatározásaink arra kell, hogy indítsanak minket, hogy még nagyobb szeretettel forduljunk mások felé és még inkább akarjuk feláldozni magunkat másokért. Ezeken az elhatározásokon nem nagy dolgokat kell érteni. Ez lehet egy kedves szó is durva válasz helyett egy olyan alkalommal, amikor valaki megsértett minket. Lehet egy telefonhívás vagy egy látogatás olyan rokonunkkal kapcsolatban, akivel nehéz kijönnünk. Az is lehet áldozat, ha tartjuk a szánkat olyan esetben, amikor szívesen szólnánk rosszat valakiről, aki véleményünk szerint megérdemli azt. Annyi lehetőséget kínál egy hétköznap is arra, hogy fejlesszük mások iránti szeretetünket. Ezek az apróságok készítenek fel minket a nagyobb áldozatok meghozatalára a későbbiekben.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm az ajándékot, hogy megmutathatom irántad való szeretetemet mások szolgálata által. Segíts nekem mindig észben tartani Keresztes Szent János szavait: „Életünk alkonyán szeretetünk alapján fognak ítélni felettünk”. Segíts, hogy alkalmazzam ezt a mindennapi életemben, és példaként a Te keresztedre tekintsek!

Elhatározás: Ma egy konkrét jótettet viszek végbe valakivel kapcsolatban azért, hogy megmutassam Isten iránti szeretetemet.


A pápa imaszándéka 2012. február hónapra:
Hozzájutás a vízhez: Hogy valamennyi nép teljesen hozzájusson a vízhez és azokhoz a készletekhez, amelyek a mindennapi életben maradáshoz szükségesek.
Egészségügyi dolgozók: Hogy az Úr hatékonyan támogassa az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit, akik a legszegényebb vidékeken nyújtanak segélyt a betegeknek és az öregeknek.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger