2012. február 29., szerda

Nagyböjti idő, 1. hét Szerda

Nagyböjti idő, 1. hét Szerda

A pusztai vándorlás nemzedékének hitetlensége tőlünk sem áll messze. Ha Isten létezik, mutatkozzon be, írja nevét a Himalája csúcsára, büntesse meg a gonosztevőket, szálljon le a keresztről! Ehelyett eljön Jézus, a szerető Istenről prédikál, és azt várja, hogy viszontszeressük. Ez a jel, miközben mi a magunk által elképzelt jelet várjuk. Mekkora félreértés! Számunkra sem adatik más jel, mint Jónásé volt. Ő nem tett mást Ninivében, mint hirdette a megtérést. Nem volt csoda, nem voltak megfellebbezhetetlen, szenzációs bizonyítékok, hacsak az nem, hogy szavára mindenki megtért. Nagyböjt kezdetén mis is hallottuk a felhívást: térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban, mely nemcsak Krisztus halálát, de feltámadását is hirdeti! (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt első hete – szerda

2012.02.29. szerda

Ninive lakói megtértek a rossz útról


Jón 3,1-10
Ekkor ismét szólt az Úr Jónáshoz, s ezt mondta: ,,Kelj fel, menj Ninivébe, a nagy városba, és hirdesd ott a szózatot, amelyet majd mondok neked.' Felkelt erre Jónás és elment Ninivébe az Úr szava szerint. Ninive háromnapi járóföldre terjedő nagy városa volt Istennek. Alighogy bement Jónás a városba, egynapi járásnyira, nagy hangon hirdette: ,,Még negyven nap, és Ninive elpusztul!' Ninive lakói hittek Istenben és böjtöt hirdettek, és nagyjaik, kicsinyeik egyaránt szőrruhát öltöttek. És amikor a beszéd Ninive királyához eljutott, ő felkelt trónjáról, letette palástját, szőrruhába öltözött és hamuba ült. És közhírré tétette és megparancsolta Ninivében: ,,A királynak és főembereinek rendeletére! Se ember, se állat, se marha, se juh ne egyék és ne legeljen, és vizet se igyék! Öltsön szőrruhát ember és állat, és kiáltson nagy szóval az Úrhoz, és térjen meg mindenki gonosz útjáról és az istentelenségből, ami kezéhez tapad. Ki tudja, hátha visszafordul és megbocsát az Úr, és lelohad haragjának tüze, és nem veszünk el?' Mikor látta Isten az ő cselekedeteiket, hogy megtértek gonosz útjukról, megbánta Isten a rosszat, amelyről azt mondta, hogy rájuk hozza, és nem hozta rájuk.

Zs 50
A karvezetőnek. Dávid zsoltára, amikor Nátán próféta eléje járult, miután ő Batsebával vétkezett. Könyörülj rajtam, Isten, irgalmad szerint, könyörületességed szerint töröld el gonoszságomat! Moss egészen tisztára vétkemtől, bűnömtől tisztíts meg engem! Mert elismerem gonoszságomat, és bűnöm előttem van szüntelen. Ellened vétkeztem, egyedül ellened, s azt cselekedtem, ami előtted gonosz, hogy igaznak bizonyulj beszédedben, és igazságos a te ítéletedben. Íme, gonoszságban fogantattam, és bűnökben fogant engem az én anyám. Íme, te a szív igazságát szereted; bölcsességedet titokban kinyilatkoztattad nekem. Hints meg engem izsóppal és megtisztulok, moss meg engem és a hónál fehérebb leszek! Add, hogy örömet és vidámságot halljak, hadd ujjongjanak csontjaim, amelyeket összetörtél! Fordítsd el bűneimtől arcodat, töröld el minden gonoszságomat! Tiszta szívet teremts bennem, Isten, s az erős lelket újítsd meg bensőmben! Színed elől ne vess el engem, szent lelkedet ne vond meg tőlem! Add vissza nekem üdvösséged örömét, és készséges lélekkel erősíts meg engem! Hadd tanítsam útjaidra a bűnösöket, hogy hozzád térjenek az istentelenek! Szabadíts meg a vértől, Isten, szabadító Istenem, hogy nyelvem ujjongva hirdesse igazságodat! Uram, nyisd meg ajkamat, hadd hirdesse szám dicséretedet! Hiszen nem kedveled a véres áldozatot, ha égő áldozatot hozok, nem tetszik neked. A töredelmes lélek áldozat Istennek, a töredelmes, alázatos szívet, Isten, nem veted meg. Tégy jót, Uram, jóságodban Sionnal, hogy felépüljenek Jeruzsálem falai. Akkor majd kedvedet leled az igaz áldozatban, ajándékokban, egészen elégő áldozatokban; Akkor majd fiatal bikákat tesznek oltárodra.

Lk 11,29-32
Amikor a tömeg összesereglett, így kezdett beszélni: ,,Ez a nemzedék gonosz nemzedék. Jelet kíván, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. Mert amint Jónás jel volt a niniveiek számára, az Emberfia is az lesz ennek a nemzedéknek. Dél királynője [1 Kir 10,1-10] felkel majd az ítéleten e nemzedék embereivel, és elítéli őket, mert ő eljött a föld széléről, hogy meghallgassa Salamon bölcsességét, és íme, nagyobb van itt Salamonnál. A ninivei férfiak felállnak majd az ítéleten e nemzedékkel, és elítélik, mert ők Jónás szavára bűnbánatot tartottak [Jón 3,5]; és íme, nagyobb van itt Jónásnál.

Nagyböjt első hete – szerda

  2012. február 29. - Szerda


  Egyszer Jézus köré sereglett a csodaváró  tömeg, de ő így szólt  hozzájuk:
  „Ez a nemzedék gonosz nemzedék. Csodajelet követel, de nem kap más  jelet,
  mint Jónás próféta jelét. Ahogy Jónás jel volt a niniveieknek, úgy lesz az
  Emberfia is jel ennek a nemzedéknek. Az ítéleten majd ezzel a  nemzedékkel
  együtt megjelenik  Dél királynője  is, és  helyeselni fogja  elítélésüket,
  hiszen ő a föld végéről is eljött, hogy hallgathassa Salamon bölcsességét;
  itt pedig nagyobb valaki van, mint Salamon. Ninive lakói is ott lesznek az
  ítéleten ezzel a nemzedékkel együtt, és helyeselni fogják a megbüntetését,
  mert ők Jónás szavára bűnbánatot tartottak; itt pedig nagyobb valaki  van,
  mint Jónás.”
  Lk 11,29-32

  Elmélkedés:

  Jónás prófétáról  és az  ő szavára  bűnbánatot tartó  niniveiekről  beszél
  Jézus a mai evangéliumban. Példaként állítja elém Ninive városának lakóit,
  akik felismerték Isten küldöttét Jónásban és megfogadták szavát. Vajon  ki
  az, aki napjainkban az ókori Ninivehez hasonlító nagyvárosainkban vagy más
  településeken ki  mer  állni  a  nagy nyilvánosság  elé  a  bűnbánatra  és
  megtérésre szóló felhívással? Ki hirdeti  bátran az irgalom örömhírét?  Ki
  meri elmondani  a világban,  hogy  Isten nem  a vesztünket  akarja,  hanem
  megtérésünket? Ki figyel  Isten küldötteire manapság?  Ki szívleli meg  az
  isteni üzenetet  és  tart igaz  bűnbánatot?  A nagyböjt  a  bűnbánattartás
  ideje. A bűnbánatra  pedig nem  ember kér  engem, hanem  maga Isten,  akit
  megsértek  bűneimmel,   de  aki   ugyanakkor  irgalommal   fordul   felém.
  Tekintetemet a megváltás nagy jelére, Krisztus kereszthalálára fordítom!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Vigasztald, Uram, a szegény lelkeket szenvedéseikben, és örvendeztesd  meg
  őket örök  világosságoddal. Engedd,  Uram,  hogy szent  szenvedésed  ereje
  által  minden  bűnös  megtisztuljon,  elnyerje  kegyelmedet  és   eljusson
  országodba, az örök boldogságra.
  Canisius Szent Péter
______________________________

Nagyböjt első hete – szerda

Az elfelejtett ajándékok
2012. február 29. Nagyböjt első hete szerda

P. Matthew Green

Lk, 11,29-32
„Amikor a nép köréje sereglett, elkezdett beszélni: "Ez a nemzedék gonosz nemzedék. Jelt kíván, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. Mert ahogy Jónás jel volt a niniveieknek, úgy lesz jel az Emberfia is e nemzedéknek. Dél királynője feltámad majd az ítéletkor e nemzedék tagjaival együtt, és elítéli őket. Mert eljött a föld széléről, hogy meghallgassa Salamon bölcsességét, s itt nagyobb van Salamonnál.

Bevezető ima: Uram, Istenem! Ebben a nagyböjti időszakban szeretnék közelebb kerülni hozzád. Hiszem, hogy egy lettél közülünk azért, hogy a szeretet cselekedetével minden értelmet meghaladó módon megments minket. Tudom, hogy számíthatok rád, és Te minden nap hordozol engem. Tudom, hogy minden körülmény között velem vagy. Szeretnélek jobban szeretni téged önmagamnál, és szeretnék igent mondani neked minden egyes pillanatban. Teljesen a Te kegyelmedben bízom. Köszönöm Uram! A mostani nagyböjtben szeretnélek még jobban szeretni. Megérdemled, Uram, hogy azzá az emberré legyek, akinek látni akarsz engem.

Kérés: Uram, segíts, hogy újra felfedezzem nekem adott ajándékaidat, és úgy tudjam őket használni, hogy gyümölcsöt teremjenek!

1. Felfedezni a megszokottat. Mindnyájan hallottuk már: „A túlzott megszokás csak ártalmas.” A mostani részben azt találjuk, hogy Jézus kortársai pont így álltak hozzá. Csodákat művelt, tanítása és életszentsége egyedülálló volt. Mégis, sok ember elégedetlenkedett, ezért Jézus megdorgálta őket, amiért újabb jeleket követeltek. Nekünk is könnyű így viselkednünk a hitünkkel kapcsolatban. Ahelyett, hogy megbecsülnénk azt a gazdagságot, amit az egyházi hagyomány megőrzött számunkra, egyesek különleges jeleket keresnek. A nyolc boldogság leírása, vagy Jézus halott-feltámasztásai unalmasnak tűnnek, míg a magán-kinyilatkoztatások, vagy lehetséges jelenések megragadják képzeletünket. A nagyböjt jó alkalom arra, hogy visszamenjünk az alapokhoz, és újra találkozzunk Jézussal a Szentírásban és a misében, mintha először történne ez az életünkben.

2. Jónás jele valójában nekem szól. Szigorú hangvétele ellenére Jézus mégis megígéri a kívánt jelet: Jónás próféta jelét. Ezen valójában saját halálát és feltámadását érti, ahogyan azt Máté evangéliumában olvashatjuk (Mt, 12,40). Ennél nagyobb jel el sem képzelhető. A húsvéti misztérium az a végkifejlet, ami felé az egész nagyböjti időszak irányul. A nagyböjt negyven napjának bűnbánata igazából úgy nyeri el valódi értemét, ha a remény időszakaként éljük meg. Mennyire igaz! Megtisztítjuk magunkat, hogy részt vegyünk Jézus halálában és feltámadásában.

3. Osszuk meg a gazdagságot! Jézus azt mondta tanítványainak, hogy ítélni fognak felettük, amiért nem becsülik meg azt az ajándékot, ami a szemük előtt van. Most azt a meghívást kaptuk, hogy ne csak megbecsüljük, amit az Egyháztól kaptunk, hanem meg is osszuk azt másokkal. A hit igazságait - melyekről nagyböjtben és húsvétkor megemlékezünk, és amelyeket újra élünk - nemcsak mi kaptuk meg, hanem az egész emberiség. Hogy az üzenet vajon elér-e másokat is, rajtunk múlik. Mit teszünk azért, hogy a nagyböjt és húsvét valódi üzenetét terjesszük a körülöttünk élőknek?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts, hogy megbecsüljem azokat az ajándékokat, melyeket az Egyházban nekem adtál; jelenlétedet az Eucharisztiában, a Szentírást, a szentségeket és a szentek életének tanítását. Segíts, hogy értékeljem azokat az ajándékokat is, amelyeket az életemben adtál azáltal, hogy kegyelmed működik a lelkemben. Nem követelek több jelet tőled! Segíts, hogy megosszam ezeket az ajándékokat a körülöttem élő emberekkel azáltal, hogy megélem hivatásomat és bátran merek beszélni hitemről.

Elhatározás: Ma különösen figyelni fogok arra, ahogyan imádkozom, ahogy olvasom a Szentírást, és ahogy részt veszek a szentmisén. Megpróbálom minden figyelmemet ezekre összpontosítani, mintha most először tenném ezeket.

A pápa imaszándéka 2012. február hónapra:
Hozzájutás a vízhez: Hogy valamennyi nép teljesen hozzájusson a vízhez és azokhoz a készletekhez, amelyek a mindennapi életben maradáshoz szükségesek.
Egészségügyi dolgozók: Hogy az Úr hatékonyan támogassa az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit, akik a legszegényebb vidékeken nyújtanak segélyt a betegeknek és az öregeknek.
--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger