2012. március 1., csütörtök

Nagyböjti idő, 1. hét Csütörtök

Nagyböjti idő, 1. hét Csütörtök

Egy XIV. századi domonkos misztikus azt írja, hogy az embernek két otthona van: egyik itt a földön, a másik a mennyben. Oda az út öt ajtón át vezet. Jézus öt sebe ez az öt ajtó. Azon keresztül igyekezzünk bejutni az örök életre. Az ajtóban a Szentlélek áll, és segít bennünket, hogy hittel és reménykedő örömmel kopogtassunk ezeken a megszentelt, drága ajtókon. Éljen mindnyájunkban a vágyakozás a Krisztussal való szorosabb közösségre. A mostani nagyböjt gyakorlatain keresztül is benne igyekezzünk elmerülni. Aki ezen ajtók előtt áll, biztos lehet abban, hogy földi útján nem téved el. Egy napon bebocsátást kap majd a mennyei hajlékba. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt első hete – csütörtök

2012.03.01. csütörtök

Uram, más segítőm rajtad kívül nincsen


Eszt 4,17n.p.raa-bb.gg-hh
Amikor Mardókeus megtudta mindazt, ami történt, megszaggatta ruháját, zsákba öltözött, hamut hintett a fejére. A város közepén a téren keservesen kiáltozott, egészen a palota kapujáig haladva; az ugyanis tiltva volt, hogy bárki belépjen zsákba öltözötten a királyi palotába. Nagy volt a kesergés, böjtölés, jajveszékelés, siránkozás a zsidóknál minden tartományban, ahova a király rendelete és parancsa eljutott, és zsák meg hamu lett sokaknak az ágya. Eszterhez bementek szogálólányai és eunuchjai, és jelentették neki a dolgot. Ennek hallatára megrendült a királyné és ruhát küldött ki, hogy levetve a zsákot, abba öltöztessék fel Mardókeust, ő azonban nem fogadta el. Erre magához rendelte Aták eunuchot, akit melléje osztott be szolgálattételre a király, és meghagyta neki, keresse fel Mardókeust, és tudja meg tőle, miért cselekszik így. Aták eltávozott, kiment Mardókeushoz, aki ott állt a város terén, a palota bejárata előtt. Mardókeus elmondott neki mindent, ami történt, azt is, mennyi ezüstöt ígért Ámán a királyi kincstárnak a zsidók legyilkolása fejében. Majd átadott neki egy másolatot a kiirtásukról szóló, Szúzában is kifüggesztett rendeletről azzal, hogy mutassa meg a királynénak, és meghagyta, hogy menjen be a királyhoz, járjon közbe nála, és könyörögjön népéért. Aták visszatért, és jelentett Eszternek mindent, amit Mardókeus mondott. Eszter feleletképpen meghagyta neki, mondja meg Mardókeusnak: ,,Tudja azt a király minden szolgája és valamennyi tartomány, amely uralma alatt áll, hogy aki hívatlanul lép be a király belső udvarába, legyen az férfi vagy nő, az a törvény szerint azonnal halállal lakol, hacsak a király ki nem nyújtja felé aranyjogarát, így aztán életben maradhat. Engem meg már harminc napja nem hívatott a király.' Ennek hallatára Mardókeus ismét figyelmeztette Esztert: ,,Ne hidd, hogy mivel a királyi udvarnál vagy, te magad menekülsz meg az összes zsidók közül. Ha ugyanis most hallgatsz, más úton--módon szabadulnak meg a zsidók, te pedig és atyád háza el fogtok pusztulni; ki tudja, nem azért jutottál--e királynéi méltóságra, hogy ilyen időkre készen állj?' Erre Eszter a következő szavakat üzente Mardókeusnak: ,,Menj, gyűjtsd egybe az összes zsidót, akit Szúzában találsz, s böjtöljetek értem. Három nap és három éjjel ételt meg italt ne vegyetek magatokhoz, és én is így fogok böjtölni szolgálóleányaimmal együtt. Akkor azután nem törődve a törvénnyel, hívatlanul is bemegyek a királyhoz, s ha el kell pusztulnom, hát elpusztulok. Mardókeus erre elment, és mindenben úgy cselekedett, ahogy Eszter meghagyta neki.

Zs 137
Dávidtól. Hálát adok neked, Uram, teljes szívemből, mert meghallgattad szájam szavát. Magasztallak az angyalok színe előtt, leborulok szent templomod felé; áldást mondok nevednek irgalmadért és igazságodért, mert mindenek fölött felmagasztaltad szent nevedet. Bármikor hívtalak segítségül, meghallgattál engem, és gyarapítottad az erőt lelkemben. Hálát ad neked, Uram, a föld minden királya, a te szád minden szavának hallatára, és megéneklik az Úr útjait, mert nagy az Úr dicsősége. Fölséges az Úr és rátekint az alázatosakra, de messziről megismeri a felfuvalkodottakat. Ha szorongatások között járok is, megőrzöd életemet; Ellenségeim haragjával szemben kinyújtod kezedet, és jobbod megszabadít engem. Az Úr mindezt véghezviszi értem, Uram, irgalmad örökkévaló: ne vesd meg kezed alkotásait!

Mt 7,7-12
Kérjetek és adnak nektek, keressetek és találni fogtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek. Mert mindenki, aki kér, kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek ajtót nyitnak. Vagy ki az közületek, aki, ha a fia kenyeret kér tőle, követ ad neki? Vagy ha halat kér, talán kígyót ad neki? Ha tehát ti, akik gonoszok vagytok, tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább fog a ti Atyátok, aki a mennyekben van, jó dolgokat adni azoknak, akik kérik őt? Mindazt, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik. Mert ez a törvény és a próféták.

Nagyböjt első hete – csütörtök

2012. március 1. - Csütörtök


  A hegyi  beszédben Jézus  így szólt  tanítványaihoz: „Kérjetek,  és  adnak
  nektek; keressetek,  és találtok;  zörgessetek, és  ajtót nyitnak  nektek.
  Mert aki  kér,  az kap;  aki  keres, az  talál;  aki zörget,  annak  ajtót
  nyitnak. Kicsoda az közületek, aki fiának követ ad, amikor az kenyeret kér
  tőle? Vagy ha  halat kér, ki  ad kígyót neki?  Ha tehát ti  – bár  rosszak
  vagytok – tudtok jót  adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább  jót ad a  ti
  mennyei Atyátok azoknak, akik kérik  őt. Amit tehát akartok, hogy  veletek
  tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük! Ez ugyanis a mózesi törvény  és
  a próféták tanítása.”
  Mt 7,7-12

  Elmélkedés:

  Kérjetek, és adnak  nektek – bátorít  Jézus a mai  evangéliumban. Most,  a
  nagyböjti időben  ezeket a  szavakat arra  vonatkoztatjuk, hogy  ha  Isten
  irgalmát kérjük, akkor azt meg  is fogjuk kapni. Az Egyháznak  szüntelenül
  hirdetnie kell ezt az isteni  irgalmasságot, s ezt nem csupán  Krisztustól
  kapott  küldetése  kívánja  meg,  hanem  az,  hogy  az  emberek  tudatában
  állandóan ott  legyen,  hogy  irgalmas  az  Isten.  A  sokszor  emlegetett
  megtérés azt jelenti, hogy amikor beismerem bűneimet, egyúttal  felfedezem
  Isten irgalmát is, amely  megbocsátja és eltörli  bűneimet. Az irgalom  új
  lehetőséget nyit számomra és reményt  ad, amely megvéd a  kétségbeeséstől.
  Van kiút a bűnökből, van lehetőség arra, hogy új életet kezdjek.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Urunk, irgalmas Isten,  adj nekünk alázatosságot,  reményt és erős  hitet!
  Add hogy a szeretet Lelke, a te Lelked ékesítsen minket. Segíts  egymáshoz
  tiszta szeretetben  közelednünk,  mert  ez  minden  parancs  foglalata  és
  beteljesítése. Segíts, hogy a békesség és az egyetértés fiai lehessünk, és
  így méltók legyünk rá, hogy boldognak nevezzen minket szent Fiad!
______________________________

Nagyböjt első hete – csütörtök

Isten az adakozó
2012. március 1. Nagyböjt első hete – csütörtök

P. Matthew Green

Mt, 7,7-12
„Kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek! Mert aki kér, az kap, aki keres, az talál, s aki zörget, annak ajtót nyitnak. Melyiketek ad fiának követ, amikor az kenyeret kér tőle? Vagy ha halat kér, ki ad neki kígyót? Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, akkor mennyivel inkább ad jót mennyei Atyátok azoknak, akik kérik. Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük! Ez a törvény és a próféták.”

Bevezető ima: Uram, Istenem! Ebben a nagyböjti időszakban szeretnék közelebb kerülni hozzád. Hiszem, hogy egy lettél közülünk azért, hogy a szeretet cselekedetével minden értelmet meghaladó módon megments minket. Tudom, hogy számíthatok rád, és Te minden nap hordozol engem. Tudom, hogy minden körülmény között velem vagy. Szeretnélek jobban szeretni téged önmagamnál, és szeretnék igent mondani neked minden egyes pillanatban. Teljesen a Te kegyelmedben bízom. Köszönöm Uram! A mostani nagyböjtben szeretnélek még jobban szeretni. Megérdemled, Uram, hogy azzá az emberré legyek, akinek látni akarsz engem.

Kérés: Mennyei Atyám! Add meg ma számomra a bizalom kegyelmét, hogy tudjak tanulni a Te szerető jóságod példájából és képes legyek nagylelkű lenni másokkal.

1. Kérjetek és kapni fogtok! Jézus ismét a Mennyei Atyáról beszél nekünk azért, hogy felélessze lelkünkben a szeretetet és a bizalmat. Amikor megtanította az Úr imádságát, azt is mondta, hogy az Atya tudja, mire van szükségünk, mielőtt kérnénk. Ma mégis arra tanít minket, hogy kérjünk. Szent Ágoston szerint ennek az az oka, hogy amikor kérünk, jobban el tudjuk fogadni azt, amit Isten adni szándékozik nekünk. Jézus nem azt akarja, hogy ölbe tett kézzel ülve várjuk Isten ajándékait a mennyből. Sokunk nem becsüli meg Isten kéretlenül adott ajándékait, még ha azok életünkben elemi fontosságúak is. Ha időt szánunk a kérésre növekedhetünk az alázatban és abban a tudatban, hogy állandóan szükségünk van Istenre. Ha megtesszük ezt a lépést, Isten megígéri, hogy válaszol imáinkra és megadja azt, amire szükségünk van.

2. Az Atya jobban tudja. Jézus azt mondja, hogy az Atya „jó dolgokat fog adni azoknak, akik Őt kérik”. Nem azt mondja, hogy pontosan azt kapjuk, amit kérünk. Ha egy gyerek egy doboz csokoládét kér vacsorára egy egészséges étel helyett, amit a szülei neki készítettek, nem fogja megkapni azt. Ehelyett azt kell megennie, ami az asztalon van, és a vacsora végén kaphat majd egy darabka csokoládét. Velünk is gyakran történik, hogy ima közben olyat kérünk, ami jónak tűnik számunkra, de az adott pillanatban mégsem erre van szükségünk. Isten jobban ismer minket önmagunknál, és jobban tudja, mire van szükségünk, ezért kell bizalommal lennünk, hogy az Atya meghall minket és válaszol a kérésünkre, még ha nem is pont azt kapjuk, amit kérünk.

3. Az Atya példája van előttünk. A mai evangéliumi részlet végén azt olvashatjuk, hogy tegyük azt másokkal, amit velünk szeretnénk, hogy tegyenek. Úgy tűnhet, hogy ez a mondat nem illik az előző részekhez, pedig nagyon is van kapcsolat. Az Atya saját példáján keresztül vezet minket. Ő adott nekünk mindent, amink van, és állandóan tovább adakozik. Teljes joggal várja azt tőlünk, hogy nagylelkűen forduljunk felé és adjuk át önmagunkat neki. Kérését saját példáján keresztül várja el tőlünk, és azt kívánja, hogy mi is így forduljunk mások felé. Legyünk olyan nagylelkűek, megbocsátóak, türelmesek, tisztelettudók, szeretetteljesek, adakozók másokkal, ahogyan mi is szeretnénk, hogy velünk tegyenek. Nem számít, hogy az emberek adott pillanatban így viselkednek-e velünk. Isten sem szűnik meg jót tenni velünk csak azért, mert bűnbe esünk. Mi tegyük meg a magunk részét, így teljesítve Isten akaratát hasonlóvá válunk hozzá.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm irántam való atyai szeretetedet és nagylelkűségedet. Add, hogy elég alázatos legyek kérni azt, amire szükségem van, és eléggé bízzak benned, hogy elfogadjam azt, amit válaszul adsz nekem. Tudom, hogy Te mindig azt akarod, ami a legjobb nekem. Meg akarom tanulni, hogyan legyek hozzád hasonlóan nagylelkű mindenkivel.

Elhatározás: Ma teljes bizalommal kérem Istentől azokat az anyagi és lelki javakat, amikre szükségem van. Megköszönöm neki akármit is ad, még ha az nem is mindig az, amit kértem.

A pápa imaszándéka 2012. március hónapra:
A nők közreműködése: Hogy az egész világon kellően elismerjék a nők közreműködését a társadalom fejlődéséhez.
Az üldözött keresztények: Hogy a Szentlélek adományozzon állhatatosságot mindazoknak, különösen Ázsiában, akiket Krisztus neve miatt hátrányosan megkülönböztetnek, üldöznek vagy halálba visznek.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger