2012. március 2., péntek

Nagyböjti idő, 1. hét Péntek

Nagyböjti idő, 1. hét Péntek

Minden szentmisének elengedhetetlen része a felajánlás, amikor kenyeret és bort helyezünk az oltárra, mint a föld termését és az emberi munka gyümölcsét. Ünnepi szentmiséken a ministránsok gyűjtik az adományokat. Az evangéliumban Jézus arra figyelmeztet, hogy a legszebb adomány a béke, az egységre törekvés, a felebaráti szeretet és tisztelet ajándéka. A törvény külső szabályait a szív mélyébe írja az Úr: már az is méltó az Ítéletre, aki haragszik testvérére. Minden szentmise felajánlása alkalmas pillanat arra, hogy megvizsgáljuk, mennyire törekedtünk Isten újszövetségi törvénye szerint élni. Mert amilyen mértékkel mértek másoknak, nektek is olyannal fognak mérni – teszi hozzá Jézus máshol. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt első hete – péntek

2012.03.02. péntek

Nem kívánom a bűnös halálát, hanem hogy megtérjen és éljen


Ez 18,21-28
Ha azonban a gonosz bűnbánatot tart minden elkövetett vétke fölött, megtartja minden parancsomat, és jog és igazság szerint jár: biztosan életben marad és nem hal meg; egyetlen elkövetett gonoszságáról sem emlékezem meg; igazságáért, amelyet cselekedett, élni fog. Vajon a gonosznak halálát akarom-e, -- mondja az Úr Isten, -- és nem inkább azt, hogy megtérjen útjairól és éljen? Ha pedig az igaz elfordul igazságától és gonoszságot cselekszik mindazon utálatosságok szerint, amiket az istentelen el szokott követni, vajon élni fog-e? Semmiféle igazsága nem lesz emlékezetben, amit cselekedett; hűtlensége miatt, amit elkövetett, és bűne miatt, mellyel vétkezett, ezek miatt meg fog halni. Ti pedig azt mondjátok: ,,Nem igazságos az Úr útja!'' Halljátok tehát, Izrael háza: Vajon az én utam nem igazságos-e, és nem inkább a ti útjaitok gonoszak? Mert ha az igaz elfordul igazságától, és gonoszságot követ el és abban hal meg, igazságtalanságában hal meg, amit elkövetett. És amikor az istentelen megtér istentelenségétől, amelyet elkövetett, és jog és igazság szerint jár el, megtartja életét. Mivel magába szállt és elfordult minden gonoszságától, amit elkövetett, biztosan életben marad és nem hal meg.

Zs 129
Zarándok-ének. A mélységből kiáltok hozzád, Uram! Uram, hallgasd meg szavamat! Legyen füled figyelmes hangos esedezésemre. Uram, ha a vétkeket számon tartod, Uram, ki állhat meg előtted? Hiszen tenálad a bocsánat, hogy féljünk téged. Benned bízom, Uram. Lelkem bízik az ő szavában,várja lelkem az Urat, jobban, mint az őr a hajnalt. Jobban, mint az őr a hajnalt, várja Izrael az Urat, mert az Úrnál van az irgalom, és bőséges nála a szabadítás. Ő megszabadítja Izraelt minden gonoszságától.

Mt 5,20-26
Mert mondom nektek: ha a ti igazságtok nem múlja felül az írástudókét és farizeusokét, semmiképp sem mentek be a mennyek országába. Hallottátok, hogy ezt mondták a régieknek: ,,Ne ölj; aki pedig öl, méltó az ítéletre'' [Kiv 20,13]. Én viszont azt mondom nektek, hogy mindenki, aki haragszik testvérére, méltó az ítéletre. Ha valaki azt mondja a testvérének: ,,Oktalan'', méltó a főtanács ítéletére; aki pedig azt mondja: ,,Bolond'', méltó a gyehenna tüzére. Amikor tehát fölajánlod adományodat az oltáron, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened: hagyd ott az adományodat az oltár előtt, és először menj , békülj ki testvéreddel, s csak akkor menj, és ajánld föl adományodat. Egyezz meg ellenfeleddel gyorsan, amíg vele vagy az úton; nehogy ellenfeled átadjon téged a bírónak, a bíró pedig a törvényszolgának, és börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, semmiképp sem jössz ki onnan, amíg meg nem fizeted az utolsó fillért.

Nagyböjt első hete – péntek

  2012. március 2. - Péntek


  A hegyi beszédben  Jézus így  szólt tanítványaihoz: Ha  igaz voltotok  nem
  múlja felül az írástudókét és a  farizeusokét, nem juthattok be a  mennyek
  országába. Hallottátok, hogy a  régieknek ezt mondták:  „Ne ölj!” Aki  öl,
  méltó az ítéletre. Én  viszont azt mondom nektek,  hogy méltó az  ítéletre
  mindaz,  aki  haragszik  testvérére.  Aki  azt  mondja  testvérének:   „Te
  esztelen!”,  méltó  a  főtanács  ítéletére.  Aki  pedig  azt  mondja:  „Te
  istentelen!”, méltó  a  kárhozat  tüzére. Ha  tehát  ajándékot  akarsz  az
  oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami  panasza
  van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki
  testvéreddel.  Csak  azután  térj   vissza,  hogy  bemutasd   áldozatodat!
  Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor  még úton vagy vele,  nehogy
  átadjon a bírónak,  a bíró pedig  a börtönőrnek, és  a börtönbe  vessenek.
  Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg  nem
  fizeted.
  Mt 5,20-26

  Elmélkedés:

  Jézus újnak  nevezi  törvényét,  de  ez nem  jelenti  azt,  hogy  teljesen
  megszünteti  az  ószövetségi  törvényeket.  Inkább  arról  van  szó,  hogy
  elmélyíti azokat abban  az értelemben, hogy  visszamegy az eredeti  isteni
  szándékra. A farizeusi törvénymagyarázatok ugyanis sokszor eltértek ettől.
  Jézus törvényértelmezése sosem az erkölcsi lazaság irányába megy el, hanem
  kijavítja  azokat  a  helytelen  magyarázatokat,  amelyek  hol  lehetetlen
  terheket raktak az emberekre, hol  pedig megengedték a könnyelműséget.  Az
  isteni törvényeket  komolyan kell  vennem, mert  azok mögött  mindig az  a
  szándék húzódik meg, amely üdvösségemet  szolgálja. Ha ezt belátom,  akkor
  nem értelmezem  teherként  a  parancsokat, hanem  szabadon  vállalom  azok
  megtartását az üdvösség reményében.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Mindenható  Úristen,   aki  gondviselésed   eszközeiül  gyarló   embereket
  választván,  ily   módon  is   kitünteted   isteni  hatalmadat   a   világ
  kormányzásában, áraszd ránk kegyelmedet, hogy ki imádva elismerem benned a
  legfőbb hatalmasságot és  minden hatalom kútfejét:  annak általad  rendelt
  egyházi és világi képviselőit  köteles engedelmességgel tiszteljem, s  így
  isteni törvényednek készséggel hódolva, teljesítsem szent akaratodat.
______________________________

Nagyböjt első hete – péntek

A bűnbánó és alázatos szívet nem veted meg, Uram
2012. március 2. Nagyböjt első hete – péntek

P. Matthew Green

Mt 5,20-26
Ezért mondom nektek: ha igazságotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juttok be a mennyek országába. Hallottátok, hogy a régiek ezt a parancsot kapták: Ne ölj! Aki öl, állítsák a törvényszék elé. Én pedig azt mondom nektek: Már azt is állítsák a törvényszék elé, aki haragot tart embertársával. Aki embertársát ostobának nevezi, állítsák a nagytanács elé. Aki azt mondja neki, hogy te bolond, méltó a pokol tüzére. Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy embertársadnak valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki embertársaddal, aztán térj vissza és ajánld fel ajándékodat. Ellenfeleddel szemben légy békülékeny idejében, amikor még az úton vagy vele, nehogy átadjon ellenfeled a bírónak, a bíró pedig a poroszlónak, és börtönbe kerülj. Bizony mondom neked, nem szabadulsz ki, amíg az utolsó fillért is meg nem fizeted.

Bevezető ima: Uram, Istenem! Ebben a nagyböjti időszakban szeretnék közelebb kerülni hozzád. Hiszem, hogy egy lettél közülünk azért, hogy a szeretet cselekedetével minden értelmet meghaladó módon megments minket. Tudom, hogy számíthatok rád, és Te minden nap hordozol engem. Tudom, hogy minden körülmény között velem vagy. Szeretnélek jobban szeretni téged önmagamnál, és szeretnék igent mondani neked minden egyes pillanatban. Teljesen a Te kegyelmedben bízom. Köszönöm Uram! A mostani nagyböjtben szeretnélek még jobban szeretni. Megérdemled, Uram, hogy azzá az emberré legyek, akinek látni akarsz engem.

Kérés: Uram, taníts meg engem az őszinteségre és alázatra önmagammal és másokkal szemben, hogy a szeretet-parancsa szerint élhessek, és bocsánatot tudjak kérni, amikor elesek. Köszönöm, Uram!

1. Legyen béke Isten és ember között! A nagyböjt a kiengesztelődés időszaka. A nagyböjt az Istennel való kiengesztelődésre összpontosít, azonban Istennel való kapcsolatunktól elválaszthatatlan az emberekkel való kapcsolatunk. Istennel való kapcsolatunk az emberekkel való kapcsolatunkon keresztül működik. Istennel való kiengesztelődésünknek lényeges része az emberekkel való kiengesztelődés, ahogyan azt Zakeus történetében is olvashatjuk Lukács evangéliumában (19,1). A farizeusok szőrszál hasogatóan követelték a tisztasági törvények, és a különféle rituálék megtartását, ugyanakkor figyelmen kívül hagyták a törvény szellemét. Ennek következményeként gorombák és ítélkezők voltak más emberek irányában. Krisztus ezzel szemben azt akarja, hogy türelmesek és megértők legyünk más emberekkel kapcsolatban, és úgy szeressük őket, ahogy Jézus szeretett minket.

2. A gyomot még akkor húzzuk ki, amikor kicsi! Jézus megmutatta, hogy a törvény szelleme időnként sokkal fontosabb, és persze sokkal nehezebben követhető, mint a betűk. Nem elég kerülnünk a „nagy bűnöket”, mint amilyen a gyilkosság vagy a házasságtörés, melyeket mindenki észrevesz. Krisztus figyelmeztet, hogy a „kis bűnök” vezetnek a nagyokhoz. Ezek olyanok, mint a gyom a kertben. Könnyű kihúzni őket, amíg kicsik és nem terjedtek el, de ha bent hagyjuk őket a földben, szerteágaznak és szétrombolják az egész területet. A nagyböjti időszak lelki munkájához hozzátartozik lelkiismeretünk finomra hangolása. Legyünk érzékenyek ezekre a kis bűnökre, melyek kevésbé láthatóak és nyilvánvalóan kevésbé jelentősek, de ha a bennük lévő kis magot ellenőrizetlenül növekedni hagyjuk, komoly bűnökké nőhetik ki magukat.

3. Most van itt a cselekvés ideje! Ezek az embertársaink elleni bűnök elég fontosak ahhoz, hogy kiengesztelődjünk azzal, akinek árthattunk, mielőtt felajánlást teszünk Istennek. Az emberekkel kapcsolatban elkövetett hibáinkat ki kell javítanunk. Jézus azt mondja, hogy jobb, ha mi bíráljuk fölül önmagunkat, alázattal bocsánatot kérünk, mint hogy arra várunk, hogy Isten ítéljen felettünk, és bűneinkért a purgatóriumban kelljen megfizetnünk. A nagyböjt a legjobb idő arra, hogy rendbe tegyük a dolgainkat barátainkkal, családtagjainkkal, ismerőseinkkel kapcsolatban és tiszta lelkünket tudjuk felajánlani az Úrnak húsvétkor.

Beszélgetés Krisztussal: Uram! Szeretnék kiengesztelődni veled, és tudom, hogy mindent meg kell tennem azért is, hogy kiengesztelődjek testvéremmel. Tudom, hogy a most kicsinek látszó bűnök a magvai a nagyobb bűnöknek, és hogy minden bűn rombolja a veled és embertársaimmal való kapcsolatomat. Ki akarok űzni minden bűnt az életemből. Add nekem kegyelmedet, hogy megmaradjak ebben az élethosszig tartó feladatban!

Elhatározás: Ma bocsánatot kérek mindazoktól, akiket megbántottam.

Erdő Péter bíboros atya 2012. márciusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szentlélek segítségével az új evangelizáció eljuttassa Krisztus örömhírét minden emberhez.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger