2012. március 3., szombat

Nagyböjti idő, 1. hét Szombat

Nagyböjti idő, 1. hét Szombat

Isten, a mi szerető Atyánk, mindig a javunkat akarja. Soha nem tanácsol olyat, ami nem a hasznunkra válna. És törvényeinek teljes követésére Jézusban példát is ad számunkra. Hiszen Jézus nemcsak másokat buzdított az ellenségszeretetre, hanem maga adott példát belőle. Szeretetből a legszörnyűbb szenvedések közepette, mindnyájunkért életét adta, és nem szűnt meg ellenségeiért imádkozni a kereszten: Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek! Szavai ránk is illenek, valahányszor hagyjuk, hogy az erőszak, a bosszúállás, a tudatos rosszakarat elhatalmasodjon lelkünkben. A gyógyulásnak nincs más útja, mint az imádság, a megbocsátás, a szeretet. Aki ebben a szellemben él, Isten útján jár. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt első hete – szombat

2012.03.03. szombat

Az Úr szent népe leszel, ahogyan megígérte


MTörv 26,16-19
Ma az Úr, a te Istened azt parancsolja neked, hogy tedd meg mindezeket a parancsokat és rendeleteket: tartsd meg tehát és teljesítsd őket teljes szívedből és teljes lelkedből. Te ma az Urat választottad, hogy Istened legyen, hogy az ő útjain járj, megtartsd szertartásait, parancsait s rendeléseit, s az ő szavának engedelmeskedj, az Úr pedig ma téged választott, hogy tulajdon népe légy, amint szólt neked, s megtartsd minden parancsát, s fennköltebbé tegyen téged minden nemzetnél, amelyet teremtett, a maga dicséretére, hírnevére és dicsőségére, hogy szent népe légy az Úrnak, a te Istenednek, amint megmondta.'

Zs 118,1-8
ALLELUJA! Boldogok, akiknek útja szeplőtelen, akik az Úr törvénye szerint járnak! Boldogok, akik kutatják parancsolatait, s teljes szívvel keresik őt! Nem követnek el gonoszságot, hanem az ő útjain járnak. Te azt parancsoltad, hogy rendeleteidet gondosan meg kell tartani. Bár arra irányulnának útjaim, hogy megtartsam törvényedet! Akkor nem szégyenülök meg, ha ügyelek minden parancsodra. Tiszta szívből hálát adok neked, hogy megismertem igazságos végzéseidet. Megtartom rendeléseidet, ne hagyj el engem sohasem!

Mt 5,43-48
Hallottátok, hogy azt mondták: ,,Szeresd felebarátodat [Lev 19,18] és gyűlöld ellenségedet.'' Én viszont azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért, hogy fiai legyetek mennyei Atyátoknak, mert ő fölkelti napját a gonoszokra és a jókra, s esőt ad igazaknak és gazembereknek. Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi lesz a jutalmatok? Nemde a vámosok is ugyanezt teszik? És ha csak a testvéreiteket köszöntitek, mi rendkívülit tesztek? Nemde a pogányok is ugyanezt teszik? Ti tehát legyetek tökéletesek, mint ahogy a ti mennyei Atyátok tökéletes.

Nagyböjt első hete – szombat

  2012. március 3. - Szombat


  A hegyi beszédben  Jézus így szólt  tanítványaihoz: „Hallottátok a  (régi)
  parancsot: Szeresd  felebarátodat és  gyűlöld ellenségedet!  Én pedig  ezt
  mondom nektek:  Szeressétek ellenségeiteket!  Tegyetek jót  azokkal,  akik
  gyűlölnek  titeket!  Imádkozzatok  azokért,  akik  üldöznek  és  gyaláznak
  titeket, hogy gyermekei legyetek  mennyei Atyátoknak, aki fölkelti  napját
  jókra és gonoszakra, és esőt ad  mind az igazaknak, mind a bűnösöknek.  Ha
  ugyanis csak azokat szeretitek,  akik titeket szeretnek,  ugyan mi lesz  a
  jutalmatok? Nem teszik meg ezt a vámosok is? És ha csak a  testvéreiteknek
  köszöntök, mi az, amivel többet tesztek? Nem teszik meg ezt a pogányok is?
  Ti legyetek  olyan  tökéletesek,  mint  amilyen  tökéletes  a  ti  mennyei
  Atyátok!”
  Mt 5,43-48

  Elmélkedés:

  Jézus szeretet-parancsa akkor  éri el a  csúcspontját, amikor azt  mondja,
  hogy túl  az  Isten  iránti  és  az  emberek  iránti  szereteten,  még  az
  ellenségeinket  is  szeretnünk  kell.  Nem  reménytelen  elképzelés  ez  a
  részéről, hanem  egy olyan  stratégia,  amely lemond  az erőszakról  és  a
  bosszúról, és hisz  abban, hogy  a jóval,  mint erkölcsi  erővel le  lehet
  győzni a rosszat. A bántalmak és az üldözések türelmes elviselése  ugyanis
  egy  idő  után  zavarba  ejti  azokat,  akik  azt  vélik,  hogy  erőszakos
  eszközökkel el lehet törölni a vallásosságot. Az ellenség szeretete  olyan
  tanúságtétel, amely a világ számára sokszor teljesen érthetetlen, de mégis
  Isten  szeretetéről  tanúskodik.  A  szeretet  gyakorlásában  nem  lehetek
  személyválogató, mint ahogyan Isten  sem az, hanem mindenkinek  felkínálja
  kegyelmét. Törekszem-e a szeretet gyakorlására mindenki iránt?
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:


  Hozzád fordulok, Atyám, mindenható Isten: őszinte szívvel és  kicsinységem
  tudatában  hálát  adok  neked,   s  egész  lelkemmel  kérlek,   rendkívüli
  jóságodban  fogadd  jóakarattal  könyörgésemet:  hatalmaddal  űzd  el   az
  ellenséget  tetteimtől  és  cselekedeteimtől,  erősíts  engem  a   hitben,
  kormányozd értelmem, adj nekem bensőséges gondolatokat, és vezess el engem
  boldogságod birtoklására! Vezess el engem arra, hogy Téged mindenkinél  és
  mindennél jobban szeresselek!
______________________________

Nagyböjt első hete – szombat

A keresztény szeretet kihívása
2012.március 3. Nagyböjt első hete szombat

P. Matthew Green

Mt. 5,43-48
„Hallottátok a parancsot: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek, szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért! Így lesztek fiai mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, esőt ad igazaknak is, bűnösöknek is. Ha csupán azokat szeretitek, akik szeretnek benneteket, mi lesz a jutalmatok? Nem így tesznek a vámosok is? S ha nem köszöntitek, csak barátaitokat, mi különöset tesztek? Nem így tesznek a pogányok is? Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes!

Bevezető ima: Uram, Istenem! Ebben a nagyböjti időszakban szeretnék közelebb kerülni hozzád. Hiszem, hogy egy lettél közülünk azért, hogy a szeretet cselekedetével minden értelmet meghaladó módon megments minket. Tudom, hogy számíthatok rád, és Te minden nap hordozol engem. Tudom, hogy minden körülmény között velem vagy. Szeretnélek jobban szeretni téged önmagamnál, és szeretnék igent mondani neked minden egyes pillanatban. Teljesen a Te kegyelmedben bízom. Köszönöm Uram! A mostani nagyböjtben szeretnélek még jobban szeretni. Megérdemled, Uram, hogy azzá az emberré legyek, akinek látni akarsz engem.

Kérés: Uram Jézus, vedd tökéletlen szeretetemet és változtasd át kegyelmeddel, hogy hűségesen szolgáljam Istent életem hátralévő részében!

1. Szeretni a szerethetetlent. A mai evangéliumi részlet felhoz egy a kereszténységben jól ismert témát: a felebaráti szeretet a kulcsa keresztény életünknek, melynek gyakorlásával válunk hasonlóvá Istenhez. Jézus ebben a részben a tökéletességgel teszi egyenlővé a feltétlen szeretet gyakorlását; legfőképpen a legkevésbé szeretetre méltó embertársainkkal, az ellenségeinkkel és üldözőinkkel kapcsolatban. Az Atya mindenkit szeret attól függetlenül, hogy hogyan viselkednek vele. Ezért küldte el Fiát, hogy megváltson minket. Ha az Atya gyermekei akarunk lenni, ugyanúgy kell szeretnünk, ahogyan Ő szeret: a legjobb képességeink szerint.

2. A szeretet végső diadala. Szeretni ellenségünket és imádkozni üldözőinkért a valóságban nehéz, gyakran viszonzatlan és félreértett feladat. Társadalmunk gyakran hangoztatja a bosszút és az igazságot az irgalom és megbocsátás kárára. Elég, ha csak a rengeteg bírósági perre gondolunk. A Krisztus által tanított magatartás talán gyengeségnek tűnhet néhány ember előtt, és olyan dolognak, ami nem rögtön termő gyümölcsöket hoz. Jézus tanítása szerint cselekedett. Ő, aki megsemmisíthette volna támadóit, és tizenkét légió angyallal elpusztíthatta volna fogva tartóit, haragos szóáradattal sem támadott ellenségeire. Bár néhány alkalommal mérgesnek ítélhetjük viselkedését, azonban alapjában véve a párbeszédre összpontosított. Csak akkor feddte meg az embereket, ha az a javukra szolgált. Irgalmára és jó akaratára gúny és halál volt a válasz. De ahogy már tudjuk, nagypénteket húsvét követte, és végül is a feltámadáson keresztül Jézus győzedelmeskedett. A gyűlölet diadala mindig illuzórikus és rövid életű, a szereteté viszont örökké tart.

3. Ő általa Ő vele és Ő benne. Jézus beszédét ezzel a meghagyással fejezte be: „legyetek tökéletesek, amint Mennyei Atyám is tökéletes”. Ez elsőre lehetetlennek tűnő parancsnak néz ki – és valóban az is a kegyelem segítsége nélkül. Szerencsére nem vagyunk egyedül ebben az erőfeszítésben. Jézus azáltal, hogy teljesen megélte Atyja akaratát egészen a kereszthalálig, megnyerte számunkra a szükséges kegyelmet és vezetőnkül elküldte a Szentlelket. Az Újszövetségen keresztül a Szentlélek irányítja a tanítványokat és apostolokat az egész világra kiterjedő igehirdető munkájukban. Ez a tanítványok viszonylagosan kis csoportja néhány generáció alatt meghódította a Római Birodalmat anélkül, hogy egyetlen kardot is a magasba emelt volna. Istennek ugyanis semmi sem lehetetlen. Ha ugyanilyen bizalommal és tanulékonysággal viseltetünk a Szentlélek iránt, segíteni fog, hogy Istennek hű gyermekei lehessünk és megközelíthessük a tökéletes szeretetet.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, a szeretet mércéje, amit tőlem kérsz, túl van saját képességeimen és emberileg nehezen érthető. Példád megmutatja a szeretet életet és szívet átformáló erejét, mely végső soron meghozza a békét. Hiszek abban, hogy kegyelmed át tudja formálni az életemet, és hiszem, hogy a Szentlélek segítségével szavaidat tettekre tudom váltani. Segíts, hogy ebben a nagyböjtben előre tudjak haladni a tökéletes szeretet eszméjében, és folytatódjon ez a növekedés egész további életemen keresztül.

Elhatározás: Ma imát mondok azokért, akiket a legnehezebb szeretnem.

A pápa imaszándéka 2012. március hónapra:
A nők közreműködése: Hogy az egész világon kellően elismerjék a nők közreműködését a társadalom fejlődéséhez.
Az üldözött keresztények: Hogy a Szentlélek adományozzon állhatatosságot mindazoknak, különösen Ázsiában, akiket Krisztus neve miatt hátrányosan megkülönböztetnek, üldöznek vagy halálba visznek.
--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger