2012. március 5., hétfő

Nagyböjti idő, 2. hét Hétfő

Nagyböjti idő, 2. hét Hétfő

Ádám óta mind a mai napig valamennyi nemzedék eltűnt a föld színéről, de mindazok élnek, akiknek szívében Isten kegyelméből gyökeret vert a szeretet. Ők már a szentek közösségében vannak, várva a végső napot, amikor kinyilvánul majd Isten dicsősége. – Így bátorította Isten népét a feddhetetlen életre az első század végén Szent Kelemen pápa. Szent Péter apostol ezt így fogalmazta meg: a szeretet befedi a bűnöket. Szeretet az Isten, és aki szeretetben marad, az Istenben marad. A szeretet motiválja Isten irgalmasságát, és életet ad azoknak, akik hagyják, hogy szívükben gyökeret verjen. Ők már Istenben élnek, maguk is az irgalmasság gyermekei, nemzedékük örökké megmarad. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt második hete – hétfő

2012.03.05. hétfő

Vétkeztünk, bűnbe estünk, Urunk, megszegtük törvényed


Dán 9,4b-10
A következőképpen imádkoztam az Úrhoz, Istenemhez, és a következő vallomást tettem: ,,Hozzád könyörgök, Uram, te nagy és félelmetes Isten, aki megtartod szövetségedet és irgalmadat azok iránt, akik szeretnek téged és megtartják parancsaidat! Vétkeztünk, gonoszságot követtünk el, istentelenül cselekedtünk, eltávoztunk és elfordultunk parancsaidtól és végzéseidtől. Nem engedelmeskedtünk szolgáidnak, a prófétáknak, akik nevedben szóltak királyainkhoz, fejedelmeinkhez, atyáinkhoz és az ország egész népéhez. Az igazság a tied, Uram, az arcpirulás pedig, miként a jelen mutatja, a miénk, Júda férfiaié, Jeruzsálem lakóié, egész Izraelé, legyenek bár közel vagy távol, mindazokban az országokban, ahová száműzted őket gonoszságaik miatt, amelyekkel ellened vétkeztek. Uram, az arcpirulás a miénk, királyainké, fejedelmeinké és atyáinké, akik vétkeztek; de a tied, Urunk, Istenünk, az irgalom és a megbocsátás. Mi ugyanis eltávoztunk tőled, és nem hallgattunk az Úrnak, Istenünknek szavára, hogy törvénye szerint járjunk, amit nekünk szolgái, a próféták által adott.

Zs 78
Ászáf zsoltára. Isten, pogányok szállták meg örökségedet, megfertőzték szentséges templomodat, romhalmazzá tették Jeruzsálemet. Szolgáid holttestét odavetették eledelül az ég madarainak, szentjeid húsát a föld vadjainak. Úgy ontották vérüket Jeruzsálem körül, akárcsak a vizet, és nem akadt, aki eltemette volna őket. Gyalázattá lettünk szomszédaink előtt, nevetséggé s csúfsággá azok előtt, akik körülöttünk laknak. Meddig még, Uram? Örökké tart haragod? Meddig lobog még bosszúságod, mint a tűz? A pogányokra öntsd haragodat, akik nem ismernek téged, s azokra az országokra, amelyek nem hívják segítségül nevedet. Hiszen felfalják Jákobot, és elpusztítják lakóhelyét! Ne emlékezzél meg atyáink gonoszságáról, siessen elénk irgalmasságod, mert nagyon nyomorultak lettünk. Segíts rajtunk, szabadító Istenünk neved dicsőségéért és ments meg minket, Bocsásd meg bűneinket a te nevedért! Miért mondják a pogányok között: ,,Hol van az ő Istenük?' Legyen nyilvánvaló a pogányokon szemünk láttára szolgáid kiontott vérének megbosszulása. Jusson színed elé a bilincsbe vertek jajszava; Hatalmas karoddal tartsd életben a halálra szántakat. Öntsd vissza hétszeresen szomszédaink ölébe, ellened szórt szidalmaikat, Uram. Mi azonban, a te néped és legelőd juhai, hadd áldjunk téged örökké, és hadd hirdessük dicséretedet nemzedékről nemzedékre!

Lk 6,36-38
Legyetek tehát irgalmasok, mint a ti Atyátok is irgalmas! Ne ítéljetek, és titeket sem fognak elítélni. Ne kárhoztassatok senkit, és benneteket sem fognak kárhoztatni. Bocsássatok meg, és bocsánatot fogtok nyerni. Adjatok, és adnak majd nektek is: jó és tömött, megrázott és túláradó mértékkel adnak majd az öletekbe. Mert amilyen mértékkel mértek, olyannal fognak visszamérni nektek.'

Nagyböjt második hete – hétfő

  2012. március 5. – Hétfő


  A hegyi beszédben  Jézus így szólt  tanítványaihoz: „Legyetek  irgalmasok,
  amint mennyei Atyátok is irgalmas.  Ne mondjatok ítéletet senki fölött,  s
  akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne  ítéljetek el senkit, s akkor  titeket
  sem ítélnek el. Bocsássatok meg,  és nektek is megbocsátanak. Adjatok,  és
  akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel  mérnek
  öletekbe. Mert amilyen  mértékkel ti mértek,  olyannal mérnek majd  nektek
  is.”
  Lk 6,36-38

  Elmélkedés:

  Jézus szavai, amelyeket az evangéliumban olvasok, minden nap egy  magasabb
  eszmény,  egy   tökéletesebb   élet   felé  vezet.   Egy   új   életstílus
  megvalósítására hív  az  Úr,  amelyben  nincs  helye  a  haragnak  vagy  a
  gyűlöletnek.  Itt  nincs  ellenség  és  ellenfél.  Nincs  szembenállás  és
  ellenkezés a  másik  emberrel.  Jézus  azt  kéri,  hogy  mindenkire,  mint
  testvérre tekintsek.  Legyek  szeretettel mindenki  iránt.  Ne  közeledjek
  senkihez előítélettel és  ne ítéljek  el senkit sem,  ha esetleg  megtudom
  hibáit. Jószándék  és jóindulat  éljen  a szívemben!  Hiszen én  is  bűnös
  vagyok, s csak akkor számíthatok  Isten irgalmára, ha kész vagyok  szívből
  megbocsátani embertársaimnak.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:


  Urunk, Jézus Krisztus,  te kicsinnyé lettél,  amikor Isten létedre  emberi
  testet vettél fel és közöttünk éltél. Egész életeddel példát adtál  nekünk
  a kicsik  alázatos szolgálatára.  Taníts  minket arra,  hogy  felismerjünk
  téged minden emberben, a kicsinyekben is és Téged szolgáljunk mindenkiben!
______________________________

Nagyböjt második hete – hétfő

Isteni mérték
2012. március 5. Nagyböjt második hete – hétfő

P. Patrick Butler LC

Lk 6,36-38
Legyetek tehát irgalmasok, mint a ti Atyátok is irgalmas! Ne ítéljetek, és titeket sem fognak elítélni. Ne kárhoztassatok senkit, és benneteket sem fognak kárhoztatni. Bocsássatok meg, és bocsánatot fogtok nyerni. Adjatok, és adnak majd nektek is: jó és tömött, megrázott és túláradó mértékkel adnak majd az öletekbe. Mert amilyen mértékkel mértek, olyannal fognak visszamérni nektek.''

Bevezető ima: Jézusom, csak azt adhatom neked, amit Te már előbb nekem adtál. Kérlek, add meg nekem a kegyelmet, hogy beszélhessek ma veled. Úgy imádkozzak, hogy azzal a legnagyobb dicsőséget adjam neked. Add, hogy imádságom egyre inkább hozzád hasonlóvá tegyen és segíts, hogy a másokkal való kapcsolatomban megbocsátóbb és nagylelkűbb legyek.

Kérés: Uram, segíts, hogy irgalmas legyek, amint Te is irgalmas vagy!

1. Mennyei mérték. Jézus azt kéri tőlem, hogy olyan legyek, mint az Atya. Ádám és Éva legnagyobb bűne az volt, hogy engedtek a Sátán kísértésének, mely arra csábította, hogy olyanok legyenek, mint az Isten. Itt nem egy kísértésről, hanem egy parancsról van szó, Jézus, az Isten Fiának parancsáról. Isten öröktől fogva azt akarta, hogy növekedjünk abban, hogy hozzá hasonlóak legyünk… Mindezt azonban az Ő akarata szerint és az iránta érzett szeretetünkből tegyük.

2. Háborút indítani esendő emberi természetünk ellen. Könnyű felállítani egy olyan emberi mértéket, amely a saját igazságérzetemen alapszik. Elhatározhatom, hogy meddig a pontig legyek elnéző. De Jézus azt kéri tőlem, hogy tegyem félre a mércét, amely milliméterekben méri embertársamat és fogadjam el Isten mércéjét, amely mérföldekben számol. Csak nagyon mély alázattal és Isten iránti határtalan bizalommal tudok felülkerekedni kicsinyességemen és így lehetek nagylelkű ember.

3. Isten kiáradó áldása. Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív föl nem fogta, amit Isten azoknak készített, akik őt szeretik.” (1Kor;2,9). Milyen gazdagon szemlélteti Jézus Isten válaszát a nagylelkűségemre és erőfeszítésemre, amellyel Őt próbálom szeretni embertársaimban. Ez a kép szomjúságot ébreszt bennem, habár ez csak egy sejtetése a valóságnak. Istent senki nem tudja megelőzni nagylelkűségben; ha én neki adom korlátolt önmagamat, Ő nekem fogja adni teljes végtelen Önmagát.

Beszélgetés Krisztussal: Beismerem, hogy csak korlátoltan vagyok képes szeretni, Uram. Alakítsd szívemet Atyád szíve szerint, hogy odaadóbb legyen és gazdag a megbocsátásban!

Elhatározás: Ahol széthúzás van, oda Isten szeretetét viszem. Ahol ellenségeskedés van, ott igyekszem jóságot ültetni.

A pápa imaszándéka 2012. március hónapra:
A nők közreműködése: Hogy az egész világon kellően elismerjék a nők közreműködését a társadalom fejlődéséhez.
Az üldözött keresztények: Hogy a Szentlélek adományozzon állhatatosságot mindazoknak, különösen Ázsiában, akiket Krisztus neve miatt hátrányosan megkülönböztetnek, üldöznek vagy halálba visznek.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger