2012. március 6., kedd

Nagyböjti idő, 2. hét Kedd

Nagyböjti idő, 2. hét Kedd

A farizeusok Mózes ítélőszékében ülnek. Lelki hatalmukat a testvéreiken való uralkodásra és nem az Istennel való kapcsolat szolgálatára használják. Farizeusok mi is könnyen lehetünk az élet megannyi területén, amikor testvéreink alázatos szolgálata helyett önzésünk kiszolgálását keressük bennük. Jézus másik figyelmeztetése is gyakran vonatkozik ránk: tanítják, de nem teszik. Hajlamosak vagyunk a keresztény tanítás nevében megítélni családtagot, munkatársat, a világot, ahelyett, hogy egy ujjal, vagy vállvetve, mások keresztje mellé odaállnánk! Kik azok, akiket az idei nagyböjtben emberi vergődésükben különösen is segíteni szeretnék? Mindnyájan testvérek vagytok – figyelmeztet Jézus a mai evangéliumban. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt második hete – kedd

2012.03.06. kedd

Ha készségesen hallgatunk az Úrra, élhetünk javaival


Iz 1,10.16-20
Halljátok az Úr szavát, Szodoma fejedelmei! Fogjátok fel fületekkel Istenünk tanítását, Gomorra népe! Mosakodjatok meg, tisztítsátok meg magatokat, távolítsátok el gonosz tetteiteket szemem elől! Hagyjatok fel azzal, hogy rosszat cselekedtek, tanuljatok jót tenni! Keressétek a jogot, siessetek segítségére az elnyomottnak, szolgáltassatok igazságot az árvának, védelmezzétek az özvegyet! Jöjjetek, és szálljunk perbe! -- mondja az Úr. -- Ha vétkeitek olyanok is, mint a skarlát, fehérek lesznek, mint a hó; ha vörösek is, mint a bíbor, olyanok lesznek, mint a gyapjú. Ha készek vagytok meghallgatni, majd a föld legjavából esztek. Ha azonban vonakodtok és ellenkeztek, kard emészt meg titeket. Bizony, az Úr szája szólt.'

Zs 49
Ászáf zsoltára. Szól az Úr, az istenek Istene, és szólítja a földet napkelettől napnyugatig. Felragyog Sionból ékes szépséggel az Isten. Jön íme, Isten, íme, jön a mi Istenünk és nem hallgat: színe előtt emésztő tűz, körülötte hatalmas förgeteg. Szólítja onnan felülről az eget s a földet, hogy népe fölött ítélkezzék: ,,Gyűjtsétek elém szentjeimet, akik az áldozatban szövetségre léptek velem.' Igazságát hirdetik az egek, mert Isten tart ítéletet. ,,Halljad én népem, hadd beszéljek, Izrael, hadd tegyek bizonyságot ellened: Én Isten, a te Istened vagyok. Nem áldozataidért perelek veled, hisz égő áldozataid folyton előttem vannak. Nem veszek el házadból fiatal bikákat, sem nyájaidból kecskebakokat. Mert enyém az erdő minden vadja, az állatok ezrei a hegyekben. Ismerem az ég minden madarát, és ami csak mozog a mezőn, az enyém. Ha éheznék, nem kellene neked szólnom, mert enyém a földkereksége, s mindaz, ami betölti. Eszem-e én a bikák húsát, iszom-e én a kecskebakok vérét? Dicséretet mutass be áldozatul Istennek, és teljesítsd fogadalmaidat a Fölségesnek; Hívj segítségül a szorongatás napján: megmentelek, és te dicsérni fogsz engem.' A bűnöshöz azonban így szól az Isten: ,,Miért beszélsz te parancsolataimról, s miért veszed szádra szövetségemet? Hiszen te gyűlölöd a fegyelmet, és hátad mögé veted szavaimat. Ha tolvajt láttál, vele tartottál, házasságtörőkkel közösködtél. Szád gonoszságot árasztott, és nyelved csalárdságot szőtt. Leültél és testvéred ellen beszéltél, és gáncsot vetettél anyád fia elé. Így cselekedtél, s mivel én hallgattam, azt hitted, hogy olyan vagyok, mint te. Pedig perbeszállok veled és mindezt felhozom ellened. Értsétek meg ezt ti, akik megfeledkeztek Istenről, nehogy védtelenek legyetek, amikor elragadlak titeket! Aki a dicséret áldozatát mutatja be, az tisztel engem, és aki bűntelenül jár az úton, annak mutatom meg Isten üdvösségét.'

Mt 23,1-12
Jézus ezután így beszélt a tömeghez és tanítványaihoz: ,,Az írástudók és farizeusok Mózes székében ülnek. Ezért mindazt, amit mondanak nektek, tegyétek meg és tartsátok meg -- de a tetteiket ne kövessétek, mert mondják ők, de nem teszik. Súlyos és elviselhetetlen terheket kötöznek össze és raknak az emberek vállára, de ők maguk egy ujjukkal sem mozdítják meg azokat. Minden tettüket azért teszik, hogy lássák őket az emberek. Imaszíjaikat szélesre szabják, bojtjaikat megnagyobbítják. Szeretik a főhelyeket a lakomákon, az első helyeket a zsinagógákban, a köszöntéseket a főtéren, s azt, ha az emberek rabbinak hívják őket. Ti ne hívassátok magatokat rabbinak, mert egy a ti Tanítótok, ti pedig mind testvérek vagytok. Atyátoknak se hívjatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. Ne hívassátok magatokat mesternek se, mert egy a ti Mesteretek, a Krisztus. Aki közületek a legnagyobb, legyen a ti szolgátok. Mert aki önmagát felmagasztalja, azt megalázzák, s aki megalázza önmagát, azt felmagasztalják.

Nagyböjt második hete – kedd

2012. március 6. - Kedd


  Egy alkalommal  Jézus  e szavakkal  fordult  a néphez  és  tanítványaihoz:
  „Mózes tanítószékében az írástudók és a farizeusok ülnek. Tegyetek meg  és
  tartsatok meg  ezért  mindent,  amit mondanak  nektek,  de  tetteikben  ne
  kövessétek őket, mert tanítják ugyan, de maguk nem teszik azt. Súlyos, sőt
  elviselhetetlen terheket kötöznek össze  és helyeznek az emberek  vállára,
  de maguk  egy ujjal  sem hajlandók  mozdítani rajta.  Amit tesznek,  azért
  teszik, hogy  lássák őket  az emberek.  Szélesre szabják  imaszíjukat,  és
  köntösükön megnagyobbítják a bojtokat. Vendégségben szeretnek a főhelyekre
  ülni, a zsinagógában  pedig az  első székekbe. Elvárják,  hogy az  emberek
  köszönjenek nekik a főtereken, és hogy rabbinak, azaz mesternek  szólítsák
  őket. Ti ne hívassátok magatokat mesternek,  mert egy a ti Mesteretek,  ti
  pedig mindnyájan  testvérek  vagytok.  De atyának  se  hívjatok  senkit  a
  földön, mert  egy a  ti Atyátok,  a mennyei.  És tanítónak  se  hívassátok
  magatokat, hisz egy a ti  tanítótok: Krisztus. Aki a legnagyobb  köztetek,
  az legyen a többi  szolgája. Aki önmagát  magasztalja, azt megalázzák,  és
  aki önmagát megalázza, azt felmagasztalják.”
  Mt 23,1-12

  Elmélkedés:

  Kortársainak hamis, kétszínű, a látszatra törekvő vallásosságát leplezi le
  Jézus, aki az írástudók és farizeusok tanítását ugyan követendőnek tartja,
  de cselekedeteiket  nem,  mert azok  ellenkeznek  szavaikkal.  Mindeközben
  nagyon kemény szavakat használ. De ugyanilyen határozottsággal szól hozzám
  is, ha engedek a kétszínűség kísértésének. Ne tegyek úgy, mint azok,  akik
  amikor felfedezik magukban e kétszínűséget, elhatározzák, hogy most  aztán
  megmutatják Istennek,  hogy tudnak  igazán  vallásosak lenni  és  Istennek
  tetszően fognak imádkozni. Vigyázat! Ezzel már megint az ember kerülhet  a
  középpontba  és  nem  Krisztus!  Az  alázatos  ember  nem  önmagát,  hanem
  Krisztust teszi az első helyre.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Add nekem felfedeznem  kincsedet, hadd tanuljak  tőled, hadd  szeresselek,
  hadd áldjalak, mielőtt elmész. Ne engedd, hogy elszalasszalak a hiú holnap
  reményében. Maradj  velem, amíg  lehet, hiszen  elmúlik minden,  s csak  a
  szeretet örök. Egy  nap majd  földbe vájom ujjam,  arcom párnába  temetem,
  vagy kihúzom magam, s karjaim az ég felé emelem, és nem kívánok mást: csak
  visszatértedet.
______________________________

Nagyböjt második hete – kedd

Szűk út a magas helyekhez
2012. március 6. Nagyböjt második hete – kedd

P. Patrick Butler LC

Mt, 23,1-12
Jézus ezután így beszélt a tömeghez és tanítványaihoz: ,,Az írástudók és farizeusok Mózes székében ülnek. Ezért mindazt, amit mondanak nektek, tegyétek meg és tartsátok meg - de a tetteiket ne kövessétek, mert mondják ők, de nem teszik. Súlyos és elviselhetetlen terheket kötöznek össze és raknak az emberek vállára, de ők maguk egy ujjukkal sem mozdítják meg azokat. Minden tettüket azért teszik, hogy lássák őket az emberek. Imaszíjaikat szélesre szabják, bojtjaikat megnagyobbítják. Szeretik a főhelyeket a lakomákon, az első helyeket a zsinagógákban, a köszöntéseket a főtéren, s azt, ha az emberek rabbinak hívják őket. Ti ne hívassátok magatokat rabbinak, mert egy a ti Tanítótok, ti pedig mind testvérek vagytok. Atyátoknak se hívjatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. Ne hívassátok magatokat mesternek se, mert egy a ti Mesteretek, a Krisztus. Aki közületek a legnagyobb, legyen a ti szolgátok. Mert aki önmagát felmagasztalja, azt megalázzák, s aki megalázza önmagát, azt felmagasztalják.

Bevezető ima: Uram, Jézus, egyedül Te vagy tanítóm és mesterem. Azért jöttem ma eléd, hogy taníts engem, hogy megtudjam akaratodat és meg is tegyem azt. Taníts engem alázatra és nagylelkűségre, arra, hogy egyedül csak neked akarjak tetszeni. Csak neked akarjak ma örömet szerezni, ne az emberi dicsőség számítson ma nekem.

Kérés: Szelíd és alázatos szívű Jézus, formáld és alakítsd szívemet a Te szíved szerint.

1. Váltsd is valóra, amit tanítasz! Isten akaratának ösvényén az lehet biztos vezető, aki elsősorban apostol, aki magát Urának és Mesterének lábai elé helyezi. Hallgatja Őt, tanul tőle, nekigyürkőzik és gyakorlatba önti, amit tanult. Végül is, senkit sem szokott meggyőzni az „Arra figyelj, amire tanítlak és ne arra, amit mondok” kijelentés. Titokzatos szál fűz minket azokhoz az emberekhez, akik számára eszközök vagyunk, hogy ők is közelebb kerüljenek Istenhez. A tetteim megfelelnek-e a meggyőződéseimnek? A hitelességem-e a legmeggyőzőbb érv mások számára, hogy ők is higgyenek Isten létében és a parancsolatokban?

2. Ne az imaszíjadat, hanem a szívedet szélesítsd! A szívem a tevékenységem motorja. Mi működteti ezt a motort? Mi motivál engem? Ha az emberi dicsőség és elismerés, akkor a szívem az önmagasztalás irányába vezet. Ha megnyitom a szívemet és engedem, hogy képes legyek legalább egy szerény szeretetre, az a mások jólétét és boldogságát fogja szolgálni. Ha elfogadom a mindenható Istent Atyámnak, Mesteremnek és Tanítómnak, akkor névtelen segítő kéz leszek majd, és hozzá vezetek másokat is.

3. Az alázat szűk útja. „Ugyanazt a lelkületet ápoljátok magatokban, amely Krisztus Jézusban volt. … kiüresítette magát, szolgai alakot öltött.” (Fil 2). Jézus lealacsonyította magát, hogy szolgáljon másoknak és az Atya felmagasztalta Őt. Megígérte nekem, hogy engem is ugyanolyan jutalom vár, ha én is a szűk utat választom. Mit választok: egy pillanatnyi emberi csillogást vagy az örökkévalóság isteni dicsőségét?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, áldd meg az erőfeszítésemet, amellyel az imában fel akarom emelni a szívemet és az értelmemet hozzád. Formáld át a szívemet, tedd az érzéseimet a tieidhez hasonlóvá!

Elhatározás: Ma úgy akarok másokat szolgálni, hogy egyedül csak Isten tudjon róla, szolgálatom csak az Ő számára legyen látható.

Erdő Péter bíboros atya 2012. márciusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szentlélek segítségével az új evangelizáció eljuttassa Krisztus örömhírét minden emberhez.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger