2012. március 9., péntek

Nagyböjti idő, 2. hét Péntek

Nagyböjti idő, 2. hét Péntek

Isten a szőlőjét rábízza az emberekre. Én is felelős vagyok Isten országának egy részletéért. Felelős vagyok azért, hogy házastársam, gyermekeim, munkatársaim megismerjék az üdvösség jó hírét. A gyilkos szőlőmunkások ma sem tűntek el. Olykor talán én magam is rájuk hasonlítok, amikor önzésem megakadályoz abban, hogy Isten szólításaira figyeljek. A mennyei Atyát nem lehet felülmúlni türelemben és kitartásban. Újabb és újabb módon szólít meg bennünket. Az idők teljességében Fiát küldte, hogy általa üdvözüljünk. Szeretete a halálánál is erősebb. Isten tervének megvalósulását a gonoszság tobzódása sem tudja megakadályozni. Az Úr azonban félreállítja azokat, akik mindvégig megátalkodottak. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt második hete – péntek

2012.03.09. péntek

(Római Szent Franciska, Savio Szent Domonkos)
Jön az álomlátó, gyertek, öljük meg


Ter 37,3-4.12-13a.17b-28
Izrael ráadásul minden fiánál jobban szerette Józsefet, mert öregségében nemzette, ezért készíttetett neki egy tarka köntöst. Amikor testvérei látták, hogy apjuk őt minden fiánál jobban szereti, meggyűlölték, és egy jó szót sem tudtak szólni hozzá. Amikor testvérei egyszer apjuk nyájait legeltetve Szíchemben tartózkodtak, Izrael azt mondta Józsefnek: ,,Testvéreid Szíchemben legeltetik a juhokat. Gyere, hadd küldjelek el hozzájuk!' Ő azt felelte: Az ember erre azt felelte neki: ,,Elmentek innen, de hallottam, hogy azt mondták: ,,Menjünk Dótainba!''' József elment tehát a testvérei után, és Dótainban meg is találta őket. Amikor messziről meglátták, mielőtt még odaért volna hozzájuk, arra gondoltak, hogy megölik. Így szóltak ugyanis egymáshoz: ,,Itt jön az álomlátó! Gyertek, öljük meg, dobjuk egy régi vízverembe, és mondjuk azt, hogy fenevad tépte szét. Akkor majd meglátjuk, mit használnak neki az álmai!' Amikor azonban Rúben meghallotta ezt, azon volt, hogy kiszabadítsa a kezükből, ezért így szólt: ,,Ne vegyétek el az életét! Ne ontsatok vért, inkább dobjátok ebbe a pusztai vízverembe, és őrizzétek meg tisztán a kezeteket!' Ezt csak azért mondta, mert ki akarta szabadítani a kezükből, és visszaadni atyjának. Így tehát, amikor odaért testvéreihez, azok tüstént lehúzták róla a tarka, bokáig érő köntöst, őt pedig beledobták a régi vízverembe, amelyben nem volt víz. Amikor aztán leültek enni, és föltekintve látták, hogy izmaelita vándorkereskedők jönnek arrafelé Gileádból, és fűszert, gyantát és mirhazsengét visznek tevéiken Egyiptomba. Júda ekkor azt mondta a testvéreinek: ,,Mi hasznunk, ha megöljük testvérünket, és a vérét eltitkoljuk? Jobb lesz, ha eladjuk az izmaelitáknak, és nem szennyezzük be a kezünket. Hiszen testünk és vérünk ő!' Testvérei hallgattak szavára, és amikor odaértek a mádiánita kereskedők, kihúzták a vízveremből, és eladták az izmaelitáknak húsz ezüstért. Azok elvitték Egyiptomba.

Zs 104,16-21
Amikor éhséget bocsátott az országra, s összetörte kenyértartó botjukat. Elküldött előttük egy férfit, rabszolgának adták el Józsefet. Béklyóba szorították lábát, vas került a nyakára, amíg szava be nem teljesedett: az Úr igéje ugyanis igazolta őt. A király elküldött és megszabadíttatta, a népek fejedelme szabadon engedte; Háza urává tette őt és minden jószágának parancsolójává.

Mt 21,33-43.45-46
Hallgassatok meg egy másik példabeszédet. Volt egy gazda: szőlőt ültetett, kerítést készített köréje, prést ásott benne és tornyot épített [Iz 5,1-2]. Aztán kiadta azt bérlőknek, és idegen földre utazott. Amikor elközelgett a szüret ideje, elküldte szolgáit a bérlőkhöz, hogy szedjék be a termését. A bérlők azonban megragadták a szolgáit; az egyiket megverték, a másikat megölték, a harmadikat megkövezték. Ekkor ismét küldött más szolgákat, az előzőknél többet, de azok éppúgy tettek velük is. Végül elküldte hozzájuk a fiát, mondván: ,,A fiamat majd tiszteletben tartják.'' De a bérlők, mihelyt meglátták a fiút, azt mondták egymás között: ,,Itt az örökös, gyertek, öljük meg, és szerezzük meg az örökségét.'' Megragadták őt, kidobták a szőlőn kívülre és megölték. Amikor tehát eljön a szőlő ura, mit fog tenni ezekkel a bérlőkkel?' Azt felelték neki: ,,A gonoszokat kegyetlenül el fogja pusztítani, a szőlőt pedig más bérlőknek adja, akik megadják neki a termést a maga idejében.' Jézus ekkor azt mondta nekik: ,,Sohasem olvastátok az Írásokban: ,,A kő, amelyet az építők elvetettek, szegletkővé lett; az Úr tette azzá, és ez csodálatos a mi szemünkben''? [Zsolt 118,22-23] Ezért mondom nektek, hogy elveszik tőletek az Isten országát, és olyan népnek adják, amely meghozza annak gyümölcseit. Példabeszédeit hallva a főpapok és a farizeusok megértették, hogy róluk beszél. Ekkor el akarták őt fogni, de féltek a tömegtől, mert az emberek prófétának tartották őt.

Nagyböjt második hete – péntek

2012. március 9. - Péntek


  Abban az  időben  Jézus  ezt  mondta  a  főpapoknak  és  a  nép  véneinek:
  „Hallgassatok meg egy másik példabeszédet! Volt egy gazdaember, aki szőlőt
  telepített, bekerítette  sövénnyel,  belül pedig  taposógödröt  ásott,  és
  őrtornyot épített.  Aztán rábízta  a szőlőt  a munkásokra,  és  elutazott.
  Amikor eljött a szüret ideje, elküldte szolgáit a szőlőmunkásokhoz, hogy a
  termést átvegyék. Ám a szőlőmunkások megragadták a szolgáit, s az  egyiket
  összeverték, a másikat megölték, a harmadikat pedig megkövezték. Erre  más
  szolgákat küldött, többet,  mint először, de  ezekkel is ugyanúgy  bántak.
  Végül a fiát  küldte el  hozzájuk, mondván: „A  fiamat csak  megbecsülik!”
  Amikor azonban a  szőlőmunkások meglátták a  fiút, így szóltak  egymáshoz:
  „Ez itt az örökös! Gyertek, öljük meg, és miénk lesz az öröksége!” Meg  is
  ragadták őt, kidobták a szőlőből, és megölték. Amikor megjön a  szőlőskert
  ura, ugyan mit  tesz majd  ezekkel a  szőlőmunkásokkal?” Ezt  válaszolták:
  „Gonoszul elbánik a gonoszokkal, a szőlőt pedig más munkásokra bízza, akik
  idejében átadják neki a termést.”
  Jézus így folytatta: „Nem olvastátok soha  az írásokban: „A kő, melyet  az
  építők elvetettek, mégis szegletkővé lett, az Úr tette azzá, és szemünkben
  csodálatos ez!” Ezért mondom nektek:  Az Isten országát elveszik  tőletek,
  és olyan népnek adják, amely majd megtermi annak gyümölcsét.” A főpapok és
  a farizeusok hallották a példabeszédet,  és megértették, hogy Jézus  róluk
  beszél. El akarták  fogni, de  féltek a néptől,  mert mindenki  prófétának
  tartotta.
  Mt 21,33-43.45-46

  Elmélkedés:

  Keresztény közösségünket  hasonlíthatjuk egy  szőlőskerthez, amilyenről  a
  mai  evangéliumban  olvasunk.  Krisztus   tanítványai  az  Úr   szőlőjében
  dolgoznak, miként a szőlőmunkások. Az egyház mindaddig békében  fejlődhet,
  amíg tagjai az Istentől  rájuk bízott feladatokat  végzik, és nem  akarnak
  túlnőni szerepükön. Ha azonban fellázadnak és a maguk kezébe akarják venni
  az irányítást, megsérül az Úr és a szolgák közti kapcsolat. A  történetből
  láthatjuk, hogy a lázadást  az ember teszi.  Jézus eljövetele és  megváltó
  halála azt mutatja, hogy Isten  irgalmasan segítségére siet az  engedetlen
  emberiségnek,   hogy   ne   kerüljünk   a   kárhozatra,   hanem   Krisztus
  engedelmességének köszönhetően üdvözüljünk. Engedem-e, hogy Isten  irgalma
  engem is megérintsen?
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Örök Atya,  tekints irgalmas  szemmel az  egész emberiségre,  különösen  a
  szegény bűnösökre,  akiket  Jézus  legirgalmasabb  Szíve  oltalmaz.  Az  Ő
  keserves   kínszenvedése   által   könyörülj   rajtunk,   hogy    irgalmad
  mindenhatóságát dicsérjük mindörökké.
______________________________

Nagyböjt második hete – péntek

Keresztútjárás az Andrássy úton – Keresztút az életért az új evangelizáció évében
Szeretettel várunk március 31-én szombat délután erre a tanúságtételre.
Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.
Utána szabadtéri szentmise a Hősök terén, amelyet dr. Székely János püspök mutat be.
További részletek: www.regnumchristi.hu

Felismerni Isten ajándékait
2012. március 9. Nagyböjt második hete – péntek

P. Patrick Butler LC

Mt 21,33-43, 45-46
Hallgassatok meg egy másik példabeszédet. Volt egy gazda: szőlőt ültetett, kerítést készített köréje, prést ásott benne és tornyot épített. Aztán kiadta azt bérlőknek, és idegen földre utazott. Amikor elközelgett a szüret ideje, elküldte szolgáit a bérlőkhöz, hogy szedjék be a termését. A bérlők azonban megragadták a szolgáit; az egyiket megverték, a másikat megölték, a harmadikat megkövezték. Ekkor ismét küldött más szolgákat, az előzőknél többet, de azok éppúgy tettek velük is. Végül elküldte hozzájuk a fiát, mondván: ,,A fiamat majd tiszteletben tartják.'' De a bérlők, mihelyt meglátták a fiút, azt mondták egymás között: ,,Itt az örökös, gyertek, öljük meg, és szerezzük meg az örökségét.'' Megragadták őt, kidobták a szőlőn kívülre és megölték. Amikor tehát eljön a szőlő ura, mit fog tenni ezekkel a bérlőkkel?'' Azt felelték neki: ,,A gonoszokat kegyetlenül el fogja pusztítani, a szőlőt pedig más bérlőknek adja, akik megadják neki a termést a maga idejében.'' Jézus ekkor azt mondta nekik: ,,Sohasem olvastátok az Írásokban: ,,A kő, amelyet az építők elvetettek, szegletkővé lett; az Úr tette azzá, és ez csodálatos a mi szemünkben''? Ezért mondom nektek, hogy elveszik tőletek az Isten országát, és olyan népnek adják, amely meghozza annak gyümölcseit. Példabeszédeit hallva a főpapok és a farizeusok megértették, hogy róluk beszél. Ekkor el akarták őt fogni, de féltek a tömegtől, mert az emberek prófétának tartották őt.

Bevezető ima: Uram, oly sokszor részesülök áldásodban. Köszönöm azt a sok lelki, fizikai vagy anyagi ajándékot, amelyekkel elhalmozol. Adj nekem szertő szívet, add, hogy viszont szerethesselek, és vissza tudjak fizetni neked mindent, ami tőled származik.

Kérés: Uram, add kegyelmedet, hogy gyümölcsöt teremjek az alázat és az önátadás által!

1. Jogosultnak lenni. Jézus történetei, példabeszédei mindig életszerű képet tárnak elénk. Hogyan lehet az – tehetem fel a kérdést, amint a történeten elmélkedek – hogy valakire bérleti díj nélkül rábíznak egy teljesen berendezett, mindennel ellátott szőlőt, és ennek fejében ő elbánik az adományozóval, amikor az néhány szőlőfürtöt kér szüret idején? Isten a teremtéskor annyi ajándékot készített nekem! Különféle adottságokat, áldást. Milyen az én hozzáállásom, amikor az Úr elküldi követeit, hogy az ajándékok némelyikét az Ő szolgálatába állítsam? Milyen a hozzáállásom, amikor Fiát küldi el?

2. Száműzni a gőgös illúziókat. A farizeusok főbenjáró büntetést követeltek a hálátlan bérlők számára, akik a példabeszéd gazdájának szolgáit és fiát megölték. A gőgjük, a tökéletesre formált kép, amelyet magukról alkotottak, visszatartotta őket attól, hogy észrevegyék: a történet róluk szólt. Amikor pedig ráébredtek erre, dühbe gurultak, ahelyett, hogy a megtérésüket fontolgatták volna. Én ne így reagáljak! Száműznöm kell az illúziót, amelyet a gőg alkotott bennem és harcolnom kell, hogy hálás kedvezményezett legyek, aki időben beszolgáltatja a termést Isten szőlőskertjében.

3. Szegletkőre építeni. A 118. zsoltárt idézve, Jézus azonosítja magát azzal a fiúval, akit elvetettek azok, akiket az Atya megáldott. „A tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be” (Jn 1,11). Én felismerem és elfogadom Őt. „Ám akik befogadták azoknak hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek.” (Jn 1,12). Azonban apostolként azt is el kell fogadnom, hogy velem is úgy bánjanak, mint ahogy vele tették. „Nem nagyobb a szolga uránál. Ha tehát engem üldöztek, titeket is üldözni fognak. Ha az én tanításomat megtartották, a tieteket is megtartják.” (Jn 15,20).

Beszélgetés Krisztussal: Alakítsd át a szívemet, Uram, hogy világosan lássam: mindenem, amim van és mindaz, ami vagyok, Tőled származik. Neked van jogod arra, hogy begyűjtsd a termést a szőlődből, amelyet bérbe adtál nekem: életem, tehetségeim, javaim. Uram, a szívembe rejtlek téged, és mindenemet, amim van, és ami vagyok, a Te szolgálatodba állítom.

Elhatározás: Találok időt arra, hogy megköszönjem az imában Istennek az ajándékait, és felajánlom, hogy visszaadom neki azokat, saját erőfeszítéseimmel gazdagítva.

A pápa imaszándéka 2012. március hónapra:
A nők közreműködése: Hogy az egész világon kellően elismerjék a nők közreműködését a társadalom fejlődéséhez.
Az üldözött keresztények: Hogy a Szentlélek adományozzon állhatatosságot mindazoknak, különösen Ázsiában, akiket Krisztus neve miatt hátrányosan megkülönböztetnek, üldöznek vagy halálba visznek.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger