2012. március 12., hétfő

Nagyböjti idő, 3. hét Hétfő

Nagyböjti idő, 3. hét Hétfő

Nem tartozik a manapság, divatos erények közé a hűség. Nemcsak a házasságban, hanem a papságban és a szerzetesi életben is nehezen kötelezik el magukat az emberek egy életen át. Ki tudja, hogy érzek majd holnap? Lesz-e erőm kitartani a nehézségek idején? – teszik fel a kérdést önmaguknak egyre többen. Szívesen kipróbálják a házasságot, a szerzetesi életet egy rövid időre, talán néhány évre is, de nem merik egy életen át, nagylelkűen, osztatlanul a szeretett személynek vagy Istennek szentelni a szívüket. Segítse őket és mindannyiunkat József, az igaz ember, a hűséges és okos szolga, hogy ne csak pillanatnyi fellángolás legyen életünkben a hit, hanem mindhalálig, örömmel és szeretettel fogadjuk be lelkünk hajlékába Jézust és Máriát. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt harmadik hete – hétfő

2012.03.12. hétfő

Sok leprás közül nem tisztult meg más, mint a szíriai Naámán


2Kir 5,1-15a
Námán, Szíria királyának hadvezére, nagy és tekintélyes ember volt ura előtt, mert általa adott az Úr győzelmet Szíriának. Vitéz és gazdag ember volt, de poklos. Egyszer azonban portyázni mentek a szíriaiak, s foglyul ejtettek Izrael földjéről egy kislányt. Ez Námán feleségének szolgálatába jutott és azt mondta asszonyának: ,,Bárcsak lett volna az én uram annál a prófétánál, aki Szamariában van. Biztosan meggyógyította volna a poklosságtól, amelyben van.' Námán erre bement urához s elbeszélte neki: ,,Így s így szólt az az Izrael földjéről való lány.' Azt mondta erre neki Szíria királya: ,,Eredj el s én majd küldök egy levelet Izrael királyának.' Az, miután elment és magával vitt tíz talentum ezüstöt, hatezer aranyat s tíz váltóruhát, elvitte a levelet Izrael királyának. Ezek a szavak voltak benne: ,,Ha e levelet megkapod, tudd, hogy hozzád küldtem szolgámat, Námánt, hogy meggyógyítsd poklosságából.' Amikor Izrael királya elolvasta a levelet, megszaggatta ruháját s azt mondta: ,,Isten vagyok-e én, hogy ölni s életet adni tudjak, hogy ez hozzám küld, hogy meggyógyítsak valakit poklosságából? Észrevehetitek s láthatjátok, hogy csak ürügyet keres ellenem.' Amikor ezt Elizeus, az Isten embere meghallotta, azt tudniillik, hogy Izrael királya megszaggatta ruháját, elküldött hozzá ezzel az üzenettel: ,,Miért szaggattad meg ruháidat? Jöjjön hozzám, s tudja meg, hogy van próféta Izraelben.' Odament tehát Námán, lovaival és szekereivel együtt, és megállt Elizeus házának ajtaja előtt. Ekkor Elizeus követet küldött ki hozzá ezzel az üzenettel: ,,Menj s fürödj meg hétszer a Jordánban, s akkor tested visszanyeri egészségét s megtisztulsz.' Megharagudott erre Námán, elment, és ezt mondta: ,,Azt hittem, hogy ki fog jönni hozzám, megáll, segítségül hívja az Úrnak, Istenének nevét, megérinti kezével a poklosság helyét s meggyógyít. Hát nem jobbak-e az Abána és a Fárfár, Damaszkusz folyói, Izrael valamennyi vizénél arra, hogy bennük megfürödjem és megtisztuljak?' Amikor azonban megfordult s bosszankodva elment, eléje járultak szolgái s így szóltak hozzá: ,,Apám, ha nagy dolgot mondott volna is neked a próféta, bizonyára meg kellett volna tenned. Mennyivel inkább, hogy most csak azt mondta neked: ,,Fürödj meg és megtisztulsz.''' Lement s megfürdött hétszer a Jordánban az Isten emberének szava szerint, s ismét olyan lett a teste, mint egy kis gyermek teste, és megtisztult. Erre visszatért az Isten emberéhez egész kíséretével együtt s bement s megállt előtte s azt mondta: ,,Immár tudom, hogy nincs másutt Isten az egész földön, hanem csakis Izraelben. Kérlek tehát, fogadj el áldomást szolgádtól.'

Zs 41-42
A karvezetőnek. Maszkíl, Kóré fiaitól. Amint a szarvas kívánkozik a forrás vizéhez, úgy kívánkozik lelkem tehozzád, Istenem! Szomjazza lelkem az erős, élő Istent: mikor jutok oda, hogy Isten színe előtt megjelenjek? Éjjel-nappal könnyem a kenyerem, hiszen napról-napra azt mondják nekem: ,,Hol van a te Istened?' Kiöntöm lelkemet és arra emlékezem, hogyan vonultam a csodás hajlék helyére, az Isten házához hangos ujjongással és hálaadással, az ünneplő sokasággal. Miért vagy szomorú, lelkem, miért háborogsz bennem? Bízzál Istenben, mert fogom még áldani őt, arcom üdvösségét, az én Istenemet! Lelkem elcsüggedt bennem, azért rád gondolok a Jordán és a Hermon földjéről, a Miszár hegyéről. Örvény örvényt hív elő, amíg harsognak zuhatagjaid: mind áthaladnak rajtam árjaid és hullámaid. Nappal kegyességét küldi nekem az Úr, s éjjel neki szól énekem: imádkozom éltem Istenéhez. Ezt mondom Istennek: ,,Oltalmazóm, miért feledkezel meg rólam? Miért kell szomorúan járnom-kelnem, miközben sanyargat engem ellenségem?' Amíg csontjaimat törve, gyaláznak elnyomóim, és napról-napra azt mondják nekem: ,,Hol van a te Istened?' Miért vagy szomorú, lelkem, miért háborogsz bennem? Bízzál Istenben, mert fogom még áldani őt, arcom üdvösségét, az én Istenemet! Szolgáltass nekem igazságot, Istenem, kelj ügyem védelmére az istentelen nemzetséggel szemben; A gonosz és álnok embertől szabadíts meg engem! Hisz te vagy, Isten, az én menedékem, miért vetsz el engem? Miért kell szomorúan járnom-kelnem, miközben sanyargat engem ellenségem? Küldd el világosságodat és igazságodat, hadd vezessenek és vigyenek el engem szent hegyedre s hajlékodba. És bemegyek Isten oltárához, ujjongásom örömének Istenéhez, és lantszóval dicsérlek téged, Isten, én Istenem. Miért vagy szomorú, lelkem, miért háborogsz bennem? Bízzál Istenben, mert fogom még áldani őt, arcom üdvösségét, az én Istenemet!

Lk 4,24-30
Majd így folytatta: ,,Bizony, mondom nektek, hogy egy próféta sem kedves a maga hazájában. Bizony, mondom nektek: sok özvegy volt Illés napjaiban Izraelben, amikor bezárult az ég három évre és hat hónapra, úgyhogy nagy éhínség lett az egész földön; mégis azok közül egyikhez sem küldték Illést, csak a szidoni Szareptába, az özvegyasszonyhoz [1 Kir 17,8-16]. És sok leprás volt Izraelben Elizeus próféta idejében, de azok közül senki sem tisztult meg, csak a szíriai Námán' [2 Kir 5,1-27]. Ezeket hallva mindnyájukat düh töltötte el a zsinagógában. Fölkeltek, kidobták őt a városból, és fölvitték annak a hegynek a oldalára, amelyen a városuk épült, hogy letaszítsák őt. Ő azonban áthaladt köztük és eltávozott.

Nagyböjt harmadik hete – hétfő

2012. március 12. – Hétfő


  A názáreti zsinagógában Jézus így beszélt a néphez: „Bizony mondom nektek,
  hogy egy próféta sem  kedves a maga hazájában.  Igazán mondom nektek,  sok
  özvegy élt  Izraelben Illés  idejében,  amikor az  ég  három évre  és  hat
  hónapra bezárult, úgyhogy nagy éhínség támadt az egész földön. De  közülük
  egyikhez sem  kapott  Illés  küldetést, csak  a  szidoni  Száreptában  élő
  özvegyasszonyhoz. Ugyanígy  Elizeus  próféta  korában is  sok  leprás  élt
  Izraelben, s egyikük sem tisztult meg, csak a szíriai Námán.” Ezt  hallva,
  a zsinagógában  mind  haragra  gerjedtek. Felugrottak,  kiűzték  Jézust  a
  városon kívülre, és fölvezették  arra a hegyre,  amelyen városuk épült,  a
  szakadék szélére, hogy letaszítsák. De ő áthaladt közöttük, és eltávozott.
  Lk 4,24-30

  Elmélkedés:

  Jézus jól ismerte azokat a  názáretieket, akikhez beszélt a  zsinagógában,
  hiszen ebben a városban nőtt fel. A názáretiek is azt gondolták, hogy  jól
  ismerik Jézust,  aki  a körükben  élt,  és most  visszatért  városukba.  A
  történet szerint mindkét oldal csalódott. Jézus csalódását az okozta, hogy
  honfitársai nem fogadták el tanítását, amelyet más városokban oly szívesen
  hallgattak az emberek. Csalódott, mert szívélyesebb fogadtatásra számított
  és nem arra, hogy ellenségesen viselkedőkkel és halálát akarókkal  találja
  magát szemben. A  názáretiek emberek csalódását  pedig az okozhatta,  hogy
  továbbra is csak egy ismerőst láttak Jézusban és nem az Isten Fiát. Hogyan
  fogadom Jézust, amikor betér hozzám?
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Istenünk, te  jóságos  vagy,  mert képességet  adtál  nekünk,  hogy  téged
  megismerjünk. Te teremtetted a  mennyet és a földet.  Te vagy a  Mindenség
  Ura, az  egyedül igaz  Isten,  akin kívül  más  Isten nincs.  Urunk  Jézus
  Krisztus által  küldd  el  nekünk a  Szentlélek  országát!  Segíts  minden
  embert, hogy felismerjen téged: Urát és Istenét, és hogy mindig  kitartson
  melletted!
  Szent Iréneusz
______________________________

Nagyböjt harmadik hete – hétfő

Keresztútjárás az Andrássy úton – Keresztút az életért az új evangelizáció évében
Szeretettel várunk március 31-én szombat délután erre a tanúságtételre.
Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.
Utána szabadtéri szentmise a Hősök terén, amelyet dr. Székely János püspök mutat be.
További részletek: www.regnumchristi.hu


Isten családja a szeretet
2012. március 12. Nagyböjt harmadik hete – hétfő

P. Shane Lambert

Lk 4,24-30
A názáreti zsinagógában Jézus így beszélt a néphez: "Bizony mondom nektek, hogy egy prófétát sem látnak szívesen a saját hazájában. S igazán mondom nektek, sok özvegy élt Izraelben Illés idejében, amikor az ég három évre és hat hónapra bezárult, úgyhogy nagy éhínség támadt az egész földön. De közülük egyikhez sem kapott Illés küldetést, csak a szidoni Száreptában élő özvegyasszonyhoz. Ugyanígy Elizeus próféta korában is sok leprás élt Izraelben, s egyikük sem tisztult meg, csak a szír Naamán." Ezt hallva mind haragra gerjedtek a zsinagógában. Felpattantak, kiűzték a városon kívülre, és fölvezették arra a hegyre, amelyen városuk épült, a szakadék szélére, hogy letaszítsák. De ő áthaladt köztük és eltávozott.

Bevezető ima: Úr Jézus! Hiszem, hogy Te Isten Fia vagy. Azért jöttél, hogy megmutasd, hogyan lehet Isten gyermekeként élni. Bízom benne, hogy átalakítod életemet és példádat egyre tökéletesebben tudom követni. Szeretlek, Uram. Add, hogy életem tükre legyen irántam érzett szeretetednek.

Kérés: Uram! Add, hogy bizonyságot tudjak tenni a világ előtt arról, hogy Isten gyermeke vagyok!

1. Az igazi kiváltság. Jézus két olyan esetet nevez meg, melyben próféták nem a kiválasztott néphez tartozó emberekkel tettek jót. Miért döntött úgy Isten, hogy ezeknek az idegeneknek segít és nem saját népének? A választ Isten terveinek különbözőségében és az emberek fogadtatásában találjuk. Mert Isten megígérte nekünk a mennyországot, Ő minden gyermekét meg szeretné menteni. Hűtlenségünk, visszautasításunk azonban meghiúsíthatja Istennek a tervét. Ennek ellenére, Ő mindig tiszteletben tartja szabad akaratunkat. A megváltás útja azon múlik, mennyire fogadjuk el Istent és az Ő szeretetét, amit parancsainak megtartásával fejezhetünk ki. Maga Jézus mondta: „Ha szerettek engem, megtartjátok parancsaimat” (Jn 14,15).

2. Isten családja. Jézustól kapott küldetésünk az, hogy saját és mások életét megváltoztassuk. „Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával. Az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége.” (Mt 10,34-36). Ezért ne csodálkozzunk azon, ha a hozzánk legközelebb állók nem értenek meg vagy visszautasítják szeretetünket. Jézust sem fogadták el kortársai. Isten szeretete igazolja viselkedésemet. Mindenki, aki Isten szeretetét és az igazságot keresi, az Atya akaratát cselekszi.

3. Az igazságos jutalom. Istentől kaptuk a szeretet parancsát. Mikor az emberek köveket ragadnak, hogy Jézusra dobják, küldetésüket utasítják vissza, és azt bizonyítják, amit Jézus mondott, hogy senki sem próféta a saját hazájában. Ha én megvallom Istent mások előtt, Ő is megvall engem. Isten megvéd engem. Neki élek, nem magamnak. Nem szabad az emberek reakcióit magamra vonatkoztatni. „Aki titeket befogad, engem fogad be, aki pedig engem fogad be, azt fogadja be, aki engem küldött. Aki prófétát fogad be azért, mert próféta, az a próféta jutalmát kapja. Aki igaz embert fogad be azért, mert igaz, az igaz ember jutalmában részesül.” (Mt 10,40-41). Krisztus iránti hűségem lehetőséget biztosít a többi embernek, hogy Isten szeretetét jogos jutalmaként megkapja.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts Isten gyermekeként élnem! Mennyei Atyánk szeretete által egy új családba hív bennünket. Ez az új család egy közösség, melyet a szeretet köteléke tart össze. Te vagy a bátyánk, Te mutatod nekünk az utat. Segíts, hogy hiteles tanúja legyek az Atya szeretetének!

Elhatározás: Ma kifejezem valahogy szeretetemet mind barátaimmal, mind az idegenekkel szemben.


Erdő Péter bíboros atya 2012. márciusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szentlélek segítségével az új evangelizáció eljuttassa Krisztus örömhírét minden emberhez.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger