2012. március 13., kedd

Nagyböjti idő, 3. hét Kedd

Nagyböjti idő, 3. hét Kedd

A Teremtés könyvében olvassuk ezt a szörnyű mondatot: „Leütöttem egy embert a sebemért, egy ifjút a sebhelyemért. Ha Káint hétszer bosszulják meg, Lámechet hetvenhétszer.” Vagyis az erőszak erőszakot szül, és a bosszú bosszúért kiált. Hogyan lehet kitörni ebből az ördögi körből? Talán úgy, hogy megbocsátok az ellenem vétkezőnek hétszer? – kérdezi Péter. Nem hétszer, hanem hetvenszer hétszer – válaszol Jézus. A szeretet és az irgalom minden elképzelhető mértéket meghalad. Eszerint kell mérniük a keresztényeknek. Szent Pál a római levélben így fogalmaz: „Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval!” (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt harmadik hete – kedd

2012.03.13. kedd

Fogadd el, Urunk, megtört szívünket és alázatos lelkünket


Dán 3,25.34-43
Azarja pedig ott állt, és a tűz közepén imádságra nyitotta ajkát és így szólt: Kérünk, ne szolgáltass ki minket végleg a te nevedért, ne semmisítsd meg szövetségedet, ne vond meg tőlünk irgalmadat kedveltedért, Ábrahámért, és szolgádért, Izsákért, és szentedért, Izraelért, akiknek azt mondtad és ígérted, hogy megsokasítod ivadékukat mint az ég csillagait, és mint a tengerpart fövenyét; mert kisebbek lettünk, Urunk, minden népnél, és meg vagyunk ma alázva bűneinkért az egész földön. Nincs ez időben fejedelem, vezér vagy próféta, sem égő-, sem étel-, sem hála-, sem illatáldozat, sem hely a zsengeáldozatok számára előtted, hogy elnyerhessük irgalmadat; de fogadd kegyesen megtört szívünket és alázatos lelkünket! Mint kosokból, bikákból és ezernyi kövér bárányból álló égőáldozat, olyan kedves legyen előtted ma a mi áldozatunk, hiszen akik benned bíznak, meg nem szégyenülnek. Most teljes szívvel követünk és félünk téged, és keressük kedvedet. Ne engedd, hogy szégyent valljunk, hanem tégy velünk kegyességed és nagy irgalmasságod szerint. Szabadíts meg minket csodáiddal, és dicsőítsd meg, Urunk, nevedet!

Zs 24
Dávid zsoltára. Hozzád emelem, Uram, lelkemet, Istenem, tebenned remélek; ne hagyd, hogy megszégyenüljek, és ellenségeim ujjongjanak fölöttem! Hisz senki, aki tebenned bízik, meg nem szégyenül. De szégyen éri mindazokat, akik hiábavalóságok miatt hűtlenek lesznek. Utaidat, Uram, mutasd meg nekem, és ösvényeidre taníts meg engem! Vezess és oktass engem igazságodra, mert te vagy az én üdvözítő Istenem, és én tebenned bízom szüntelen! Emlékezzél meg, Uram, könyörületedről, és irgalmadról, hisz azok öröktől valók! Ifjúkorom bűneire s botlásaira ne gondolj vissza; Irgalmad szerint emlékezzél meg rólam, hiszen te jó vagy, én Uram! Édes az Úr és igazságos, ezért útbaigazítja a vétkeseket. Végzésével vezérli az alázatosakat, megtanítja útjaira a szelídeket. Az Úr minden útja irgalom és igazság azok iránt, akik szövetségét és törvényeit megtartják. A te saját nevedért, Uram, bocsásd meg bűnömet, mert sok az! Ki az, aki féli az Urat? Annak megmutatja, milyen utat válasszon. Annak boldogságot élvez majd a lelke, és utóda örökli a földet. Barátja az Úr azoknak, akik őt félik, és szövetségét megmutatja nekik. Állandóan az Úrra tekint szemem, mert ő húzza ki lábamat a tőrből. Tekints rám és irgalmazz nekem, mert elhagyatott és szegény vagyok. Szívem szorongatásai megsokasodtak, vezess ki ínségemből engem. Nézd megalázottságomat és szenvedésemet, bocsásd meg minden vétkemet! Nézd, milyen sokan vannak ellenségeim, milyen ádáz gyűlölettel gyűlölnek engem! Oltalmazz és szabadíts meg engem, ne hagyd, hogy megszégyenüljek, hiszen benned remélek! Álljanak mellém az ártatlanok és az igazak, mert beléd vetem bizalmamat. Szabadítsd meg Isten, Izraelt minden szorongatásából!

Mt 18,21-25
Akkor Péter odament hozzá és azt mondta neki: ,,Uram! Hányszor vétkezhet ellenem a testvérem, hányszor kell megbocsátanom neki? Talán hétszer?' Jézus azt felelte neki: ,,Nem azt mondom, hogy hétszer, hanem hogy hetvenszer hétszer [Ter 4,24]. Hasonlít a mennyek országa egy királyhoz, aki el akart számolni szolgáival. Amikor elkezdte az elszámolást, odavitték hozzá az egyiket, aki tízezer talentummal tartozott. Mivel nem volt miből megadnia, az úr megparancsolta, hogy adják el őt és a feleségét, a gyerekeit, és mindent, amije csak van, és úgy fizessen.

Nagyböjt harmadik hete – kedd

2012. március 13. - Kedd


  Abban  az  időben  Péter  odament  Jézushoz,  és  megkérdezte:  „Uram,  ha
  testvérem  vétkezik  ellenem,  hányszor  kell  megbocsátanom  neki?  Talán
  hétszer?” Jézus így  felelt: „Nem mondom,  hogy hétszer, hanem  hetvenszer
  hétszer!
  A mennyek  országa  olyan,  mint  amikor  egy  király  el  akart  számolni
  szolgáival.  Amikor  elkezdte,   odahozták  egyik   adósát,  aki   tízezer
  talentummal  tartozott.   Mivel  nem   volt  miből   megfizetnie,  az   úr
  megparancsolta, hogy adják el őt, a feleségét, a gyermekeit, és  mindenét,
  amije csak van, és így törlessze adósságát. De a szolga leborult előtte és
  úgy kérlelte:  Légy  türelmes irántam,  mindent  megfizetek! Az  úr  szíve
  megesett a  szolgán:  szabadon bocsátotta  őt,  sőt még  az  adósságát  is
  elengedte.
  A szolga  kiment,  és  találkozott egyik  szolgatársával,  aki  neki  száz
  dénárral  tartozott.  Elkapta  és  fojtogatni  kezdte:  Add  meg,   amivel
  tartozol! Szolgatársa  térdre hullott  előtte és  kérlelte: Légy  türelmes
  irántam, mindent megfizetek!  De ő  nem engedett, hanem  ment és  börtönbe
  vetette, míg meg nem fizeti tartozását.
  Szolgatársai látták a történteket. Elmentek és elbeszélték uruknak. Az  úr
  akkor magához hívatta  őt, és így  szólt hozzá: Te  gonosz szolga!  Amikor
  kérleltél, én  minden tartozásodat  elengedtem  neked. Nem  kellett  volna
  neked is  megkönyörülnöd  szolgatársadon,  mint  ahogy  én  megkönyörültem
  rajtad? És az úr  nagy haraggal átadta  őt az őröknek,  míg meg nem  fizet
  mindent, amivel tartozik.
  Az én mennyei Atyám is így tesz veletek, ha tiszta szívből meg nem  bocsát
  mindegyiktek a testvérének.”
  Mt 18,21-35

  Elmélkedés:

  Hányszor kell  megbocsátanom? –  teszi fel  a kérdést  Jézusnak Péter.  Az
  apostol az emberek  közötti megbocsátás  határát keresi,  mintha csak  egy
  bizonyos számú esetre  vonatkozna a megbocsátás  kötelessége. A  válaszban
  Jézus  világossá  teszi,  hogy   a  megbocsátásnak  nincs  határa.   Sosem
  mondhatom, hogy  többször  már nem  kell  megbocsátanom. Az  emberek  közt
  megvalósítandó  és   megélendő  végtelen   irgalomnak  éppen   az   isteni
  irgalmasság az alapja,  amely minden  bűnünket elengedi. És  ha Isten  nem
  méricskél és  nem számolgat,  akkor én  sem lehetek  kicsinyes az  ellenem
  vétőkkel szemben. A megbocsátás  mindig nagylelkűség. Isten  nagylelkűsége
  irántam és az én nagylelkűségem embertársaim felé.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Ó, végtelen Szeretet, aki az Atyától és a Fiútól származol, add meg  nekem
  az istengyermekség szellemét,  taníts meg arra,  hogyan kell mindig  Isten
  gyermekéhez méltóan cselekednem!  Maradj bennem!  Add, hogy  én is  mindig
  benned  maradjak,  és  úgy  szerethesselek,  ahogyan  te  szeretsz  engem!
  Nélküled semmi vagyok. Magamtól  semmire sem megyek. Egyesíts  önmagaddal,
  tölts el  szereteteddel,  hogy  általad  az Atyával  és  a  Fiúval  mindig
  egyesüljek!
______________________________

Nagyböjt harmadik hete – kedd

Keresztútjárás az Andrássy úton – Keresztút az életért az új evangelizáció évében
Szeretettel várunk március 31-én szombat délután erre a tanúságtételre.
Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.
Utána szabadtéri szentmise a Hősök terén, amelyet dr. Székely János püspök mutat be.
További részletek: www.regnumchristi.hu

A megbocsátás a megváltás záloga
2012. március 13. Nagyböjt harmadik hete – kedd

P. Shane Lambert

Mt 18,21-35
Akkor odalépett hozzá Péter és megkérdezte: "Uram, ha vét ellenem testvérem, hányszor kell neki megbocsátanom? Talán hétszer?" "Mondom neked - felelte Jézus -, nem hétszer, hanem hetvenhétszer. A mennyek országa hasonlít a királyhoz, aki el akarta számoltatni szolgáit. Amikor elkezdte a számadást, eléje állítottak egyet, aki tízezer talentummal tartozott neki. Mivel nem volt miből megfizetnie, megparancsolta, hogy adják el feleségestül, gyerekestül, minden vagyonával együtt, s úgy fizessen. A szolga leborult előtte, és úgy kérte: Légy türelemmel irántam, s mindent megfizetek neked! Az úr megkönyörült a szolgán, szabadon engedte, s adósságát is elengedte. Amikor kiment, a szolga találkozott egy másik szolgával, aki száz dénárral tartozott neki. Megragadta, elkezdte fojtogatni és követelte: Add meg, amivel tartozol! A másik szolga leborulva kérte: Légy türelemmel irántam, s mindent visszafizetek neked! De ő nem engedett, hanem fogta, börtönbe vetette, míg meg nem fizette tartozását. Amikor a többi szolga látta a történteket, igen elszomorodott. Elmentek és jelentették uruknak mind, ami történt. Az úr maga elé hívatta, és így szólt hozzá: Te gonosz szolga! Kérésedre minden adósságodat elengedtem. Nem kellett volna néked is megkönyörülnöd szolgatársadon, ahogy én megkönyörültem rajtad? - Ezzel az úr haragjában átadta a poroszlóknak, míg meg nem fizette mind, amivel tartozott. Így tesz mennyei Atyátok is veletek, ha mindegyiktek meg nem bocsát szívből felebarátjának.

Bevezető ima: Uram! Hiszem, hogy életedet váltságul adtad bűneimért. Nincs más út számomra hálám kifejezésére, mint hogy megpróbálok kegyelmi életet élni. Bízom benne, hogy átalakítod szívemet, s így a Te elvárásaid szerint tudok majd szeretni.

Kérés: Uram! Add, hogy olyan határtalanul szeressek, ahogyan Te!

1. Számadást tartott, de kinek a számlájáról? Egy bankban nem emelhetek le pénzt akárkinek a számlájáról. És nem követelhetek olyantól pénzt, aki nem tartozik nekem. De nem is válthatok ki senkit. Sokkal inkább engem váltottak meg drága áron (ld. 1 Kor 7,23). Tehát Krisztusnak kell dolgoznom, nem magamnak. Számlámat Krisztusnál kell kiegyenlítenem, másoknak nincs tartozása felém. Ha én Krisztus kontójára, azaz az Ő nevében megyek a másik emberhez, akkor a végtelen kegyelem intézőjévé válok.

2. Alávetni magunkat Krisztus Királynak. Nem szolgálhatunk két úrnak. Akkor az egyiket szeretni fogjuk, a másikat gyűlölni. Vagy Istent szeretem, és magamat háttérbe szorítom, vagy magamat szeretem, de akkor Isten háttérbe szorul.(vö. Szt. Ágoston, Isten városa 14,28). Kinek szolgálok? Krisztus a királyom. „Benne van számunkra a megváltás az ő vére által, a bűnök bocsánata, kegyelme gazdagságának megfelelően.” (Ef 1,7). Általa vagyok gazdag. Országának pénzén szíve vérének képe van. Meg kell fizetnem Istennek, ami jár neki. Egész életemet neki kell szentelnem. Az igaz, hogy gondoskodnom kell feleségemről, gyermekeimről és vagyonomról, mint Krisztus Országának hű alattvalója. Ezért nem engedhetem meg magamnak, hogy a megváltás árát elvesztegessem. Krisztus iránti szeretetből végzett szolgálatom mások számára hasznot kell hozzon.

3. Ingyen. Megváltóm ezt tanította: „Ingyen kaptátok, ingyen adjátok!” (Mt 10,8). A többiek észre kell vegyék, milyen nagylelkű vagyok. Ahol a kincsem, ott a szívem. (vö. Lk 12,34). A képességem a szeretetre végtelenné válik, ha szívem Jézusra támaszkodik. A szeretet megbocsát és békét ad. Ismerje meg mindenki a minket éltető reményt: „Gyújtson lelketekben világosságot, hogy megértsétek, milyen reményre hívott meg benneteket, milyen gazdag az a felséges örökség, amely övé a szentek között.“ (Ef 1,18)

Beszélgetés Krisztussal: Jézus! Tedd elérhetővé számomra megváltásod kincseit! Válts meg engem szent véred által! Add, hogy mások felfedezzék bennem szeretetedet és kegyelmedet! Hívj meg mindenkit országodba!

Elhatározás: Ma bűneim vagy mások bűnei jóvátételére egy szeretet cselekedetet teszek, mert „a szeretet sok bűnt eltakar.“ (1 Péter 4,8).

A pápa imaszándéka 2012. március hónapra:
A nők közreműködése: Hogy az egész világon kellően elismerjék a nők közreműködését a társadalom fejlődéséhez.
Az üldözött keresztények: Hogy a Szentlélek adományozzon állhatatosságot mindazoknak, különösen Ázsiában, akiket Krisztus neve miatt hátrányosan megkülönböztetnek, üldöznek vagy halálba visznek.

Nagyböjt 3. vasárnapja

2012. március 11. – Nagyböjt 3. vasárnapja


  Abban az  időben,  mivel  közel  volt a  zsidók  Húsvétja,  Jézus  fölment
  Jeruzsálembe. A templomban árusokat talált, akik ökröt, juhot és  galambot
  árultak, valamint pénzváltókat,  akik ott ültek.  Ekkor kötelekből  ostort
  font, és kikergette mindnyájukat  a templomból, ugyanígy  a juhokat és  az
  ökröket  is,  a   pénzváltók  pénzét  pedig   szétszórta.  Az   asztalokat
  felforgatta, a galambárusoknak meg azt mondta: „Vigyétek innét ezeket,  ne
  tegyétek Atyám házát vásárcsarnokká!”  Tanítványainak eszébe jutott,  hogy
  írva van: „Emészt a házadért való buzgóság.”
  A zsidók  erre  így  szóltak:  „Miféle  csodajelet  mutatsz,  hogy  ezeket
  teszed?” Jézus  azt válaszolta:  „Romboljátok le  ezt a  templomot, és  én
  három nap alatt fölépítem!” A zsidók azt felelték: „Negyvenhat  esztendeig
  épült ez  a templom,  és te  három  nap alatt  fölépíted azt?”  Ő  azonban
  testének templomáról beszélt. Amikor feltámadt a halálból,  tanítványainak
  eszébe jutott, hogy ezt mondta, s hittek az írásnak és Jézus szavainak. És
  amíg (Jézus)  a  Húsvét ünnepén  Jeruzsálemben  volt, sokan  hittek  az  ő
  nevében, mert látták  csodáit, amelyeket  tett. Jézus  azonban nem  bízott
  bennük, mert  ismerte  mindnyájukat, és  nem  szorult rá,  hogy  bárki  is
  tanúskodjék előtte az emberről. Tudta ő, hogy mi lakik az emberben.
  Jn 2,13-25

  Elmélkedés:

  Ki lakik bennünk?
  A jeruzsálemi templom megtisztításának  történetét hallgatva könnyen az  a
  vélemény alakulhat ki bennünk, hogy Jézus egy durva, haragos és  erőszakos
  ember volt,  aki nem  tudott  parancsolni fékezhetetlen  indulatainak,  és
  kegyetlenül elbánt mindazokkal, akik neki nem tetsző dolgok cselekedtek  a
  templomban. Ez a felszínes és elhamarkodott vélemény azonban messze áll  a
  valóságtól, ugyanakkor igencsak igazságtalan volna így vélekedni Jézusról,
  hiszen az  evangéliumokban ennél  az egyetlen  esetnél találkozunk  azzal,
  hogy így viselkedett és  soha máskor. Nem indulhatunk  ki abból, hogy  egy
  helytelen,  bűnös,  egyértelműen  elítélendő  cselekedet  volt  ez   Jézus
  részéről, hanem keresnünk  kell tettének  az okát. Mi  indította Jézust  e
  cselekedetére? Hogyan  értékeljük  viselkedését?  Mi az  üzenete  ennek  a
  feltehetően jelképes,  prófétai  tettnek?  Ezen  kérdésekre  keressük  ma,
  nagyböjt 3. vasárnapján a feleletet elmélkedésünkben.

  Elsőként azt  érdemes  leszögeznünk,  hogy  Jézus  határozott  magatartása
  helyes, s  ezt még  a  kiűzött kereskedők  is  elismerik azzal,  hogy  nem
  szállnak szembe vele. A jeruzsálemi templom, mint ahogy minden templom, az
  Isten háza. Isten mindenütt  jelen van, de a  templomok az ő  jelenlétének
  különleges helyei. Valamennyi templom az istentiszteletre van felszentelve
  és nem  kereskedésre.  Ezt  nem  tartották  tiszteletben  azok,  akik  ott
  árusították az áldozatokhoz szükséges állatokat, illetve azok sem, aki ezt
  a tevékenységet  számukra  engedélyezték. A  kereskedők  kiűzésével  Jézus
  egyértelművé teszi, hogy mire szolgál a templom.

  A templom  megtisztításában ugyanakkor  a messiási  idők különleges  jelét
  kell  látnunk,  amellyel  Jézus  nyilvánvalóvá  teszi,  hogy  a  templomot
  sajátjának tekinti.  „Ne tegyétek  Atyám házát  vásárcsarnokká” –  mondja,
  hiszen ez a hely  az imádság háza, az  istentisztelet helyszíne, ahol  nem
  tűrhető meg semmilyen olyan tevékenység, amely ehhez méltatlan.  Kortársai
  bizonyára felismerték  Jézus  jelképes cselekedetének  igazi  értelmét,  s
  ezért követelnek tőle  további jeleket, amelyekkel  azt igazolhatná,  hogy
  valóban ő  a  Messiás.  Jézus  úgy válaszol  a  kérésre,  hogy  a  templom
  lerombolásának említésével  utalást  tesz  saját küldetésére,  a  rá  váró
  szenvedésre és halálra.  A templom  újjáépítése pedig  az ő  feltámadására
  vonatkozik, de ezt a hallgatóság  ekkor még nem értheti, csak  feltámadása
  után vonatkoztatták erre  tanítványai. A templom  megtisztítása tehát  nem
  öncélú erőfitogtatás Jézus részéről, hanem olya jel, amely a messiási  idő
  eljövetelét igazolja.

  Érdekes kérdés lehet, vajon mi történt azután, hogy a kereskedők elhagyták
  a templomot? Talán pár nap múlva visszamerészkedtek ugyanazok a kereskedők
  és tovább folytatták  az árusítást?  Vagy talán a  templom vezetői  hívták
  őket  vissza,  hogy  mielőbb  árusítsák  újra  az  áldozatokhoz  szükséges
  állatokat és  folytassák  pénzváltó  munkájukat?  Netalán  más  kereskedők
  foglalták el  a  korábbiak helyét?  Minderről  az evangéliumok  erről  nem
  árulnak el  számunkra semmit.  De  ennek kapcsán  érdemes  elgondolkoznunk
  azon, hogy miért tisztítjuk meg lelkünket a nagyböjt folyamán? Jézus azért
  tisztította meg  egykor  a jeruzsálemi  templomot  és szüntetett  meg  ott
  minden oda  nem illő  tevékenységet, hogy  újra átadja  az  istentisztelet
  céljára és helyet  biztosítson az  imádság számára.  És a  mi Urunk  azért
  akarja megtisztítani a mi lelkünket  a bűnbocsánat által, hogy újra  Isten
  költözzön a szívünkbe. Jézus tudta, hogy mi lakik az ember. Tudja, hogy mi
  lakik bennünk.  Vajon engedjük-e,  hogy kiűzzön  belőlünk minden  rosszat,
  hogy lakóhelyet teremtsen bennünk Isten számára?
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:
  Urunk, Jézus  Krisztus!  Rombold  le bennünk  azt  az  ingatag  építményt,
  amelyet bűneink  köveiből  emelünk! Rombolj  le  bennünk mindent,  amit  a
  magunk dicsőségére  építettünk! Te  építsd fel  ezután lelkünk  templomát,
  amely a te szereteted hajléka. Evangéliumod igazsága lakjon szívünkben  és
  újítsa meg  életünket, hogy  az örömhír  továbbadásával szándékod  szerint
  újjáépítsük az  Egyházat. Segíts  minket,  hogy az  evangéliumhoz  méltóan
  éljünk!
______________________________

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger