2012. március 14., szerda

Nagyböjti idő, 3. hét Szerda

Nagyböjti idő, 3. hét Szerda

Jézus nem azért jött, hogy megszüntesse, hanem hogy tökéletesítse a törvényt. Pedig sokszor mintha kereste volna azokat az alkalmat, amikor a törvényt semmibe véve megbotránkoztatta a farizeusokat és írástudókat. Máshol nyíltan kritizálta az előírásokhoz való betű szerinti ragaszkodásukat. Miért mondja most mégis, hogy tökéletesíteni jött? A törvény küldetése, hogy megtartson az üdvösségre vezető úton. Valamennyi törvény közül Jézus többször is megkülönböztetett gonddal ajánlott egyet, az pedig a szeretet törvénye. Az utolsó vacsorán tanítványai lelkére kötötte. „Szeressétek egymást, ahogyan én szeretlek benneteket.” Ez a tökéletes törvény, ez az üdvösség legbiztosabb útja. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt harmadik hete – szerda

2012.03.14. szerda

Hallgass az Úr rendelkezéseire, és cselekedj azok szerint


MTörv 4,1.5-9
Most pedig, Izrael, hallgass azokra a parancsokra és rendeletekre, amelyekre tanítalak, hogy megtartsd őket, s így élhess és elérhesd és birtokolhasd azt a földet, amelyet az Úr, atyáitok Istene majd nektek ad. Tudjátok, hogy parancsolatokra és rendeletekre tanítottalak titeket, amint az Úr, az én Istenem parancsolta nekem, hogy szerintük cselekedjetek azon a földön, amelyet elfoglalni készültök. Tartsátok meg tehát őket, és azok szerint cselekedjetek, mert ez lesz a ti bölcsességtek és értelmességtek bizonysága a népek előtt, hogy amikor meghallják mindezeket a parancsokat, azt mondják: ,,Íme, bölcs és értelmes nép ez a nagy nemzet.'' Nincs is más ilyen nagy nemzet, amelyhez istenei olyan közel lennének, mint amilyen közel mihozzánk van a mi Urunk, Istenünk, valahányszor kérjük. Vagy melyik az a másik ilyen dicső nemzet, amelynek olyan szertartásai, olyan igazságos rendeletei lennének, mint ez az egész törvény, amelyet ma én szemetek elé tárok? Gondosan vigyázz tehát magadra és lelkedre: el ne feledd azokat a dolgokat, amelyeket tulajdon szemed látott, ne távozzanak szívedtől egész életedben, ismertesd meg őket fiaiddal s unokáiddal.

Zs 147
Dicsérd az Urat, Jeruzsálem, Dicsérd Sión, Istenedet, Mert ő erőssé teszi kapuid zárait, megáldja benned fiaidat. Békességet ad határaidnak, és a búza javával lakat jól téged. Elküldi szavát a földre, igéi gyorsan futnak. Olyan havat ad, mint a gyapjú, és mint a hamut, szórja a zúzmarát. Mint a morzsát, úgy hullatja jegét, ki tudja hidegét elviselni? De ha elküldi igéjét, felolvasztja azokat, a szele fúj, és folynak a vizek. Kihirdeti igéjét Jákobnak, törvényeit és rendeleteit Izraelnek. Nem tett így egyetlen nemzettel sem, nem ismertette meg őket rendeleteivel. ALLELUJA!

Mt 5,17-19
Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy visszavonjam a törvényt vagy a prófétákat; nem azért jöttem, hogy megszüntessem, hanem hogy beteljesítsem. Mert bizony, mondom nektek: amíg el nem múlik az ég és a föld, egy ióta vagy egy vesszőcske sem marad el a törvényből, amíg minden be nem teljesedik. Aki tehát egyet is elhagy e legkisebb parancsok közül és úgy tanítja az embereket, azt a legkisebbnek fogják hívni a mennyek országában; aki pedig megteszi és tanítja, azt nagynak fogják hívni a mennyek országában.

Nagyböjt harmadik hete – szerda

2012. március 14. - Szerda


  A hegyi beszédben Jézus ezt  mondta tanítványainak: „Ne gondoljátok,  hogy
  azért jöttem,  hogy  megszüntessem  a  törvényt  vagy  a  prófétákat.  Nem
  megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé  tenni. Bizony mondom nektek,  amíg
  az ég és föld el nem múlik, nem  vész el a törvényből sem egy i betű,  sem
  egy vessző, hanem minden érvényben marad. Aki tehát csak egyet is  eltöröl
  akár a legkisebb  parancsok közül  is, és  úgy tanítja  az embereket,  azt
  nagyon  kicsinek  fogják  hívni  a  mennyek  országában.  És  mindaz,  aki
  megtartja és tanítja őket, igen nagy lesz a mennyek országában.”
  Mt 5,17-19

  Elmélkedés:

  Az  Isten  országába   jutás  feltételeként  beszél   Jézus  a   parancsok
  megtartásáról  és  azok  tanításáról.  A  mózesi  törvény  az  ószövetségi
  választott nép kapcsolatát szabályozta Istennel. Évszázadokon keresztül  e
  parancsok  megtartása  jelentette   az  Isten   népéhez  való   tartozást.
  Értelemszerű, hogy Jézus nem akarja  ezt a biztos alapot eltörölni,  hanem
  tökéletessé szeretné  tenni. Új  törvényt ad  az újszövetség  népének,  az
  Egyháznak, hogy  e  tökéletesebb  törvény,  a  szeretet  legfőbb  parancsa
  határozza meg a  kapcsolatot az  ember és  az Isten,  valamint az  emberek
  között. Az Úr tanítványaként a szeretet  törvénye szerint kell élnem és  e
  törvényt, mint az üdvösség feltételét kell tanítanom másoknak.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Ó Krisztus Jézus, hiszem, hogy igaz Isten  és igaz ember vagy. Te vagy  az
  isteni út, mely végtelen biztonsággal  hidalja át azt a szakadékot,  amely
  elválaszt engem az Istenségtől. Hiszem, hogy szent emberséged tökéletes és
  oly hatalmas, hogy engem nyomorúságaim, hiányaim és gyarlóságaim  ellenére
  el tud  vezetni  oda, ahol  te  magad vagy:  az  Atya keblére.  Add,  hogy
  hallgassak szavadra, kövessem példádat, és soha el ne szakadjak tőled.
______________________________

Nagyböjt harmadik hete – szerda

Keresztútjárás az Andrássy úton – Keresztút az életért az új evangelizáció évében
Szeretettel várunk március 31-én szombat délután erre a tanúságtételre.
Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.
Utána szabadtéri szentmise a Hősök terén, amelyet dr. Székely János püspök mutat be.
További részletek: www.regnumchristi.hu

A törvény és a szeretet jelentése
2012. március 14. Nagyböjt harmadik hete – szerda

P. Shane Lambert

Mt 5,17-19
Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni. Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből, hanem minden beteljesedik. Aki tehát csak egyet is eltöröl e legkisebb parancsok közül, és úgy tanítja az embereket, azt igen kicsinek fogják hívni a mennyek országában. Aki viszont megtartja és tanítja őket, az nagy lesz a mennyek országában.

Bevezető ima: Úr Jézus! Hiszem, hogy Te vagy a Megváltóm! Bízom kegyelmedben és abban, hogy megbocsátod bűneimet. Te beteljesítetted a törvény Atyád előtt értem, bár én elbuktam a parancsok megtartásában. Szeretlek, Uram, mert Te vagy a kegyelem és az út az Atya igazsága felé.

Kérés: Uram! Taníts engem törvényedre, hogy a többi ember megtapasztalhassa rajtam keresztül szeretetedet!

1. A vizsga. A diákok számára minden vizsga az ítéletalkotás pillanata. Az utolsó napon aszerint ítélnek meg engem, ahogyan éltem az életem. Jézus nem azért jött, hogy megszüntesse a törvényt és a prófétákat, hanem hogy megtartsa és kiteljesítse. Ezért így tanít minket: "Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez a legnagyobb, az első parancs. A második hasonló hozzá: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. Ezen a két parancson alapszik az egész törvény és a próféták." (Mt 22,37-40). Jézus nem azt mondja, hogy kerüljük a rosszat, hanem arra szólít fel, hogy tegyük a jót. A kiteljesedés, amit hozott, a lelki hozzáállás változásához vezet. Nem csak védekezek a rossz ellen, hanem pozitív az élethez és a mindennapi feladataimhoz való hozzáállásom. Így kitűnő eredménnyel tudjuk letenni a vizsgát.

2. A felhasználói kézikönyv. A tíz parancsot gyakran tíz tiltásnak mondják („ne…“). Én azonban egész más oldalát fedeztem fel. Ha valaki egy új számítógépet vesz, az első, ami a kibontásnál a kezébe kerül, a felhasználói kézikönyv, rajta a felirat „Használat előtt elolvasandó”. Ha kinyitjuk, vastag betűkkel a következő áll az első oldalon: „FIGYELMEZTETÉS”. Majd egy sor tiltás következik: „Ne dugja a komputer elektromos csatlakozóját 110 voltos hálózatba, ne ejtse le a dobozt, ne öntsön folyadékot a billentyűzetre, ne tegye ki a számítógépet erős napsugárzásnak, stb. A gyártó tudja, mi árthat a terméknek, és mindent felsorol, hogy a vásárolt terméket megfelelően használjuk. Ennek köszönhetően sok éven át élvezhetjük az áru nyújtotta előnyöket. Isten, a Teremtőnk, tudja, hogy milyenek vagyunk, és mi árt nekünk. Ezt mind írásba adta nekünk, hogy ne érjen sérülés bennünket. Ha szembeszegülünk az Istentől kapott törvényekkel, saját magunkat tesszük tönkre. Mivel az emberi természet nem változik, a törvények sem változnak.

3. A szolgálat lelkülete… Könnyű abba a kísértésbe esni, hogy csak azért tartsuk be a törvényt, mert az törvény. Ez a gondolkodás nem helyes. Egy felsőbb indok kell, amiért követem a törvényeket, és ez Isten iránti szeretetem. Azért tartom meg törvényeit, mert erre kért. „Ha teljesítitek parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, amint én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok szeretetében. Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek is, és teljes legyen az örömötök.” (Jn 15,10-11). Boldogságom, mind a földi, mind az örök, Isten kegyelmének megélésén és továbbadásán múlik. „Példát adtam, hogy amit én tettem, ti is tegyétek meg.” (Jn 13,15). Örök életre szóló jutalmat nyer az, aki a törvényt így teljesíti.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus! Segíts minden nap átölelnem keresztemet! Te örök kiteljesedést és boldogságot ígérsz, ha szeretem az Urat. Égesd lelkembe jól láthatóan arcodat, hogy minél inkább az Atya tetszésére legyek. Taníts meg engem szeretni!

Elhatározás: Ma egy szeretet cselekedetet teszek felebarátomnak, ami a javára szolgál.

Erdő Péter bíboros atya 2012. márciusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szentlélek segítségével az új evangelizáció eljuttassa Krisztus örömhírét minden emberhez.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger