2012. március 17., szombat

Nagyböjti idő, 3. hét Szombat

Nagyböjti idő, 3. hét Szombat

Oz 6, 1-6Gyertek, térjünk vissza az Úrhoz!Lk 18, 9-14Uram, irgalmazz nekem, bűnösnek!
Aki magát felmagasztalja, azt megalázzák, aki megalázza magát, azt felmagasztalják. A farizeus bővelkedett a külsőséges vallási megnyilatkozásokban, de szíve tele volt gőggel. Önteltségébe zárkózva képtelen volt befogadni Isten nagyszerű ajándékát, a megbocsátást. A vámos alázatos szívvel elismerte bűneit. Jézus róla mondja, hogy megigazultan távozott.
Hogyan lehet észrevenni a farizeust? Miről lehet felismerni? És mit lehet érte tenni? A másikban lakó farizeusi lelkületet hamar észrevesszük, de ez sokszor bizony csak elhamarkodott és felesleges ítélet részükről. Ha mégis igazunk van, hát imádkozzunk érte. A kérdés azonban sokkal inkább arra vonatkozik, hogy miről ismerjük fel önmagunkban a farizeusságot, s annak rossz oldalát, mert az evangéliumok szerint van jó is, gondoljunk csak a törvények ismeretére és megtartására. Felismerni szinte lehetetlen, mert a farizeus tökéletesnek gondolja magát, azt hiszi, nincs bűne, s ennek következtében nincs se lelkiismeret furdalása, se bűnbánata. A farizeusi lelkület ellen azzal tudunk hatékonyan védekezni, ha rendszeresen meggyónjuk bűneinket.
(Adoremus 2005)
Forrás: Bárdosy Éva
  1. Hogy napkeltétől napnyugtáig a színed előtt éljünk, és estére sikerüljön jobban megismernünk téged, hallgass meg, Urunk!
  2. Formáld az egyházat olyan templommá, ahol vezetőink minden hátsó szándéktól tisztán, elöl járnak a vámos alázatos imádságának gyakorlásában! Hallgass meg, Urunk!
  3. Bocsásd meg, hogy már a megismert igazsággal tusakodva annyiszor akartunk mégis a farizeus imádságával állni eléd. Válts meg, szabadíts meg a gőgtől, vallásos teljesítményeink gőgjétől is! Hallgass meg, Urunk!
  4. Teremts bennünk tiszta szívet, amely mentes a farizeusi lelkülettől, főként, amikor imádkozunk, hallgass meg, Urunk!
  5. Köszönöm, hogy éppen olyan vagyok, mint a többi ember. Éppolyan hiú, anyagias, körülményes és nehezen elviselhető, mint akiket el szoktam ítélni. Hogy mindnyájan egészen őszintén kérhessük: irgalmazz nekem, bűnösnek! Hallgass meg, Urunk!
  6. Add, hogy ma valamennyien megigazultan mehessünk ki a templomból! Hallgass meg, Urunk!


Jézus példabeszédében, a farizeus és a vámos közül az igazi vallásosságot a vámos képviselte. Ő nem dicsekedett Isten előtt semmivel, sőt még mentséget sem keresett gyarlóságaira, bűneire. Ellenkezőleg, alázatosan beismerte ezeket, és bízott Isten irgalmas jóságában. Őszinteség, alázatosság, bűnbánat és bizalom - ezek a keresztény ember nagyon fontos jellemzői. A nagyböjti idő ezek megszerzésének ideje


forrás: Magvető lista 2000
Összecseng a próféta felszólítása és a vámos sóhaja. Az Úrhoz való visszatérés kezdete a bűnbánat. Nagyböjt ideje alkalom az Úrhoz való visszatérésre. A vámos alázatával szeretnénk mi is Isten elé lépni. Meghallottuk hívó szavát - térjetek vissza hozzám - és elindulunk a hozzá vezető úton.
Nem áldozatot, hanem Isten ismeretet, Isten szeretetet vár tőlünk Istenünk. A nagyböjti szent időben erősödjék hát ismeretünk, erősödjék szeretetünk azáltal, hogy emlékezünk Isten nagy tetteire.
A nagyböjt félideje számvetésre késztethet. Mit tudtam megtenni. Lesz-e holnap, az öröm vasárnapján örülnivalóm.
Fülöp Ákos /satya/ RM
sárisápi plébános


forrás: Magvető lista 2001
Lk 18,9-14 "... Némely elbizakodott embernek..."

Elbizakodott. Ha ennek a szónak az értelmét keressük az evangéliumi szóhasználaton kívül, ilyesmi juthat eszünkbe: (velem fordult elő) Gyermekkoromban, amikor még nem, vagy alig tudtam kerékpározni, egy rokonomnál voltunk vendégségben Budapesten a Kiscelli kastély környékén (Óbuda, Tábor-hegy lába, a Margit Kórház fölött). Ott ereszkedik le igencsak meredeken a Doberdó út. Összeverődve néhány rokon gyerekkel, előkerült egy kerékpár. Én is, én is! - Tudsz kerekezni? - kérdi egy idősebb fiú. - Persze! - lódítottam. Aztán megindult a kerékpár a lejtőn... (Szerencsére jött egy kanyar, s a kanyarban bokrok voltak...)
Valami ilyen az elbizakodottság. Elnézést a kifejezésért: mindig pofára-esés a vége!
Seidl Ambrus plébános


forrás: nagyböjti lista (2000)
Wislawa Szymborska:
A negatív önértékelés dicsérete
Az egerészölyv semmit ön-szemére nem vet.
Nem bántja bűntudat a sivatag párducát.
A piranha nem kétli, jót cselekedett-e.
A csörgőkígyó simán elfogadja magát.
Önkritikus sakál nem létezik.
A sáska, alligátor, trichina és bögöly
úgy él, ahogy él, és örül neki.
A bálna szíve száz kiló, ám
egyébként könnyű, akár a pehely.
Semmi sem állatibb
harmadik bolygóján, mint a tiszta lelkiismeret
(Kerényi Grácia fordítása)

Nagyböjt harmadik hete – szombat

2012.03.17. szombat

(Szent Patrik)
Irgalmasságot akarok és nem áldozatot!


Oz 6,1-6
Nyomorúságukban csakhamar hozzám sietnek: ,,Jöjjetek, térjünk vissza az Úrhoz, Mert ő sebzett meg, de ő gyógyít is meg minket, megvert, de gondjába is vesz minket. Két nap múlva ismét életre kelt minket; harmadnapon feltámaszt, és élünk majd színe előtt. Ismerjük meg, törekedjünk megismerni az Urat! Biztosan eljön az Úr, mint a hajnal, eljön hozzánk, mint az őszi eső, és mint a tavaszi eső a földre.'' Mit tegyek veled, Efraim? Mit tegyek veled, Júda? Jámborságtok olyan, mint a reggeli felhő, és mint a reggel tovatűnő harmat. Ezért vertem őket a próféták által, megöltem őket szám igéjével. Ítéletem elérkezik, mint a világosság. Mert én irgalmasságot akarok és nem áldozatot, és Isten ismeretét inkább, mint égő áldozatokat.

Zs 50
A karvezetőnek. Dávid zsoltára, amikor Nátán próféta eléje járult, miután ő Batsebával vétkezett. Könyörülj rajtam, Isten, irgalmad szerint, könyörületességed szerint töröld el gonoszságomat! Moss egészen tisztára vétkemtől, bűnömtől tisztíts meg engem! Mert elismerem gonoszságomat, és bűnöm előttem van szüntelen. Ellened vétkeztem, egyedül ellened, s azt cselekedtem, ami előtted gonosz, hogy igaznak bizonyulj beszédedben, és igazságos a te ítéletedben. Íme, gonoszságban fogantattam, és bűnökben fogant engem az én anyám. Íme, te a szív igazságát szereted; bölcsességedet titokban kinyilatkoztattad nekem. Hints meg engem izsóppal és megtisztulok, moss meg engem és a hónál fehérebb leszek! Add, hogy örömet és vidámságot halljak, hadd ujjongjanak csontjaim, amelyeket összetörtél! Fordítsd el bűneimtől arcodat, töröld el minden gonoszságomat! Tiszta szívet teremts bennem, Isten, s az erős lelket újítsd meg bensőmben! Színed elől ne vess el engem, szent lelkedet ne vond meg tőlem! Add vissza nekem üdvösséged örömét, és készséges lélekkel erősíts meg engem! Hadd tanítsam útjaidra a bűnösöket, hogy hozzád térjenek az istentelenek! Szabadíts meg a vértől, Isten, szabadító Istenem, hogy nyelvem ujjongva hirdesse igazságodat! Uram, nyisd meg ajkamat, hadd hirdesse szám dicséretedet! Hiszen nem kedveled a véres áldozatot, ha égő áldozatot hozok, nem tetszik neked. A töredelmes lélek áldozat Istennek, a töredelmes, alázatos szívet, Isten, nem veted meg. Tégy jót, Uram, jóságodban Sionnal, hogy felépüljenek Jeruzsálem falai. Akkor majd kedvedet leled az igaz áldozatban, ajándékokban, egészen elégő áldozatokban; Akkor majd fiatal bikákat tesznek oltárodra.

Lk 18,9-14
Azoknak pedig, akik elbizakodtak, mert azt gondolták, hogy ők igazak, és másokat megvetettek, ezt a példabeszédet mondta: ,,Két ember fölment a templomba imádkozni, az egyik farizeus volt, a másik vámos. A farizeus megállt, és így imádkozott magában: ,,Istenem! Hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember, rabló, igaztalan és házasságtörő, mint ez a vámos is. Kétszer böjtölök hetente, tizedet adok mindenből.'' A vámos pedig távol állt meg, nem merte a szemét sem az égre emelni. Mellét verve így szólt: ,,Istenem! Légy irgalmas nekem, bűnösnek!'' Mondom nektek: ez megigazultabban ment haza, mint amaz. Mert mindazt, aki magát felmagasztalja, megalázzák, és aki magát megalázza, felmagasztalják.'

Nagyböjt harmadik hete – szombat

2012. március 17. - Szombat


  Abban az  időben az  elbizakodottaknak,  akik magukat  igaznak  tartották,
  másokat pedig megvetettek,  Jézus ezt a  példabeszédet mondta: „Két  ember
  fölment a templomba imádkozni,  az egyik farizeus volt,  a másik vámos.  A
  farizeus megállt, és  így imádkozott magában:  Istenem, hálát adok  neked,
  hogy  nem  vagyok  olyan,  mint   a  többi  ember,  rabló,   igazságtalan,
  házasságtörő, mint ez a vámos  is. Kétszer böjtölök hetenként, és  tizedet
  adok mindenből, amim van. A vámos pedig távolabb állt meg, és a szemét sem
  merte az  égre emelni,  hanem  a mellét  verve  így szólt:  Istenem,  légy
  irgalmas nekem, bűnösnek! Mondom nektek,  hogy ez megigazultan ment  haza,
  amaz viszont nem. Mert mindazt, aki magát felmagasztalja, megalázzák,  aki
  pedig megalázza magát, azt felmagasztalják.”
  Lk 18,9-14

  Elmélkedés:

  Két  embert,  illetve  két  magatartást   állít  elém  Jézus  a  mai   nap
  evangéliumának példabeszédében. A farizeus a vallásos ember mintaképe volt
  abban a korban, aki minden vallási előírást pontosan megtart. Ennek  éppen
  az ellenkezőjét képviselték a vámosok,  akiket mindenki a római  birodalom
  kiszolgálóinak,  és  –   mivel  a   maguk  zsebére  dolgoztak   –  a   nép
  nyomorgatóinak  tartottak.  Jézus  a  közvélekedéssel  ellentétben  nem  a
  farizeus, hanem a  vámos példáját tartja  követendőnek a vallási  életben.
  Ennek oka  az,  hogy a  példázat  szerint  a farizeus  inkább  az  emberek
  tetszését keresi a  vallásosság külső cselekedeteinek  mutatásával, míg  a
  vámos szívének  belső  bűnbánatával,  szerényen áll  Isten  színe  elé.  A
  nagyböjti időszakban arra érdemes törekednem, hogy vallásos magatartásomat
  megtisztítsam a felszínességtől és egyedül Isten tetszését keressem.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:


  Jézusom, kit szívemből szeretek, tudom, hogy nincs gyümölcse lelkemnek, ha
  Szentlelkednek harmata  nem  öntözi  és szereteted  sugara  nem  melegíti;
  kérlek, légy irgalmas hozzám, végy szerető karodra és gyullaszd föl bennem
  Lelkednek tüzet. Íme: testemet és lelkemet neked adom, legyen a tiéd.
______________________________

Nagyböjt harmadik hete – szombat

Keresztútjárás az Andrássy úton – Keresztút az életért az új evangelizáció évében
Szeretettel várunk március 31-én szombat délután erre a tanúságtételre.
Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.
Utána szabadtéri szentmise a Hősök terén, amelyet dr. Székely János püspök mutat be.
További részletek: www.regnumchristi.hu


Irgalom kell, nem áldozat!
2012. március 17. Nagyböjt harmadik hete – szombat

P. Shane Lambert

Lk 18,9-14
Az elbizakodottaknak, akik meg voltak róla győződve, hogy igazak, s a többieket megvetették, Jézus ezt a példabeszédet mondta: "Két ember fölment a templomba imádkozni, az egyik farizeus volt, a másik vámos. A farizeus odaállt előre, és így imádkozott magában: Isten, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember, rabló, igazságtalan, házasságtörő, mint ez a vámos is. Kétszer böjtölök hetenként, mindenemből tizedet adok. - A vámos megállt hátul, szemét sem merte fölemelni az égre, inkább a mellét verte és könyörgött: Isten, irgalmazz nekem, bűnösnek! - Mondom nektek, hogy ez megigazultan ment haza, az nem. Aki magát felmagasztalja, az megaláztatik, aki megalázza magát, az felmagasztaltatik.”

Bevezető ima: Uram! Hiszem, hogy Te vagy az út, az igazság és az élet. Csak Te tudsz igazolni engem. Bízom benne, hogy megmutatod nekem irgalmasságodat. Alázz meg, hogy aztán újra felemelj. Szeretlek, mert tanítasz engem.

Kérés: Istenem! Légy irgalmas hozzám, bűnöshöz!

1. Emlékezz, lelkem! Isten nem politizál. Az erőszak nem szül igazságot. Az emberiség minden erényével együtt Isten hatalma által jött létre, nem egy teremtmény alkotta. A büszkeség, amint azt a mai evangéliumban láthatjuk, eltakarja előlünk Istent és megrontja a másik emberhez fűződő kapcsolatunkat. Még „hálánk” is saját magunk burkolt dicséretévé válik: „Isten, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember…” Annyira eltelek önmagamtól, hogy meggyőződésemmé válik, hogy saját erőmből értem el egy erényt, és elhiszem, hogy ez az „önátadás” tetszik Istennek. Ezt az arcátlan magatartás figyelhetjük meg Sátánnál is: "Ezt mind neked adom, ha leborulva imádsz engem." (Mt 4,9). Isten nem tartozik nekem tisztelettel, én csak egy bűnös teremtmény vagyok. "Távozz sátán! Meg van írva: Uradat, Istenedet imádd, s csak neki szolgálj!" (Mt 4,10). Jézus kiűzi belőlem a büszkeség ördögét. Istent kezdem dicsőíteni, amikor alázatot kérek tőle. „Áldozatom a bűnbánó lélek, az alázatos és töredelmes szívet nem veted meg.” (Zsolt 51, 19).

2. Nézz magadba –de bizonyos távolságból! Engednem kell, hogy Isten megnyerje lelkemet, mielőtt nekilátok a világot vélt saját erényeimmel meghódítani. Az igazi alázat létünk valódi elfogadásában rejlik: „Istenem! Légy irgalmas hozzám, bűnöshöz!” Isten kegyelmének köszönhetően tudok újra talpra állni. Senki sem szeretné személyes erőm felajánlását elfogadni, különösen akkor nem, ha megbántottam őt valamilyen bűnömmel vagy tökéletlenségemet már megtapasztalta. A többi ember azt ajándékot szeretné tőlem, amit Istentől kaptam: a bűnök megbocsátását. Csak úgy állhatok a többi ember elé, ha már magamba néztem és kértem Istentől a kegyelmet, hogy embertársaimnak megbocsássak.

3. Bizalom Istenben. Nagyon melléfogok, ha bizalmamat önmagamba vetem. Nem én vagyok a hit tárgya, hanem Isten. Bizalmamat Istenbe kell vetnem, aki mindig hű marad. Végtelen irgalma igazolja bizalmamat. Keresnem kell Isten megbocsátását, hogy amint megbocsátott nekem, tovább adhassam azt embertársaimnak. Akkor ők bízhatnak bennem, mert én Isten szeretetének a nevében cselekszem. „Nem azért küldte el Isten a Fiát a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvösséget szerezzen a világnak.” (Jn 3,17). Semmi nem jogosít fel arra, hogy öntelt legyek vagy ítélkezzek. Ha Isten már rendre utasított engem, akkor a türelem és a megbocsájtás igazol majd engem embertársaim előtt.

Beszélgetés Krisztussal: Engedd, Uram, hogy megtaláljalak, mikor templomodba lépek. Jöjj lelkem szentélyébe és találj ott engem imádkozva. Bocsásd meg minden erkölcsi és emberi gyengeségemet, mert gyenge voltam és nem tudtam ellenállni a bűnnek és a kísértésnek. Éleszd fel tüzedet szívemben! Add, hogy tovább adhassam kegyelmedet!

Elhatározás: Ma szeretettel közelítek valakihez, szemem előtt tartva Krisztus tanítását: „Menjetek és tanuljátok meg, mit jelent: Irgalmasságot akarok, nem áldozatot. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket." (Mt 9,13).


A pápa imaszándéka 2012. március hónapra:
A nők közreműködése: Hogy az egész világon kellően elismerjék a nők közreműködését a társadalom fejlődéséhez.
Az üldözött keresztények: Hogy a Szentlélek adományozzon állhatatosságot mindazoknak, különösen Ázsiában, akiket Krisztus neve miatt hátrányosan megkülönböztetnek, üldöznek vagy halálba visznek.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger