2012. március 19., hétfő

Szent József, a Boldogságos Szűz Mária Jegyese ünnepe

Szent József, a Boldogságos Szűz Mária Jegyese ünnepe

Nem tartozik a manapság, divatos erények közé a hűség. Nemcsak a házasságban, hanem a papságban és a szerzetesi életben is nehezen kötelezik el magukat az emberek egy életen át. Ki tudja, hogy érzek majd holnap? Lesz-e erőm kitartani a nehézségek idején? – teszik fel a kérdést önmaguknak egyre többen. Szívesen kipróbálják a házasságot, a szerzetesi életet egy rövid időre, talán néhány évre is, de nem merik egy életen át, nagylelkűen, osztatlanul a szeretett személynek vagy Istennek szentelni a szívüket. Segítse őket és mindannyiunkat József, az igaz ember, a hűséges és okos szolga, hogy ne csak pillanatnyi fellángolás legyen életünkben a hit, hanem mindhalálig, örömmel és szeretettel fogadjuk be lelkünk hajlékába Jézust és Máriát. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

SZENT JÓZSEF (főünnep)

2012.03.19. hétfő: SZENT JÓZSEF (főünnep)
 
Az Úristen neki adja atyjának, Dávidnak trónját


2Sám 7,4-5a.12-14a.16
Íme, azonban még az éjjel szózatot intézett az Úr Nátánhoz, ezekkel a szavakkal: ,,Eredj, s mondd szolgámnak, Dávidnak: Ezt üzeni az Úr: Hát te házat akarsz építeni nekem lakásul? Amikor ugyanis letelnek napjaid, s aludni térsz atyáidhoz, felemelem utánad ivadékodat, aki ágyékodból származik, s megszilárdítom királyságát. Ő fog házat építeni nevemnek, s én megszilárdítom királysága trónját mindörökre. Atyja leszek neki, s ő fiam lesz nekem: ha valami gonoszat cselekszik, megfenyítem őt az emberek vesszejével, s az emberek fiainak csapásaival. hanem állandó lesz házad és királyságod mindörökké színem előtt, és szilárd lesz trónod mindenkor.'

Zs 88,2-29
Az Úr kegyelmét örökké éneklem, hűségedet nemzedékről nemzedékre hirdeti szám. Mert ezt mondtad: ,,Örök időkre épül az irgalom' -- hűséged szilárdan áll a mennyekben. -- ,,Szövetségre léptem választottammal, megesküdtem szolgámnak, Dávidnak: örökre megszilárdítom utódodat, nemzedékről nemzedékre építem trónodat.' Csodáidat, Uram, magasztalják az egek, és hűségedet az egybegyűlt szentek. Mert ki hasonló az Úrhoz a fellegek közt ki olyan az Isten fiai között, mint Isten? Isten, akit rettegnek a szentek tanácsában, aki nagyobb és félelmetesebb mindazoknál, akik körülötte vannak. Uram, Seregek Istene, ki hasonló hozzád? Hatalmas vagy, Uram, és hűséged övez téged. Te uralkodsz a tenger erején és háborgó hullámait te fékezed meg. Te tapostad el Ráhábot, halálra sebezve, hatalmas karoddal szétszórtad ellenségeidet. Tiéd az ég, és tiéd a föld, te alkottad a föld kerekségét és mindazt, ami rajta van. Te teremtetted északot és délt, nevedben örvendezik a Tábor és a Hermon. Karod hatalmas, kezed erős, jobbod diadalmas. Igazságosság és jog trónod alapja, irgalom és igazság vonulnak előtted. Boldog az a nép, amely tud ünnepelni. Az ilyenek arcod világosságánál járnak, Uram. Nevedben egész nap ujjonganak, s felmagasztalódnak igazságosságodban. Mert te vagy erejük és ékességük és jóságod emeli magasra fejünket. Mert az Úré a pajzsunk, s Izrael Szentjéé a királyunk. Egykor látomásban szóltál szentjeidhez és azt mondtad: ,,Segítséget nyújtottam egy hősnek, felemeltem népemből egy választottat. Megtaláltam szolgámat, Dávidot, felkentem őt szent olajommal. Vele lesz erős kezem és karom megerőssíti őt. Semmit sem tehet vele az ellenség, és nem árthat majd neki a gonoszság fia. Kiirtom előle ellenségeit, és gyűlölőit megfutamítom. Vele lesz hűségem és kegyelmem, és hatalma magasra emelkedik nevemben. Ráteszem kezét a tengerre és jobbját a folyóvizekre. Így szól majd hozzám: ,,Atyám vagy te, én Istenem, és szabadításom kősziklája!' S én elsőszülöttemmé teszem őt, legfölségesebbé a föld királyai között. Örökre megőrzöm irgalmamat iránta, és szövetségem mindig vele marad.

Róm 4,13.16-18.22
Azt az ígéretet ugyanis, hogy a világ örököse lesz, Ábrahámnak és utódainak nem a törvény közvetítésével adták, hanem a hitből való megigazulás alapján. Azért hitből, hogy minden kegyelemből legyen, és az ígéret biztos legyen minden utód számára, nemcsak azoknak, akik a törvényből vannak, hanem azoknak is, akik Ábrahám hitéből vannak, aki mindnyájunknak atyja Isten előtt, amint meg van írva: ,,sok nemzet atyjává rendeltelek' [Ter 17,5]. Ő hitt annak, aki életre kelti a holtakat, és aki nevet ad a nemlétezőknek, hogy létezzenek. Ő reménységgel hitt a remény ellenére, így sok nemzet atyja lett, amint megmondatott neki: ,,Annyi lesz a te utódod' [Ter 15,5]. És ezt számították be neki megigazulásul [Ter 15,6].

Mt 1,16.18-21.24a
Jákob pedig nemzette Józsefet. Ő volt a férje Máriának, akitől született Jézus, akit Krisztusnak neveznek. Jézus Krisztus születése pedig így történt: Anyja, Mária el volt jegyezve Józseffel. Mielőtt egybekeltek volna, kitudódott, hogy méhében fogant a Szentlélektől. József pedig, a férje, igaz ember lévén, nem akarta őt hírbe hozni, ezért elhatározta, hogy titokban bocsátja el őt. Amikor ezeket forgatta szívében, íme, az Úr angyala álmában megjelent neki és így szólt: ,,József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami őbenne fogantatott, a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, és a Jézus nevet adod neki, mert ő szabadítja meg népét bűneitől. József pedig fölkelt álmából és úgy tett, amint az Úr angyala megparancsolta neki. Magához vette feleségét.

Szent József, a boldogságos Szűz Mária jegyese

2012. március 19. – Hétfő, Szent József, a boldogságos Szűz Mária jegyese


  Dávid utódai közül Jákobtól született  József, aki jegyese volt  Máriának,
  Jézus Krisztus szülőanyjának. Jézus Krisztus születése pedig így  történt:
  Anyja, Mária jegyese  volt Józsefnek. Mielőtt  azonban egybekeltek  volna,
  Mária gyermeket fogant méhében a  Szentlélektől. Férje, József igaz  ember
  volt, nem akarta őt megszégyeníteni.  Ezért úgy határozott, hogy  titokban
  bocsátja el. Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és
  így szólt: „József, Dávid fia, ne félj attól, hogy feleségül vedd  Máriát,
  mert a benne  fogant élet a  Szentlélektől van. Fiad  születik majd,  akit
  Jézusnak nevezel,  mert  ő  váltja  meg  népét  bűneitől!”  Amikor  József
  felébredt álmából,  úgy cselekedett,  amint az  Úr angyala  megparancsolta
  neki.
  Mt 1,16.18-21.24a

  Elmélkedés:

  A mai napon Szent Józsefet, a  Megváltó és a Szent Család őrzőjét  ünnepli
  az Egyház. Az evangéliumból kiderül,  hogy József először értetlenül  áll,
  amikor megtudja, hogy  jegyese, Mária gyermeket  vár. Fél feleségül  venni
  jegyesét egészen  addig, amíg  Isten angyalától  utasítást nem  kap  erre.
  József engedelmeskedik  az isteni  üzenetnek. Ez  egészen konkrétan  abban
  nyilvánult  meg,   hogy  életét   szolgálattá,   áldozattá  tette   és   a
  megtestesülés titkát szolgálta.  Önmagát, egész életét,  munkáját a  Szent
  Családnak szentelte.  A  család  szeretetére  szóló  hivatását  a  Messiás
  gyermek szolgálatába állította,  akit atyai  gondoskodással szeretett.  Az
  éjszakai álomból tehát  nem csupán  hitvese hivatását tudja  meg, hanem  a
  saját feladatát is.  Észre kell  vennem, meg kell  hallanom Isten  szavát,
  amelyet hivatásommal kapcsolatban intéz hozzám, s életemet ennek  fényében
  kell alakítanom.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Imádunk téged,  Jézus Krisztus!  Letérdelünk előtted.  Nem találunk  olyan
  szavakat vagy gesztusokat, mellyel kifejezhetnénk azt a hódolatot, mellyel
  a te  kereszted  eltölt  bennünket, mellyel  a  megváltás  ajándéka  átjár
  minket, melyet  te  az  egész  emberiségnek, az  egynek  és  a  sokaságnak
  egyaránt elhoztál azzal, hogy teljesen és feltétel nélkül alávetetted a te
  akaratodat az Atya akaratának.
______________________________





Szent József - főünnep

Keresztútjárás az Andrássy úton – Keresztút az életért az új evangelizáció évében
Szeretettel várunk március 31-én szombat délután erre a tanúságtételre.
Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.
Utána szabadtéri szentmise a Hősök terén, amelyet dr. Székely János püspök mutat be.
További részletek: www.regnumchristi.hu

Tökéletes férfi-példakép
2012. március 19.
Szent József - főünnep

P. Fejéregyházi Tamás LC

Mt 1, 16. 18-21. 24a
Jákob pedig nemzette Józsefet. Ő volt a férje Máriának, akitől született Jézus, akit Krisztusnak neveznek. Jézus Krisztus születése pedig így történt: Anyja, Mária el volt jegyezve Józseffel. Mielőtt egybekeltek volna, kitudódott, hogy méhében fogant a Szentlélektől. József pedig, a férje, igaz ember lévén, nem akarta őt hírbe hozni, ezért elhatározta, hogy titokban bocsátja el őt. Amikor ezeket forgatta szívében, íme, az Úr angyala álmában megjelent neki és így szólt: „József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami őbenne fogantatott, a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, és a Jézus nevet adod neki, mert ő szabadítja meg népét bűneitől.” József pedig fölkelt álmából és úgy tett, amint az Úr angyala megparancsolta neki. Magához vette feleségét.

Bevezető ima: Uram, ha velem vagy, semmitől sem kell félnem. Tudom, hogy Te sosem hagysz magamra, szólsz hozzám, meghallgatsz és vigyázol rám. Itt vagyok én is, Uram, hogy Veled legyek, figyeljek a szavaidra és eleget tegyek azoknak.

Kérés: „Kérünk, Istenünk, hogy amint Szent József odaadó, gyöngéd szeretettel gondját viselte egyszülött Fiadnak és édesanyjának, a Boldogságos Szűz Máriának, úgy mi is tiszta szívvel szolgálhassunk színed előtt.”

1. Igaz ember. Az Egyház a mai napon ünnepli Szent Józsefet, a Boldogságos Szűz Mária jegyesét, ezt az igaz – azaz Isten törvényéhez ragaszkodó férfit –, akit Isten, mint hű és okos szolgát a Szentcsalád fölé rendelt, hogy atyai gonddal őrizze a Szentlélek erejéből megtestesült Úr Jézust (ld. a főünnep prefációja). Ez a valóban „istenfélő” ember („Ne félj!”- szól az angyali bíztatás) csendes és dolgos odaadással tett eleget családfői feladatának; annak az embert próbáló és emberfeletti vállalkozásnak, amire csak Isten kérhet és képesíthet.

2. Apák példalépe. Szent József a mai kor édesapái számára is követendő példakép lehet. Ugyanis a szülői hivatás is bizonyos értelemben meghaladja az emberi képességet: hogy ezt belássuk, elég, ha belegondolunk abba, hogy a gyermekek nemcsak szüleikhez hasonlítanak, hanem magukon hordozzák az isteni képmást is. Emberségük és istengyermeki létük ápolásában és kibontakoztatásában áll a szülők nevelői feladata.

3. Az apák felelőssége. A gyermekek a szülők ékességei, mert magukon hordozzák szüleik testi-lelki vonásait. Feltételezhetjük tehát, hogy Jézus szorgalmas, fegyelmezett, férfiasan határozott jellemére is rányomta bélyegét nevelőatyja virtusa. Szent József ezt csendes háttérmunkával érte el, mellőzve minden feltűnést. Mennyire égetően sürgős ma is, hogy az édesapák eltanulják Szent Józseftől, hogy hasznos és szükséges időt fordítani a gyermeknevelésre még akkor is, ha a családdal eltöltött idő nem hoz látványos sikereket, nem építi közvetlen módon az egyéni karriert, és nem díjazzák anyagilag a szeretteikre „pazarolt” órákat! Kérjük Szent Józsefet, hogy alakítsa a férfiakat bölcs családfőkké, szerető férjekké és gyengéd édesapákká, akik személyes példájukkal csöpögtetik a rájuk bízottak lelkébe az erényes életet, kiváltképpen a felelősségtudatot, az adott szóhoz való ragaszkodást, az egyenességet, az áldozatkészséget, a gyengédséggel vegyített szilárd elvhűséget és az imádságos lelkületet! Kérjük a Szentcsalád közbenjárását családjainkra!

Beszélgetés Krisztussal: „Dicsőséges Szentháromság, minden szeretet és közösség forrása, köszönjük neked a családunkat. Bocsásd meg bűneinket, amelyeket szeretteink ellen elkövettünk. Támogasd testvéreinket, akik házasságukban és családi életükben hajótörést szenvedtek. Töltsd el szívünket családtagjaink iránt alázatos, tiszta szeretettel. Segíts, hogy a kölcsönös önátadásban napról napra újjászülessünk. Segítsd fiataljainkat, hogy bátran vállalják a családi élet kihívásait. Áldd meg mindazokat, akik a magyar családokért sokat fáradoznak. Szent Család, könyörögj érettünk!”

Elhatározás: A mai napon imádkozom a családokért, a fenti imádság vagy más ima segítségével.

A pápa imaszándéka 2012. március hónapra:
A nők közreműködése: Hogy az egész világon kellően elismerjék a nők közreműködését a társadalom fejlődéséhez.
Az üldözött keresztények: Hogy a Szentlélek adományozzon állhatatosságot mindazoknak, különösen Ázsiában, akiket Krisztus neve miatt hátrányosan megkülönböztetnek, üldöznek vagy halálba visznek.

Nagyböjti idő, B év, nagyböjt 4. vasárnapja

Nagyböjti idő, B év, nagyböjt 4. vasárnapja

SZENTMISEKOMMENTÁR
Bertalan atya kommentára
A HÍVEK ÜDVÖZLÉSE UTÁN: Nagyböjt negyedik vasárnapját - a nép nyelvén - "Rózsa-vasárnapnak" is nevezzük. A pap lila helyett rózsaszínű miseruhát ölthet. Ez átmenet a lila (bánat) és a fehér (öröm) színek között. A pápa Rómában ma rózsát szentel és a szeretet jeleként elküldi a világ különböző tájaira. Az egyház a tavaszt is köszönti ezen a napon. A téli álomból életre kelt természet a feltámadt Krisztusra emlékeztet. A szentmise imái elővételezik a húsvéti örömet, szomjazó szívünkbe vigasztalást hoznak.
ELSŐ KÖNYÖRGÉS UTÁN: A bűnbánatot bocsánat követi, a halált a feltámadás, a földi szenvedéseket, meg nem szűnő öröm váltja fel. A vigasztaló Szentlélek sugallta a szentírás szavait. Isten igéjén megvigasztalódunk, amint a gyermek megvigasztalódik anyja kebelén.
FELAJÁNLÁSI KÖNYÖRGÉS UTÁN: Isten népe ma örömmel teszi áldozati ajándékát az Úr színe elé. A szenvedés és a halál által jött el hozzánk az élet. A keresztáldozat szent titka ismétlődik a szentmisében. Általa jutunk el mi is a halálból az életbe.
ÁLDOZÁSI KÖNYÖRGÉS UTÁN: Szent városunk, az Egyház biztos védelmet nyújt mindannyiunknak. Az elveszett lélek hazatalál, a halálból életre kel. Bűnbánatunk, szenvedésünk engesztelő áldozattá válik. A Megváltónk érdemei által nyert kegyelem bennünk is új tavaszt fakaszt.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger