2012. március 20., kedd

Nagyböjti idő, 4. hét Kedd

Nagyböjti idő, 4. hét Kedd

A nagyböjti idő végéhez közeledve a liturgikus olvasmányok a keresztségre irányítják figyelmünket, melyben húsvét éjszakáján részesültek a katekumenek, és mi is ezen az éjszakán újítjuk meg keresztségi ígéreteinket. Az egyházatyák az özönvíz jelenetéhez hasonlítják a keresztséget, amikor negyven napig ömlött a víz, elmosva a minden bűnt. Noé bárkájában ugyanakkor megmenekült az élet. Az emberiség bajban van. Mindnyájan érezzük erőnk fogyatkozását, mint az az ember, akit Jézus megszólított a Bethesda fürdőnél. Akarsz-e meggyógyulni, akarsz-e bűneidből, emberi megkötözöttségeidből kiemelkedni? Adjunk hálát Jézusnak, aki megmentett bennünket, és lépjünk oda mi magunk is azokhoz, akiknek nincs emberük! (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt negyedik hete – kedd

2012.03.20. kedd

Élni fog minden a templomból fakadó patakban


Ez 47,1-9.12
Ezután visszavitt engem a ház kapujához, és íme, víz fakadt a ház küszöbe alatt a keleti oldalon; a ház homlokzata ugyanis kelet felé nézett. A víz a templom jobb oldalán folyt le, az oltártól dél felé. Aztán kivitt az északi kapun, és körülvezetett a külső kapun kívül levő úton a kelet felé néző útra; és íme, víz tört elő a jobb oldalon. Ekkor a férfi, akinek kezében mérőzsinór volt, kiment kelet felé és ezer könyököt mért, majd átvezetett a vízen, és az bokáig ért. Majd ismét ezer könyököt mért, és átvezetett a vízen, és az térdig ért. És ismét ezer könyököt mért, és átvezetett a vízen, és az vesékig ért. Azután még ezer könyököt mért, és nem tudtam többé átmenni a folyón, mert a vizek mély folyammá áradtak, amelyen már nem lehetett átgázolni. Ekkor azt mondta nekem: ,,Láttad ezt, emberfia?' Majd ismét visszavitt a folyó partjához. Amikor visszatértem, íme, a folyó partján igen sok fa volt mindkét oldalon. Azt mondta nekem: ,,Ez a víz a keleti homokdombok felé indul, majd lefolyik a sivatag síkságára és a tengerbe ömlik; amikor beleömlik, annak a vize egészséges lesz. Amerre ez a folyó ér, minden élő és mozgó lény élni fog. Ahová eljut a víz, igen sok lesz a hal; ahová elér a folyó, egészséges lesz és élni fog minden lény. A folyó mentén pedig, annak mindkét partján mindenféle gyümölcsfa nő; lombjuk le nem hull, s a gyümölcsük el nem fogy. Havonta friss gyümölcsöt teremnek, mert vizük a szentélyből fakad. Gyümölcsük eledelül szolgál, a lombjuk pedig orvosságul.

Zs 45
A karvezetőnek. Kóré fiaitól. A ,,Szüzek' szerint. Ének. Menedékünk és erőnk az Isten, a ránk zúdult számos bajban ő a mi segítőnk. Nem félünk tehát, rendüljön bár meg a föld, merüljenek bár a tenger mélyére a hegyek. Zúgjanak bár és háborogjanak vizei, rendüljenek meg bár erejétől a hegyek. Folyó árja örvendezteti meg Isten városát, a Fölséges megszentelt hajlékát. Isten lakik benne: nem inog meg, mielőtt megvirrad, megsegíti őt Isten. Nemzetek háborogtak, országok inogtak, de ő hangját hallatta és megrendült a föld. Velünk van a seregek Ura, Jákob Istene a mi menedékünk! Jöjjetek és lássátok az Úr műveit, csodáit, amelyeket a földön végbevitt. Megszünteti a háborúkat mindenütt a föld széléig, széttöri az íjakat és összezúzza a fegyvereket, tűzben égeti el a pajzsokat. Álljatok meg és lássátok, hogy én vagyok az Isten: magasztalni fognak engem a nemzeteknek, s magasztalni fog a föld. Velünk van a seregek Ura, Jákob Istene a mi menedékünk!

Jn 5,1-3a.5-16
Ezek után volt a zsidók ünnepe, és Jézus fölment Jeruzsálembe. Van Jeruzsálemben a Juh-kapunál egy fürdő, amelyet héberül Betezdának neveznek, és öt oszlopcsarnoka van. Ezekben feküdt a betegek, vakok, sánták, bénák sokasága. Volt ott egy ember, aki már harmincnyolc esztendő óta beteg volt. Mikor Jézus meglátta őt, hogy ott fekszik, és megtudta, hogy már sok idő óta van így, megkérdezte tőle: ,,Akarsz-e meggyógyulni?' A beteg azt felelte: ,,Uram, nincs emberem, aki, amikor felkavarodik a víz, bevigyen engem a tóba. Mire pedig én odaérek, más megy be előttem.' Jézus azt mondta neki: ,,Kelj föl, vedd ágyadat, és járj!' Az ember azonnal meggyógyult, fogta az ágyát és járni kezdett. Azon a napon pedig szombat volt. Ezért a zsidók azt mondták a meggyógyított embernek: ,,Szombat van, nem szabad az ágyadat vinned.' Azt felelte nekik: ,,Aki meggyógyított engem, ő mondta nekem: ,,Vedd ágyadat, és járj.''' Erre megkérdezték tőle: ,,Ki az az ember, aki neked azt mondta: ,,Vedd ágyadat és járj''?' A meggyógyult azonban nem tudta, hogy ki volt az, mert Jézus eltávozott a helyszínen levő tömegből. Később Jézus találkozott vele a templomban, és azt mondta neki: ,,Íme, meggyógyultál, többé már ne vétkezz, nehogy valami rosszabb történjék veled.' Az ember elment, és megvitte a hírt a zsidóknak, hogy Jézus volt az, aki meggyógyította őt. A zsidók pedig üldözték Jézust azért, mert ezeket szombaton tette.

Nagyböjt negyedik hete – kedd

2012. március 20. - Kedd


  A húsvéti  ünnepekre Jézus  fölment  Jeruzsálembe. Volt  Jeruzsálemben  az
  úgynevezett  Juh-kapu  mellett  egy  fürdő,  amelyet  héberül  Beteszdának
  neveztek. Öt oszlopcsarnoka  volt, ahol  nagyon sok  beteg feküdt:  vakok,
  sánták és  bénák. Volt  ott egy  harmincnyolc éve  beteg ember  is.  Jézus
  látta,  ahogy   ott  feküdt,   és  megtudta,   hogy  már   régóta   beteg.
  Megszólította: „Akarsz-e meggyógyulni?” A beteg azt felelte: „Uram!  Nincs
  emberem, aki  levinne  a fürdőbe,  amikor  mozgásba  jön a  víz.  Mire  én
  odaérek, már más lép be előttem.”  Jézus erre azt mondta neki: „Kelj  föl,
  vedd ágyadat, és járj!” Az  ember azonnal meggyógyult. Fölvette ágyát,  és
  járni kezdett.  Aznap  éppen szombat  volt.  A zsidók  ezért  rászóltak  a
  meggyógyított emberre:  „Szombat van;  nem szabad  az ágyadat  vinned.”  Ő
  azonban így válaszolt  nekik: „Aki meggyógyított,  azt mondta nekem:  Vedd
  ágyadat, és járj!” Megkérdezték tőle: „Kicsoda az az ember, aki azt mondta
  neked, hogy vedd ágyadat, és járj?” A meggyógyult ember azonban nem tudta,
  hogy ki volt az. Jézus ugyanis  továbbment, amikor tömeg verődött össze  a
  helyszínen.  Később  Jézus  a   templomban  találkozott  a   meggyógyított
  emberrel, és  ezt  mondta  neki:  „Látod,  most  meggyógyultál.  Többé  ne
  vétkezzél, hogy  valami  nagyobb bajod  ne  essék!” Az  ember  elment,  és
  elmondta a zsidóknak, hogy Jézus volt az, aki meggyógyította őt. A  zsidók
  üldözték Jézust, mert mindezt szombaton cselekedte.
  Jn 5,1-16

  Elmélkedés:

  Nincs emberem  – mondja  Jézusnak  a béna.  Az  „irgalom házában”,  (ez  a
  jelentése a Beteszda szónak) nincs ember,  aki irgalmas lenne hozzá. És  a
  nyomorék  ember  szavaiban  érezzük   az  elkeseredettséget,  mert   immár
  évtizedek óta senki  sincs segítségére. Láthatott  már itt  gyógyulásokat,
  amelyek másokkal történtek.  Ő mindennap itt  van és vár.  Miért nem  adja
  fel, mire vár? A  csodára, hogy valaki  segítsen rajta. Jézus  megtehetné,
  hogy éppen  akkor mozgásba  hozza a  vizet és  levihetné a  beteget, de  Ő
  másként tesz csodát: mozgásba  hozza a beteg  szívét, felindítja benne  az
  igazi gyógyulás vágyát, lelkét mozdítja meg a bűntelen élet felé.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Uram, Jézus! Földi életed  során mindig tudtad,  merre visznek lépteid,  s
  hová  vezet   az  út,   amelyen  elindultál.   Szavaiddal,   tanításoddal,
  igazságoddal utat találtál az emberi szívekhez, s megmutattad az  Istenhez
  vezető utat. A te  életutad végső soron mindig  felfelé vitt, Atyád  felé,
  aki örökre magához  ölelt a  Golgota magaslatán  álló kereszten.  Jézusom,
  társad szeretnék lenni utadon, amely a halálon keresztül az életre vezet!
______________________________

Nagyböjt negyedik hete – kedd

Keresztútjárás az Andrássy úton – Keresztút az életért az új evangelizáció évében
Szeretettel várunk március 31-én szombat délután erre a tanúságtételre.
Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.
Utána szabadtéri szentmise a Hősök terén, amelyet dr. Székely János püspök mutat be.
További részletek: www.regnumchristi.hu


Meg akarsz-e gyógyulni?
2012. március 20. Nagyböjt negyedik hete – kedd
P. Steven Reilly

Jn 5, 1-16
Ezek után volt a zsidók ünnepe, és Jézus fölment Jeruzsálembe. Van Jeruzsálemben a Juh-kapunál egy fürdő, amelyet héberül Betezdának neveznek, és öt oszlopcsarnoka van. Ezekben feküdt a betegek, vakok, sánták, bénák sokasága. Volt ott egy ember, aki már harmincnyolc esztendő óta beteg volt. Mikor Jézus meglátta őt, hogy ott fekszik, és megtudta, hogy már sok idő óta van így, megkérdezte tőle: ,,Akarsz-e meggyógyulni?'' A beteg azt felelte: ,,Uram, nincs emberem, aki, amikor felkavarodik a víz, bevigyen engem a tóba. Mire pedig én odaérek, más megy be előttem.'' Jézus azt mondta neki: ,,Kelj föl, vedd ágyadat, és járj!'' Az ember azonnal meggyógyult, fogta az ágyát és járni kezdett. Azon a napon pedig szombat volt. Ezért a zsidók azt mondták a meggyógyított embernek: ,,Szombat van, nem szabad az ágyadat vinned.'' Azt felelte nekik: ,,Aki meggyógyított engem, ő mondta nekem: „Vedd ágyadat, és járj.'''' Erre megkérdezték tőle: ,,Ki az az ember, aki neked azt mondta: ,,Vedd ágyadat és járj''?'' A meggyógyult azonban nem tudta, hogy ki volt az, mert Jézus eltávozott a helyszínen levő tömegből. Később Jézus találkozott vele a templomban, és azt mondta neki: ,,Íme, meggyógyultál, többé már ne vétkezz, nehogy valami rosszabb történjék veled.'' Az ember elment, és megvitte a hírt a zsidóknak, hogy Jézus volt az, aki meggyógyította őt. A zsidók pedig üldözték Jézust azért, mert ezeket szombaton tette.

Bevezető ima: Atyám ez az elmélkedés a Te ajándékod. Segíts, hogy nyitott legyek Szentlelked sugallataira!

Kérés: Uram, vedd el tőlem a reményvesztettséget és adj igazi gyógyulást a lelkemnek!

1. Egy nyilvánvaló kérdés. Élt egy hit a zsidóknál, mely szerint a Betezda vize fölé leszáll egy angyal, hogy felkavarja a vizet, és gyógyerővel töltse azt meg. Az első, aki belelépett a vízbe, meggyógyult. A „betegek, vakok, sánták, bénák” izgatott sokasága bizonyítja a gyógyulás vágyának hevességét. „Akarsz-e meggyógyulni?” – ez felesleges kérdésnek tűnhet. Az Úr azonban semmit sem tesz ok nélkül. A kérdés a gyógyulásra vonatkozik, majd továbbmegy ennél. Ahogyan Jézus a beteg emberre néz, belelát a szívébe. A kérdés nekünk is szólhat: mi akarunk-e meggyógyulni, akarunk-e teljesen egészségesek lenni, birtokolni a gyógyulásnak azt a teljességét, amelyet Krisztus nyújt? Akarjuk-e, a léleknek azt a gyógyulását, amely a bűntől való megszabadulást jelenti és akarunk-e igazán mély kapcsolatot az Istennel?

2. ,,Nincs emberem.” A beteg ember nem egy egyszerű igennel felel, hanem a válaszában benne van harmincnyolc év terhe és reményvesztettsége. Egyedül van. Család, barátok nélkül; senki sem törődik vele annyira, hogy levinné őt a fürdőbe. Jézus pontosan akkor jön hozzánk, amikor már kifogytunk emberi megoldásainkból. Add, Uram, hogy soha ne adjuk fel a reményt! Az Úr azt várja tőlünk, hogy bízzunk benne és ne szegődjünk a keserű reménytelenség társául.

3. Azonos kegyelmek, különböző gyümölcsök. Érdekes összehasonlítani ezt a történetet azzal a csodával, amelyet Jézus négy fejezettel később tesz. Mindkettő olyan emberről szól, aki régóta szenvedett. A János evangélium ötödik fejezetében egy harmincnyolc éve beteg emberről, míg a kilencedik fejezetben egy vakon született emberről van szó. Mindkét csoda Jeruzsálemben történt, víz közelében és szombaton. Mindkét ember szembekerült a farizeusokkal, és mindketten találkoztak utána Jézussal. Eddig a pontig minden nagyon hasonló. A végkifejlet azonban nem is lehetett volna különbözőbb. Az ötödik fejezetben a meggyógyított ember visszamegy a farizeusokhoz és elmondja nekik: Jézus az az ember, akit ők keresnek, így kezdődik meg Jézus üldöztetése. A kilencedik fejezet embere miután kitaszították őt a farizeusok, leborul Jézus elé és imádja Őt. Hasonló kegyelmek után különböző gyümölcsök. Miért ez a különbség? Miért nem zárul mindkét gyógyulás történet „minden jó, ha vége jó”-val? Melyik végszót szeretnénk mi, a mi kegyelmi életünkben?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, felteszem magamnak a kérdést: valóban meg akarok-e gyógyulni? Akarom-e a gyógyulást, amely tőled származik? Segíts, édes Uram, hogy soha ne adjam fel, hogy kitartsak melletted.

Elhatározás: Ma meglátogatok valakit, akiről tudom, hogy beteg vagy küldök neki egy bíztató üzenetet, hogy megtudja, nincs egyedül a szenvedésében és a küzdelmeiben.


Erdő Péter bíboros atya 2012. márciusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szentlélek segítségével az új evangelizáció eljuttassa Krisztus örömhírét minden emberhez





Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger