2012. március 26., hétfő

Gyümölcsoltó Boldogasszony (Urunk születésének hírüladása)

Gyümölcsoltó Boldogasszony (Urunk születésének hírüladása)

Ünnepe: március 25
A megváltás művének kezdete, az angyali üdvözlet ünnepe a mai nap. Mária IGEN-je megerősít mindannyiunkat abban, hogy bátran válaszoljunk Isten akaratára, tegyük meg, amit Isten kér tőlünk.
Hogyha Jézus élete József és Mária szerelmének gyümölcse lett volna, csupán emberi élet lenne. Kétségtelen, ezt az emberi gyümölcsöt Isten adoptálhatta volna, de ebben az esetben is csak egy Isten fiává lett embert ünnepelhetnénk. Márpedig a titok, amit a Szentírás és a hit megvall éppen az, hogy Isten saját egyszülött Fia lett emberré a megtestesülés által. Jézus az örök Atya ingyenes ajándéka, benne Isten az egyszülött Fiát adta nekünk. Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe Szűz Mária válasza az isteni megszólításra.
forrás: Hankovszky Miklós
Eredetileg a keleti Egyház ünnepe. A római Egyház a VII. századtól ünnepli annak emlékét, hogy Isten elküldte Gábriel arkangyalt azért, hogy hírül vigye Szűz Máriának az Istenanyaság nagy titkát: a Megváltó születését. A mai napon tehát az Anyaszentegyház megemlékezik arról, hogy Isten ígérete beteljesedett; valóra vált a prófétai szó: a Szentlélek teremtő erejével belenyúlt a történelembe; a Boldogságos Szűz Istenanyává lett; a második isteni Személy megtestesült. A Szent Szűz "igen" szavára elindult az istengyermeki élet.
Ez az engedelmes "igen" egybecseng azzal, amit a Zsoltáros megjövendölt a megtestesült Igéről. Ezt idézzük a szentmise Kezdőénekében:
Így szólt az Úr,
amikor a világba lépett:
Íme eljöttem,
hogy betöltsem akaratodat, Istenem!
FELHÍVÁS A BŰNBÁNATRA: Testvéreim! Isten örök Igéje még földi Édesanyjában sem akart találkozni a bűnnel. Vizsgáljuk meg azért lelkiismeretünket és bánjuk meg bűneinket, hogy megtisztult lelkünkben szívesen vegyen lakást Megváltó Istenünk.
KYRIE-LITÁNIA: Jézus Krisztus, Aki a mindenható Isten egyszülött Fiaként jöttél:
Uram, irgalmazz!
Jézus Krisztus, Aki Szűz Mária méhében a Szentlélek erejéből testet öltöttél:
Krisztus, kegyelmezz!
Jézus Krisztus, Akiről az angyal előre hirdette, hogy Országodnak nem lesz vége:
Uram, irgalmazz!
DICSŐSÉG
AZ OLVASMÁNYHOZ: (Iz 7, 10-14; 8, 10)735 évvel Urunk születése előtt Szíria megtámadta Júda királyát. Akkor adta Isten a jövendölést, és mivel a király inkább bízott az emberekben, az isteni ígéret az Eljövendőről szólt: Szűztől születik, hogy testvérünk lehessen; szegénységben él, hogy mindenkinek mindene legyen, mert Általa "Velünk az Isten".
A SZENTLECKÉHEZ (Zsid 10, 4-10)Jézus Krisztus azért jött el, hogy az engedetlenség bűnét tökéletes engedelmességével meggyógyítsa. Az Ő engedelmessége egyszer s mindenkorra megváltott minket.
AZ EVANGÉLIUMHOZ (Lk 1, 26-38)Isten elküldte Gábriel főangyalt, hogy hírüladja: elérkezett az idő, amikor beteljesedik az ígéret, amit a próféták ajkával ígért. Eljön az Ő Szent Fia, és a Szent Szüzet választotta, hogy földi édesanyja legyen.
HITVALLÁS: (A mai Szentmisében a Hitvallás szavaira: "Megtestesült a Szentlélek erejéből, Szűz Máriától, és emberré lett" - mindnyájan letérdelnek.)
EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK: Testvéreim! A Boldogságos Szűz a mai napon lett Isten Anyjává. Vele együtt imádkozzunk Szent Fiához:
  1. Add, Urunk, hogy Szentséges Atyánk, püspökeink, papjaink és a szerzetesek a Szent Szűz alázatos lelkületével teljesítsék hivatásukat.
  2. Engedd, hogy minden ember szívében bizonyossággá érjen a felismerés: beteljesedett a próféta szava: és Velünk az Isten.
  3. Tégy készségessé minket, hogy életünk minden pillanatában örömmel valljuk: "Legyen meg a Te akaratod".
  4. Oltsd szívünkbe kegyelmedet, hogy Gyümölcsoltó Boldogasszony közbenjárására mi is a jócselekedetek méltó gyümölcsét teremjük.
  5. Add, Urunk, hogy az istengyermeki élet a Boldogságos Szűz segítségével Országodba vezessen mindnyájunkat.
Urunk, Jézus Krisztus! Te a mai napon emberi testet öltöttél. Kérünk, add, hogy megtestesülésed szent titka által eljussunk Hozzád, a mi Istenünkhöz; Aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké.

Alapgondolat: Az Ige emberré lett miértünk, sőt Érted, mert végtelenül szeretett!
Élete: Mária életének legnagyobb titkát ünnepli ezen a napon az Egyház: az asszonyok közt Áldott anya lett és az "Ige testté lett". A liturgiában ezt a csodát térdet hajtva említették évszázadokon keresztül. Mai liturgiánkban a szentmise Hitvallásában a "Megtestesült ..." szavakat meghajolva mondjuk. A mai ünnepen és Urunk születésének ünnepén (Karácsonykor) a jelenlegi előírások szerint is térdet hajtunk. Ezt a titkot hirdeti naponta háromszor templomaink harangja, hívva mindenkit az "Úr Angyalának" imádkozására.

A Názáretben lakó Máriával, József jegyesével a küldött, Gábor angyal közölte a nem remélt megtiszteltetést, Isten megváltó akaratát, Jézus csodálatos fogantatását (Lk 1, 26-38).

Az ünnepet Rómában már a 7. században bevezették, neve "Annuntiatio Domini" volt, vagyis az Úr hírüladása. Keleten a legrégebbi időktől az egyik legnagyobb ünnep. Hosszú időn át Karácsony előtt ünnepelték a milánóiak és Spanyolországban.
Képek a szentről:

URUNK MEGTESTESÜLÉSÉNEK HÍRÜLADÁSA (főünnep)

2012.03.26. hétfő: URUNK MEGTESTESÜLÉSÉNEK HÍRÜLADÁSA (főünnep)
 
Íme a szűz méhében fogan, és fiút szül


Iz 7,10-14
Szólt továbbá az Úr Ácházhoz, e szavakkal: ,,Kérj magadnak jelet az Úrtól, a te Istenedtől, akár az alvilág mélyéből, akár fentről, a magasból!' De Ácház azt mondta: ,,Nem kérek, és nem kísértem az Urat.' Erre a próféta így szólt: ,,Halljátok hát, Dávid háza! Nem elég nektek, hogy embereknek vagytok terhére, és azért terhére vagytok az én Istenemnek is? Ezért az Úr maga ad majd nektek jelet. Íme, a szűz fogan, és fiút szül, s nevét Emmánuelnek fogja hívni.

Zs 39
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Várva-vártam az Urat, s ő lehajolt hozzám. Meghallgatta könyörgésemet, kihúzott a nyomorúság verméből, a sár fertőjéből; Lábamat kősziklára helyezte, lépésemet biztossá tette. Új éneket adott számba, Istenünket dicsérő szózatot.Sokan látják és félelem fogja el őket, s az Úrba vetik reményüket. Boldog az az ember, aki az Úrba vetette reményét, s aki nem tart a gőgösöktől, a hazugságra vetemedőktől. Sokat tettél értünk, Uram, én Istenem, csodáiddal és terveiddel: nincs hozzád hasonló senki sem! Hirdetni akarom őket és beszélni róluk, de túl sok ahhoz, hogy számba vehetném. Vágóáldozatot és ételáldozatot nem kívántál, hanem készségessé tetted fülemet. Égő- s bűnért való áldozatot nem követeltél, ezért így szóltam: ,,Íme, eljövök! A könyvtekercsben meg van írva rólam, hogy teljesítsem akaratodat. Ezt akarom, én Istenem, törvényed a szívemben van.' Nagy gyülekezet előtt hirdetem igazságodat; Íme nem tartom vissza ajkamat, Uram, te tudod! Igazságodat nem rejtem el szívemben, hűségedet és segítségedet hirdetem. Nem titkolom irgalmadat és hűségedet a nagy gyülekezetben. Te, Uram, ne vond meg irgalmadat tőlem; Kegyelmed és hűséged tartson fenn mindenkor engem, mert számtalan veszély környékez; utolértek gonoszságaim, fel sem tudok tekinteni, számosabbak, mint a hajszál fejemen, és a szívem is elhagyott engem. Teljék kedved, Uram, megmentésemben, Uram, siess segítségemre. Jöjjenek zavarba mind és szégyenüljenek meg, akik életemre törnek, hogy elvegyék. Hátráljanak meg és piruljanak, akik rosszat akarnak nekem. Dermedjenek meg zavarukban, akik azt mondják: ,,Úgy kell neked!' Ujjongjanak s örvendezzenek benned mindazok, akik téged keresnek; ,,Magasztaltassék az Úr!' -- mondják mindenkor, akik örvendeznek szabadításodon. Bár én koldus vagyok és szegény, az Úr majd gondoskodik rólam. Segítőm és szabadítóm te vagy, Istenem, ne késlekedj!

Zsid 10,4-10
Lehetetlen ugyanis, hogy bikák és bakok vére bűnöket töröljön el. Ezért mondta, amikor a világba jött: ,,Áldozatot és ajándékot nem akartál, de testet alkottál nekem; az égő- és engesztelő áldozatok nem tetszettek neked. Akkor azt mondtam: Íme, eljövök! A könyvtekercsben meg van írva rólam, hogy megteszem, Istenem, a te akaratodat.' Először azt mondja: az ,,áldozatokat és ajándékokat, az égő- és engesztelő áldozatokat nem akartad, nem tetszenek neked', amelyeket a törvény szerint mutatnak be. Aztán azt mondta: ,,Íme eljövök, hogy megtegyem a te akaratodat' [Zsolt 40,7-9G]. Megszünteti az elsőt, hogy a helyébe a következőt állítsa. Ezzel az akarattal szenteltek meg minket Krisztus Jézus testének egyszer történt feláldozása által.

Lk 1,26-38
Isten pedig a hatodik hónapban elküldte Gábriel angyalt Galilea városába, amelynek Názáret a neve, egy szűzhöz, aki el volt jegyezve egy férfival. A neve József volt, Dávid házából, a szűz neve meg Mária. Bement hozzá az angyal, és így szólt: ,,Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled.' Őt zavarba ejtette ez a beszéd, és elgondolkodott, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal pedig folytatta: ,,Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni [Iz 7,14]. Nagy lesz ő, a Magasságbeli Fiának fogják hívni; az Úr Isten neki adja Dávidnak, az ő atyjának trónját, és uralkodni fog Jákob házában mindörökké, és királyságának nem lesz vége' [2 Sám 7,13; Iz 9,6]. Mária erre megkérdezte az angyaltól: ,,Miképpen lesz ez, hiszen férfit nem ismerek?' Az angyal ezt felelte neki: ,,A Szentlélek száll rád, és a Magasságbeli ereje megárnyékoz téged; azért a Szentet is, aki tőled születik, Isten Fiának fogják hívni. Íme, Erzsébet, a te rokonod is fiat fogant öregségében, és már a hatodik hónapban van, ő, akit magtalannak hívtak, mert Istennél semmi sem lehetetlen' [Ter 18,14; Jób 42,2]. Mária erre így szólt: ,,Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint.' És eltávozott tőle az angyal.

Urunk születésének hírül adása, Gyümölcsoltó Boldogasszony

2012. március 26. – Hétfő, Urunk születésének hírül adása, Gyümölcsoltó
Boldogasszony

 

  Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába
  egy  szűzhöz,  aki  jegyese  volt  egy  férfinak,  a  Dávid  házából  való
  Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá és így  szólt:
  „Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden
  asszonynál!”
  Ennek hallatára  Mária zavarba  jött és  gondolkodóba esett,  hogy  miféle
  köszöntés ez. Az angyal azonban folytatta: „Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet
  találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben, és fiút szülsz, s
  Jézusnak fogod  őt nevezni!  Nagy  lesz ő:  a Magasságbeli  Fiának  fogják
  hívni. Az  Úristen neki  adja atyjának,  Dávidnak trónját.  Uralkodni  fog
  Jákob házán mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!”
  Mária ekkor megkérdezte az  angyalt: „Hogyan történhet  meg ez, amikor  én
  férfit nem ismerek?” Az angyal ezt válaszolta neki: „A Szentlélek száll le
  rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az,  ki
  tőled születik: Isten Fiának fogják  őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet  is
  gyermeket fogant  öregségében,  sőt,  már  a  hatodik  hónapban  van,  bár
  magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen.”
  Erre Mária így szólt: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem  szavaid
  szerint!” Ezután az angyal eltávozott.
  Lk 1,26-38

  Elmélkedés:

  „Kegyelmet találtál  Istennél”  –  mondja  köszöntésében  az  angyal  Szűz
  Máriának, miután „kegyelemmel teljes”-nek  szólította. Mária egész  életét
  végigkíséri Isten kegyelme,  s benne megcsodálhatjuk,  hogy mire képes  az
  ember, ha  együttműködik a  kegyelemmel.  De talán  ennél pontosabb  az  a
  megfogalmazás, hogy mit  képes velünk  tenni a kegyelem,  és mennyire  meg
  tudja változtatni  az életünket.  Máriát nem  átalakítja az  Isten,  hanem
  fogantatásának   pillanatától    kezdve   alkalmassá    tette   erre    az
  együttműködésre, hiszen nem engedte, hogy emberi természetét megfertőzze a
  bűn. Mi  az ősbűn  következményeként bűnös  természettel születünk,  és  a
  megkeresztelésünkkor kapjuk  meg a  kegyelmet, amely  helyreállítja a  bűn
  által megromlott kapcsolatot a Teremtővel. Az isteni kegyelem ettől kezdve
  szüntelenül   elhalmoz   minket,   ha   élünk   a   szentségek   nyújtotta
  lehetőségekkel, amelyek Isten  láthatatlan kegyelmét közvetítik  számunkra
  látható jelek formájában. Különösen is fontos a rendszeres szentgyónás  és
  a szentáldozás.  Engedjük, hogy  Isten  átalakítson bennünket  a  megtérés
  kegyelme és az eucharisztia szentsége által!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Minden  reményemet  beléd  helyezem,   Isten  Anyja,  reményt   vesztettek
  reménysége. Te mindenkit szívesen megvédsz, aki hozzád esedezik, Te vagy a
  keresztények menedéke!  Ne  vess  meg  engem,  aki  bűnös  vagyok!  Bűnnel
  mocskoltam be magamat,  amit gondolatban, szóban  és tettben követtem  el.
  Érdemtelen  vagyok,  mert  könnyelműségemmel  a  bűn  szolgájává   lettem.
  Hallgasd meg tisztátalan ajkam könyörgését. Emlékeztesd szent Fiadat, a mi
  Urunkat és parancsolónkat, hogy te az ő édesanyja vagy! Kérd, hogy jóságos
  szívét ne  zárja  be  előttem,  bocsássa  meg  bűneimet,  és  adja  meg  a
  kegyelmet, hogy parancsait hűségesen teljesítsem!
______________________________

Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony) - Főünnep

Keresztútjárás az Andrássy úton – Keresztút az életért az új evangelizáció évében
Szeretettel várunk március 31-én szombat délután erre a tanúságtételre.
Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.
Utána szabadtéri szentmise a Hősök terén, amelyet dr. Székely János püspök mutat be.
További részletek: www.regnumchristi.hu

Az ég és a föld visszatartja lélegzetét
Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony) - Főünnep
2012. március 26. Nagyböjt ötödik hete – hétfő

P. Patrick Butler LC

Lk 1,26-38
A hatodik hónapban az Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki egy Dávid házából való férfinak, Józsefnek volt a jegyese, és Máriának hívták. Az angyal belépett hozzá és megszólította: "Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál." E szavak hallatára Mária zavarba jött, és gondolkozni kezdett rajta, miféle köszöntés ez. Az angyal ezt mondta neki: "Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Gyermeket fogansz, fiút szülsz, és Jézusnak fogod elnevezni. Nagy lesz ő és a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úr Isten neki adja atyjának, Dávidnak trónját, és uralkodni fog Jákob házán örökké, s országának nem lesz vége." Mária megkérdezte az angyalt: "Hogyan válik ez valóra, amikor férfit nem ismerek?" Az angyal ezt válaszolta és mondta neki: "A Szentlélek száll rád, s a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért a születendő Szentet is az Isten Fiának fogják hívni. Íme, rokonod, Erzsébet is fogant öregségében, s már a hatodik hónapban van, noha meddőnek mondták, mert Istennél semmi sem lehetetlen." Mária így válaszolt: "Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint." Erre az angyal eltávozott.

Bevezető imádság: Uram! Vágyom arra, hogy elmélyedjek Fiad megtestesülésének titkában. Mária találkozása az angyallal és Krisztus megtestesülése mérföldkő az emberiség történelmében. Korábban olyan természetfelettinek, olyan távolinak tűntél, de ez a pillanat megmutatja, hogy Emánuel, „Velünk az Isten“, eljött közénk, hogy találkozzon velünk. Így eggyé válhatunk veled az imában. Megújult hittel, reménnyel és szeretettel vágyom rá, hogy ebben a titokban minél jobban elmélyedjek.

Kérés: Uram, töltsd el szívemet örömmel és hálával, míg megtestesülésedet szemlélem!

1. Az örökkévaló tervek egyetlen pillanat kimenetelén múlnak. „De megmarad az Úr terve mindörökre, szíve szándéka nemzedékről nemzedékre,“ nyugtat meg minket a zsoltáros a 33. zsoltár 11. versében. Bármilyen szilárd és örökkévaló is az Isten terve, azt akarta, függjön azoknak a döntésétől, akiket kiválasztott a tervében való közreműködésre. A megtestesülés kinyilatkoztatásánál ég és föld visszatartja lélegzetét, hogyan dönt Mária, együttműködik vagy nem, Isten megváltó tervével?

2. Mária tökéletes válasza. Mária tökéletes példáját adja annak, hogyan kell életünkben Isten tervének megnyilatkozásaira válaszolnunk. Teljesen emberi, mikor kimutatja ijedtségét és megdöbbenését. Mikor megnyugszik, többet akar tudni Isten tervéről – hogyan fog történni, hiszen ő szűz. Utolsó szavai tökéletesen megmutatják, ki Isten – az Úr – és ki ő – az alázatos szolgálólány. Elismeri Isten uralmát életében és szeretetből aláveti magát az Ő tervének.

3. A titok megvalósulása. Abban a pillanatban, mikor Mária igent mond Isten tervére, megtörténik Isten Fiának csodálatos megtestesülése testének egyetlen sejtjében. Bár ez az esemény teljesen valós, mégis csoda is egyben. Micsoda alázatra tanít, és milyen gazdag szemlélődésre szolgáló anyag! Isten szeretete és alázata nyilvánul meg abban, hogy a Fiú minden isteni előjogáról lemond, hogy az emberiség megmentése érdekében teremtménnyé legyen. Annyira szeretett engem, hogy megmentésemre leszállt a földre.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus! Ma megtestesülésedet szemléltem Mária testében, ahogy megmentésemre jöttél. Elképzelem, hogyan beszélgetett veled Mária, mikor felfedezte jelenlétedet saját testében. Szeretném követni példáját. Szeretném megköszönni, csodálni és dicsérni azt, amit szeretetből tettél értem. Nem tudom elképzelni, mekkora áldozattal járt ez számodra. De megtetted, mert rám gondoltál, az én örök megmentésemre.

Elhatározás: Törekszem megfigyelni, hogy miként élte meg Jézus – a tökéletes ember – azt az erényt, amit éppen én is fejleszteni szeretnék lelki életemben. Ez segíteni fog, hogy jobban magamévá tegyem, és egyre jobban törekedjek erre az erényre.

Erdő Péter bíboros atya 2012. márciusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szentlélek segítségével az új evangelizáció eljuttassa Krisztus örömhírét minden emberhez





Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger